تکلیف بیش از ۱۱۰ میلیارد تومان بودجهای که پاییز سال ۱۴۰۲ برای خرید تجهیزات VAR از سوی وزارت ورزش و جوانان تخصیص داده شده بود، نامشخص است.
پساز آنکه «کیومرث هاشمی»، وزیر ورزش و جوانان به رسانهها گفت که «ماهها قبل» بودجه تامین خرید تجهیزات کمک داور ویدیویی توسط دولت تامین و از طریق وزارت ورزش تحویل داده شده، موضوع «چرایی ناپدید شدن» این بودجه و البته مسکوت ماندن این موضوع مطرح شد.
خبرگزاری «مهر»، دی۱۴۰۱ در گزارشی مدعی شد که فدراسیون فوتبال در نامهای رسمی به ۱۶ باشگاه لیگ برتری، آنها را ملزم به خریداری دستگاههای VAR کرده است. در این گزارش تاکید شده بود که فدراسیون فوتبال ایران، یک شرکت مخابراتی را به این باشگاهها معرفی کرده و مدیران این باشگاهها را ملزم کرده بود که این تجهیزات را فقط از طریق این شرکت خریداری کنند.
حالا وزارت ورزش و جوانان تاکید کرده است که بودجه ۱۱۰ میلیارد تومانی مهر۱۴۰۲، طی کمتر از سه هفته پس از درخواست فدراسیون فوتبال به وزارت ورزش، به شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی واریز شده است.
شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی چرا بودجه تخصیص داده شده را به فدراسیون فوتبال تحویل نداده و چگونه «خداداد افشاریان»، رییس پیشین کمیته داوران فدراسیون فوتبال و یکی از متهمین پرونده فساد مالی «مس رفسنجان»، ماموریت مجاب کردن باشگاههای فوتبال ایران برای خرید این تجهیزات از یک «کانال خاص» را در فدراسیون فوتبال برعهده گرفته بود؟
«کیومرث هاشمی»، وزیر ورزش و جوانان به رسانهها گفت که «ماهها قبل» بودجه تامین خرید تجهیزات کمک داور ویدیویی توسط دولت تامین و از طریق وزارت ورزش تحویل داده شده***
۱۱۰ میلیارد تومان چگونه اشتباه واریز شد؟ شرکت «توسعه و نگهداری اماکن ورزشی»، مهر۱۳۷۳ با پیشنهاد سازمان تربیت بدنی و تصویب هیات وزیران دولت «اکبر هاشمی رفسنجانی»، برای ساخت، تجهیز و نگهداری تاسیسات ساختمانهای ورزشی ایران تشکیل شد؛ اما هیچ ورزشگاه خاصی نساخت و وظیفهاش را فقط در نگهداری و درآمدزایی از ورزشگاههایی که عمرشان به سالهای پیش از انقلاب برمیگشت، خلاصه کرد.
اهم ورزشگاههای زیرمجموعه این سازمان را میتوان مجموعههای ورزشی «آزادی»، «انقلاب» تهران، «کشوری»، «شیرودی»، مجموعه ورزشی «تنیس استقلال»، مجموعههای «اسکی ایران» (پیستهای شمشک، دیزین و خور) و مجموعههای سوارکاری ایران دید.
خبرگزاری «ایسنا» در گزارشی که پیرامون بلاتکلیفی خرید دستگاههای کمک داور ویدیویی و «نامشخص بودن بودجه آن» منتشر کرده، نوشته است: «پساز اینکه دولت لزوم استفاده از VAR در لیگ برتر را درک کرد، بودجهای جهت خرید دستگاهها تخصیص داد. این بودجه در ۱۲مهر۱۴۰۲ در اولین روزهای حضور کیومرث هاشمی در وزارت ورزش، به حساب این وزارتخانه واریز شد، اما بهدلیل استفاده از کلمه "تجهیز" در مکاتبات اولیه که برای چرایی صرف این بودجه در جهت تجهیز ورزشگاهها به سیستم تکنولوژی VAR است به کار رفته بود، وزارت ورزش تمامی این بودجه ۱۱۰ میلیارد تومانی را به حساب شرکت توسعه واریز کرد.»
ایسنا این اطلاعات را به نقل از «هدایت ممبینی»، دبیرکل فدراسیون فوتبال نوشته و مدعی شده که این بودجه با دستور دولت جمهوری اسلامی در کمتر از سه هفته تامین و به حساب وزارت ورزش واریز شده، اما از ۱۲مهر۱۴۰۲ تاکنون، پولی به حساب فدراسیون برای خرید دستگاهها واریز نشده است.
ابهام در شرکت واسطه و پافشاری خداداد افشاریان در کنار این سوال که سازمان توسعه و نگهداری اماکن ورزشی بهعنوان یکی از بازوهای مهم وزارت ورزش و جوانان، چرا چنین بودجهای را در حساب خود نگهداشته و به فدراسیون فوتبال تحویل نمیدهد، پرسش دیگری اینجا شکل میگیرد که چرا فدراسیون فوتبال باوجود علم بر اینکه دولت آماده پرداخت این هزینه برای تجهیز ورزشگاههای کشور میشود، باشگاهها را وادار به مذاکره برای خرید دستگاههای کمک داور ویدیویی کرده بود؟
خبرگزاری مهر، ۲۷دی۱۴۰۱ در گزارشی با تیتر «نامه عجیب مهدی تاج به ۱۶ مدیرعامل»، از آنچه «ابهام در قرارداد با یک شرکت بلژیکی» خوانده بود، خبر داد.
«خداداد افشاریان»، رییس پیشین کمیته داوران فدراسیون فوتبال و یکی از متهمین پرونده فساد مالی «مس رفسنجان»، ماموریت مجاب کردن باشگاههای فوتبال ایران برای خرید تجهیزات VAR از یک «کانال خاص» را در فدراسیون فوتبال برعهده گرفته بودمهر بخشهایی از این نامه را منتشر کرد که در آن نوشته شده بود: «باتوجه به لزوم تجهیز ورزشگاههای لیگ برتری به کمک داور ویدیویی بهعنوان یک پروژه ملی، ضمن معرفی شرکت چشمانداز ارتباط بهعنوان نماینده شرکت EVS که مورد تایید فیفا نیز میباشد، ضمن پیگیری مستمر جهت انجام فرایند مربوطه و تخصص اعتبار لازم نسبت به اجرای هرچه سریعتر این پروژه، اقدامات عاجل صورت پذیرد.»
مهر در گزارش خود به برخی ابهامات در نامه مهدی تاج به باشگاههای لیگ برتری اشاره کرده بود. ازجمله اینکه چه لزومی به واسطهگری یک شرکت مشخص مستقر در ایران، برای خرید این تجهیزات از شرکت بلژیکی وجود دارد و چرا باشگاهها بهصورت مستقل نباید با این شرکت وارد مذاکره شوند. ابهام دوم، عدم ارائه قیمت این تجهیزات توسط فدراسیون و همینطور شرکت چشم انداز ارتباط ذکر شده بود.
نکته قابل تامل در این گزارش، معرفی شدن خداداد افشاریان، رییس وقت کمیته داوران فدراسیون فوتبال بهعنوان «معرف» و «سخنگو پروسه خرید تجهیزات» از شرکت EVS بود.
وبسایت «ورزش سهر»، رسانه حامی فدراسیون فوتبال و پایگاه خبری نزدیک به مهدی تاج، همان زمان در گزارشی با تیتر «EVS نام بزرگ بلژیکی برای پایان جنجالهای داوری در ایران»، به نقل از خداداد افشاریان نوشت که مهدی تاج، رییس فدراسیون فوتبال ایران، موافقت «وزارت ورزش» و «نهادهای امنیتی» را برای خریداری کردن این تجهیزات از این شرکت اخذ کرده است.
مهر در گزارش خود با اشاره به دفاعیات مکرر رییس پیشین کمیته داوران فدراسیون فوتبال، از این شرکت بینالمللی پرسیده بود که چرا باشگاهها نباید بهصورت مستقل با EVS وارد مذاکره شوند.
براساس گزارش مهر، شرکت چشم انداز ارتباط که نماینده EVS در ایران معرفی شده بود، دفتری در تهران داشت و در وبسایت رسمی خود، خود را همکار و شریک پروژههای مجموعههایی چون «فولاد مبارکه سپاهان»، «فولاد خوزستان» و «مخابرات تهران» معرفی میکرد.
قرار گرفتن نام کارخانجات فولاد و سابقه طولانی مدیرانی مانند مهدی تاج، «محمدرضا ساکت» و «مهدی محمدنبی»، اعضای هیاترییسه فدراسیون فوتبال در کارخانه فولاد مبارکه سپاهان، میتوانست کلید حل این معما باشد.
تب داغ یک فوتبال بیمار ۱۱۰ میلیارد تومان از «بودجه دولتی» که رییس آن در سقوط هلیکوپتر کشته شد، به اشتباه از حساب یک وزارتخانه به حساب یک سازمان دولتی واریز شده است. همان سازمان، بودجه خرید تجهیزات را برنمیگرداند و دبیرکل فدراسیون فوتبال در تازهترین واکنش خود گفته که احتمالا فصل آینده رقابتهای لیگ برتر نیز، بدون کمک داور ویدیویی برگزار میشود.
رییس کمیته داوران فدراسیون فوتبالی که همچنان ورود دستگاههای VAR را به تعویق میاندازد، طبق اخبار رسانههای ایران، به ۱۵ مورد تبانی تاثیرگذار در داوری برای تغییر نتایج مسابقات فوتبال اعتراف کرده و در بازداشت است. نام بیش از پنج داور فعال و شناخته شده فوتبال کشور در فهرست متهمین پرونده فساد قرار گرفته و «تابناک» خبری از باز شدن پای «مدیران دانه درشت فدراسیون فوتبال» به پروندههای جدید تبانی منتشر کرده است.