کاتس وزیر دفاع جدید اسرائیل با اشاره به ضرورت اقدام نظامی برای بازداشتن تهران از سلاح اتمی گفت اقدامات دیپلماتیک کافی نیستند (عکس از آرشیو)دویچه وله: یسرائیل کاتس وزیر دفاع جدید اسرائیل با اشاره به اولویت اسرائیل در جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به بمب اتمی و این که اقدامات دیپلماتیک شامل تحریم برای بازداشتن تهران کافی نیستند، گفت "اقدام نظامی اکنون ضروری است."
یسرائیل کاتس، وزیر دفاع جدید اسرائیل پنجشنبه ۲۱ نوامبر (۱ آذر) در نخستین گفتگوی خود پس از انتصاب به این سمت در دولت اسرائیل، در مصاحبه با شبکه ۱۴ تلویزیون اسرائیل با تاکید بر این که تلآویو میخواهد برنامه اتمی حکومت ایران را از بین ببرد، ممانعت از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح اتمی را "بالاترین اولویت اسرائیل" در جنگ اخیر خاورمیانه خواند.
کاتس با بیان این که موضع دفاعی اسرائیل تغییر کرده است افزود: «پیش از این، مخالفتهایی با گزینه نظامی وجود داشت و این طور گفته میشد که چنین گزینهای نه ضروری است و نه ممکن. اما امروز، تمام نهادهای امنیتی اسرائیل با هم اتفاقنظر دارند که چنین اقدامی ضروری است و اینک همه معتقدند که این کار ممکن است.»
وزیر دفاع اسرائیل با بیان این که تهدید اتمی ایران "یکی از مسائل امنیتی بنیادین" است گفت: «راهبرد ما در برابر آن واضح است: ممانعت از دستیابی ایران به توانایی اتمی.»
کاتس همچنین با اشاره به این که در تشکیلات امنیتی اسرائیل در خصوص لزوم مقابله با برنامه اتمی ایران، "اجماع" شکل گرفته، یادآور شد که اسرائیل با در نظر گرفتن "ضرباتی که به توان دفاعی جمهوری اسلامی وارد کرده"، در حال حاضر برای از بین بردن برنامه اتمی- نظامی حکومت ایران "در موضعی قویتر" قرار دارد.
وزیر دفاع جدید اسرائیل همچنین در ادامه با اشاره به گسترش و پیشرفت برنامه اتمی جمهوری اسلامی در سالهای اخیر گفت که حکومت ایران "هرگز تا این میزان در برنامه اتمی خود پیشرفت نکرده بود، اما شرایط برای اسرائیل هم در راستای وارد کردن ضربه به برنامه اتمی ایران در مقایسه با گذشته بسیار فراهمتر شده است."
در همین حال، به نظر میرسد تصویب قطعنامه جدید شوری حکام علیه فعالیتهای اتمی حکومت ایران، به لحاظ سیاسی شرایط را برای اقدامات احتمالی اسرائیل تسهیل کرده است.
گیدئون ساعر، وزیر امور خارجه اسرائیل پس از تصویب این قطعنامه در شورای حکام، با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) نوشت: «شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) امشب قطعنامهای مهم را تصویب کرد که به موجب آن، آژانس موظف به ارائه ارزیابی جامعی از تمامی تخلفات هستهای ایران میشود. مسابقه هستهای ایران باید متوقف شود و برای دستیابی به این هدف، جهان باید فشار بر رژیم ایران را افزایش دهد. قطعنامه امشب بخش مهمی از تلاشهای دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است.» گزینه نظامی برای مقابله برنامه اتمی؛ در سایه قطعنامه جدید آژانس اظهارات مقامهای اسرائیلی درباره جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح اتمی در شرایطی عنوان میشود که شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه ۲۱ نوامبر (۱ آذر) با صدور قطعنامهای جدید، گسترش فعالیت اتمی ایران و افزایش غنیسازی اورانیوم به میزان بیش از ۳۲ برابر حد مجاز توافق شده را محکوم کرد.
در بحبوحه اقدامات دیپلماتیک اعضای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل نیز در سخنرانی خود در پارلمان اسرائیل با اشاره به ضرباتی که عملیات هوایی اسرائیل در جریان حمله پنجم آبان به ایران وارد کرد، از هدف قرار گرفته شدن "بخشی ویژه" از برنامه اتمی ایران و وارد آمدن خسارت به توان دفاع هوایی و موشکی جمهوری اسلامی خبر داد.
عملیات نظامی اسرائیل که تا کنون ابعاد آن به طور کامل روشن نشده در واکنش به حملات جمهوری اسلامی به خاک اسرائیل طی روزهای ۲۵ فروردین و ۱۰ مهر صورت گرفته بود.
در روزهای اخیر مقامهای جمهوری اسلامی به طور پراکنده تهدید کردهاند که نه تنها به عملیات پنجم آبان اسرائیل واکنش خواهند داد بلکه در صورت انجام هر گونه اقدام بعدی اسرائیل در وارد کردن آسیب به تاسیسات هستهای، در "همان سطح" پاسخ خواهند داد.
در همین زمینه فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز جمعه دوم آذر (۲۲ نوامبر) وعده داد که حکومت ایران حمله اسرائیل را تلافی خواهد کرد. عزم راسخ اسرائیل برای از بین بردن توان اتمی جمهوری اسلامی به گفته کارشناسان سیاسی و نظامی که با استناد به اظهارات وزیر دفاع و نخستوزیر اسرائیل در خصوص آسیبهای وارد شده به توان دفاعی حکومت ایران صورت گرفته، حکومت ایران هرگز تا این حد آسیبپذیر نبوده است.
یسرائیل کاتس، وزیر دفاع جدید اسرائیل شامگاه دوشنبه ۱۱ نوامبر (۲۱ آبان) در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) نوشت که "ایران بیش از همیشه در برابر آسیب به تاسیسات هستهای خود آسیبپذیر است."
به باور بسیاری از ناظران سیاسی، حملات اخیر اسرائیل، شبکه دفاع هوایی ایران از جمله سامانههای S-300 ساخت روسیه را فلج کرد. افزون بر این، توانایی گروه تروریستی حزبالله لبنان نیز برای پاسخگویی نیابتی از طرف جمهوری اسلامی به طرز چشمگیری کاهش یافته است.
در همین راستا یسرائیل کاتس اعلام کرده است که اسرائیل در حال لابیگری فعالانه با ایالات متحده و سایر متحدان خود است تا "پیش از آنکه دیر شود، علیه برنامه اتمی ایران اقدام قاطعی انجام شود."
بر اساس برآوردهای تحلیلگران بنیاد دفاع از دموکراسیها (FDD)، حمله ۲۶ اکتبر به ایران ممکن است یک تاسیسات مرتبط با تسلیحات اتمی در پارچین را هدف قرار داده باشد.
در همین زمینه مارک دوبوویتز مدیر اجرایی اندیشکده دفاع از دموکراسیها با اشاره به این که "اکنون شرایط برای اقدام پیشگیرانه اسرائیل که مدتها به تاخیر افتاده بود، مهیاست" گفت این اقدام پیشگیرانه ممکن است "با هماهنگی قوی با ایالات متحده و حتی در قالب گزینه حمله مشترک صورت بگیرد."
دوبوویتز با بیان این که "ملاها با ادعای پایبندی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حال وقتکشیاند" گفت: "اما این تنها یک ترفند است. همان کلیدی که خاموش شده، میتواند در هر لحظه دوباره روشن شود. جهان باید به هشدارهای اسرائیل توجه کند، نه به وعدههای توخالی حکومت ایران."
آندریا استریکر، پژوهشگر بنیاد دفاع از دموکراسیها نیز با اشاره به این که جمهوری اسلامی "به جای پایبندی به تعهدات قانونی خود در زمینه منع گسترش سلاحهای هستهای و برداشتن گامهای معنادار برای از بین بردن تهدید برنامه هستهای خود، موضع دولت جدید ترامپ را تقویت کرده است."
به گفته او این امکان وجود دارد که ایالات متحده "تاسیسات هستهای تهران را هدف قرار دهد یا به اسرائیل در این زمینه کمک کند. این تاسیسات بدون دفاع هوایی، کاملا آسیبپذیرند."
+16
رأی دهید
-5
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.