اتاق بازرگانی ایران: پروژه «داپ» ترکیه موجب کاهش ۳۰ درصدی آب ارس و مهاجرت مردم می‌شود

بی بی سی: فرشید شکرخدایی، عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران می‌گوید با تکمیل پروژه سدسازی «داپ» که در ترکیه در حال اجرا است، سهم ایران از منابع آبی در حوضه آبریز ارس، بین ۲۵ تا۳۰ درصد کاهش می‌یابد.

به گفته اقای شکرخدایی، قطع یا کاهش آورد رودخانه مرزی ارس از سوی ترکیه منجر به مشکلات جدی برای تأمین آب آشامیدنی و کشاورزی مناطق پایین‌دست می‌شود.

آقای شکرخدایی، تکمیل پروژه «داپ» ترکیه را تهدیدی برای امنیت غذایی کشور و شکل‌گیری پدیده مهاجرت از دست‌کم سه استان اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی خواند.

«داپ» پروژه سدسازی در استان آناتولی شرقی ترکیه است که بخش عمده آن روی حوضه آبگیر ارس و کورا ساخته می‌شود. کارشناسان بر این باورند که اجرای این پروژه که قرار است در سال آینده میلادی بهره‌برداری شود، به‌طور مستقیم بر ایران، ارمنستان و جمهوری آذربایجان تاثیرگذار است.

پروژه‌های عظیم سدسازی ترکیه پیشتر بر دبی آب دجله و فرات در عراق تاثیر به‌سزایی گذاشت و منجر به افزایش پدیده گردوغبار در منطقه میان‌رودان و جنوب غربی ایران شده است.

فرشید شکرخدایی همچین گفته که بنا بر بررسی‌های اخیر، سدهای متعددی بر روی دو رودخانه کورا و ارس و سرشاخه‌های آنها در کشورهای مختلف با هدف تولید برق، آبیاری زمین‌های کشاورزی، تامین آب آشامیدنی، کنترل سیلاب و حمل و نقل با ظرفیت بیش از ۲۵ میلیارد متر مکعب احداث شده است. به گفته آقای شکرخدایی، مداخلات انسان در رودخانه‌های کورا و ارس باعث شده تا میزان آب ورودی این رودخانه به دریای خزر به ترتیب ۴۰ درصد و ۲۷ درصد کاهش یابد.

ایران، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و ترکیه در حوضه آبریز کورا-ارس با یکدیگر مشترک هستند و رودخانه مرزی ارس، اصلی‌ترین رودخانه مشترک بین این دو کشور است.
+12
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.