گلپا (اکبر گلپایگانی)، خواننده سرشناس ایران درگذشت

 اکبر گلپا (گلپایگانی) خواننده پیشکسوت و سرشناس ایراناکبر گلپا (گلپایگانی) خواننده پیشکسوت و سرشناس ایران در سن ۹۰ سالگی به دلیل بیماری از دنیا رفت.

موسسه هنرمندان پیشکسوت بر اساس گفته‌های محمدعلی گلپایانی (گلریز)، برادر این‌ خواننده پیشکسوت اعلام کرد آقای گلپا عصر روز شنبه ۱۳ آبان‌ماه درگذشته است.

آقای گلپا زاده دهم بهمن ماه ۱۳۱۲ خورشیدی است و در سال‌های اوج کاری خود لقب «مرد حنجره‌طلایی» یافت.

اکبر گلپایگانی هنر آواز را در نوجوانی نزد استادانی چون نورعلی خان برومند، ابوالحسن صبا، حسین طاهرزاده، عبدالله دوامی، اسماعیل مهرتاش و ادیب خوانساری فرا گرفت و در ۲۵ سالگی وارد رادیو شد.

ابتدا همکاری خود را به‌عنوان جوان‌ترین خواننده با برنامه «گلهای جاویدان» آغاز کرد و پس از ۱۷ سال فعالیت در دیگر برنامه‌های گلها، به ترانه‌خوانی روی آورد.

گلپا که طی ۶۵ سال گذشته صدای آوازش در موسیقی ایرانی جاری است، اسفند ۱۴۰۰ در گفت‌وگوی اختصاصی با رادیو فردا گفته بود تاریخ قضاوت می‌کند من برای موسیقی چه کرده‌ام: «مردم باید قضاوت کنند. تازه ما آن کارها را کرده‌ایم، حالا باید چه کار کنیم که موسیقی‌مان یک حالت عشق و محبت و دوستی و صمیمیت و زیر بغل جوانان را گرفتن و کمک‌کردن به ایشان در این راه باشد».

او در ادامه گفته بود «ما مردمی هستیم هنردوست. عشق به هنر مثل هر چیزی پشتوانه می‌خواهد. پشتوانه ما این جوان‌ها هستند. ما باید این جوان‌ها را تروخشک کنیم، آینده موسیقی ما در دست این‌هاست.»

یک منبع مطلع به رادیو فردا گفت که اکبر گلپا وصیت کرده است که او در گورستان ظهیر الدوله کنار قبر مرتضی خان محجوبی به خاک سپرده بشود، اما گویا نهادهای مسئول هنوز مجوز این امر را نداده‌اند.
+130
رأی دهید
-10

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۶۳
    چلیپا - جزایرسلیمان، جزایر سلیمان

    چون اکبرگلپا از اول شرو به خاندن قران با صوت خواندن کرد وبعدبخوانندگی رفت.برای شادی روحش دعامیکنم.برادرشم آقامحمدگلریز که اهنگای انقلابی خونده.این پیروزی خجسته باد رو خونده.
    163
    7
    شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۲۰:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا

    روحشون شاد.
    2
    135
    شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۲۰:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۱
    تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک

    متاثر شدم مرد فرهیخته‌ای بود یادش گرامی راهش استوار
    7
    119
    شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۲۰:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    فرید1614 - بروکسل، بلژیک

    یادش گرامی
    2
    114
    شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۲۱:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    freedom of the press - تهران، ایران

    چه هنرمندی از بین ما رفت. لعنت خدا بر مردم ایران که سال ۵۷ کمک کردند به دشمن که بر ایران غلبه کردند و این عزیران از صحنه هنر محو شدند و یا مجبور به کوچ اجباری شدند. روحش در آرامش ابدی باد.
    12
    106
    شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۲۱:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۱
    یا فاطمه زهرا - کپنهاگ ، دانمارک

    خود به این مسئله بسیار واقف بود. همیشه زیر لب میگفت: من که می‌دانم یه روز عمرم به پایان می‌رسد.
    113
    7
    شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    دوستدار - استهکلم، سوئد

    هرچند صدایشان تا صدها سال دیگر ماندگار خواهد بود ولی یاد و خاطراتش ابدی باد!
    2
    87
    شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۲۲:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

    مرد نازنینی بود. در بعد از انقلاب یک مجلس خصوصی داشتیم بدون تکبر و دریافت مزد می امد و برایمان می خواند و خیلی از اشعارش ضد اخوند بود.
    7
    83
    شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۲۲:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    Jerusalem - بیت المقدس،اورشلیم، اسرائیل

    روحش قرین رحمت و یادش گرامی🤍
    2
    62
    شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۲۲:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۷
    Cocoo - ونکوور، کانادا

    موی سفید و توی آینه دیدم....خدا رحمتش کنه
    1
    66
    شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۲۳:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    مطالبه گر - تورنتو، کانادا

    صدای بسیار قوی وزیبایی داشت و تا ابد ماندگار خواهد ماند . روحش شاد
    1
    58
    شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۲۳:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Munchen - مونیخ، آلمان

    من اهل موسیقی ایرانی نیستم اما با شهرت و هنر گلپا آشنا هستم،متاسفانه در دورانی زندگی میکنیم که شاهد این هستیم روز به روز استعدادها،آدمهای حسابی،و افراد مثبت (چه اهل هنر،سیاست و غیره) یکی بعد از دیگری از بین میروند و جای خود را به نمایندگان جبه شرارت،نفرت و خباثت و شر میدهند.متاسفانه در دوران سیاهی زندگی میکنیم.اگر دقت کنید، بعد از سال ۲۰۰۰ شرایط دنیا سال به سال با سرعت شدیدی بیشتر به سمت سیاهی و شرارت پیش رفته.به امید نجات بشریت از نفرین اسلام و سیاهی.
    9
    60
    یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۰۰:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۴
    Maghshoosh - میامی، ایالات متحده امریکا

    Munchen - مونیخ، آلمان
    تو متخصص آیوند *وز. پیوند ریش هستی! میدونستی؟ چی رو به چی ربط میدی آخه!؟ نذر هم کردی که همه جا کامنت بذاری!
    35
    4
    یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۰۱:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا

    تاسف از اینجاست که جای گلپا و شجریان رو تتلویان دارن میگیرن.
    2
    60
    یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۰۲:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    Herzl - امستردام، هلند

    خدا بیامرزدش روحش شاد.
    1
    30
    یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۰۴:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Momijii - توکیو، ژاپن

    من که میدانم شبی عمرم به پایان می‌رسد / نوبت خاموشی من سهل و آسان می‌رسد ! پس چرا ، پس چرا عاشق نباشم ! برایم یکی از خاطره انگیزترینهای این هنرمند برجسته بوده و هست ! یاد و خاطرش همیشه گرامی .
    4
    36
    یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۰۴:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۴
    Butler - سیدنی، استرالیا

    دو برادر یکی خدمت سلطان کردی و دیگری به زور بازو نان خوردی. گلریز گفت گلپا را که: چرا طاعت ملا نکنی تا از مشقت عزلت برهی. گلپا گفت: تو چرا کار دیگر نکنی تا از مذلت بیضه لیسی رهایی یابی . توضیح :((البته رفت و آمدی که داشتند و به هر حال بعنوان برادر احترام همو داشتند اما راه و منش فکری شون جدا بود ))
    3
    28
    یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۰۷:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Adamat7775 - خارکف، اوکراین
    ۱) روح استاد "اکبر گلپایگانی" شاد، و آرامشی آسمانی برای ایشان آرزومندیم. / در بین دستگاه‌ها و آواز‌ها(مایه‌ها)ی موسیقی‌ ایرانی، استاد گلپا بیشتر علاقه به خواندن آواز در "دستگاه سه‌گاه" داشتند، و در اکثر موارد هم، سه‌گاه را نه از گوشه‌ی اول(درامد)، بلکه از گوشه‌ی اوج آن یعنی "مخالف سه‌گاه" آغاز می‌کردند، که این خود دلیلی بر قدرت حنجره‌ی ایشان بود. در بین تصنیف‌هایی‌ هم که اجرا فرمودند -از دیدگاه نگارنده-، زیباترین‌شان آهنگی هست ترانه‌گونه و تلفیقی (پاپ‌-سنتی‌) با نام "یاد دل" (نشد یک لحظه از یادت جدا دل - زهی دل آفرین دل مرحبا دل --- / آهنگساز؛ "فریدون خشنود" - تنظیم‌کننده؛ "ناصر چشم‌آذر" - {و یا شاید} "منوچهر چشم‌آذر"، با اجرایی بی‌همتا از زنده‌یاد استاد "اکبر گلپایگانی" روح‌شان شاد ~ / درست هفت سال پیش، خاطره‌ای از دیدار با استاد گلپا را در فضای مجازی نوشتم، که اکنون اگر مسئولین محترم سایت -تایید در درج لطف بفرمایند-، آن‌را با ویرایشی‌ تازه، به‌بازنشر در این سایت محترم نیز می‌رسانم؛ "خاطره‌ی دیدار با استاد اکبر گلپایگانی - تابستان ۱۳۸۰" در سه کامنت پسین ~
    1
    12
    یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Adamat7775 - خارکف، اوکراین
    ۲) روزی در تابستان سال ۱۳۸۰ -یک‌سال قبل از مهاجرت به اکراین-، استاد "اکبر گلپایگانی" را از نزدیک دیدم و گفتگویی خاطره‌انگیز صورت گرفت. ماجرا این بود که آن‌روز در پیرایشگاه محله به‌انتظار نوبت نشسته بودم که استاد گلپا همراه با دوستشان، وارد شدند. ایشان را فورن شناختم، از جایم به‌نشان احترام بلند شدم، و سلام و احوال‌پرسی‌ گرمی انجام شد. پیرایشگاه قدیمی‌ محله، از دو سالن کوچک تشکیل شده بود. صاحب آن‌ که اکنون مرحوم شدند -و خودشان نیز دوست‌دار هنر و موسیقی‌ بودند- استاد را همراهی کردند به سالن کوچک‌تر، که در قسمت جنوبی مغازه بود و فقط یک صندلی و آینه داشت. من نیز همراه با استاد به آن بخش رفتم و در اصل، نوبتم را به ایشان دادم. صاحب مغازه که روحشان شاد باشد، چای آوردند و استاد گلپایگانی در جایگاه مشتری، و من نیز پشت سرشان با اشتیاق در صندلی انتظار نشستم. سپس یکی‌ از پیرایشگران که کارش در سالن جلویی تمام شده بود، نزد استاد گلپا برای انجام تشریفات پیرایشگری آمد، و گفتگویی صمیمی‌ همراه با استاد اکبر گلپایگانی و صاحب مغازه، آغاز گردید. ~ (ادامه...)
    2
    11
    یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Adamat7775 - خارکف، اوکراین
    ۳) استاد اکبر گلپایگانی از خاطرات قدیم گفتند و همزمان از رادیوی مغازه، آهنگی با صدای "علیرضا افتخاری" پخش می‌شد. استاد گلپا گفتند که افتخاری، تنها صدایی‌ست که ایشان پس از ۵۷، به آن‌ علاقمند بوده و گوش می‌دهند. سپس تعریف کردند که روزی در دهه چهل، در اداره‌ی رادیو، همراه با ارکستر، مشغول ضبط آواز بودند، که از مجموعه برنامه‌های گل‌ها بوده است. پس از اتمام آواز و گروه‌نوازی، یکی‌ از نوازندگان یا تهیه‌کننده‌ی برنامه که خود نیز مشرف به موسیقی‌ ردیفی‌ بوده، با تعجب می‌‌آید نزد استاد و می‌پرسد؛ "جناب گلپا، شما اکنون قطعه‌ای را در آواز خواندید که تاکنون نشنیده بودیم!، نام این گوشه چیست؟". -{از آنجا که استاد گلپا، آواز را بداهه و نوآورانه خوانده بودند، نام هیچ گوشه‌ی مشخصی به‌عنوان جواب به‌ذهن‌شان نمی‌رسد، از این‌رو به شخص سوال‌کننده می‌گویند}-؛ "این گوشه‌ی [حاج اکبری] بود که خواندم!" -{یعنی‌ استاد نام خودشان که "اکبر" است را، به‌عنوان نام کمکی‌ و من‌درآوردی درباره‌ی آن گوشه‌ی آوازی، به آن شخص می‌گویند، تا از پاسخ به پرسش او، رها گردند}-. ~ (ادامه...)
    1
    9
    یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Adamat7775 - خارکف، اوکراین
    ۴) --- سال‌ها می‌گذرد و روزی کتابی به‌دست استاد گلپا می‌رسد در مورد ردیف‌های آواز ایرانی، که نام گوشه‌ی اختراع‌شده‌ی ایشان که "حاج اکبری" باشد هم، در آن کتاب گنجانده شده بوده است (لبخند)، به بیان دیگر، مولف آن کتاب که همان تهیه‌کننده و یا نوازنده، و یا شخصی‌ بوده که از آن‌ها ماجرای آن‌روز را شنیده بوده، بطور جدی به وجود "گوشه‌ی حاج اکبری" باور پیدا کرده بوده، و آن نام را به‌ مجموعه‌ی ردیف‌های آوازی، اضافه داشته بوده است. / روح استاد اکبر گلپایگانی شاد ~
    1
    9
    یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    چلیپا - جزایرسلیمان، جزایر سلیمان
    چون اکبرگلپا از اول شروه به خاندن قران با صوت خوب کرد وبعدبخوانندگی رفت.برای شادی روحش دعامیکنم.برادرشم آقامحمدگلریز که اهنگای انقلابی خونده.این پیروزی خجسته باد رو خونده.ای بانگ آزادی.خونده.کجایید ای شهیدان خدایی خونده.کجایید ای شهیدان خدایی شعر مولاناست.
    19
    2
    یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
    چلیپا - جزایرسلیمان، جزایر سلیمان
    کجایید ای شهیدان؟ مگه شک هم داری که کجان؟ شهدای زمان جنگ جاشون تو دل همه أست. ولی سقط شده های ٥٧ جاشون یه خورده پایین تر از دل همه است
    1
    9
    یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۲۲:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۱
    تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک
    یا فاطمه زهرا - کپنهاگ ، دانمارک
    فاطی افغانی در امور ما ایرانیان دخالت نکن تو مایه ننگ ما هستی ....
    2
    9
    دوشنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۲ - ۱۳:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Munchen - مونیخ، آلمان
    Maghshoosh - میامی، ایالات متحده امریکا
    چشم منتظر اجازه تو بزغاله بودم تا نظر بدهم.عقب مانده!
    2
    7
    دوشنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۲ - ۲۲:۵۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.