محققان با آزمایشی جسورانه از غدد لنفاوی «کبد کوچک» می‌سازند

محققان به غدد لنفاوی موش سلول‌های کبد (سبز) تزریق کردند و این اندام را به «کبد کوچک» تبدیل کردند
ایندیپندنت فارسی: محققان برای اولین بار روش درمانی تجربی را برای بیماری که نارسایی کبدی داشت به کار بردند. اگر این روش موفقیت‌آمیز باشد «کبد کوچک» تازه‌ای در بدن رشد خواهد کرد.

به گزارش نیچر، این شیوه درمان، که به همت شرکت بیوتکنولوژی «لی‌جنسیس» (LyGenesis) ابداع شده است، آغاز آزمایش بالینی افرادی را نوید می‌دهد که کبدشان در حال از کار افتادن است و عضو پیوندی هم دریافت نکرده‌اند.

در این روش غیرمعمول محققان سلول‌های کبد سالم اهدا‌کننده را به غدد لنفاوی بالای شکم شخصی که نارسایی کبدی داشت تزریق کردند. این روش بر این فرضیه استوار است که سلول‌ها طی چند ماه تکثیر و بر غدد لنفاوی مسلط می‌شوند  و ‌بافت و ساختار تازه‌ای را تشکیل می‌دهند که تصفیه خون کبد ناکارآمد را از سر می‌گیرد.

والری گوون ایوانز، متخصص احیای کبد دانشگاه بوستون، می‌گوید: «این ایده‌ جسورانه و فوق‌العاده نوآورانه است.»

به گفته مایکل هافورد، مدیر اجرایی لی‌جنسیس ساکن پیتسبرگ پنسیلوانیا، بیماری که ۲۵ مارس تحت درمان قرار گرفته بود در حال بهبود است و از بیمارستان مرخص شده است.

اما استوارت فوربس، متخصص کبد در دانشگاه ادینبورگ بریتانیا، می‌گوید که پزشکان باید این بیماران را تحت نظر داشته باشند تا دچار عفونت نشوند، زیرا بیمار باید داروهای کنترل‌کننده سیستم ایمنی را مصرف کند تا بدنش سلول‌های اهدا‌کننده را پس نزند.

سالانه افراد زیادی به‌دلیل بیماری کبدی جانشان را از دست می‌دهند. در ایالات متحده بیش از ۵۰ هزار نفر در سال  به‌دلیل همین بیماری می‌میرند. پیوند کبد به بهبود این بیماران کمک می‌کند و زندگی دوباره‌ای به آنها می‌بخشد. اما کمبود کبد پیوندی مانع این درمان در سطح گسترده است.  

 در این وضعیت رویکرد شرکت لی‌جنسیس روزنه امیدی در دل مبتلایان روشن می‌کند. روش درمانی لی‌جنسیس این است که سلول‌های اهداکننده را با لوله‌ای از راه گلو وارد و آنها را به غدد لنفاوی نزدیک کبد تزریق می‌کند.

به گفته متخصصان، غدد لنفاوی، که مواد زائد بدن را تصفیه می‌کنند و بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن‌ است، برای رشد این کبد کوچک ایده‌آل‌اند. این روش درمانی روی برخی از حیوانات مانند موش، سگ و خوک موثر بوده است.

این شرکت تا اواسط سال ۲۰۲۵، ۱۲ نفر را در مرحله آزمایشی فاز دوم ثبت نام و نتایج را سال بعد منتشر خواهد کرد.
+5
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.