استاد دانشگاه پرینستون: عربستان می‌خواهد در جنگ ایران و اسرائیل بی‌طرف باشد

 دیدار بن‌سلمان ولیعهد و وزیر امور خارجه عربستان سعودی با عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامییک استاد دانشگاه پرینستون از ریاض به سیامک دهقانپور از صدای آمریکا گفت که عربستان سعودی در جریان دیدار عباس عراقچی با محمد بن سلمان، ولیعهد و وزیر امور خارجه این کشور، سه پیام مهم را به جمهوری اسلامی منتقل کرد و درباره تحرکات منطقه‌ای حکومت ایران هشدار داد.

برنارد هیکل، استاد مطالعات خاور نزدیک و مطالعات اسلامی دانشگاه پرینستون، روز پنج‌شنبه ۱۹ مهر در گفت‌وگو با سیامک دهقانپور از صدای آمریکا گفت که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در دیدار با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، سه پیام مهم را برای حکومت ایران ارسال کرد.

آقای هیکل گفت: «پیام نخست این بود که کشوری مثل عربستان سعودی بی‌طرف خواهد ماند و اجازه نخواهد داد اسرائیل یا هر کشور دیگری از آب، خاک، و آسمانش برای حمله به ایران استفاده کند. عربستان علاقه‌ای ندارد که یک طرف این جنگ باشد.»

او در عین حال احتمال پرواز هواپیماهای اسرائیلی در مناطق مرزی میان کشورهای منطقه - برای نمونه مرز اردن و سعودی - را رد نکرد.

به گفته برنارد هیکل، «پیام دوم این بود که ... حتی اگر اسرائیل حمله بکند، [جمهوری اسلامی] ایران نباید تحریک به جنگ بشود، چون به نفع ایران نیست و اسرائیل، به ویژه با کمک ایالات متحده، از نظر نظامی بسیار برتر است.»

استاد مطالعات خاور نزدیک دانشگاه پرینستون، که از ریاض با صدای آمریکا گفت‌وگو می‌کرد، در شرح سومین پیام اضافه کرد: «سومین پیام این بود که اگر عربستان سعودی به هر دلیلی مورد حمله ایران قرار بگیرد، حمله متقابل خواهد کرد و از نیروی هوایی برتر و موشک‌های خودش - که دست کم سه هزار فروند است - برای حمله به ایران استفاده خواهد کرد.»

او همچنین درباره نگرانی‌های ریاض از احتمال حمله جمهوری اسلامی به میادین نفتی در منطقه، افزود: «بنابراین اگر یک حمله بدون تحریک قبلی به‌ویژه به تأسیسات نفتی‌اش باشد، عربستان حمله متقابل خواهد کرد.»

خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۱۹ مهر در گزارشی اختصاصی به نقل از سه منبع از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس اعلام کرد این کشورها از آمریکا خواسته‌اند که اسرائیل را از حمله به تاسیسات نفتی ایران باز دارد.

بر اساس این گزارش، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، و قطر به آمریکا گفته‌اند که اجازه نخواهند داد اسرائیل با پرواز بر فراز حریم هوایی آنها به ایران حمله کند.

اقدام کشورهای مزبور به دنبال تلاش‌های دیپلماتیک حکومت ایران طی روزهای گذشته به منظور اقناع این کشورها به استفاده از روابط خود با آمریکا جهت فشار بر اسرائیل و در میانه نگرانی‌های فزاینده درباره حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات نفتی ایران انجام شده است.

سپاه پاسداران، شاخه نظامی جمهوری اسلامی، سه‌شنبه شب ۱۰ مهر در اقدامی بی‌سابقه بیش از ۱۸۰ فروند موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد و تنش‌های جاری در خاورمیانه را به طور بی‌سابقه‌ای افزایش داد.

در حالی که مقامات ارشد اسرائیل تصریح کرده‌اند حمله مزبور را بدون پاسخ نخواهند گذاشت، گمانه‌زنی‌های زیادی درباره نحوه پاسخگویی اسرائیل به این حمله بی‌سابقه مطرح شده است.

یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه تصریح کرد که پاسخ کشورش به جمهوری اسلامی ایران «قدرتمند، دقیق، و مهم‌تراز همه غافلگیرکننده» خواهد بود.

جو بایدن رئیس‌ جمهوری آمریکا روز چهارشنبه با بنیامین نتانیاهو نخست‌‌وزیر اسرائیل گفت‌وگو کرد. این تماس تلفنی در حالی انجام گرفت که اسرائیل به عملیات نظامی خود در غزه و لبنان ادامه می‌دهد و در حال بررسی واکنش به حملات موشکی اخیر حکومت ایران است.
+2
رأی دهید
-6

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.