جهشی که همه نگرانش بودند گونه اچ۵ان۱ ویروس آنفلوآنزای مرغی از سال ۱۹۹۶ وجود داشته است اما تاکنون انتقال آن فقط بیشتر محدود به حیوانات وحشی بوده است. اما حالا این ویروس به گاوهای آمریکا هم منتقل شده است وعدهای گمان میکنند بهتدریج به وضعیت انتقال آن از انسان به انسان نزدیکتر میشویم . این اتفاق میتواند نتایج بسیار جدی داشته باشد. گاوهای آلوده به ویروس در حال انتقال عفونت به یکدیگر هستند گونه اچ۵ان۱ اولین بار در غازهایی در بازار فروش حیوانات زنده در شهر گوانگدونگ، چین ردیابی شد. از آن زمان به بعد در نقاط مختلف جهان شاهد شیوع آن بین مرغها و پرندگان وحشی بودهایم. درحالیکه ویروس کووید باقدرت تمام انسانها را دچار عفونت میکرد، ویروس اچ۵ان۱ هم بهسرعت در حال گسترش بود و میلیونها پرنده پرورشی و وحشی را کشت و جمعیت فوکها و شیرهای دریاییها هم تحت تأثیر آن قرار گرفت. این ویروس در مزارع پرورش مینک در اسپانیا و خرسهای قطبی در قطب شمال هم شیوع پیدا کرد.
سؤال همه ما این بود که ویروس بعد ازاین کجا خواهد رفت؟ چند هفته پیش جواب این سؤال پیدا شد. در ماه مارس، کشاورزان تگزاس و کانزاس شروع به گزارش بیماری در گاوهایشان کردند. آنها گفتند گاوها کماشتها شدهاند و شیر کمتری تولید میکنند. جواب آزمایش اچ۵ان۱ این گاوها مثبت شد. این موارد، صرفاً موارد انفرادی که تصادفی آلوده شده باشند نبودند. این گاوها در حال انتقال عفونت به یکدیگر بودند. شیوع جنون گاوی برای اروپا و بریتانیا درسی شد تا گاوهای خود را زیر نظر داشته باشند و آزمایش کنند. آمریکا این کار را نکرد از ماه مارس، شیوع اچ۵ان۱ در گاوهای شیرده در ۹ ایالت در ایالاتمتحده آمریکا تأیید شد. دانشمندان هماکنون در حال مطالعه هستند و تلاش میکنند بفهمند این ویروس چطور گسترش پیدا میکند.
دکتر کیتلین ریورز، اپیدمیولوژیست در دانشکده بهداشت عمومی از دانشگاه جان هاپکینز میگوید: «در حال حاضر به نظر میرسد دستگاههای دوشیدن شیر ممکن است یکی از راههای انتقال ویروس باشند.»
او میگوید: «دانشمندان همچنین سطح بالایی از ویروس در شیر پیداکردهاند. به همین دلیل حدس زده میشود دستگاههای شیردوشی هم در اینجا نقش دارند.»
او اضافه میکند انتقال و گسترش ویروس بین ایالتهای مختلف احتمالاً به دلیل حرکت گاوهای آلوده در مرز این ایالتها است.
گزارش و رصد حرکت گاوها در ایالاتمتحده آمریکا، ضعیفتر از بریتانیا و اروپا است. شیوع جنون گاوی در اواسط دهه ۹۰ موجب شد همه گاوها در بریتانیا و اروپا ردیاب داشته باشند.
کای کاپفراشمیت، خبرنگار علمی، میگوید در جهانی ایده آل، باید بدانیم چند گاو حامل بینشانه ویروس هستند و ظرفیت تست آنتیبادی آنها را بهشدت بالا ببریم.
او اضافه میکند: «ما واقعاً باید کمی بیشتر از این اطلاعات و داده به دست بیاوریم.» از مورد کارگر گاوداری در تگزاس چه نتیجهای میتوان گرفت؟ در ماه مارس، یک کارگر گاوداری در تگزاس بعد از تماس مستقیم و نزدیک با گاوهای بیمار، علامتهای بیماری از خود نشان داد. او بعد از دریافت درمان، بهطور کامل بهبود پیدا کرد. آزمایشهایی که روی ویروس انجام شد، نشان داد ویروس توانسته جهش پیدا کند و خودش را بهتر با سلولهای بدن پستانداران تطبیق دهد.
دکتر ریورز میگوید این گونه خاص جهشیافته در جای دیگری پیدا نشده است و شاید بتوان گفت ویروس فقط در این مورد خاص جهش پیداکرده است.
او میگوید: «تا وقتیکه یک انسان ویروس را به انسان دیگری منتقل نکند، همچنان در وضعیت بنبست قرار داریم.»
بهاینترتیب، هنوز در وضعیت انتقال ویروس بین انسانها قرار نداریم و شاید حتی به آن نزدیک هم نباشیم. اما کای کاپفراشمیت میگوید بااینکه شک دارد هفته آینده یا حتی ماه آینده با شیوع اچ۵ان۱ مواجه شویم، اما مسلم است ویروس دارد ذرهذره به انسانها نزدیکتر میشود.
او میگوید: «دلیل آنکه هنوز در یک همهگیری قرار نگرفتهایم، ربطی به اینکه ما انسانها خیلی آمادگی و واکنش مناسبی داشتهایم ندارد.»
او ادامه میدهد: «فکر میکنم دلیلش این است که این ویروس تا اینجا در آلوده کردن انسانها بسیار بد عمل کرده است. به همین دلیل ما بیشتر مدیون توانایی ضعیف این ویروس در تغییر هستیم.»
مشکل دیگری هم وجود دارد. ما شرایط خوبی برای انتقال و گسترش این ویروس ایجاد کردهایم. شرایطی که امکان جهش را برایش فراهم میکند و اگر فرصت زیادی داشته باشد، بهاحتمال زیاد ویروس میتواند نوعی از جهش پیدا کند که آن را برای بدن انسان مناسب خواهد کرد. اگر انسانها ویروس را به یکدیگر منتقل کنند، چه میشود؟انتقال از حیوان به انسان بسیار نادر است. سازمان بهداشت جهانی گزارش داده که بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۴، ۸۸۹ مورد ابتلای انسان به ویروس اچ۵ان۱ مشاهدهشده است.
کمی بیش از نیمی از این موارد به مرگ ختم شده است اما موارد بسیار زیادی هم بدون آنکه تشخیص داده شوند، وجود داشتهاند و میزان مرگ ناشی از آن احتمالاً بسیار پایینتر است.
تاکنون گزارشی از وجود اچ۵ان۱ در گاوهای بریتانیا داده نشده است. پرفسور ایان براون که گروه مطالعاتی ویروسشناسی پرندگان را انستیتوی پیربرایت مدیریت میکند، میگوید بریتانیا مانند اروپا سیستم کنترل سلامت حیوانات قوی دارد. این سیستمها طوری طراحیشدهاند که رد بیماری را در حیوانات رصد و نظارت میکنند.
او میگوید: «اگر موردی مانند آنچه در نمونههای شیر در این گاوها گزارش شد، واقعاً اساسی بود تغییرات ناشی از آن ازنظر دور نمیماند و تشخیص داده و پیگیری میشد.»
بااینوجود و با توجه باتجربه کووید، احتمالاً شما هم به این فکر میکنید که از جهت وجود واکسن، چقدر آمادگی وجود دارد. سازمان بهداشت جهانی سالانه دو جلسه مخصوص دارد که در آنگونههای جدید ویروس آنفولانزا بررسی میشوند. وقتی پروفسور براون گفت دادههای اولیه نشان میدهند تا همینجا، کاندیداهایی برای واکسن احتمالی این ویروس وجود دارند که با گونه مشاهدهشده در گاوهای آمریکا هماهنگی دارند، خیالم واقعاً راحت شد.
این وضعیت بسیار تناقضآمیزی است. ما انسانها بااینکه خودمان به خلق شرایطی که در آن امکان انتقال و جهش ویروسها تسهیل شده دستزدهایم، همزمان در ردیابی ویروسها و ساخت سد دفاعی در برابر آنها هم بهتر شدهایم.
امیدوارم نیازی به استفاده از سدهای دفاعی نداشته باشیم.
+1
رأی دهید
-1
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.