چهارمین مناظره نامزدهای انتخابات چهاردهم ریاستجمهوری ایران که با موضوع «سیاست خارجی» برگزار شد، موضوع تحریمها، توافق هستهای موسوم به «برجام» و قراردادهایی مانند «کرسنت» به بحث داغ میان کاندیداها بدل شد.
این مناظره شامگاه دوشنبه چهارم تیرماه از شبکههای سراسری تلویزیون جمهوری اسلامی پخش شد و به صحنه جدال لفظی کاندیداها درباره موضوعات سیاست خارجی و داخلی تبدیل شد.
موضوع برجام در بخشهایی از این مناظره، رویارویی مصطفی پورمحمدی با سعید جلیلی، علیرضا زاکانی و امیرحسین قاضیزاده را درپی داشت.
مصطفی پورمحمدی، نامزد انتخابات ریاستجمهوری و دبیرکل جامعه روحانیت مبارز، گفت برخی از نامزدها «خواسته یا ناخواسته، با توهم یا جهل مرکب» باعث تحریمها شدند و «جاده صافکن دشمن» برای تحریم بیشتر بودند.
قانون راهبردی مجلس
محمدباقر قالیباف در ابتدای صحبتهای خود حرفهای محمدجواد ظریف، حامی مسعود پزشکیان، در مورد قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» را زیر سوال برد.
او با اشاره به صحبتهای ظریف که گفته بود قانون هستهای مجلس باعث شد که برجام احیا نشود، گفت: این حرفها مردم را «خسته» کرده و مانع از «وحدت و انسجام» است.
مسعود پزشکیان در پاسخ به این اظهارات، اختلافات درباره احیای برجام را پیش کشید و با اشاره به این توافق با قدرتهای غربی، آن را «مزیت» خواند و افزود: «دعوا بر سر این است که به نام من نباشد و به نام دیگری باشد.»
او طی مناظره چند بار به موضوع اختلافات داخلی بر سر برجام نیز اشاره کرد و از مخالفان آن خواست بگویند وقتی این توافق را قبول ندارند، گزینه جایگزین آنها چیست؟
این نامزد مورد حمایت جریان اصلاحطلبی همچنین چند بار به حمله نیروهای مورد حمایت اصولگرایان به سفارتخانههای بریتانیا و عربستان اشاره کرد.
این انتقادها در بخشی از مناظره با پاسخ امیرحسین قاضیزاده هاشمی مواجه شد که گفت دولتهای وقت میتوانستند از این حملات جلوگیری کنند و از پزشکیان انتقاد کرد که این اتفاقها را بهانه حمله به نیروهای «انقلابی» کرده است.
مصطفی پورمحمدی در بخش دیگری از این مناظره فاش کرد وقتی در دولت اول محمود احمدینژاد وزیر کشور بود، قصد ساماندهی انجمنهای مردمنهاد را داشت، اما سعید جلیلی معاون او را احضار کرده و این نهادها را متهم به «انقلاب مخملی» در ایران کرده است.
سعید جلیلی در پاسخ گفت که آقای پورمحمدی درباره این موضوع «خوابنما» شده است.
آقای جلیلی درباره موضوعات دیگر نیز به «خوابنما» شدن پورمحمدی اشاره کرد که باعث شد او در پاسخ بگوید «عدهای هنوز از خواب بیدار نشدهاند».
جنجال کرسنت
آقای پورمحمدی که پیشتر از سوی برخی نامزدها متهم به کمکاری درباره قرارداد «کرسنت» شده بود، از عقد این قرارداد که در زمان ریاستجمهوری محمد خاتمی بسته شد، دفاع کرد و سعید جلیلی و علیرضا زاکانی را متهم کرد که با نقش داشتن در لغو آن باعث ضرر هنگفت ایران شدند.
او همچنین خواستار برگزاری مناظره میان مخالفان این قرارداد با بیژن زنگنه، وزیر نفت دولتهای خاتمی و روحانی، شد.
در مقابل، سعید جلیلی آقای پورمحمدی را متهم کرد که درباره این قرارداد چیزی نمیداند و علیرضا زاکانی نیز گفت او درباره آن تسلط دارد و از برگزاری مناظره استقبال کرد.
همرمان با پخش مناظره نامزدها، ویدئویی از بیژن زنگنه در شبکههای اجتماعی منتشر شد که در آن گفته است: سعید جلیلی و «نوچهاش» علیرضا زاکانی درباره قرارداد کرسنت صحبت میکنند و خطاب به آنها اعلام کرد: «داداش، من حریفتم.»
او در ادامه گفت که در آبان ۱۴۰۰ از آقای جلیلی خواست تا درباره این قرارداد مناظره کند و او را به «فرار» از پاسخگویی متهم کرد.
قرارداد کرسنت توافقی بود که در سال ۱۳۸۰ بین جمهوری اسلامی ایران و شرکت اماراتی «کرسنت» منعقد شد، ولی شرکت اماراتی پس از چند سال بهدلیل عدم پایبندی ایران به اجرای توافق به دادگاه لاهه شکایت کرد.
دیوان داوری بینالمللی در مهرماه ۱۴۰۰ با صدور حکمی ایران را به پرداخت ۲.۴۳ میلیارد دلار خسارت محکوم کرد.
در ادامه جدال لفظی نامزدها درباره همین قرارداد، سعید جلیلی خطاب به پورمحمدی گفت زمانی که ریاست سازمان بازرسی کل کشور را بر عهده داشت، وظیفه داشت «فساد» کرسنت را پیگیری میکرد.
در بخش دیگری از این مناظره، مسعود پزشکیان با اذعان به این که چیزهایی را نمیداند، گفت اما از این مسئله آگاه است و به لزوم رجوع به نظرات «کارشناسان» صحبت کرد و دیگر نامزدها را متهم کرد که بهرغم «بیسوادی»، خود را «عقل کل» میدانند.من نمی خواستم این دور مناظره حرف بزنم ولی
— علی کلائی - Ali Kalaei (@AliKalaei62) June 24, 2024
به نظرم حرفهای این شیخ امنیتی ردا آغشته به خون، #پورمحمدی دغدغه خیلی از امنیتی های قدیمی نظامه. عموما صدای شکستن ساختار رو امنیتی ها زودتر می شنون. به نظرم پورمحمدی و امنیتی های قدیمی ساختار نظام احساس خطر کردن برای اصل نظام که اینطوری…
پورمحمدی برخی از نامزدها را «جاده صاف کن دشمن» برای تحریمها دانستروحانی:
— شرق (@SharghDaily) June 24, 2024
در مناظرات مثل اینکه دولت سیزدهم نداشتیم/ انگار میخواهند کشور را از دولت دوازدهم تحویل بگیرند
من دچار حیرت شدم، در مناظرات انتخاباتی که چند دوره آن سپری شده، افرادی آمار و ارقام ارائه داده و صحبتهایی کردند که اگر شورای نگهبان اصل ۱۱۵ قانون اساسی را امروز به دقت اجرا… https://t.co/sGztLCuLKQ pic.twitter.com/T6htC3tfhc