«دختر علوم و تحقیقات» و ادامه واکنش‌های گسترده

بی بی سی: ویدیوی زنی دانشجو که ۱۲ آبان در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد تهران لباس‌هایش را درآورد واکنش‌های بسیار گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی ایجاد کرده است. فارغ از اینکه دلیل این اقدام او چه باشد - مخالفان می‌گویند «کنش اعتراضی به اجبار حجاب» بوده و مقامات دانشگاه آزاد می‌گویند حاصل «اختلال روانی»- بازداشت و سپس خبر بستری کردن او در بیمارستان روانی، بسیاری را به این جمع‌بندی رسانده است که با پرونده‌ای دیگر از موارد مشابه «مدیریت خبری» جمهوری اسلامی در مواجهه با زنان معترض روبرو هستند.

بی‌بی‌سی فارسی در ایران اجازه فعالیت ندارد و تاکنون خبرنگاران مستقل داخل ایران به این زن دسترسی پیدا نکرده‌اند.تحسین، حمایت‌‌ها و ابراز نگرانی: نماد «عصیان و طغیان»
هشتگ «دختر علوم تحقیقات» در حمایت از او در شبکه‌های اجتماعی ترند شده است بعضی از چهره‌ها و بسیاری از کاربران خواستار اعلام هویت و آزادی او شده‌اند. آنها حضور بدون لباس و راه‌رفتن او با لباس زیر را «کنش اعتراضی و رادیکال به اجبار حجاب» می‌دانند. آنها از جمله به این روایت‌ از شاهدان عینی اشاره می‌کنند که او در حین درآوردن لباس‌هایش به سایر دانشجوها گفته است: «آمده‌ام شما را نجات دهم.»

حساب اینستاگرام نرگس محمدی، برنده نوبل صلح که در اوین زندانی است، دراین باره نوشت: «زنان تاوان "سرپیچی" را می‌دهند، اما در مقابل زور سر خم نمی کنند. "تن" زن معترض دانشگاه، نماد عصیان و شدت خشم و طغیان است.»

کتایون ریاحی و پانته‌آ بهرام در اینستاگرام‌شان از این زن حمایت کرده‌اند. هر دو این بازیگران در اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ با سرپیچی آشکار از حجاب اجباری از معترضان حمایت کردند. آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات ایران در توییتی این اقدام «یکی از دختران ما» را «تکان‌دهنده» توصیف کرد و نوشت: «تردید ندارم که تمامی رویکردهای سلبی و پلیسی شکست خورده است.»

رویا حشمتی، زنی که بر سر پیاده‌روی بدون حجاب اجباری در ۱۴۰۲ بازداشت شد و بعد شلاق خورد با هشتگ «دختر علوم تحقیقات» نوشت: «‏باشد تا غرور و عصیانت مشعلی فروزان شود در لحظه‌های تاریکِ مغاکی که پیش رویت دهان گشوده، خواهر گرامی ما.»

مهدی یراحی، خواننده معترض و زندانی پیشین با همان هشتگ بخشی از اثر اعتراضی‌اش با عنوان «سرود زندگی» را توییت کرد و نوشت: «بانگ رسای زن است.»

فرج سرکوهی، نویسنده مخالف مقیم آلمان در مطلبی از جمله نوشت: «آن‌چه دختر علوم تحقیقات کرد کنشی است رادیکال در برابر ستمی بزرگ که برای رهایی از آن، راهی جز کنش رادیکال باقی نمانده‌است.»
تصویرسازی از فرگل قدیمیاینا شوچنکو، رهبر اوکراینی گروه فمینیستی «فمن» که به اعتراض با بالاتنه برهنه شناخته می‌شوند در پست‌هایی در شبکه ایکس از زن دانشجوی علوم و تحقیقات حمایت و حرکت او را با حرکت اعتراضی یک‌تنه مقابل ستون تانک‌ها در میدان تیان آن‌من چین مقایسه کرد.

الیف شافاک، نویسنده ترکیه‌ای هم با اشاره به شعری از فروغ فرخزاد نوشت: «روح زیبا، مقاوم، سرکش زنان ایرانی... دنیا جای دلشکستگی و شکستگی است، به‌ویژه برای زنان.»

شکیب نصرالله، روان‌شناس در توییتی درباره بستری کردن این زن نوشت: «هرگونه برچسب اختلال روانی به این دختر فارغ از پیشینه روانی، هیچ توجیهی ندارد. مادامی که به یک فرد تعرض می‌شود، واقعه باید فقط در چهارچوب آن تعرض بررسی شود. یعنی حتی اگر سابقه بیماری روانی هم وجود داشته باشند، نامربوط است.»

حمید سوری،‌ استاد دانشگاه در یادداشتی برای وبسایت خبرآنلاین این پرسش را مطرح کرده است که «چرا حاضران بی‌تفاوت بودند.» امان‌الله قرایی‌ مقدم، جامعه‌شناس هم با توصیف «جامعه گسسته» نوشته است که «مردم به بی‌تفاوتی مطلق رسیده‌اند.»
محکومیت و اعلام انزجار: «ترور» دانشگاهپوشش خبری اقدام دانشجوی علوم و تحقیقات در صفحه اینستاگرام تسنیم، نزدیک به سپاه پاسدارانبررسی پوشش رسانه‌های نزدیک به سپاه و واکنش حامیان جمهوری اسلامی به در آوردن لباس در دانشگاه علوم و تحقیقات و پیاده‌روی در خیابان نشان می‌دهد که یا گروهی با تمرکز بر «برهنه و لخت شدن» آن را اقدامی «غیراخلاقی» دانسته‌اند یا دسته‌ای دیگر به‌کل آن را حاصل «فروپاشی آنی و اختلال روانی» در نظر گرفته‌‌اند.

روزنامه فرهیختگان، وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی در گزارشی با رد درگیری نیروهای حراست با زن دانشجو نوشت که او «پس از تحویل به کلانتری توسط عوامل حراست دانشگاه، اکنون در یکی از بیمارستان‌های بیماران روانی بستری است.»

خبرگزاری دانشجو نزدیک به بسیج در مطلبی با عنوان «ترور دانشگاه»، این اقدام را به یک «عملیات تروریستی» تشبیه کرد. گروهی از مخالفان جمهوری اسلامی و بعضی از حامیان بازگشت پادشاهی هم این شیوه را برای اعتراض محکوم و «دور از شان بانوی ایرانی» توصیف می‌کنند. بعضی دیگر حتی این اقدام را «بهانه‌ای برای سختگیری بیشتر و سرکوب دانشگاه» می‌دانند.

صراط‌نیوز، وبسایت خبری-تحلیلی با مشی اصولگرایانه در گزارشی این اقدام را «فاز بعدی پس از اعتراضات زن، زندگی، آزادی و آغاز فاز چهارم پروژه آندلسیزاسیون ایران» توصیف کرده است.

بسیج دانشجویی دانشگاه علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد در بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن درآوردن لباس، آن را «رفتار خلاف عرف و شان یک دانشجو در صحن دانشگاه» توصیف و اعلام کرد: «دانشگاه محل رفتارهای نازل و تحقیرآمیز نیست.»

رسانه‌‌های ایران ویدیویی از مردی با چهره محو شده منتشر کردند که با بغض از مردم می‌خواهد ویدیوی برهنه این زن را منتشر نکنند. او که همسر (پیشین) دانشجوی بازداشتی معرفی شده، می‌گوید: «خواهش می‌کنم بخاطر آینده بچه‌هاش این فیلم رو انتشار ندید. با آبرویش بازی نکنید.»

حمیدرضا علیمی، مداحی که در اعتراضات ۱۴۰۱ از نوحه‌خوانی منع شده بود، در اینستاگرامش نوشته: «انتشار عکس و فیلم دختران و زنان این مملکت (به‌هر دلیلی) باعث نابود شدن چند تا خانواده میشه.» او از مخاطبانش خواست: «با آبروی مردم بازی نکنید.»
+16
رأی دهید
-3

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.