انتخابات ایران؛ گزارش‌ها از استقبال اندک رای‌دهندگان در برخی حوزه‌های رای‌گیری

العربیه: چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری در ایران از ساعت هشت روز جمعه هشتم تیر، آغاز شد.

با کناره‌گیری دو نامزد اصول‌گرا، علیرضا زاکانی شهردار تهران و امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی رئیس بنیاد شهید، اکنون چهار نامزد در این انتخابات رقابت می‌کنند.
محمد باقر قالیباف، رئیس‌مجلس که اغلب گروه‌های اصولگرا از جمله شورای ائتلاف نیروهای انقلابی از او حمایت کرده‌اند، سعید جلیلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که جبهه پایداری حامی اصلی او است. مرتضی پورمحمدی، مسئول امنیتی سابق که یکی از عوامل اصلی قتل‌عام زندانیان سیاسی در دهه 60 بوده و مسعود پزشکیان نماینده تبریز که مورد حمایت اصلاح‌طلبان و میانه‌روها است.
تا ساعات پایانی پنج‌شنبه شب مذاکرات بین ستادهای جلیلی و قالیباف برای ائتلاف در جریان بود اما پس از آن نزدیکان به جلیلی در رسانه‌های اجتماعی اعلام کردند اجماع حاصل نشده است. گفته شده است حامیان قالیباف خواستار کناره‌گیری جلیلی به نفع قالیباف بوده‌اند اما اعضای جبهه پایداری معتقد بودند که طرفداران جلیلی بیشتر هستند.

امیرحسین ثابتی، مشاور ارشد جلیلی در پستی در شبکه «ایکس» نوشت که پنج‌شنبه شب هفتم تیر، برای پخش شایعه درباره کناره‌گیری جلیلی به نفع قالیباف از طریق حساب‌های جعلی در رسانه‌های اجتماعی 100 میلیارد تومان پول خرج شده است. ثابتی منبع این خبر یا شایعه را ذکر نکرد، اما بعدازظهر جمعه 8 تیر، در پست دیگری پیش‌بینی کرد که جلیلی و پزشکیان به دور دوم خواهند رفت.
حساب سعید جلیلی در شبکه ایکس نیز پستی را بازنشر کرده که مدعی است بر خلاف تهران و تبریز، آرای او در روستاها بیشتر از سایر نامزدها است.

بر اساس برخی نظرسنجی‌ها، آرای جلیلی و قالیباف نزدیک به یکدیگر بوده است اما نظرسنجی‌های ایسپا نشانگر افزایش آرای او مقابل قالیباف بوده است.

در آخرین نظرسنجی «ایسپا» که نتایج آن پنج‌شنبه هفتم تیر منتشر شد، جلیلی 28.8 درصد و قالیباف 19.1 درصد طرفدار داشته‌اند درحالی که حامیان پزشکیان 33.1 درصد بوده است.

با شکاف بین اصولگرایان، اصلاح‌طلبان امیدوارند که در صورت حضور بیش از 50 درصد مردم در انتخابات، پزشکیان در دور اول یا در دور دوم به پیروزی برسد.

با این حال کاربران رسانه‌های اجتماعی و خبرنگاران بین‌المللی از خلوت بودن برخی از حوزه‌های رای‌گیری در تهران و اغلب شهرهای بزرگ خبر می‌دهند. در جنوب تهران استقبال از انتخابات به طرز چشمگیری کمتر است. این درحالی است که علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی صبح جمعه 8 تیر بار دیگر از مردم خواست تا در انتخابات شرکت کنند و آبروی جمهوری اسلامی را مترادف با حضور مردم دانست.

چهره‌های شاخص اصلاح‌طلب به همراه محمد خاتمی، رئیس‌جمهوری پیشین نیز آرای خود را به صندوق رای حسینیه جماران در شمال شهر تهران انداختند.

این درحالی‌ است که سعید جلیلی و اعضای اصلی جبهه پایداری برای رای دادن به مسجد مجتبی در جنوب شرقی تهران رفتند. قالیباف و برخی از مقامات حکومتی نیز برای رای دادن به مسجد لرزاده در میدان خراسان در شرق تهران رفتند. اما مسعود پزشکیان و اعضای ستاد او برای رای دادن مکانی متفاوت از سه گروه دیگر را انتخاب کردند و به صندوق رای سیار در بیمارستان فیروزآبادی در شهرری در جنوب تهران رفتند، پزشکیان پس از رای دادن به آرامگاه بهشت زهرا و سر قبر کشته شدگان انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی در هفتم تیر 1360 رفت. سعید جلیلی هم در نماز جمعه تهران حاضر شد.

در حالی که نرگس موسوی، دختر زهرا رهنورد و میرحسین موسوی که سالها در حصر خانگی هستند از عدم شرکت والدین خود در انتخابات خبر داده، محمدتقی کروبی، پسر مهدی کروبی یکی دیگر از نامزدهای انتخابات 1388 که در حصر خانگی است اعلام کرده است که پدرش از مردم خواسته است تا به پزشکیان رای بدهند.

با آن‌که برخی از کسانی که در انتخابات شرکت کرده‌اند، برگه‌های رای خود را در رسانه‌های اجتماعی منتشر کرده‌اند، وزارت کشور تصویربرداری و انتشار از برگه‌های رای را ممنوع اعلام کرد.

در همین حال، کاربران رسانه‌های اجتماعی گزارش داده‌اند در برخی از شعبه‌های اخذ رای در جنوب و مرکز تهران از حضور زنان بدون حجاب یا «بدحجاب» برای رای دادن جلوگیری شده است اما در شعبه‌های شمال شهر تهران این سختگیری کمتر بوده است.

همچنین گزارش‌هایی نیز از زندان اوین منتشر شده که به‌رغم اصرار مسئولین زندان، زنان و مردان زندانی سیاسی از شرکت در این انتخابات خودداری کرده‌اند. نرگس محمدی زندانی سیاسی و برنده جایزه نوبل صلح در پیامی از زندان اوین خواستار تحریم این انتخابات شده بود.

در همین حال، برخی کاربران رسانه‌های اجتماعی به انتشار تصاویری از شهرهای مختلف ایران از جمله شهرهای جنوبی پرداخته‌اند و می‌گویند حوزه‌های رای‌گیری بسیار خلوت هستند.

وزارت کشور تعداد واجدین شرایط شرکت در انتخابات ریاست جمهوری را بیش از 61 میلیون نفر اعلام کرده است. برآورد شده است که بیش از 3.5 میلیون ایرانی نیز در خارج از کشور واجد شرایط رای دادن باشند. رای‌گیری درخارج از کشور نیز از صبح جمعه آغاز شده است اما در برخی شهرها، تعداد مخالفانی که در برابر مراکز رای‌گیری تجمع کرده‌اند از شمار شرکت‌کنندگان در انتخابات بیشتر است.

بنا بر اعلام وزارت کشور، انتخابات تا ساعت 6 بعدازظهر به وقت تهران ادامه خواهد داشت ولی انتظار می‌رود، این زمان تا ساعت 8 شب تمدید شود.
+38
رأی دهید
-2

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.