هرتسی هالوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، با اشاره به این که ایران روز سهشنبه ۲۰۰ موشک به اسرائیل شلیک کرد، میگوید اسرائیل این حمله ایران را تلافی خواهد کرد.
او روز چهارشنبه اعلام کرد ارتش اسرائیل توانایی دسترسی و حمله به هر نقطهای در خاورمیانه را دارد.
آقای هالوی در ادامه گفت: «ما میدانیم چگونه مکانهای مهم را هدف قرار دهیم و چگونه با دقت و قدرت ضربه بزنیم.»
او با حضور در پایگاه هوایی «تل نوف» اسرائیل گفت دشمنانی که هنوز این را درک نکردهاند، «به زودی» خواهند فهمید.
فرمانده ارتش اسرائیل افزود: «ایران دیروز با حدود ۲۰۰ موشک اسرائیل را مورد هدف قرار داد. حملات جمهوری اسلامی به مناطق غیرنظامی بود و جان شهروندان را در معرض خطر قرار داد. اما در سایه رفتار مناسب شهروندان و قابلیتهای دفاعی بالا، صدمات این حمله نسبتا کم بود.»
در پی حملات موشکی ایران و تشدید بحران بین ایران و اسرائیل، وزارت خارجه آلمان از شهروندان این کشور خواسته است ایران را ترک کنند.
وزارت خارجه آلمان شرایط را «شکننده و بهشدت متغیر» توصیف کرده است.
در همین حال، آلمان سفیر ایران را در ارتباط با حمله موشکی به اسرائیل احضار کرده است، اما بهدلیل غیبت سفیر، کنسول ایران در این کشور به وزارت خارجه رفته است.
سازمان اطلاعات سپاه حمایت از اسرائیل در شبکههای اجتماعی را «جرم» اعلام کرد در پی حمله موشکی سپاه پاسداران به نقاطی از اسرائیل در سهشنبه شب، سازمان اطلاعات سپاه حمایت از اسرائیل در شبکههای اجتماعی را «جرم» اعلام کرده است.
این سازمان در اطلاعیهای از شهروندان ایرانی خواسته است که در صورت مشاهده هرگونه فعالیت در حمایت از اسرائیل در فضای مجازی «در اسرع وقت اطلاعات و مشخصات صفحات مذکور و گردانندگان آنها» را اطلاع دهند.
هشدار اطلاعات سپاه در حالیست که تعداد زیادی از کاربران طی هفتههای اخیر و بویژه پس از حملات اسرائیل به حزبالله و کشته شدن حسن نصرالله، دبیرکل این گروه، بطور علنی یا تلویحی از اقدامات بنیامین نتانیاهو حمایت کردهاند.
البته «جرمانگاری» حمایت اسرائیل در فضای مجازی موضوع جدیدی نیست.
سال گذشته و پس از حمله حماس به اسرائیل و آغاز درگیریها در خاورمیانه، کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه در ایران بهروزرسانی شد.
بر اساس آن، «هرگونه اقدام آگاهانه در جهت تایید یا تقویت و تحکیم رژیم صهیونیستی در فضای مجازی» جرم تلقی شد.
هشدار قالیباف به اسرائیل: برنامه دور از انتظاری طراحی کردهایم محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران، با ستایش حمله موشکی شب گذشته به اسرائیل نسبت به پیامدهای حمله احتمالی اسرائیل هشدار داده است.
آقای قالیباف در جلسه علنی مجلس گفت در روز گذشته اسرائیل با چند شکست اطلاعاتی روبرو شده است.
او گفت در چنین شرایط اسرائیل «ممکن است به فکر تکرار خطاهای پیشین خود و تعرض به خاک مقدس ایران بیفتد، اما باید این را بداند که ما خود را برای این دیوانگی احتمالی او آماده کردهایم و برنامه دور از انتظاری طراحی کردهایم و پاسخ بعدی ما به تجاوزهای احتمالی در سطحی بسیار متفاوت صورت خواهد گرفت.»
پیشتر سرلشکر محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران، هم به اسرائیل هشدار داد که اگر «علیه تمامیت ارضی و حاکمیت ما وارد عمل شود» پاسخ ایران چند برابر بزرگتر حمله موشکی سهشنبه خواهد بود و «تمام زیرساختها» هدف قرار خواهند گرفت.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بعد از حمله موشکی ایران تهدید کرد که ایران «دچار اشتباه بزرگی شده است، و بهای آن را خواهد پرداخت.»
ایران میخواست خسارت واقعی وارد کند و پاسخ اسرائیل ممکن است به اندازه دفعه قبل محدود نباشد جرمی بوئن، سردبیر بینالملل بیبیسی
زمانی که ایران در ماه آوریل گذشته به اسرائیل حمله کرد، به نظر میرسید که آنها میخواهند پیامی را برسانند. پیشاپیش در مورد آن حمله اطلاع دادند و تقریباً همه پرتابهها را اسرائیل و آمریکا ساقط کردند.
این بار اما متفاوت بود. به نظر میرسید که آنها میخواهند آسیب جدیتری وارد کنند و حالت تهاجمیتری داشتند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد که در حال انتقام قتل رهبران ارشد حماس و حزبالله است و هشدار داد که اگر اسرائیل تلافی کند، آنها نیز به نوبه خود پاسخ خواهند داد.
دفعه قبل، جو بایدن به نتانیاهو گفت پاسخ بزرگی ندهد و آنها هم پاسخ بزرگی ندادند.
این بار اما در اسرائیل فضا بسیار متفاوت است. به توییت دیشب نفتالی بنت، نخستوزیر سابق، نگاه کنید که با استفاده از زبان بسیار قوی گفت: «این بزرگترین فرصت در ۵۰ سال اخیر برای تغییر چهره خاورمیانه است.»
او گفت که اسرائیل باید به تاسیسات هستهای ایران حمله کند تا «این رژیم تروریستی را به طرز مرگباری فلج کند». او اکنون نخستوزیر نیست هر چند بسیاری میگویند او نخستوزیر آینده است و با این حرف میخواهد نشان میدهد سرسخت است با این حال حرفهایش نشاندهنده حال و هوای خاص آن کشور است.
من نمیتوانم حمله اسرائیل به هر چیزی را در حال حاضر رد کنم، از جمله سایتهای هستهای و تاسیسات پتروشیمی و هر چیز دیگری که میتواند به اقتصاد ایران آسیب برساند.
سناریوی همیشگی این بود که ایران یک دفاع رو به جلو به شکل حزبالله لبنان با زرادخانه عظیمی از تسلیحات پیشرفته داشته باشد که در تئوری در صورت حمله به ایران و تاسیسات هستهایاش از آن استفاده کند.
اما اسرائیل در چند هفته اخیر سر سازمان حزبالله را از بین برده است و به گفته مقامات آمریکایی و اسرائیلی نیمی از سلاحهای آن را نابود کرده و به لبنان حمله کرده است.
میتوان استدلال کرد نیروی بازدارندهای که ایران داشت هزار تکه شده است. بنابراین فکر میکنم که اسرائیلیها احساس آزادی عمل بیشتری برای اقدام دارند و جو بایدن در حال انتقال نیروهای اضافی دیگری به سمت دریای مدیترانه است و به ایرانیها این پیام را میدهد اگر به اسرائیل ضربه بزنید، به ایالات متحده هم ضربه زدهاید.
به همین دلیل است که مردم در مورد ترس از گسترش جنگ صحبت میکنند: بیثباتی و آشفتگی ناشی از همه اتفاقاتی که در حال رخ دادن است.
حالا ما شاهد اتفاقاتی هستیم که در این لحظه فضای بسیار کمی برای دیپلماسی باقی میگذارد.
فرانسه میگوید در دفاع از اسرائیل در برابر موشکهای ایران مشارکت داشته است فرانسه از «تحرک» نیروهای خود در خاورمیانه برای مقابله با «تهدید ایران» خبر داده است.
وزارت خارجه فرانسه در بیانیهای ضمن محکوم کردن حمله موشکی ایران به اسرائیل گفت که «با امکانات نظامی خود در خاورمیانه در مقابله با تهدید ایران مشارکت داشته است».
دراین بیانیه توضیح بیشتری داده نشده که فرانسه در مقابله با حمله موشکی ایران دقیقا چه نقشی داشته است، اما یک مقام فرانسوی گفت که پاریس در رهگیری موشکهای ایران مشارکت داشته است.
پیشتر جان هیلی، وزیر دفاع بریتانیا، هم گفته بود که نیروهای این کشور «در تلاش برای ممانعت از تنش بیشتر» نقش ایفا کردند. آقای هیلی توضیح بیشتر نداد ولی بیبیسی دریافته است که جنگندههای بریتانیایی مانند عملکردی که در مقابله با حمله موشکی و پهپادی اول ایران به اسرائیل در ماه آوریل داشتند، این بار هم نقش مشابهی ایفا کردهاند.
امروز اولاف شولتس، صدر اعظم آلمان، هم حمله موشکی ایران به اسرائیل را محکوم کرد و هشدار داد که این حمله میتواند آتش جنگی گستردهتر در خاورمیانه را شعلهور کند.
بریتانیا و فرانسه اعلام کردند در رهگیری موشکهای ایرانی نقش داشتند وزیر دفاع بریتانیا اعلام کرد لندن در رهگیری موشکهای شلیکشده توسط ایران به اسرائیل، نقش داشته است.
جان هیلی در بیانیهای که سهشنبه شب پس از حمله موشکی دستکم ۱۸۰ موشک بالستیک جمهوری به اسرائیل منتشر شد، گفت که نیروهای بریتانیایی، نقش خود را در تلاش برای جلوگیری از تشدید بیشتر تنش در خاورمیانه ایفا کردند.
در این بیانیه به جزئیات بیشتری اشاره نشده است.
وزیر خارجه فرانسه نیز با محکومیت حمله موشکی ایران به اسرائیل، اظهارات مشابهی همچون وزیر دفاع بریتانیا مطرح کرد.
پاریس بر تعهد خود نسبت به تامین امنیت اسرائیل تاکید کرد.
پیش از این نیز گزارشهای مشابهی درباره همکاری آمریکا و اردن با اسرائیل در خنثیسازی شماری از موشکهای شلیک شده ایرانی منتشر شده بود.
خامنهای میگوید مرگ حسن نصرالله جداً او را عزادار کرده استعلی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه در دیدار با گروهی که در رسانههای داخلی «نخبگان علمی» توصیف شدهاند، در مورد کشته شدن حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، گفت که از این موضوع بسیار عزادار است.
او گفت: «ما در این روزها عزاداریم؛ به خصوص بنده به جد عزادار هستم. حادثهای که اتفاق افتاد، حادثه کوچکی نیست؛ فقدان آقای سیدحسن نصرالله حادثه کمی نیست و جداً ما را عزادار کرده است.»
علی خامنهای در مورد حضورش در این دیدار گروهی هم توضیح داد: «این تشکیل جلسه یک پیامی برای ما دارد و پیامش این است که ما گرچه در عزا هستیم اما عزای ما به معنی ماتم گرفتن و افسرده شدن و یک گوشه نشستن نیست.»
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه نیز گفت که در زمینه مسائل لبنان و آنچه که مربوط به حسن نصرالله است «عرایضی دارم که در آینده نزدیک انشاءالله آنها را خواهم گفت.»
حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، در حمله هوایی ارتش اسرائیل به مقر فرماندهی اصلی حزبالله در ساختمانهای منطقه ضاحیه در حومه جنوبی بیروت کشته شد. حسن نصرالله مهمترین وزنه مورد اتکای ایران در منطقه بود که تأکید داشت گروهش پول، اسلحه و تمامی نیازهای خود را از ایران دریافت میکند.
«تاوان سنگین» روزنامه هاآرتص گزارش داد مقامات ارشد سیاسی اسرائیل روز چهارشنبه، ۱۱ مهر، نشستهای مشورتی برای تعیین نوع واکنش اسرائیل به ایران در پاسخ به حمله موشکی سهشنبه شب ایران را ادامه میدهند.
یک مقام سیاسی اسرائیل به هاآرتص گفت: تاوانی که اسرائیل از ایران به خاطر حمله خواهد گرفت» برای تهران «سنگین» خواهد بود. این منبع به تأسیسات نفت و گاز ایران اشاره کرد.
این گزارش حاکی است اسرائیل غرب را هم فرا میخواند تا جمهوری اسلامی ایران را هدف تحریم بیشتر قرار دهند.
اسرائیل همچنین از کشورهایی که دارای رابطه دیپلماتیک با حکومت ایران هستند میخواهد که انزوای تهران در سطح بینالمللی را افزایش دهند و سپاه پاسداران را تروریستی اعلام کنند.
نخستوزیر اسرائیل بامداد چهارشنبه در میانه نشستهای ۴ ساعته اضطراری کابینه امنیتی – سیاسی خود پس از حمله موشکی سپاه پاسداران گفت: «ایران امشب یک اشتباه بزرگ مرتکب شد و تاوان آن را خواهد پرداخت. حکومت در ایران عزم راسخ ما را در دفاع از خود درک نمیکند و قاطعیت ما را در انتقام از دشمنانمان نمیفهمد. (یحیی) سنوار و (محمد) ضیف آن را نفهمیدند. (حسن) نصرالله و محسن (منظور: فؤاد شکر، فرمانده ارشد حزبالله) آن را نفهمیدند، و به نظر میرسد که در تهران نیز کسانی هستند که آن را نمیفهمند. آنها (اما) خواهند فهمید».
بنیامین نتانیاهو که داوید برنئا، رئیس موساد، در کنار او نشسته بود، افزود: «بر سر همان اصلی ایستادهایم که تعیین کردهایم: کسی که به ما حمله کند، ما به او حمله خواهیم کرد. این در هر جایی که ما در آن با محور شر مبارزه میکنیم، مصداق دارد. این در مورد کرانه باختری درست است، در مورد غزه مصداق دارد، لبنان، یمن، در سوریه، و همین اصل در مورد ایران (برقرار است)».
عراقچی: به آمریکا از طریق سوئیس پیام دادیم که مداخله نکند وزیر خارجه ایران میگوید ایران همان شبِ حمله موشکی به اسرائیل، از طریق سفارت سوئیس در تهران هشداری به آمریکا داد که خودشان را «کنار بکشند و دخالت نداشته باشند، وگرنه با پاسخ سخت ایران مواجه خواهند شد.»
عباس عراقچی، روز چهارشنبه، ۱۱ مهر در یک گفتگوی تلویزیونی، همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «گفته شده ایران قبل از حمله به آمریکا اطلاع داده»، افزود: «خیر، تأیید نمیکنم.»
او گفت: «اولاً تبادل پیام به معنی هماهنگی نیست. هیچ تبادل پیامی صورت نگرفته ولی به صورت منطقی بعد از حمله لازم است هشدارهای خود را به همه طرفها از جمله آمریکاییها بدهیم و این کار انجام شده است.»
اردن به رهگیری موشکهای ایران «کمک کرد» به گزارش روزنامه هاآرتص و شبکه سیانان در روز ۱۱ مهر، نیروی هوایی اردن در رهگیری شماری از موشکهایی که جمهوری اسلامی ایران شامگاه ۱۰ مهر به سوی اسرائیل شلیک کرد، سهیم بود.
هاآرتص به نقل از یک مقام اسرائیلی نوشت غیر از اردن، کشورهای دیگری در خاورمیانه در رهگیری موشکهای شلیکشده فعال بودند اما این یک موضوع حساس است و آنها نمیخواهند از این همکاری سخنی بگویند.
اسرائیل ظاهراً به دلیل روابط حساس خود با دولتهای منطقه، جزئیات بیشتری در مورد یاری اردن و سایر کشورهای خاورمیانه به مقابله با دومین حمله نظامی مستقیم ایران به اسرائیل ارائه نکرده است.
مقامات اردنی اما در گفتوگو با شبکه سیانان همکاری کشورشان با رهگیری شماری از موشکهای ایرانی را بدون ارائه جزئیات تأیید کردند.
اردن پس از حمله ایران در ۲۷ فروردین هم در تأیید کمک خود به رهگیری پرتابههای ایران تأکید کرد که اجازه نخواهد داد از آسمان کشورش برای تسویه حساب با کشورهای دیگر استفاده شود.
در همین حال سخنگوی دولت اردن اعلام کرد قطعاتی از موشکهای ایران که روز سهشنبه به سوی اسرائیل پرتاب شد، در این کشور سقوط کرد و منجر به زخمیشدن سه نفر شد.
خبرگزاری اردن (پترا) به نقل از محمد مومنی، نوشته که این قطعات در مناطق مختلف پادشاهی اردن سقوط کردند. بر اساس گزارشهای منابع بیمارستانی، جراحات سه فرد آسیبدیده، سطحی است.
با این حال، ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، هفته گذشته در سفر به نیویورک برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، دیدار کوتاهی با مسعود پزشکیان داشت.
اسرائیل در حمله ایران در اواخر فروردین، از عربستان سعودی نیز برای کمک اطلاعاتی که به رهگیریها کمک کرده بود، تقدیر کرد.