خلاصه
اولین مناظره مسعود پزشکیان و سعید جلیلی برگزار شد و برجام و افایتیاف باز هم موضوعات اصلی بودند
دو نامزد در طول مناظره بارها با یکدیگر ابراز توافق کردند و عباراتی چون «احسنت» و «آفرین» را به کار بردند
اما در دقایق پایانی مناظره آنها بارها صحبت یکدیگر را قطع کردند
پزشکیان در بخشی از صحبتهایش گفت حاضر است به نفع جلیلی کنار برود، به شرط اینکه او رشد ۸ درصدی را محقق کند، اما اگر در این وعده شکست خورد «اعدام» شود
مجری تلویزیون ایران از جلیلی سوالهایی درباره «بسته» بودن و ناتوانیاش در مذاکره پرسید
بی بی سی: اولین مناظره مسعود پزشکیان و سعید جلیلی، دو نامزد راهیافته به دور دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران دوشنبه شب برگزار شد و مانند بیشتر مناظرههای دور اول سیاست خارجی موضوع اصلی بحث بود.
مسعود پزشکیان تاکید داشت که به دنبال رفع تحریمها و گسترش روابط خارجی ایران است. او همچنین از ضرورت ترمیم رابطه میان دولت و ملت و «انسجام داخلی» گفت و رقیبش را متهم کرد که اعتقادی به مذاکره ندارد و در داخل هم گروهی کوچک از نزدیکان خود را مسلط خواهد کرد.
آقای جلیلی در مقابل تاکید داشت که نباید همه امور کشور را به سرنوشت مذاکرات خارجی موکول کرد و در روابط خارجی نیز نباید به رابطه با آمریکا و دیگر قدرتها محدود بود. او بارها ضمن صحبتهای آقای پزشکیان او را تایید کرد، اما تکملههایی بر حرفهای او داشت.
این مناظره برخلاف مناظرههای قبلی با سوالات مجری پیش رفت که در مواردی دو نامزد را به چالش کشید و از جمله از سعید جلیلی در این باره پرسید که به گفته منتقدانش فردی با نگاهی «بسته» است یا نشان داده که در مذاکره خارجی توانایی چندانی ندارد.
بحث درباره فیلترینگ و آزادیهای زنان نیز از موضوعات دیگری بود که دو نامزد دیدگاههای متفاوتی دربارهشان بیان کردند.
یکی از بخشهای جالب توجه مناظره اول آن بود که مسعود پزشکیان، که منتقد وعدههای بیسرانجام به مردم بود، در انتقاد از هدف «رشد ۸ درصدی» در برنامههای توسعه، گفت حاضر است به نفع سعید جلیلی انصراف بدهد، مشروط به اینکه آقای جلیلی قول بدهد این رشد ۸ درصدی را محقق میکند وگرنه باید «اعدام» شود.
به نظر میرسید که آقای پزشکیان «اعدام» سعید جلیلی را به عنوان یک مثال فرضی در ضرورت پاسخگویی مسئولان در قبال وعدههایشان مطرح کرد.
لحن دو نامزد نسبت به یکدیگر محترمانه بود و هر دو چند بار با بخشهایی از حرف دیگری ابراز موافقت کردند.
البته بحث در دقایق پایانی مناظره داغتر شد و آقایان پزشکیان و جلیلی بارها صحبت یکدیگر را قطع کردند.
مسعود پزشکیان در دقایق پایانی مناظره به طور پیاپی پرسشهایی را از سعید جلیلی مطرح کرد.
آقای پزشکیان پس از برخی صحبتهای آقای جلیلی از او پرسید که بالاخره در صورت قدرت گرفتن او سرانجام برجام و افایتیاف چه خواهد شد؟
آقای جلیلی پاسخ داد که نباید سرنوشت کشور معطل برجام بماند. او گفت آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، به فروش بالای نفت ایران اشاره کرده است. در اینجا آقای پزشکیان حرف او را قطع کرد و پیاپی پرسید که نفت به چه قیمتی فروخته میشود؟
آقای جلیلی پاسخ روشنی به این پرسش نداد، اما تاکید داشت که فروش نفت مانند دیگر کشورهای جهان صورت میگیرد.
آقای پزشکیان پرسید که اگر نفت به سادگی و با قیمت جهانی فروخته میشود، پس چرا وضعیت اقتصادی نامناسب است؟
مسعود پزشکیان سعید جلیلی را متهم کرد که اعتقادی به مذاکره ندارد و از نظرش تحریم یک «سبک زندگی» است که باید به آن خو کرد.
آقای پزشکیان صحبتهایش را با اشاره به نرخ مشارکت پایین و ۴۰ درصدی در انتخابات آغاز کرد.
او در بخش دیگری از صحبتهایش گفت در حوزه سلامت و آموزش به بازار آزاد معتقد نیست.
سعید جلیلی در صحبتهایش بر شعار «یک جهان فرصت، یک ایران جهش» تاکید داشت و در ادامه پیام کانونی کارزار انتخاباتی خود، گفت برای استفاده از فرصتها برنامه دارد و برنامهها را در به اصطلاح «دولت در سایه» خود تدوین کرده است.
در بخشی از مناظره مجری تلویزیون ایران از سعید جلیلی پرسید با توجه به این که هم خودش میگوید وابستگی حزبی ندارد و هم از نظر منتقدانش او «آدم بستهای» است، آیا این به معنی عدم اعتقاد آقای جلیلی به «کار تشکیلاتی» است؟
آقای جلیلی پاسخ داد: «در گعدهها و محافل و لابی مصلحت ملی در نمیآید.»
در آستانه دور اول انتخابات ریاست جمهوری گروهی از اصولگرایان از آقای جلیلی برای سرسختی و عدم کنارهگیری به نفع محمدباقر قالیباف انتقاد میکردند.
سعید جلیلی با اشاره به کنایهای که پیشتر در مناظرهها به او زده بودند گفت: «گفتند یازده سال برای ریاست جمهوری زنبیل گذاشته بودی، بله.»
او توضیح داد پیگیریاش در این زمینه به دلیل اهمیت جایگاه ریاست جمهوری است.
سعید جلیلی با اشاره به مجموعهای از اعتراضات در دوران ابراهیم رئیسی و حسن روحانی گفت در هر مقطعی با دانشجویان گفتگو کرده و اعتراضات را شنیده است.
آقای جلیلی گفت اعتراض فقط به خیابان آمدن نیست.
او همچنین از آقای پزشکیان انتقاد کرد که نمیشود نشست و گفت بد عمل کردهایم.
آیا هر حکومتی هنگام اعتراضات اینترنت را قطع میکند؟ فرزاد صیفیکاران، بخش راستیآزمایی
بی بی سی در جریان اولین مناظره تلویزیونی مسعود پزشکیان و سعید جلیلی در دور دوم انتخابات ریاستجمهوری، مسعود پزشکیان، نامزد جناح اصلاحطلب ضمن دفاع از قطع کردن اینترنت در مواقع حساس مانند اعتراضات گفت: «در موقع تظاهرات و اعتصابات هر حاکمیتی ممکن است اینترنت را قطع کند.»
اشاره آقای پزشکیان به قطعی اینترنت در اعتراضات سراسری مانند آبان ۹۸ و جنبش «زن، زندگی، آزادی» بود که کاربران ایرانی قطعی کامل اینترنت و اختلالات گسترده پیاپی را تجربه کردند.
بررسیهای بخش راستیآزمایی بیبیسی فارسی نشان میدهد «همه حکومتها (کشورها)» در مواقع حساس مانند اعتراضات و اعتصابات اقدام به مسدود کردن اینترنت نمیکنند.
سازمان اکسسناو که در راستای حقوق دیجیتال فعالیت میکند، در گزارشی درباره قعطی اینترنت در کشورهای جهان، نوشته در سال ۲۰۲۳ که سالی اعتراضخیز در سراسر جهان بود، ۳۹ کشور عمدتا در خاورمیانه، آسیا، آفریقا، اروپای شرقی و آمریکای لاتین اقدام به قطع یا مسدود کردن اینترنت در زمانهای خاص کردهاند.
پایگاه داده استاتیستا در تازهترین گزارش خود به تاریخ ۱۲ مارس ۲۰۲۴، درباره قطعی و مسدود کردن اینترنت در کشورهای جهان در سال ۲۰۲۳ نوشته ایران چهارمین کشوری است که بیشترین قطعی و مسدود کردن اینترنت را در جهان داشته است.
طبق گزارش استاتیستا هشت کشور در جهان که بیشترین قطعی اینترنت را در مواقعی مانند اعتراضات و جنگ داشتهاند به ترتیب هند، میانمار، اتیوپی، ایران، روسیه، تانزانیا، سنگال و جمهوری آذربایجان هستند.
بر اساس دادههای استاتیستا، ایران در سال ۲۰۲۳ دستکم ۴۴۲ بار قطعی و مسدود کردن اینترنت را شاهد بوده است.
در جریان اعتراضات سراسری «جان سیاهان ارزش دارد» در سال ۲۰۲۱ در آمریکا، یا اعتراضات جلیقه زردها در سال ۲۰۱۸ در کشورهای فرانسه و هلند، اعتراضات دانشآموزان در بریتانیا در سال ۲۰۲۳ و نمونههای مشابه در بسیاری دیگر از کشورها، اینترنت قطع نبود و اختلالی ایجاد نشد.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان