* طرح اسکان مجدد از طریق قیمومیت: برای اسکان مجدد پناهجویانی که یکی از بستگان نزدیک آنها در بریتانیا میتواند امکان اسکان آنها را فراهم کند (پذیرش ۱۳ نفر)
در ماه آوریل سال ۲۰۲۳ از رابرت جنریک، وزیر دولت در امور مهاجرت در پارلمان بریتانیا سوال شد که چه مسیر قانونی و امنی برای جوانی که میخواهد از درگیریهای سودان فرار کند، وجود دارد.
او پاسخ داد که این افراد باید با آژانس پناهجویان سازمان ملل متحد تماس بگیرند. اما تاکید کرد که «هیچ ساز و کاری وجود ندارد که پناهجویانی که قصد پناهندگی در بریتانیا را دارند، بتوانند از طریق آژانس پناهجویان سازمان ملل متحد اقدام کنند».
قوانین بینالمللی درباره پناهجویان چه میگوید؟ منتقدان طرحهایی که دولت بریتانیا برای پناهجویان ارائه داده -از جمله «شورای پناهندگان»- میگویند اجرای این طرحها میتواند خطر نقض قوانین بینالمللی را در پی داشته باشد.
مهمترین اصل «کنوانسیون ۱۹۵۱ پناهجویان» میگوید که آنها نباید به کشورهایی بازگردانده شوند که در آنجا جان یا آزادی آنها به خطر میافتد.
جیمز کلورلی، وزیر کشور بریتانیا میگوید در امضای پیمان تازه با رواندا، نگرانیهای دادگاه عالی بریتانیا در نظر گرفته شده استدولت بریتانیا اصرار دارد که برنامهاش برای فرستادن پناهجویان به رواندا برای طی شدن روند بررسی پرونده آنها، با قوانین بینالمللی سازگار است.
اما دادگاه عالی در ماه نوامبر ۲۰۲۳ حکم داد که فرستادن پناهجویان به رواندا غیرقانونی است چون ریسک آن وجود دارد که آنها به کشورهایی منتقل شوند که در آن با خطر آزار و آسیب روبرو هستند.
دولت در واکنش به این حکم پیمانی جدید با رواندا امضا کرد که میگوید از انتقال و جابجایی پناهجویان از آن کشور جلوگیری خواهد کرد. دولت بریتانیا همچنین متن قانون جدیدی را منتشر کرده که در آن رواندا به عنوان کشوری امن شناسایی میشود.