تلفن همراه دزدیده شده در لندن، یک ماه بعد از چین سر درآورد

قاپ‌زن‌ها تلفن آکارا اته را موقع خروج از ایستگاه مترو دزدیدندبی بی سی: اوایل بامداد یک روز شنبه در ماه آوریل، «آکارا اِته» در حال خروج از ایستگاه متروی هُلبورن، در مرکز لندن، بود و همزمان تلفن همراه خود را در دست داشت.

لحظه‌ای بعد اما این موبایل بعد در دست یک قاپ‌زن سوار بر ترک یک دوچرخه برقی بود - آکارا دنبال دزدها دوید، ولی آنها گریختند.

او تنها یکی از قربانیان موبایل قاپی در انگلستان و ولز است که تعدادشان در سال متنهی به مارس به ۷۸ هزار نفر رسید که نسبت به ۱۲ ماه قبل از آن نیز افزایش بسیار داشته است.

میزان پیگرد قانونی مرتکبین این جرم بسیار پایین است - پلیس می‌گوید که آنها مجرمانی را که عامل اصلی این قبیل اقدامات هستند هدف قرار می‌دهند اما این مشکلی نیست که فقط با بازداشت مجرمان حل شود.

آنها می‌گویند تولیدکنندگان و شرکت‌های فناوری در حل این مساله نقش بزرگتری دارند.

قربانیان این جرایم در گفتگو با بی‌بی‌سی از تاثیری که این دزدی بر آنها داشته است سخن‌ها گفته‌اند مانند از دست دادن عکس‌های غیرقابل جایگزین و دزدیده شدن ده‌ها هزار دلار.

و برای آکارا، مانند بسیاری از افرادی که تلفنشان را ربوده‌اند، این ماجرا جنبه نومیدکننده دیگری نیز داشت: او می‌توانست دستگاهش را ردیابی کند و بداند به کجا رفته است، اما در پس گرفتن آن ناتوان بود.
صدای زنگ تلفن در محله‌های لندن
حدود یک ساعت بعد که او به خانه‌اش رسید، آیفون ۱۳ خود را در حالت گمشده قرار داد - یعنی اینکه سارقان نمی‌توانستند به محتویات آن دسترسی پیدا کنند - و با استفاده از لپ تاپ خود قابلیت Find My iPhone را فعال کرد.

این کارها به آکارا امکان می‌داد تا حدود محل تلفن خود را ردیابی کند و تقریبا بلافاصله یک پیام دریافت کرد که می‌گفت تلفنش در محله ایزلینگتون لندن است.

تا هشت روز بعد، تلفن همچنان در نقاط مختلف شمال لندن قابل ردیابی بود.

در اقدامی که او با عبرت از گذشته می‌گوید «انجامش را به کسی توصیه نمی‌کنم» به دو محل از جاهایی که تلفنش در آن‌ها بود رفت تا «به اطراف نگاهی کند.»

او به ما چنین گفت: «خیلی خطرناک بود. اما من تحت تاثیر آدرنالین وعصبانیت بودم.»

او با کسی حرف نزد، اما احساس می‌کرد که تحت نظر است، پس به خانه برگشت.

او همچنین اظهار داشت: «من واقعا عصبانی هستم. تلفن گران است. ما سخت کار می‌کنیم تا پول خرید آن را به دست آوریم، تا بتوانیم موبایل را بخریم، و یکی دیگر می‌گوید به جهنم که سخت کار کردی!»
سپس، در ماه مه، آکارا تسلیم شد.

غیرمعمول نیست که گوشی های دزدیده شده از شنژن در چین سر در آورند . شنژن جایی است که دستگاه‌هایی را که نشود از قفل خارج و دوباره از آنها استفاده کرد، برای استفاده از قطعات به آنجا می‌برند.

این شهر محل سکونت ۱۷.۶ میلیون نفر و یک مرکز بزرگ فناوری در چین است که گاهی از آن با عنوان دره سیلیکون چین یاد می‌شود.
پلیس نتوانست کمک کند
آکارا بلافاصله پس از سرقت تلفنش، ماموران پلیس را در خیابان پیدا کرد و به آنها گفت که چه اتفاقی افتاده است. او گفت که ماموران از حضور دزدانی که به منظور سرقت تلفن‌های همراه در منطقه گشت‌زنی می‌کردند آگاه بود و به او توصیه شد که این موضوع را به صورت آنلاین گزارش کند، که او نیز چنین کرد.

چند روز بعد، پلیس لندن در یک ایمیل به او گفت که پرونده این سرقت را بسته است زیرا «بعید است بتوانیم عاملان سرقت را شناسایی کنیم.»

بعد از این ایمیل، آکارا تصاویر و اطلاعاتی را که از مکان‌های جابجایی تلفنش جمع‌آوری کرده بود برای پلیس فرستاد. پلیس دریافت این اطلاعات را تایید کرد اما اقدام دیگری صورت نداد.

پلیس لندن در مورد پرونده خاص سرقت تلفن آکارا اظهار نظری نکرده اما به بی بی سی گفته است که «منابع خود را در مناطق حساسی مانند وست مینستر، لمبث و نیوهام متمرکز کرده که بیشتر هدف قرار می‌گیرند و با افزایش گشتی پلیس و ماموران لباس شخصی کوشیده است که مجرمان را منصرف کند و دسترسی مردم به ماموران را افزایش دهد.»
عکس‌های گمشده مادر
افراد متعدد دیگری هم با بی‌بی‌سی تماس گرفته و تجربیات خود را از ربودن تلفن‌هایشان در اختیار ما قرار داده‌اند.

جیمز اوسالیوان، ۴۴ ساله، از ساری، درجنوب شرقی انگلستان، می‌گوید که سارقان موبایلش با استفاده از سیستم پرداخت با اَپل (Apple Pay) بیش از ۲۵ هزار پوند از حسابش برداشت کردند.

کتی اشورث، از نیوکاسل، گفته است که تلفن همراهش با یک ساعت و یک کارت بانکی که در جلد تلفن بود در یک پارک دزدیده شده است.

این زن ۳۶ ساله می‌گوید: «غم‌انگیزترین چیز این بود که این تلفن حاوی آخرین عکس‌هایی بود که از مادرم در حال پیاده‌روی داشتم، و این عکس‌ها درست مربوط به قبل از آن بود که حالش انقدر بد شود که نتواند کاری انجام دهد. من حاضر بودم هر کاری بکنم که عکس‌ها را پس بگیرم.»

او هم می‌گوید که باز از سوی پلیس اقدامی صورت نگرفته است.

او می‌گوید: «حتی با وجود اینکه تراکنش‌های بانکی‌ام دقیقاً نشان می‌داد دزدان کجا رفته‌اند، پلیس حتی آن‌ها را پیگیری نکرد.»

او می‌گوید: «پلیس فقط به من گفت بازار فیسبوک و فروشگاه‌های دست دوم محلی آنلان مانند Cex را جستجو کنم.»
سرعت حرکت دزدان موبایل
پس چرا ظاهرا پلیس قادر به مقابله با این جرم یا بازیابی وسایل سرقت شده نیست؟

مت ایوانز، مامور پلیس، سرپرستی یک گروه از ماموران پلیس منطقه وست میدلندز را برعهده دارد که برای بیش از یکدهه با این نوع جرایم مقابله می‌کند.

او اذعان دارد که «تنها تعداد بسیار کمی از تلفن‌های سرقت شده بازیابی می‌شوند.»

او می‌گوید مشکل در مبارزه با این جرم، سرعت حرکت مجرمان است.

او می‌گوید: «ظرف چند ساعت تلفن‌ها از دست دزدان خارج شده و به دست مالخرها می‌رسد.»

وی می‌افزاید: «همیشه بلافاصله پس از هر یک از این جرایم، مبارزه پلیس با گذشت زمان شروع می‌شود اما مردم باید همیشه این موارد را به پلیس گزارش دهند، زیرا اگر ندانیم که این جنایات وقوع می‌یابند نمی‌توانیم آنها را پیگیری کنیم.»

و گاهی اوقات فقط دستگیری یک نفر می‌تواند باعث تغییرات قابل توجه شود.

او می‌گوید: «وقتی ما این مجرمان را چه هنگام ارتکاب جرم و در حین عمل و چه بعد از واقعه دستگیر می‌کنیم، میزان ارتکاب جرم کاهش می‌یابد. و غالبا کشف می‌شود که آن فرد دستگیر شده عامل تعداد زیادی از جرایم بوده است.»

اما مشکل منحصر به پلیس نیست.

کماندر ریچارد اسمیت، عضو شورای ملی فرماندهان پلیس که افسران ارشد را برای کمک به بهبود استراتژی ملی مبارزه با جرایم گرد هم می‌آورد، در بیانیه‌ای گفته است که پلیس «به تلاش برای هدف قرار دادن» فعال‌ترین مجرمان ادامه خواهد داد.

او گفت: «خود ما می‌دانیم که نمی‌توانیم با دستگیری مجرمان به این مساله خاتمه دهیم و تولیدکنندگان و دست اندرکاران فناوری نقش مهمی در کاهش فرصت‌هایی دارند که مجرمان برای فروش مجدد گوشی‌های سرقتی از آنها برخوردارند.»
ردیابی و غیرفعال کردنآقای ایوانز به بی‌بی‌سی گفت که ربایندگان تلفن‌های همراه معمولا تلفن‌های دزدیده‌شده را در ورقه فویل می‌پیچند تا مانع از ارسال سیگنال‌های آن شوند به این معنی که مکان دستگاه تنها زمانی دیده می‌شود که آن را برای فروش به خریدار نشان می‌دهندآقای ایوانز به بی‌بی‌سی گفت که ربایندگان تلفن‌های همراه معمولا تلفن‌های دزدیده‌ شده را در ورقه فویل می‌پیچند تا مانع از ارسال سیگنال‌های آن شوند به این معنی که مکان دستگاه تنها زمانی دیده می‌شود که آن را برای فروش به خریدار نشان می‌دهند.

تلفن های دزدیده شده را می‌توان با استفاده از خدماتی مانند Find My iPhone" و "Find My Device" از اندروید ردیابی کرد و داده‌های داخل آنها را پاک کرد.

اما دیم دیانا جانسون، معاون وزارت کشور در امور پلیس گفته است که دولت از سازندگان تلفن‌های همراه می‌خواهد تا اطمینان حاصل کنند که گوشی دزدیده شده را می‌توان برای همیشه غیرفعال کرد تا از فروش دست دوم آن جلوگیری شود.

فرماندهان پلیس همچنین وظیفه جمع‌آوری اطلاعات بیشتر در این مورد را دارند که چه کسی گوشی‌ها را می دزدد و تلفن‌های مسروقه سرانجام به کجا می‌روند.

به گفته دولت، افزایش تقاضا برای تلفن‌های دست دوم، چه در بریتانیا و چه در خارج از این کشور، عامل اصلی افزایش اخیر در تعداد سرقت‌هاست.

وزارت کشور بریتانیا میزبان نشستی است که در آن از شرکت‌های فناوری و تولیدکنندگان تلفن خواسته خواهد شد تا نوآوری‌هایی را مورد بررسی قرار دهند که بتواند به توقف تجارت غیرقانونی تلفن‌ها کمک کند.

آقای ایوانز گفته است «هیچ راه حل معجزه‌آسایی» وجود ندارد، اما کاری هست که سازندگان می‌توانند انجام دهند که برای پلیس «بسیار مفید» خواهد بود، یعنی ردیابی دقیق‌تر.

وی گفته است که «در حال حاضرامکانات ردیابی تلفن بد نیست اما هنوز امکان Total Recall وجود ندارد که بتوانیم با یک دستگاه ردیاب در دست دقیقا دنبال هدف خود برویم و به آن نزدیک شویم.»

او می‌افزاید: «می‌دانم درخواست از شرکت‌ها برای تعبیه چنین ابزاری درخواست خیلی بزرگی است اما چنین امکاناتی از نظر پلیس بسیار مفید خواهد بود.»

سازندگان اپل و اندروید به درخواست بی‌بی‌سی برای اظهار نظر پاسخی ندادند اما سامسونگ گفته است که «در زمینه سرقت تلفن همراه و جرایم مرتبط با آن در حال همکاری و رایزنی نزدیک با طرف‌های ذینفع و مقامات کلیدی هستیم.»
+6
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.