یورونیوز: به گفته رئیس اصلی مخالفان خارجنشین سوریه، شورشیان مسلح سوری از یک سال پیش خود را آماده تصرف حلب کرده بودند اما این حمله به دلیل جنگ غزه به تاخیر افتاد و در نهایت هفته گذشته پس از آتشبس لبنان کلید خورد.
هادی البحره روز دوشنبه در این خصوص به رویترز گفت شورشیان به سرعت توانستند حلب و مناطق اطراف خود را به تصرف خود درآوردند زیرا حزبالله و سایر شبهنظامیان تحت حمایت ایران که حامی رئیس جمهوری سوریه هستند، همچنان با اسرائیل درگیر بودند.
وی در این اظهارات که نخستین نمونه علنی و آشکار از نوع خود توسط یک چهره اپوزیسیون خارجنشین دولت سوریه در خصوص آمادگیهای شورشیان مسلح محسوب میشود به مطلع بودن ترکیه از این ماجرا اشاره کرد و افزود: ارتش ترکیه، متحد برخی گروههای شورشی که پایگاههایی نیز در سراسر مرز جنوبی خود در سوریه دارد، در جریان طرحهای گروههای مسلح شورشی قرار گرفته اما به صراحت اعلام کرده بود که هیچ نقشی به صورت مستقیم در این میان ایفا نخواهد کرد.
حمله به شمال غربی سوریه چهارشنبه گذشته آغاز شد، روزی که اسرائیل و حزبالله لبنان توافق آتشبسی را اجرایی کرده بودند که به بیش از یک سال جنگ و درگیری میان دو طرق پایان داد.
هادی البحره، رئیس ائتلاف ملی نیروهای انقلاب و مخالفان سوریه، که از آنها به عنوان اپوزیسیون رسمی سوریه نام برده میشود، در ادامه به رویترز گفت: «آنها (شورشیان) یک سال پیش واقعاً شروع به آموزش و بسیج نیرو کرده و این عملیات را بسیار جدیتر گرفتند.»
وی که در دفتر خود در استانبول این مصاحبه را انجام میداد، یادآور شد: «اما جنگ غزه و سپس جنگ لبنان عملیات آنها را به تأخیر انداخت. آنها معتقد بودند که جنگیدن در سوریه همزمان با جنگ در لبنان خوب به نظر نمیرسید.»
رئیس مخالفان خارجنشین دولت اسد سپس افزود: «بنابراین، آنها به این نتیجه رسیدند که در لحظه برقراری آتشبس در لبنان، از این فرصت استفاده کرده و حملات خود را آغاز کنند.»
فرماندهان شورشی جداگانه به رویترز گفتهاند که نگران این بودند اگر حمله را زودتر آغاز میکردند، ممکن بود به نظر برسد که به اسرائیل کمک میکنند.»
این عملیات جسورانهترین پیشروی شورشیان و بزرگترین چالش برای بشار اسد، رئیسجمهور سوریه طی سالهای اخیر در جنگی داخلی است که خطوط مقدم آن از سال ۲۰۲۰ تا حد زیادی ثابت مانده بود.
نیروهای سوری و متحدان روس آنها حملات متقابل را آغاز کردهاند که به گفته هادی البحره طی روزهای آینده سبب تشدید بیثباتی در حلب و ادلب خواهد شد. روسیه، ایران، حزبالله به گفته رئیس ائتلاف ملی نیروهای انقلاب و مخالفان سوریه، بازپسگیری حلب توسط شورشیان همچنین راه را برای آوارگان سوری در دیگر نقاط کشور و حدود ۶۰۰ هزار آواره ساکن در ترکیه برای بازگشت احتمالی به خانه هموار میکند.
وی تصریح کرد: «رژیم اسد به دلیل جنگ اخیر لبنان و کاهش نیروهای حزبالله از حمایت کمتری برخوردار است.» به اعتقاد این معرض سوری، «شبه نظامیان ایرانی نیز اکنون امکانات و نفرات کمتری را در اختیار دارند به اضافه آنکه روسیه به دلیل «مشکل اوکراین» به نسبت گذشته پوشش هوایی کمتری در اختیار ارتش سوریه قرار میدهد.
یکی از مقامات ترکیه در پاسخ به سوالی درباره هرگونه آگاهی قبلی ترکیه از طرح های شورشیان سوری به رویترز گفت: «هیچ چیزی به نام اجازه یا حمایت کشورمان وجود ندارد». کارشناسان: ترکیه می تواند از حمله شورشیان در سوریه منتفع شود ناظران می گویند که ترکیه می تواند یکی از برندگان بزرگ بحران جدید در سوریه باشد چرا که به این کشور فرصت میدهد علاوه بر حل مشکل پناهندگان سوری و بازگرداندن آنها به کشورشان، با تهدیدهای ناشی از شبهنظامیان کرد در امتداد مرز خود مقابله کند.
به گزارش فرانسپرس، اگرچه بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، پیشنهاد کمک از سوی رجب طیب اردوغان، همتای ترکیهای خود را رد کرده است، اما به نظر می رسد آنکارا اکنون نقش مهمی در تصمیم گیریهای بالقوه موثر بر تحولات آینده سوریه ایفا میکند. نقش ترکیه در حمله جدید شورشیان عمر اوزکیزیلچیک، پژوهشگر شورای آتلانتیک در آنکارا، میگوید ترکیه سابقه طولانی «همکاری» با هیئت تحریر الشام، ائتلافی از گروههای جهادی که رهبری حمله اخیر شورشیان را بر عهده داشت، دارد.
او به خبرگزاری فرانسه گفت: «میتوانیم به وضوح بگوییم که حمایت غیرمستقیم ترکیه (از حمله) وجود داشته است، اما دخالت مستقیمی در کار نبوده است.»
وی افزود، اگرچه قرار بود عملیات شورشیان «هفت هفته پیش» انجام شود، اما «ترکیه در آن زمان از شورشیان خواست تا از آغاز این حمله نظامی خودداری کنند».
روسیه، متحد اسد نیز مواضع شورشیان در شمال غرب را «به شدت» بمباران کرد تا بدین وسیله این نیروها را تضعیف کرده و از حمله آنها به نیروهای دولتی جلوگیری کند.
چارلز لیستر، کارشناس موسسه خاورمیانه واشنگتن نیز با این فرضیه موافق است؛ او میگوید: «حمله به حلب در ابتدا برای اواسط اکتبر برنامهریزی شده بود، اما ترکیه آن را متوقف کرد.»
اوزکیزیلچیک، پژوهشگر شورای آتلانتیک در آنکارا تصریح میکند: پس از آنکه تلاشهای آنکارا برای عادیسازی روابط با رژیم اسد با شکست مواجه شد و ترکیه به هدف خود مبنی بر دنبال کردن یک راه حل سیاسی نرسید، برای این حمله چراغ سبز نشان داد.
+6
رأی دهید
-0
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.