تکرار تراژدی نظافت مدارس از سوی اولیای دانش‌آموز در تهران و تایباد

ایران وایر: روزنامه «اعتماد»، از ماجرای مشابه و غم‌انگیز نظافت مدارس توسط اولیای دانش‌آموزان در تهران و تایباد خبر داد.

پس از خبر تلخ وادار کردن مادر یک دانش‌آموز به نظافت کلاس‌های مدرسه در شهر قدس تهران، پدر یکی از دانش‌آموزان مدرسه دخترانه «شهید باهنر» در شهرستان تایباد به روزنامه اعتماد گفته است: «به ما گفتند اگر پول ثبت‌نام ندارید باید نظافت کنید. اگر این موضوع را به جایی اعلام کنید، دخترتان را از مدرسه اخراج می‌کنیم.»

براساس این گزارش،«یکی از مدارس تهران نیز لیستی از خانواده‌های دانش‌آموزان بی‌بضاعت تهیه کرده و با آن‌ها تماس گرفته و اعلام کرده که یا پول ثبت‌نام مدرسه فرزندتان را بدهید یا مدرسه را نظافت کنید.»

در ادامه گزارش «بهاره شبانکارئیان»، خبرنگار اعتماد آمده است: «این مدرسه اعلام کرده خانواده‌هایی که جهت ثبت‌نام پول ندارند به مدرسه مراجعه کنند. وقتی اولیا به مدرسه مراجعه کرده‌اند به آن‌ها گفته شده که یا مدرسه را نظافت کنید یا اگر کارهایی از قبیل بنایی و جوشکاری بلد هستید برای مدرسه انجام دهید. در واقع، این خانواده دانش‌آموزان بی‌بضاعت مجبور به انجام این کار شده‌اند. بعد از این شرط، اولیای دانش‌آموزان از مدرسه شاکی و برخی از آن‌ها از این پیشنهاد ناراحت شده و به مسوول آموزش‌وپرورش منطقه [...] گزارش کرده‌اند، اما اداره آموزش‌وپرورش فقط در حد یک تماس این موضوع را پیگیری کرده و توبیخی برای مدیر و مسوول مدرسه در نظر نگرفته است.»

براساس این گزارش در این مدرسه، «مدیر و معاون اجرایی رفتار مناسبی با دانش‌آموزان ندارند. تا جایی که چند وقت پیش معاون اجرایی این مدرسه به یکی از دانش‌آموزان مقطع ابتدایی سیلی زده است. ماجرا از این قرار بوده که وقتی می‌خواستند میان دانش‌آموزان شیر توزیع کنند؛ دانش‌آموزان یکی از کلاس‌ها کمی شلوغ کرده و معاون اجرایی به دانش‌آموزان آن کلاس توهین کرده است. یکی از دانش‌آموزان در جواب توهین فقط گفته واقعا؟ اما بعد از این کلمه، معاون اجرایی مدرسه دو، سه سیلی به همان دانش‌آموز زده است. این اتفاق به گوش خانواده دانش‌آموز رسیده و آن‌ها به مدرسه مراجعه کرده‌اند، اما مدیر و معاون مدرسه به‌جای اینکه از اولیای این دانش‌آموز عذرخواهی کنند باعث ایجاد تشنج بیشتر و درگیری شده‌اند. در نهایت نیز موضوع به پلیس گزارش شده، اما این جریان با اخراج دانش‌آموز پایان گرفته است.» گزارش اعتماد در مورد مدرسه [...] در تهران می‌نویسد، «این مدرسه از اولیای دانش‌آموزان اتباع نیز یک تا ۲ میلیون تومان به صورت نقدی دریافت می‌کند تا فرزندان آنها را ثبت‌نام کند.»
تمیز کردن تمام کلاسهای مدرسه در ازای ثبت‌نام فرزند
«سعید یقینی»، خبرنگار صداو‌سیما جمهوری اسلامی، ۲۳مهر۱۴۰۳ در اینستاگرام خود، از تمیز کردن تمام کلاس‌های یک مدرسه توسط مادر یک دانش‌آموز در‌ ازای ثبت نام فرزندش خبر داده بود. اگرچه پس از افشای این موضوع اداره روابط عمومی آموزش‌وپرورش شهرستان‌های استان تهران در واکنش به انتشار خبر، از استعفای مدیر این مدرسه در شهر قدس تهران خبر داده و اعلام کرد: «پس از بررسی‌های انجام شده و باتوجه به اظهارات ثبت شده مدیر مدرسه، اولیا دانش‌آموز و مستندات موجود، مقامات آموزش‌وپرورش شهر قدس، با استعفای این مدیر خاطی موافقت کرده و پرونده جهت ادامه رسیدگی در اختیار هیات رسیدگی به تخلفات قرار گرفته است.» اما در ادامه این اطلاعیه با اعلام اینکه «براساس بررسی انجام شده، آنچه تاکنون محرز شده با مطلب منتشر شده در فضای مجازی فاصله معناداری دارد.» تلاش کرد تا ماجرا را مدیریت کند. اما آنچه تا این لحظه آنچه مشخص شده نه‌تنها فاصله معناداری نداشته، که حتی در مدارس دیگری هم اتفاق افتاده است.»

براساس پیگیری‌های اعتماد، نظافت مدارس از سوی برخی از اولیای دانش‌آموزان موضوع جدیدی نیست و برخی مدارس هنگام ثبت‌نام اولیای دانش‌آموزان بی‌بضاعت را وادار به نظافت کرده‌اند. اگر خانواده‌ها به هر دلیلی این نظافت را قبول نکنند، با تهدید اخراج فرزندشان از مدرسه مواجه می‌شوند.

در ماجرای مشابهی، یکی از مدارس تهران و مدرسه «شهید باهنر» شهرستان تایباد واقع در استان خراسان رضوی نیز رخ داده است.
من فقط ۱۰۰ هزار تومان داشتم
خبر نظافت مدرسه توسط مادر یک دانش‌آموز به‌خاطر اینکه هزینه ثبت‌نام مدرسه دخترش را نداشته بازتاب‌های فراوانی داشت. اعتماد از گفت‌وگو با مادر این دانش‌آموز پایه هفتم مدرسه «توحید ۱» در شهر قدس خبر داد. مادر این دانش‌آموز می‌گوید: «دخترم حدود دو سال ترک تحصیل کرده بود. هزینه تحصیل‌اش را نداشتم. امسال مدرسه موقع ثبت‌نام ۷۰۰ هزار تومان می‌خواست، اما من ۱۰۰ هزار تومان داشتم. مجبور شدم به‌خاطر دخترم کلاس‌ها را نظافت کنم. البته فقط من نبودم، خانواده‌های دیگر هم بودند. خانواده ما تحت پوشش کمیته امداد است. اما نه به‌صورت دائم؛ شش ماه پول می‌دهند، شش ماه نمی‌دهند.»

او در ادامه می‌گوید: «وضع مالی افتضاحی داریم. همسرم مریض است؛ بیماری اعصاب و روان دارد. دیسک کمر دارد. کیسه صفرا دارد. ۱۶ سال است نمی‌تواند کار کند. نه بازنشسته جایی هستیم، نه بیمه داریم، نه از جایی حقوق می‌گیریم، هیچی. هفته پیش دعوت‌مان کردند، گفتند بیایید کارت هدیه می‌دهیم؛ کمک‌تان می‌کنیم. گفتم خانه‌مان دور است نمی‌توانم بیایم. گفتند بیایید می‌خواهیم هزینه‌تان را بدهیم. ۲۷۰ هزار تومان هزینه اسنپ دادم تا رسیدم آنجا، اما هیچی به ما ندادند. ما الان مدتی است مرغ نخوردیم. اصلا مزه مرغ یادمان رفته. بچه‌هایم به من می‌گویند مامان مرغ بخر، میوه بخر؛ ندارم از کجا بیاورم.»

بعد از صحبت‌های این مادر، روابط عمومی آموزش‌وپرورش شهر قدس اعلام کرد که با پذیرش استعفای مدیر، ابلاغ ایشان لغو و پرونده جهت ادامه بررسی در اختیار هیات رسیدگی به تخلفات قرار گرفت. مشکلات و اتفاقات مشابه همچنان در برخی مدارس ایران ادامه دارد ولی برخی از این اتفاقات، به‌دلیل نگرانی اولیا از وضعیت تحصیل فرزندشان یا دیگر دلایل رسانه‌ای نمی‌شوند.

«علیرضا کاظمی» وزیر آموزش‌و‌پرورش، ۱۸شهریور۱۴۰۳ با اشاره به راه‌اندازی سامانه‌های نظارت بر شهریه مدارس گفته بود: «این احتمال وجود دارد که مدارس از روش‌های مختلف اقدام به دریافت شهریه کنند. در این راستا سامانه نظارت و رسیدگی به شکایت‌های مردم راه‌اندازی شده است.» به‌گفته او: «اگر تخلفی در این زمینه رخ دهد، باید با اشد مجازات با مدارس متخلفی که با آبروی نظام تعلیم و تربیت بازی کرده‌اند برخورد شود.»

از ۲۷شهریور که معاون سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی از عدم ثبت‌نام ۷۹۰ هزار دانش‌آموز در سال تحصیلی جدید خبر داده بود تا این لحظه، آمار جدیدی درباره وضعیت ثبت‌نام دانش‌آموزان از سوس وزارت آموزش و پرورش منتشر نکرده است.

آموزش‌و‌پرورش رایگان در زمان تدوین اصول قانون اساسی پس از انقلاب ۱۳۵۷، به‌عنوان یکی از اصول در قانون اساسی جمهوری اسلامی گنجانده شد. مطابق اصل سی‌ام قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران: «دولت موظف است وسایل آموزش‌و‌پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم آورد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به‌طور رایگان گسترش دهد.»

بر‌اساس این اصل از قانون اساسی که به‌عنوان عالی‌ترین سند حقوقی کشور برای دولت تکالیفی تعیین شده، در آن به‌صراحت از اینکه آموزش باید به‌صورت رایگان به مردم ارائه شود، سخن گفته شده است. تکلیف دولت هم «فراهم‌‌کردن وسایل آموزش و پرورش رایگان برای همه ملت تا پایان دوره‌ متوسطه» است.
اصل سی‌ام قانون اساسی چه می‌گوید؟
بر‌اساس اعلام فعالان صنفی «از نظر حقوقی، این تکلیف، مندرج در اصل سی‌ام قانون اساسی، غیرقابل تفسیر و تضییق است و دولت به‌هیچ‌وجه نمی‌تواند آموزش‌و‌پرورش رایگان را از دایره‌ تکالیف خود خارج کند. این در‌حالی‌ست که به موجب همین اصل سی‌ام قانون اساسی، تکلیف دولت در خصوص تحصیلات عالی و دانشگاهی تکلیفی مقید به قید «سر حد خودکفایی کشور» است.

یعنی اگر دولت مدعی شود که تعداد متخصصان دارای مدرک دانشگاهی به میزان خودکفایی رسیده، می‌تواند دانشگاه‌ها را به‌صورت غیررایگان اداره کند، ولی در خصوص آموزش‌و‌پرورش تا پایان دوره متوسطه، به‌صراحت و به‌صورت مطلق برای دولت ایجاد تکلیف شده تا وسایل و زمینه آموزش‌و‌پرورش رایگان را فراهم نماید. مسوولان وزارت‌ آموزش‌و‌پرورش، پیش‌تر بارها اعلام کرده‌ بودند: «دریافت پول از والدین برای تحصیل در مدارس دولتی ممنوع و تخلف است.»
+7
رأی دهید
-0

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۸
    hamidesabz - لندن، انگلستان
    این خیلی بد نیست، همه جای دنیا از اولیای دانش آموزان درخواست می‌شود در سرویس و خدمات مدارس مشارکت بکنند، اما این اجباری نیست و البته بسیاری از پدر و مادران با کمال میل هر کمکی که از دستشان برآیند به مدرسه فرزندانشان می‌کنند، در مدارس ما تا آنجاییکه من بیاد دارم، کار از هر دوطرف اشکال بسیار دارد!
    0
    2
    دوشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.