سایت رویداد 24: زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سخنانی اعلام کرد که «ایران بزرگترین مصرفکننده نان در جهان است» او گفته «در ایران مردم بین ۳۷ تا ۴۰ درصد از نرم جهانی بیشتر نان مصرف میکند.» حدس و گمانها حاکی از این است که طرح این سخنان در شرایط فعلی نشانهای از تلاش برای حذف یارانه نان و سپس افزایش قیمت نان است.
این سخنان در حالی مطرح میشود که جلسات بررسی تعیین دستمزد کارگران کماکان در حال انجام است و تاکنون نتیجهای به همراه نداشته است.
اخیرا هم روزنامه اعتماد در گزارشی سبدغذایی را که از سوی وزارت بهداشت منتشر شده بود، تحلیل کرد که در آن نشان میداد میزان کالری مصرفی روزانه کارگران کاهش پیدا کرده است، از گوشت و مرغ گرفته تا میوه و سبزیجات. بعد از انتقادها به این موضوع، وزارت بهداشت با تکذیب این موضوع، اعلام کرد که جدول منتشر شده سبد غذایی قدیمی است و مبنای تعیین دستمزد این جداول سبد غذایی نخواهد بود.
حسین راغفر اقتصاددان و کارشناس حوزه فقر و آسیبهای اجتماعی در گفتگو با رویداد ۲۴، به موضوع حذف یارانه نان که قوت غالب مردم جامعه است، اشاره میکند و معتقد است بخشی از مردم اکنون حتی توان خرید نان را هم ندارند و ادامه این رویه مردم را فقیرتر میکند. بخشهای مهم این گفتوگو را میخوانید؛ فقر گستردهتر شده است، تقاضا برای نان سنتی بیشتر شده است *سالیانه ۲۰۰ هزار میلیاردتومان یارانه غلط به نان میدهند. مطالعهای بالغ بر دو دهه قبل درباره نان و اینکه چگونه میشود آن را سامان درستی داد، انجام شد اما متاسفانه هیچ کس به این مطالعه توجهای نکرد، در حالی که هزینههای زیادی برای این بررسی صورت گرفته شده بود و نتایج خوبی هم از آن حاصل شده بود.
*بحث این است که نان در یک فرایندی از یک کاشت، داشت و برداشتی حاصل میشود و تبدیل آن به آرد و ارسال آن به نانواییها. بخش قابل توجهی تحت تاثیر فشار تولیدکنندگان نان مدرن و صنعتی در مقابل نان سنتی است. نانی که به صورت صنعتی تولید میکنند احتمالا با کیفیت بهتری هم است اما نکته این است که بسیار گران است.
*نان در کشور ما به عنوان قوت غالب تعریف میشود و بخشی از مردم کالری روزانه را از این طریق دریافت میکنند. اتفاقا از آنجایی که نان برای طبقات گستردهای از جامعه یک «کالای گیفن» محسوب میشود، یعنی هرچقدر که قیمت آن افزایش پیدا میکند، تقاضا برای آن هم زیاد میشود. چرا که مردم طبقات متوسط و ضعیف جامعه، کالای جایگزینی برای نان ندارند و وقتی قیمت کالاها از جمله نان بالا میرود، آنها کالاهای دیگر که ریز مغزیها را تعیین میکند مانند گوشت، تخم مرغ، شیرو لبنیات را کم میکنند، اما نان، چون کالری ارزانتری را در اختیار آنها میگذارد را بیشتر مصرف میکنند.
*این سیاستها با توجه به اینکه فقر گستردهتر شده است، تقاضا برای نان سنتی بیشتر شده است؛ بنابراین دلایل فقر مردم ریشهیابی نشود راهحل مناسبی هم نمیتوان پیدا کرد.
*در شرایط کنونی «اینها» میخواهند تا جایی که میتوانند یارانه نان را حذف و یا کم کنند. از این جهت [این اظهارنظرها] به نظرم مقداری از آن بازیهایی است که برای کاهش یارانه نان در کشور صورت میگیرد و نمودهای آن را هم در تحویل آرد به نانواییها میتوانیم ببینیم که به هر صورت سهمیه نانواییها کمتر شده است. سیاست ۳۵ سال گذشته، سرکوب دستمزد نیروی کار است *این روزها بحث تعیین دستمزد هم مطرح است، قطعا که دستمزد کارگران در سال جدید متناسب با تورم و گرانیها نخواهد بود و سالهاست که این اتفاق رخ نداده است. سیاستهای بخش عمومی موجب شده مردم فقیرتر شوند و به همین دلیل هم مردم را متهم میکنند به این که آنها زیاد نان میخورند؛ یکی از سیاستهایی که در ۳۵ سال گذشته دنبال شده است، همین سرکوب دستمزدهای نیروی کار است.
*دستمزد در تولید ناخالص داخلی کمتر و کمتر شده است و مردم از یک سو تورم بالا را تحمل میکنند و از سوی دیگر، افزایش دستمزد فقط ۲۰ درصدی است. پیامدهای این مسئله فقیرترشدن مردم و نیروی کار است. همچنین قدرت خرید مردم روزبهروز کمتر و هزینههایشان بیشتر شده و کالای نان برایشان تبدیل به کالای گیفن شده است.
*بالارفتن هزینه زندگی نیروی کار وی سلامت زندگی مردم تاثیر مستقیم و منفی گذاشته است و با پدیدههای مختلفی مانند کوتاهی قد، خمیدگی استخوانها مواجه شدیم که همه اینها ناشی از سیاستهای اقتصادی است که باعث فقیر شدن و مریض شدن مردم شده است.
*اکنون حتی در بسیاری از کلانشهرها و همین تهران، مردم توانایی خرید نان را هم ندارند و بدون حمایت مردم دیگر و خیرین نمیتوانند به نان دسترسی پیدا کنند. در همین امسال قیمت نان دوبرابر شده است. به نظرم این آقایان هم مجددا میخواهند قیمتها را بالا ببرند، هم یارانه کالاهای قوت غالب بخش قابل توجهی از مردم را کم کنند و حتما هم موفق خواهند شد، چراکه زور و قدرت در دست آنها است. مردم بیچاره که کاری نمیتوانند انجام دهند و اگر مردند هم مهم نیست تا الان هم بیخودی به دنیا آمده بودند.
+35
رأی دهید
-2
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۵۸
فضول میرزا - استکهلم، سوئد
و خاک بر سر اون جزو مسلمان!
2
24
سه شنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۳:۳۸
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۴
Adamat7775 - خارکف، اوکراین
۱) این مطلب و آمارهاش رو قبول ندارم، - شاید اگر بر اساس تعداد نان باشه، بشه ایران رو جزو پرمصرفترین کشور نانخور قرار داد، چرا که نانهای ایرانی همچون لواش سنگک و بربری، نازک هستند و یک عدد نان از آنها، وزنی ندارد، پس مردم همیشه تعداد قابل توجهی نان میخرند، - از سویی دیگر، غذای قالب در ایران، نه نان است و نه سیبزمینی، بلکه برنج است، و پس از برنج، همه از صبح تا شب در حال خرید و صحبت راجع به گوشت هستند، - اما برای نمونه، در اکراین و روسیه و کلا سبک خورد و خوراک روسی، غذای قالب، نان و سیبزمینی پخته هست، و انواع بنشنها نیز، مصرف برای درست کردن کتهها دارند (کتهی گندم سیاد، کتهی جو دوسر و غیره). از سوی دیگر، ~ (ادامه....)
8
4
سه شنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۴:۰۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۴
Adamat7775 - خارکف، اوکراین
۲) از سوی دیگر، نان به سبک روسی، یعنی نان مکعبیشکل مستطیلی، که به آن " نان آجرک " گفته میشود، به روسی - хлеб кирпичик - که هم نوع سفید دارد، یعنی از آرد گندم سفید تهیه شده، و هم نوع سیاه، که از آرد گندم سیاه تهیه شده، و وزن هر کدام از قالبهای نان آجرک، نیم کیلو است، - همچنین در سیستم روسی، نان داریم به نام " نان باتون baton " - хлеб батон - که نان دوکیشکل هست، که هم قالبی در پاکت هست و هم برشدادهشده، که وزن هر بستهی آن، بین ۳۵۰ گرم تا ۷۰۰ گرم است. ~ (ادامه....)
8
4
سه شنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۴:۰۹
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۴
Adamat7775 - خارکف، اوکراین
۳) همچنین در ایران، از قدیم مردم همیشه دور و اطراف نان لواش رو میبریدن یا با دست میکندن، که یا میریختن دور، و یا در بهترین حالت، ریز میکردن برای ریختن در باغچه جلوی گنجشکها، که در هر صورت، بخشی از نون رو در ایران، حیف و میل میکنن، و برای همین، تعداد بیشتری نانهای ایرانی که سبکوزن هستند میخرند، - پس از جهت گراماژ و وزن که حساب کنیم، ایران جزو پرمصرفترین کشور نانخور جهان قرار نمیگیرد. - میزان پرتی و دورریختهشدن نانهای روسی (آجرک و دوکیشکل، که در کامنت اول به آن اشاره شد) صفر هستند، یعنی تمام قالب نان نیم کیلویی(۵۰۰ گرمی) یا نان بین ۳۵۰ تا ۷۰۰ گرمی، خورده میشود، - تازه در ایران به یاد دارم که مردم وقتی نان باگت میخریدند، بخش نرمهی نان را از داخلش در میآوردند و دور میریختند!، اما در سیستم روسی، حتا وقتی با نان باکت ساندویچ درست میکنیم، نرمهی داخل نان را در نمیآوریم، و همین سبب سیرکنندهتر شدن و اسراف نکردن برای نان باگت میشود. - در یک کلام که بگویم، سیستم خورد و خوراک به سبک ایرانی، یعنی اسراف فراوان و دور ریختن بخش قابل توجهی از غذاها ~ (ادامه....)
8
4
سه شنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۴:۰۹
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۴
Adamat7775 - خارکف، اوکراین
۴) پینوشت؛ بنده سال ۲۰۱۳، برای حل یک اختلاف خانوادگی، دلم سوخت و رفتم ایران. - یکی از دوستان قدیمی، لطف کرد و روزی دعوت کرد برای نهار. با ایشان رفتیم دربند و در رستورنی شیک که هم در فضای بیرون میز داشت و هم دارای آلاچیقهای مختلف، دوست گرامی کلی غذا سفارش داد. وقتی مشغول صرف غذاها بودیم، گارسون با چرخدستی که داخل آن سطل بزرگی بود (داخل سطل هم کیسهی مشکی)، از روی میزهایی که مشتری رفته بود، مابقی غذاهایی که داخل بشقابها بودند را میریخت داخل سطل، - برای نمونه، از یک سیخ جوجهکباب، دو عدد بال مرغ تنوری باقی مانده، از یک سیخ کباب، یک لقمه کباب و امثال آن، - من اپتدا فکر کردم که این مابقی غذاها که هنوز میشد آنها را خورد را، ایشان جداگانه جمع میکند تا یا خودش بخورد و یا بعد بدهند به فقرا، اما دیدم نه!، چون دستمالکاغذی، لیوان یکبار مصرف و همه چیز را میاندازد داخل همان سطل!، - به دوستم گفتم این حیف نیست که "باقیماندهی دستنخوردهی غذاها" را نیز میاندازند داخل سطل زباله؟، - ایشان گفت نه!، اینجا ایران است، از فکر شوروی سابق که در آن زندگی میکنی فعلا بیا بیرون!.
8
4
سه شنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۴:۱۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۴
Momijii - توکیو، ژاپن
چون رهبر مفعول و هزار فامیل دزد و بی ناموسی که امور مملکت در دستشون هست ، بزرگترین مصرف کنندگان ثروت مملکت هستند ، در نتیجه ساده ترین و ارزانترین ارزاقی که راحت تر در دسترس مردم هست نانه ! بدبخت تر هاش هم تا کمر در سطلهای زباله باید بدنبال غذا باشند !!
17
16
سه شنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۴:۱۸
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.