دانشمندان موفق به کشف راز «رنگ زرد ادرار» شدند

دویچه وله: پژوهشگران آمریکایی یک آنزیم جدید به نام "بیلی روبین رداکتاز" کشف کرده‌اند که به ادرار رنگ زرد می‌دهد. این کشف جدید می‌تواند به درک بهتر ارتباط بین دستگاه گوارش و مشکلاتی از قبیل یرقان یا بیماری التهابی روده منجر شود.
 
به نوشته نشریه پزشکی Consumer Healthday  و طبق مطالعه جدیدی که به تازگی در مجله "میکروبیولوژی نیچر" منتشر شده، گروهی از محققان به راز رنگ زرد ادرار پی برده‌اند. یافته‌های این محققان می‌تواند منجر به درک بهتر ارتباط بین دستگاه گوارش و مشکلات سلامتی مانند یرقان و بیماری التهابی روده شود.

رنگ ادرار ممکن است به دلیل هیدراتاسیون (توانایی بدن برای جذب آب مورد نیاز یا جایگزین کردن مایعات از دست رفته)، رژیم غذایی و داروها تغییر کند. اما در بین افراد معمولی و سالم، ادرار معمولاً رنگی زرد دارد.

با تجزیه گلبول‌های قرمز، رنگدانه بیلی روبین، یک ماده نارنجی رنگ روشن، به عنوان یک محصول جانبی ایجاد می‌شود. بیلی روبین برای دفع در روده آزاد می‌شود، اما امکان جذب مجدد آن وجود دارد. اگر بیلی روبین در خون انباشته شود، می‌تواند منجر به زردی آشکاری گردد که در پوست و چشم‌هایمان نیز قابل مشاهده است.

بیش از ۱۲۵ سال است که پزشکان می‌دانند ترکیبات موجود در روده، بیلی روبین را به ترکیبی به نام اوروبیلین (رنگدانه‌ای که منجر به زرد شدن ادرار می‌شود) تبدیل می‌کنند. اما آنچه آنها نمی‌دانستند، این بود که مشخص نبود کدام آنزیم در این فرایند نقش دارد.

دکتر برانتلی هال، استادیار "دپارتمان زیست شناسی سلولی و ژنتیک مولکولی دانشگاه مریلند" و نویسنده  اصلی مطالعه، می‌گوید: «میکروب‌های روده، آنزیم بیلی روبین رداکتاز- که بیلی روبین را به ترکیبی بی‌رنگ به نام اوروبیلینوژن تبدیل می‌کند- را رمزگذاری می‌کنند و سپس اوروبیلینوژن به‌صورت خودبخود به مولکولی به نام اوروبیلین تجزیه می‌شود، مولکول نهایی که مسئول زردی رنگ ادرار است.»

به گفته محققان "بروز اختلال در در تجزیه بیلی روبین به وضوح با زردی در نوزادان یا بیماری یرقان، و سنگ کیسه صفرا در بیماران بزرگسال مبتلا به بیماری‌های التهابی روده مرتبط است."

اما چرا توجه به رنگ ادرار مهم است؟ رنگ ادرار می‌تواند به انواع مختلفی از مشکلات سلامتی در بیماران اشاره کند؛ به عنوان مثال، ادرار زرد پررنگ یا تیره می‌تواند نشان‌دهنده کم‌آبی بدن باشد. ادرار قرمز معمولاً نشانه وجود خون در ادرار است که می‌تواند با سنگ‌های کلیه، بزرگ شدن پروستات، عفونت‌های ادراری، سرطان مثانه یا سرطان کلیه مرتبط باشد. برخی ازاختلالات کبدی هم ممکن است رنگ ادرار را قرمز رنگ کنند. ادرار قهوه‌ای نیز می‌تواند نشان‌دهنده برخی از اختلالات کبدی باشد.
+14
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.