اعلام رسیدگی مجدد به اتهامات فرمانده انتظامی پیشین بندر انزلی، با گذشت بیش از یک سال از کشته شدن مهران سماک، در حالی است که شماری از معترضان مدتی کوتاه پس از بازداشت در پی برگزاری دادگاههایی شتابزده که نهادهای مستقل حقوق بشری آنها را «ناعادلانه» و «غیرشفاف» میدانند، اعدام شدند و برخی از آنان همچنان در خطر اعدام قرار دارند.
کشته شدن مهران سماک با انتقادهای بسیاری، از جمله یک سناتور ارشد آمریکایی، مواجه شد.
لیندزی گراهام، سناتور ارشد جمهوریخواه در سنای آمریکا، کشتن مهران سماک را «فجیع» و «ظالمانه» خوانده بود.
شعار «آزادی، آزادی» در سالگرد کشتهشدن مهران سماک، از جانباختگان اعتراضات انزلیدر جریان اعتراضات سراسری سال گذشته، دستکم ۵۰۰ تن کشته و صدها تن دیگر مجروح شدند. دهها تن از معترضان هم از ناحیه چشم آسیب دیدند و بینایی یک یا هر دو چشم خود را از دست دادند.
در روزهای گذشته مقامات قضایی جمهوری اسلامی در جریان رسیدگی به پرونده کشته شدن محمد جامهبزرگ، از جانباختگان اعتراضات سراسری، حکم اعدام یک بسیجی، حبس یا پرداخت جزای نقدی سه بسیجی و پاسدار، و تبرئه هفت سپاهی و بسیجی دیگر را صادر کردند.
پیام درفشان، وکیل خانواده جامهبزرگ، «مجموعه بیمبالاتی و عدم رعایت نظامات توسط فرمانده یگان» را دلیل «وقوع فاجعه و مرگ دلخراش» این شهروند دانسته است.
اعدام معترضان، زندانیان سیاسی، و همچنین زندانیان مربوط به جرائم مواد مخدر و قتل توسط قوه قضاییه جمهوری اسلامی در ماههای اخیر شدت گرفته است.
آبرام پیلی، قائم مقام نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، روز دوشنبه ۲۵ دی یک روز پس از اعدام ١٣ شهروند ایرانی از سوی جمهوری اسلامی، بار دیگر استفاده حکومت ایران از مجازات اعدام را بهشدت محکوم کرده است.
این مقام دولت آمریکا، با انتشار پستی در شبکه رسانه ایکس نوشته است: «بیرحمی حکومت ایران در سال ۲۰۲۳ با اعدام نزدیک به ۸۰۰ شهروند - که بسیاری از آن [اعدامها] در پی محاکمههای ناعادلانه و بازداشتهای مستبدانه اجرا شدند - به سطوح جدیدی رسید.»