آیتالله دوزدوزانی گفت: حضرت امیر علیه السلام برای خودشان هیچ چیز جمع نکردند. آیا ننگ نیست ما ادعای زهد داشته باشیم و بعد از مرگمان مردم بفهمند که چه مال و املاکی داشتهایم؟
آیت الله دوزدوزانی تبریزی در درس خارج خود در مسجد اعظم قم به مسائلی نظیر اخلاق در جامعه پرداختند.
به گزارش شفقنا، متن سخنان آیت الله دوزدوزانی تبریزی بدین شرح است:
حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام فرمودند: مَن نَصَبَ نَفسَهُ لِلناسِ اِماما فَلیَبدَأ بِتَعلیمِ نَفسِهِ قَبلَ تَعلیمِ غَیرِهِ وَلیَکُن تَادیبُهُ بِسیرَتِهِ قَبلَ تَأدیبِهِ بِلِسانِهِ وَ مُعَلِمُ نَفسِهِ وَ مُؤَدِبُها اَحَقُ بِالاِجلالِ مِن مُعَلِمِ الناسِ ومُؤَدِبِهِم.
کسی که خود را پیشوای مردم قرار داده، باید پیش از آموزش دیگران، خود را آموزش دهد و پیش از آن که دیگران را با زبان، ادب بیاموزد، با کردارش ادب آموزد و قطعا آموزش دهنده و ادب آموزِ خود، بیش از آموزگار و ادب آموزِ مردم، شایسته تجلیل است. امام در اینجا به معنای امام معصوم نیست بلکه به معنای عام آن یعنی سرپرست است. در خانه، پدر امام است. مدرسه سرپرستی دارد که پیشوای آن است. از همین رو میگوییم امام جماعت؛ لذا میخواهی تربیت کنی؟ مدیر مدرسه و جامعه شوی؟ اگر خودت تربیت نشده باشی امکان ندارد بتوانی دیگران را تعلیم دهی.
از همین جهت ما بیچاره ایم.
امامت مسجدی را قبول کردی؛ خوب است؛ اما قبلش باید بلد باشی که رساله چه میگوید. بفهمی اعتقادات چیست؟! امامت چیست؟! معاد چیست؟!
وقتی بلد نباشی چطور میتوانی دیگران را تعلیم دهی؟ در اخلاق و تربیت هم همین است. باید خودمان عامل باشیم تا دیگران را امر و نهی کنیم!
معصوم علیه السلام میفرمایند:
کُونوُا دعات الناس بِغَیر السنتکم.
مردم را با غیر از زبانتان به دین دعوت کنید، (با عملتان مردم را به دین دعوت کنید)
وقتی خودمان دروغ میگوییم چطور حرفمان بر دیگران اثر بگذارد؟
وقتی پدر، اهل نماز و اعمال عبادی نیست، چطور میتواند به فرزندان خود امر به نماز کند؟