یورونیوز: نشریه نیویورک تایمز آمریکا گزارش کرده است که متن قطعنامه پیشنهادی سه قدرت اروپایی علیه جمهوری اسلامی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی به درخواست آمریکا «تعدیل» شده بود.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه ۵ ژوئن (۱۶ خرداد) با تصویب قطعنامهای از تهران خواست همکاریهای خود را با این سازمان افزایش دهد و محدودیتهای اخیر برای بازرسان این نهاد را لغو کند.
نیویورک تایمز به نقل از منابع خود گفته است «متن [ابتدایی] قطعنامه پیشنهادی چنان تند بیان شده بود که میتوانست واکنشهای شدیدی را در تهران به دنبال داشته باشد» و از این رو مقامات دولت بایدن «آشکارا نگران شده بودند».
مطابق اطلاعات منتشره آنها به همتایان اروپایی خود اعلام کرده بودند که با نگرانیهایشان همعقیدهاند، اما «نمیخواهند از قطعنامهای غیرقابل اجرا حمایت کنند که ممکن است ایران را وادار سازد برنامه هستهای خود را توسعه دهد و تنشها را تشدید کند».
پیش از این نشریه وال استریت ژورنال آمریکا گزارش داده بود که مخالفت آمریکا با تصویب قطعنامه به این خاطر است که جو بایدن میخواهد از تشدید تنش با تهران قبل از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در پائیز امسال جلوگیری کند.
نیویورک تایمز میگوید در نهایت پس از اعمال «برخی تعدیلها» در متن، آمریکا به قطعنامه پیشنهادی فرانسه، بریتانیا و آلمان رای مثبت داده است.
این قطعنامه در حالی به تصویب رسید که از ۳۵ عضو شورای حکام، ۲۰ عضو به آن رأی موافق و ۱۲ عضو نیز رأی ممتنع دادند. دو عضو مخالف این قطعنامه نیز کشورهای چین و روسیه بودند.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی در واکنش با صدور بیانیهای تصویب این قطعنامه را «اقدامی سیاسی و غیرسازنده» خوانده و آن را به شدت محکوم کرده است.
قطعنامههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی هرچند از نظر قانونی الزامآور نیستند، با این حال از وزن سیاسی برخوردارند و میتوانند فشار را بر تهران افزایش دهند. ملاقات آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا و رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمیدر نوامبر ۲۰۲۲ شورای حکام قطعنامه مشابهی را تصویب کرده بود که در آن از ایران خواسته شده بود در تحقیقات در مورد آثار اورانیوم یافت شده در سایتهای مشکوک هستهای با بازرسان این نهاد همکاری کند. هرچند تهران آن قطعنامه را نیز هرگز رعایت نکرد.
در پی صدور قطعنامه تازه، ایران و هفت کشور روسیه، چین، بلاروس، زیمبابوه، ونزوئلا، نیکاراگوئه و سوریه در بیانیهای مشترک اقدام آژانس را «نادرست» خوانده و گفتند با توجه به اینکه ایران همچنان برای مرگ رئیس جمهور و وزیر خارجه خود عزادار است، این قطعنامه «ناقض هنجارهای دیپلماتیک» بوده و «اثر معکوس» خواهد داشت.
مقامات ایران پیش از این به دفعات گفته بودند برنامه هستهایاشان برای اهداف صلحآمیز است و به دنبال بمب نیستند. با این حال در ماههای اخیر چندین مقام ارشد جمهوری اسلامی به صورت علنی اعلام کردهاند در صورت مواجهه با «تهدید موجودیتی» از سوی دیگر کشورها، شامل اسرائیل و ایالات متحده، در «دکترین هستهای خود تجدیدنظر خواهند کرد».
طبق دادههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی ایران هماکنون به اندازه کافی اورانیوم غنیشده برای ساخت سه سلاح هستهای در اختیار دارد و میتواند در عرض چند روز تا چند هفته آنها را تا حد نظامی غنیسازی کند. هرچند برای تبدیلشان به کلاهک نظامی اتمی تا یک سال وقت نیاز دارد.
+12
رأی دهید
-51
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۵۲
َپارتیزان - سپیدار، ایران
پرواضح اگر حمایت مخفیانه دولت امریکا لعنتی نبود تا بحال آخوندها ده بار بیشتر نبود شده بودند. اوباما یک هواپیما پول برای ملاها فرستاد تا آنها را نجات بدهد. آخوندها ترس ایجاد میکنند که اعراب ها خریدار اسلحه امریکا بشوند.
0
43
پنجشنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۹
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۴
Momijii - توکیو، ژاپن
یعنی اینکه مرغ تخم طلای ما رو اذیت نکنین ، اگر از تخم بره ، همگی بدبخت میشیم و به دردسر میوفتیم !
0
44
پنجشنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۴
کماندوی سبز - تهران، ایران
یعنی این ایت الله بایدنه بی ناموس و حـ... رو باید از بین برد
0
7
پنجشنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۷:۴۸
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.