نگاهی به کارنامه دوران ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی در گزارشی از کسری ناجیتشییع رسمی روز چهارشنبه در تهران، خاکسپاری روز پنجشنبه در مشهد امروز همچنین محسن منصوری، معاون اجرایی رئیسجمهور ایران چهارشنبه را تعطیل سراسری اعلام کرد.
او گفت: «از روز سهشنبه تا پایان هفته تمام امتحانات لغو خواهد شد و زمان برگزاری این آزمونها توسط وزارت آموزش و پرورش اعلام خواهد شد». مسابقات لیگ برتر فوتبال ایران که هفته های حساس و پایانی خود را دنبال می کند هم روز سه شنبه - اول خرداد - لغو به روز جمعه منتقل شد.
برگزاری مراسم تشییع و سوگواری برای ابراهیم رئیسی و همراهانش دلیل تعطیلی چهارشنبه اعلام شده است.
مدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجان شرقی پیشتر گفته بود که علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه در تهران «بر اجساد نماز میت» میخواند. گفته شده است که ابراهیم رئیسی پنجشنبه در مشهد دفن میشود.
واکنشهای جهانی به مرگ رئیس دولت ایران بسیاری رهبران جهان چه از گروه حامیان ایران چون روسیه و چین و چه از سوی کشورهایی چون آمریکا که با ایران روابط دیپلماتیک ندارند، کشته شدن ابراهیم رئیسی را رسما به تهران تسلیت گفتند.
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان در پیام تسلیت خود که واتیکان روز دوشنبه منتشر کرد گفته: «برای روح درگذشتگان طلب آمرزش از خداوند متعال میکنم و برای عزاداران به ویژه اعضای خانواده آنها دعا میکنم».
در کشورهای همسایه ایران چون هند و پاکستان هم مقامها عزای عمومی اعلام کردهاند
جلسه امروز شورای امنیت سازمان ملل متحد با یک دقیقه سکوت برای ابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان آغاز شد.
وزارت خارجه فرانسه با صدور بیانیهای درگذشت ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان و هیئت همراهشان را تسلیت گفت و با خانواده «قربانیان این سانحه ابراز همدردی» کرد.
سخنگوی ناتو در شبکه ایکس «درگذشت رئیسجمهور رئیسی، وزیر خارجه امیرعبداللهیان و سایر جانباختگان در حادثه سقوط بالگرد را به ملت ایران تسلیت» گفت.
وزارت خارجه آمریکا هم به دولت ایران تسلیت گفته و همچنین اعلام کرده که روز گذشته ایران از این کشور برای یافتن مکان سقوط هلیکوپتر ابراهیم رئیسی کمک خواسته بود اما واشنگتن به لحاظ محدودیتهای لجستیکی قادر به ارایه کمک نبوده است. در بیانیه وزارت خارجه آمریکا امده: «در حالی که ایران رئیسجمهور جدیدی را انتخاب میکند، ما هم بار دیگر اعلام میکنیم که حامی مردم ایران هستیم و از مبارزه آنها برای حقوق بشر و آزادیهای بنیادی حمایت میکنیم».
محمود عباس رئیس تشکیلات فلسطینی، رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه، نیچروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق، اتحادیه عرب، نخستوزیر مالزی، دولت ژاپن و رئیسجمهور ونزوئلا در این باره پیامهایی منتشر کردهاند.
جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا هم گفت: «امیدوارم رهبری آینده ایران خود را متعهد به ثبات و آرامش در منطقه ببیند.»
شارل میشل، رئیس شورای اروپا هم تسلیت گفت: «اتحادیه اروپا تسلیت صمیمانه خود را برای درگذشت رئیسی، رئیسجمهور و امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و همچنین سایر اعضای هیئت و خدمه پرواز را در سانحه بالگرد ابراز میکند.»
رئیسجمهور مصر، حزبالله لبنان، رئیسجمهور سریلانکا و پادشاه اردن هم پیامهای تسلیت منتشر کردهاند.
ادامه تحقیقات و گمانهزنی درباره علت سقوط هلی کوپتر حامل ابراهیم رئیسی موضوع چگونگی وقوع این سانحه هوایی و جزییات مرتبط به آن هم همچنان یکی از اصلیترین حواشی این حادثه است.
لوید آستین، وزبر دفاع آمریکا در واکنش به خبر کشته شدن رئیس جمهور و وزیر خارجه ایران، سقوط بالگرد را اتفاقی ناگوار خواند و اعلام کرد که آمریکا همچنان در حال رصد کردن وضعیت است.
او با ابراز بی اطلاعی از علت سقوط بالگرد گفت: «اطمینان داریم که ایرانیها در حال بررسی هستند یا بررسی خواهند کرد. پس از تکمیل تحقیقات آنها، نتیجه را خواهیم دید».
وزیر دفاع آمریکا با تاکید بر اینکه همچنان در حال رصد اتفاقات هستند گفت که به نظر آنها در حال حاضر هیچ تاثیر امنیتی در منطقه و آرایش نیروهای آمریکا نخواهد داشت و هیچ نشانهای وجود ندارد که چیزی جز یک حادثه باعث سقوط بالگرد شده باشد.
او بار دیگر تاکید کرد که نمیتواند حدس بزند که علت سقوط بالگرد چه بوده است. «اما فکر میکنم وقتی تحقیقات ایرانیها انجام شود، در این باره بیشتر مطلع میشویم».
احمد وحیدی، وزیر کشور ایران گفته این هلیکوپتر به دلیل وضعیت بد هوا و مه غلیظ در منطقه مجبور به «فرود سخت» شده است.
تصاویر شبکه خبری ترکیه از محل سقوط بالگرد ابراهیم رئیسیروز گذشته - یکشنبه- شبکه خبر و شبکه یک صدا و سیما در ایران بارش شدید باران را پیشبینی کرده بود.
صبح روز سانحه، فرودگاه تبریز در فاصله ۷۵ کیلومتری محل سقوط هم آسمان ابری همراه با رعد و برق را در ارتفاع ۱۰۶۷ متری از سطح زمین پیشبینی کرده بود.
در واکنش و گمانیزنی دیگر، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه سابق ایران، دولت آمریکا را «یکی از مقصران اصلی» سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی و هیئت همراه او دانست. رسانههای ایران به نقل از او نوشتند: «یکی از مقصران اصلی فاجعه دیروز ایالات متحده آمریکا بود که علیرغم دستور دیوان بینالمللی دادگستری، فروش قطعات هواپیما و هوانوردی را به ایران تحریم کرده و اجازه نمیدهد که مردم ایران از امکانات خوب هوانوردی برخوردار باشند... حتماً این موضوع نیز در فهرست سیاه جنایتهای آمریکا علیه ملت ایران ثبت میشود».
به گزارش رسانههای ایران، هلیکوپتر حامل آقای رئیسی «بل ۲۱۲» ساخت آمریکا بود.