تعدادی از فرش‌های سعدآباد از ایران خارج شده‌اند

فرش نفیس ایرانی در کاخ سعدآباد‌ایندیپندنت فارسی: ماجرای فرش‌های به‌سرقت‌رفته از کاخ سعدآباد با اظهارنظرها و ادعاهای متناقض مسئولان دولتی و قوه قضاییه طی روزهای اخیر به مرحله‌ای جدید وارد شد. در آخرین اظهارنظر، «یک مقام‌ آگاه» ادعای معاون حقوقی رئیس‌جمهوری را تکذیب کرد و گفت که تعدادی از فرش‌ها در نهاد ریاست‌‌جمهوری‌اند و تعدادی هم از ایران خارج شده‌اند.

سایت تابناک روز چهارشنبه به نقل از «یک منبع آگاه» نوشت که از ۴۸ فرش مفقودی کاخ سعدآباد، ۱۶ فرش در نهاد ریاست‌جمهوری‌ پیدا شد و از ۲۵ فرش دیگر هم در نمایندگی‌های جمهوری اسلامی در خارج از ایران استفاده می‌شوند.

طبق ادعای این فرد، از سرنوشت هفت فرش هنوز اطلاعی در دست نیست ولی اقدام قضایی برای «تعیین تکلیف» آن‌ها ادامه دارد.

سایت تابناک با بیان اینکه مسئولان دولتی بر سرقت فرش‌های کاخ سعدآباد اصرار دارند، به نقل این منبع خبری‌ نوشت: «جمع‌بندی کلی این است که سرقتی رخ نداده و ماجرای فرش‌های سعدآباد ناشی از اهمال در روند اداری بوده که باعث شده است اموال دولتی بدون رعایت تشریفات لازم از مجموعه سعدآباد خارج شوند.»

این خبر تنها ساعتی پس از آن منتشر شد که محمد دهقان، معاون حقوقی رئیس‌جمهوری، در جمع خبرنگاران، به سخنان سخنگوی قوه قضاییه واکنش نشان داد و با تاکید بر «سرقت» فرش‌های یاد‌شده، گفت که هنوز یک فرش هم به مجموعه دولت تحویل داده نشده است.

معاون حقوقی رئیس‌جمهوری در این مصاحبه که نسخه ویدیویی آن نیز در رسانه‌ها منتشر شده، گفت که متهمان سرقت فرش‌ها بازجویی‌ شده‌اند و پرونده در قوه قضاییه در حال پیگیری است.

پیش از او، محمدهادی عبادی، معاون هماهنگی معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری، هم گفته بود که از سرنوشت‌ فرش‌های مفقودی کاخ سعدآباد اطلاعی در دست نیست. این مقام دولتی با تاکید بر اینکه اطلاعات معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری با اظهارات سخنگوی قوه قضاییه متفاوت است، افزود: «طبق اطلاعاتی که ما از پرونده داریم و پیگیری‌هایی که به صورت مداوم از قضات پرونده داشته‌ایم، هنوز از سرنوشت ۴۸ فرش مفقودی خبری در دست نیست.»

او در ادامه با اشاره تلویحی به سرقت فرش‌ها افزود که اسناد و مدارک «مناسبی» به‌ دست آمده که «دال بر قطعیت مفقودی فرش‌ها و علم و عمد متهمان و مرتکبان آن» است.

معاون هماهنگی معاون حقوقی رئیس‌جمهوری این سخنان را در واکنش به ادعای اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه، مطرح کرد که روز سه‌‍شنبه ۲۲ خرداد در نشست خبری هفتگی، گفته بود برخی فرش‌های مفقودی کاخ سعدآباد در دستگاه‌های دولتی پیدا شده‌اند. این مقام قضایی سرقت فرش‌ها را نیز انکار و ادعا کرد که فرش‌ها به دلیل «سهل‌انگاری»، بدون رعایت تشریفات قانونی و ضوابط، به مکان دیگری منتقل شدند و به همین دلیل «شائبه سرقت» ایجاد شد.

از مجموع سخنان مقام‌های دولتی و حکومتی چنین برمی‌آید که برخی از آن‌ها بر سرقت فرش‌ها تاکید دارند و برخی دیگر اصل سرقت را به خارج کردن فرش‌ها از کاخ بدون رعایت تشریفات قانونی تقلیل می‌دهند. اما نکته مهم‌تر سرنوشت فرش‌های نفیس و ارزشمند کاخ سعدآباد است که با وجود ارزش تاریخی بسیار، مشخص نیست اکنون کجا نگهداری می‌شوند.

مقام‌های جمهوری اسلامی از آخرین روز اردیبهشت ۱۴۰۲ که خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، خبر سرقت ۴۸ فرش نفیس کاخ سعدآباد را منتشر کرد تاکنون، پیوسته با اظهارنظرهای متناقض و تکذیب گفته‌های یکدیگر از قبول مسئولیت مفقود شدن فرش‌ها شانه خالی کرده‌اند.

پیش‌تر سپهر خلجی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت سیزدهم، گفته بود که پرونده «مظنون اصلی» سرقت فرش‌های کاخ سعدآباد به دادگاه ویژه روحانیت ارسال شده است.

کاخ سعدآباد، مجموعه‌ای بزرگ از آثار تاریخی، هنری و فرهنگی را در خود جای داده است که بخشی از آن‌ها هنرهای ایرانی را نمایندگی می‌کنند. یکی از مهم‌ترین عناصر به کار رفته در تزیینات داخلی کاخ سعدآباد فرش‌های نفیس و دستباف این مجموعه‌اند که با طرح‌ها و الگوهای برگرفته از هنر صنعت فرش ایران این مجموعه را به موزه‌ای از فرش‌های ایرانی تبدیل کرده‌ و زیبایی و تاریخچه فرهنگی خاصی به این مکان بخشیده است.
+21
رأی دهید
-6

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۱
    Homeland - هلسینکی، فنلاند

    توی کاخ باکینگهام دنبالش بگردید
    2
    39
    ‌پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.