آیا دندان عقل را باید کشید؟

ایندیپندنت فارسی: به باور بسیاری از متخصصان، دیدگاه عمومی درباره دندان عقل به‌هیچ‌وجه عاقلانه‌ نیست.

دندان‌های عقل یا سومین و آخرین مجموعه دندان‌های آسیاب پشتی جزو آخرین دندان‌هایی‌اند که در دهان رشد می‌کنند. ارسطو، فیلسوف و متکلم یونانی، در قرن چهارم قبل از میلاد، نوشته است که این دندان‌ها حول‌وحوش ۲۰ سالگی درمی‌آیند. البته به مواردی از رویش دندان عقل در افراد بالای ۸۰ سال هم اشاره کرده است.

به گزارش سالن، دندان‌های عقل در انسان برای بهتر خرد کردن غذاهای سفت مانند گیاهان خام، گوشت‌ و مغزها تکامل پیدا کردند اما با نرم‌تر شدن رژیم غذایی و بزرگ‌تر شدن مغز در گونه‌ انسانی ما، جمجمه‌ها بزرگ‌تر و آرواره‌های کوچک‌تر شدند؛ آنچه باعث شد دندان‌های عقل چون مهمانی ناخوانده در دهان باقی بمانند که هم فضایی گرانبها را اشغال کرده‌اند و هم درد و ناراحتی ایجاد کنند و هنوز نفهمیده‌اند که دیگر قدمشان روی چشم نیست! آن‌ها با ایجاد تراکم بیش از حد دندان‌ها در فک دردی مزمن به وجود می‌آورند و اگر هم نهفته و پنهان در لثه بمانند (در اثر فشار به لثه یا دندان‌ها‌ی دیگر) ممکن است مشکلات سلامتی مانند پوسیدگی و عفونت ایجاد کنند. از طرفی افراد گرفتار با عوارض دندان عقل اغلب برای جویدن مشکلاتی دارند و دهانشان بوی بدی می‌دهد.

نتیجه اینکه کشیدن دندان عقل (ادنتکتومی) بسیار رایج است و مردم در سراسر جهان چندین دهه است که انتخابشان این است که از طریق جراحی دندان عقل را از دهانشان خارج کنند، زیرا این دندان‌ها قابلیت خاصی ندارند و می‌توانند مشکلاتی برای سلامتی ایجاد کنند.

با این حال برخی متخصصان می‌گویند که از این روش بیش از حد استفاده می‌شود. دکتر ادموند بیلی، جراح فک و دندان در لندن، یکی از این متخصصان است که می‌گوید: «همه ما می‌دانیم که تعداد زیادی از جوانان با عوارض دندان عقل مواجه‌اند.» او تخمین می‌زند که حدود ۷۰ درصد مردم برای کشیدن دندان عقل به جراحی متوسل می‌شوند اما به باور بیلی، جراحی دندان عقل در صورتی که درد و عفونت ایجاد کند، ضروری است و نگرانی او بابت جراحی‌هایی است که پیشگیرانه انجام می‌شوند نه در نتیجه بروز مشکلات و علائم.

بیلی می‌گوید: «درباره خارج کردن دندان‌های عقل نهفته و پنهان در حالی‌ که هیچ بیماری یا عارضه‌ای ایجاد نکرده‌اند، اختلاف نظر وجود دارد. برخی از جراحان به منظور پیشگیری از بروز مشکل در آینده دندان عقل را می‌کشند، در حالی که عوارض جانبی این عمل قابل‌توجه است و تنها به درد محدود نمی‌شود؛ بلکه مشکلاتی بلند‌مدت مانند بی‌حسی لب‌ها، چانه و زبان را هم به دنبال دارد.»

بخشی از مشکل این است که مردم تصور می‌‌کنند دندان عقل بی‌تردید به دهان آسیب می‌زند، اما بیلی می‌‌گوید که این صحت ندارد و برخی موارد تراکم و فشردگی ناشی از دندان عقل به تغییر شکل فک در بزرگسالی مربوط می‌شود. بنابراین در افرادی که فکشان تغییری نمی‌کند، دندان‌های عقل می‌توانند تا مدت طولانی و بدون مشکل در دهان باقی بمانند.

خبر بد برای باور عمومی درباره دندان عقل این است که صنایع پزشکی و دندانپزشکی در ترویج کشیدن دندان عقل انگیزه‌های مالی را دنبال می‌کنند، بدون اینکه در نظر بگیرند این کار برای بیمارشان درست‌ترین تصمیم است یا خیر
+5
رأی دهید
-0

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    Adamat7775 - خارکف، اوکراین
    ۱) در زبان روسی، به این دندان‌های موذی و عذاب‌دهنده‌ی مثلاً عقل، گفته می‌شود؛ "دندان خرد ~ دندان خردمندی". / - انتهای تابستان ۲۰۰۵، من احساس درد شدیدی در سمت راست صوورت‌ام‌ کردم، گوش راست درد گرفته بود، چشم راست‌ام نیز همچنین، و از بینی‌ام هم چرک غیر‌معمول می‌آمد. تب ۴۰ درجه داشتم، - خودم یک‌بار به دندان‌پزشکی‌ که در همین محل‌مان در خارکف بود (و همچنان هم هست) رفتم، گفتند که کاری از دست آن‌ها بر‌نمی‌آید، - با همسرم رفتیم پلی‌کلینیک واقع در خیابان پوشکین خارکف، - دکتر گفت بیا بستری شو، لوله‌ می‌گذاریم تا چرک از داخل صورت خارج شود. - همسرم گفت بیا بریم منزل والدین من، مادرم آشنایی دارد که خانم دندان‌پزشک هست، - من بقدری حالم بد بود، که همه‌ی کادرها را سیاه‌و‌سفید می‌دیدم، تبی شدید و چرکی که داخل صورت بود. - با کمک مادر همسر سابقم، رفتیم به پلی‌کلینیک منطقه‌ای خارکف که انتهای همان خیابان پوشکین است. - خانم محترم دندان‌پزشک، گفت باید بروید به بیمارستان شماره چهار فوریت‌های پزشکی‌ خارکف، که آن‌جا در طبقه‌ی هفتم، ویژه‌ی امور عمل‌های ناحیه‌ی صورت (گوش و حلق و بینی‌ و دندان) می‌باشد. /
    0
    1
    ‌سه شنبه ۰۵ تیر ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Adamat7775 - خارکف، اوکراین
    ۲) صبح فردای‌اش، همسر سابقم به‌همراه والدین خود، نعش متعفن و نیمه‌جان من را به آن بیمارستان پردند، - عکس رادیولوژی گرفته شد، و معلوم شد که دندان عقل سمت راست بالا (دندان شماره ۸)، دو سال به‌جای این‌که به بیرون رشد کند، به داخل صورت که حفره‌ی کنار بینی‌ است رشد کرده!، و سبب ایجاد این چرک مهلک شده. - آقای دکتر محترمی بودند زاده‌ی شهر کراسنادار روسیه، که به این بیمارستان خارکف نیز می‌آمدند، نام فامیلی‌شان "گارباچوف" هست. - ایشان من را عمل کرد، بار اول در بی‌هوشی کامل، سه ساعت و نیم، - که وقتی‌ چاقو به لثه‌ی من زده بود، چرک فواره می‌زند به صورت‌ش، - داروی بی‌هوشی را تقویت می‌کنند، ایشان می‌رود دوش می‌گیرد و لباس عوض می‌کند، و پس از سه ساعت و نیم، چرک را کامل تخلیه می‌کند، از داخل بینی‌ هم یک حفره ایجاد می‌کند، تا کامل چرک بیرون بیاید، و آن دندان دراز ناعقل را نیز بیرون کشیده بود - بعد که بهوش آمدم، دیدم کل صورت‌ام کبود است، بخاطر آن انبوری که بین آرواره‌ی بالا و پایین گذاشته بودند. - پوست لثه بالایی‌ من، مصنوعی هست، که خودشان در لابوراتوار آن بیمارستان کشت می‌کردند. /
    0
    1
    ‌سه شنبه ۰۵ تیر ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Adamat7775 - خارکف، اوکراین
    ۳) سرانجام پس از ۱۲ روز بستری کامل، من را مرخص کردند. ده کیلو وزن کم کرده بودم، و تا چند ماه، عواقب پس از جراحی هنوز وجود داشت، که سرانجام بهبود یافتم. - همیشه دعاگوی آن آقای محترم جراح باسواد "گارباچوف" هستم، که بعد از خدا، او من را از آن چرک مهلک نجات داد، - و همچنین سپاس‌گذار همسر سابقم و والدین گرامی‌ ایشان نیز هستم، که من متعفن را، از این دکتر به آن دکتر بردند، تا سرانجام به دست بهترین جراح، سلامتی‌ام را بازیابم. - پس از آن، من از خجالت این‌که آن‌روز‌ها بوی تعفن می‌دادم (اما خودم آن‌را احساس نمی‌کردم) اما دیگران احساس می‌کردند، من از ترس این‌که نکند دوباره بوی بد از دهان داشته باشم (که البته خوشبختانه چنین چیزی نیست)، من یادگرفتم که با دهان تقریبا بسته صحبت کنم!./ - چنین بیماری‌های آنرمال و غیر‌طبیعی، از وراثت به انسان می‌رسد. - مادر من نیز مشکل دندان عقل داشت، که البته در دندان‌سازی با عملی‌ سرپایی حل شده بود. اما این ارث ژنتیکی‌ به من که رسید، شد مرز بین زندگی‌ و مرگ. - سلامتی ثروت است ~ سلامت باشیم همیشه ~
    0
    1
    ‌سه شنبه ۰۵ تیر ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.