دادگاهی در آرژانتین ایران را «دولتی تروریستی» اعلام کرد

خانواده‌های قربانیان بمب‌گذاری در مرکز یهودیان آمیا  عکس‌های بستگان خود را در دست گرفته‌اندبی بی سی: دادگاهی در آرژانتین، ایران را به دلیل صدور دستور دو حمله مرگبار به اهداف اسرائیل و یهودیان در بوئنوس‌آیرس در دهه ۹۰ میلادی، یک «دولت تروریستی» معرفی کرد که مرتکب «جنایت علیه بشریت» شده است.

در بیانیه دادگاه آمده است که انفجار مرکز یهودیان آمیا توسط گروه حزب‌الله لبنان به دستور تهران انجام شده است. در این حمله که مرگبارترین حمله در تاریخ آرژانتین است، ۸۵ نفر کشته شدند. در انفجار سفارت اسرائیل نیز ۲۹ نفر جان باختند.

قضات رسیدگی به این پرونده گفتند که تهران پس از لغو توافق آرژانتین برای تامین مواد و فناوری هسته‌ای ایران، دستور این حملات را صادر کرده است.

دادگاه عالی آرژانتین، همچنین قضات خواهان شکایت رسمی از ایران به دادگاه‌های بین‌المللی شده‌اند.

براساس این حکم ایران مسئول بمب‌گذاری صورت گرفته در سال ۱۹۹۲ در سفارت اسرائیل و انفجاردر یک خودروی بمبگذاری‌شده انتحاری در ۱۹۹۴(۱۳۷۳) در مرکز همیاری یهودیان شناخته شده است.

در بمب‌گذاری سفارت اسرائیل در آرژانتین ۲۹ نفر کشته و بیش از ۲۰۰ نفر زخمی شدند و در انفجار آمیا هم ۸۵ نفر کشته و بیش از ۳۰۰ نفر زخمی شدند.

انفجار در مرکز یهودیان بوئنوس‌آیرس، مرگبارترین حمله در تاریخ آرژانتین بوده است. شمار زیادی از کشته‌ شدگان و مجروحان شهروندان غیریهودی آرژانتینی بودند.

همچنین براساس حکم امروز دادگاه کیفری فدرال آرژانتین، حکم قبلی در خصوص این پرونده تایید شده که این حملات را «جنایت علیه بشریت» دانسته بود.

قضات این دادگاه ایران را یک «دولت تروریستی» اعلام کردند و گروه شیعه حزب الله لبنان را در قتل‌ها شریک جرم دانستند.

این دادگاه در حکم خود از دولت آرژانتین خواست تا شکایتی رسمی علیه ایران در دادگاه‌های بین المللی ارائه کند.
ساختمان هفت طبقه مرکز یهودیان با بیش از ۲۰۰ کیلوگرم مواد منفجره به شدت تخریب شددر بمبگذاری آمیا چه شد؟
در سال ۱۹۹۴ (۱۳۷۳) یک خودروی بمبگذاری‌شده انتحاری مرکز همیاری یهودیان در بوینس‌آیرس، پایتخت آرژانتین را هدف گرفت.

در این حمله ۸۵ نفر کشته و بیش از ۳۰۰ نفر هم زخمی شدند.

اعلام شد که نزدیک به ۲۷۵ کیلوگرم مواد منفجره بار خودروی انتحاری شده بود.

دو سال پیش از آن هم سفارت اسرائیل در بوینس‌آیرس هدف بمبگذاری قرار گرفته بود. در آن حمله ۲۹ نفر کشته و بیش از ۲۰۰ نفر زخمی شده بودند.

یک روز پس از انفجار آمیا، هواپیمایی در پاناما منفجر شد و ۲۱ سرنشین آن کشته شدند که ۱۲ نفر از آنها یهودی بودند.

یک هفته بعد هم سفارت اسرائیل در لندن و یک مرکز یهودیان در این شهر هدف قرار گرفتند که در آن حملات کسی کشته نشد.
متهمان بمبگذاری آمیا چه کسانی هستند؟دادستان ویژه پرونده آمیا نتیجه گرفته بود که این بمبگذاری با تصمیم علی اکبر ولایتی ، اکبر هاشمی رفسنجانی ، علی فلاحیان و علی خامنه‌ای انجام گرفته استعالی‌ترین مقام‌های ایرانی به دست داشتن در بمبگذاری آمیا متهم شده‌اند، اما حکومت ایران به شدت چنین اتهام‌هایی را تکذیب می‌کند.

کمی پس از بمبگذاری آمیا، گروه فلسطینی انصارالله مسئولیت آن را به عهده گرفت.

این گروه کوچک تا چند سال پیش به حزب الله لبنان نزدیک بود و اعلام مسئولیت آن از طرف برخی پوششی برای نقش حزب الله در بمب‌گذاری تصور شد.

حزب‌الله متهم بوده است که در حملات دیگری، مانند بمب‌گذاری سفارت آمریکا در بیروت در سال ۱۹۸۴، به شیوه مشابهی از سازمان‌های کوچک به عنوان پوششی برای مسئولیت اقداماتش استفاده کرده است.

گزارش دادستان ویژه پرونده آمیا نتیجه گرفته بود که این بمب‌گذاری با تصمیم آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران، اکبر هاشمی رفسنجانی، علی اکبر ولایتی و علی فلاحیان، به ترتیب رئیس جمهور، وزیر خارجه و وزیر اطلاعات وقت ایران گرفته شده است.

در این گزارش آمده بود که انتخاب هدف با نظر محسن رضایی و احمد وحیدی، فرمانده کل سپاه و فرمانده سپاه قدس در زمان بمبگذاری انجام شده است.

با روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی، دولت آرژانتین انتخاب احمد وحیدی برای وزارت در کابینه دولت جدید ایران را «توهین» به قربانیان بمبگذاری آمیا و سیستم قضایی آرژانتین خواند.

احمدرضا اصغری، دبیر سوم وقت سفارت ایران در بوینس‌آیرس و محسن ربانی، وابسته فرهنگی سفارت و امام مسجد التوحید در این شهر به عنوان عوامل میدانی حکومت ایران معرفی شدند.
+73
رأی دهید
-7

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۷
    Munchen - مونیخ، آلمان

    مگر کسی هست در این مورد شکی داشته باشه؟ حتی نویسنده و فیلمساز و مجری تلویزیون که افشاگری میکنه رو هم ترور میکنند،ماجرای آرژانتین که جای خود.
    0
    23
    جمعه ۲۴ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    Nagonsar - مونیخ ، آلمان
    اینکه صیغزادهها اشغالگر ایران همه ادمکشند شکی در ان نیست ولی چرا باید بعد از نزدیک به ۳۰ سال دنیا اینجور در مورد یک حمله ترپریستی علیه یهودیها عکس العمل نشون بده ولی در مورد حملات اسراییل به بیمارستانها، مدارس و حتی امدادگران سازمان ملل و پزشکان بدون مرز که هر روز در حال تکرار شدن است ساکت بنشینه
    0
    1
    شنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.