العربیه: «اسفنج شیشهای»، جانوری که تا مدتها تصور میشد حدود 40 میلیون سال پیش منقرض شده است اما در سال 1987 به طرزی معجزهآسا دوباره کشف شد، درازعمرترین موجود دریایی است که میتواند بیش از 10000 سال زندگی کند.
ساختار این اسفنج شبیه شیشه است، و بافت آن حاوی ذراتی به نام «اسپیکول» است که از سیلیس ساخته شده است. اسپیکولها معمولا بزرگ میشوند و به هم میچسبند، و سازهای را ایجاد میکنند که دانشمندان آن را «خانه شیشهای» مینامند.
اکثر اسفنجهای شیشهای در اعماق اقیانوس یافت میشوند و محکم به کف دریا یا سایر سطوح سخت میچسبند. آنها هزاران سوراخ ریز دارند که آب مدام ازشان میگذرد، و پلانکتونها و باکتریهای را تصفیه میکند و میخورد.
وقتی که اسفنجهای شیشهای زیادی به هم میچسبند و یک ساختار واحد ایجاد میکنند، به صخره مرجانی تبدیل میشوند. این صخره مرجانی حتی پس از مرگ اسفنجها هم سر جایش میماند، و برخی از این صخرهها میتوانند به اندازه یک ساختمان چندطبقه بلند شوند.
اسفنجهای شیشهای برای اولین بار بیش از 570 میلیون سال پیش، یعنی بسیار زودتر از دایناسورها روی زمین ظاهر شدند. دانشمندان تصور میکنند که اولین صخرههای مرجانی اسفنج شیشهای حدود 220 میلیون سال پیش شکل گرفتند.
باور عمومی جامعه علمی این بود که اسفنجهای شیشهای حدود 40 میلیون سال پیش نابود شدند، اما در سال 1987 یک تیم تحقیقاتی غواصان یک صخره مرجانی 9000 ساله در کف تنگه هکاته در کانادا پیدا کرد، و اعضای این تیم به اولین انسانهایی تبدیل شدند که صخره اسفنجی شیشهای زنده دیدهاند.
قبل از این کشف، دانش بشر از صخرههای مرجانی اسفنج شیشهای از صخرههای فسیلی یافتشده در سراسر اروپا به دست آمده بود. سازهای که این موجود اقیانوسی ایجاد میکند، بزرگترین سازه شناختهشده حیوانی است که تاکنون روی سیاره زمین به وجود آمده است.
+6
رأی دهید
-0
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.