دویچه وله: محققان میگویند غذاهای فوقفرآوریشده ممکن است بهاندازه سیگارکشیدن اعتیادآور باشد.
بهگزارش مدیکالاکسپرس و بر اساس مطالعه جدید محققان دانشگاه میشیگان که در مجله BMJ منتشر شده، غذاهای فوقفراوریشده سرشار از کربوهیدراتها و چربیهای تصفیهشده هستند، موادی که میتوانند باعث تغییراتی در مغز شوند. غذاهایفوقفراوریشده از جمله حاوی قند افزوده، ممکن است مواد شیمیایی مرتبط با حس خوب مانند دوپامین را در مغز تحریک کرده و مصرف آنها تبدیل به عادت شود.
نویسندگان مطالعه به تجزیه و تحلیل ۲۸۱ مطالعه از ۳۶ کشور پرداختند. بر اساس این دادهها، محققان گزارش دادند که اعتیاد به مواد غذایی فوقفرآوریشده در ۱۴ درصد از بزرگسالان و ۱۲ درصد از کودکان رخ میدهد. این مطالعه نشان داد که این اعتیادها در همان سطح اعتیاد به الکل و تنباکو بود.
بهگفته محققان، در حالی که میتوانید سیگار، الکل یا قمار را ترک کرد، اما غذاخوردن را نمیتوان متوقف نمود. از این رو ترک اعتیاد غذایی بهمراتب سختتر از ترک سیگار یا الکل است.
برخی از یافتههای کلیدی این تحلیل عبارت بودند از:
غذاهای فوقفرآوریشده، غذاهای تولیدشده حاوی موادی صنعتی هستند که معمولاً در آشپزخانههای خانگی یافت نمیشوند. منبع اصلی این غذاها، کربوهیدراتهای تصفیهشده و چربیهای اضافهشده است.
افزودنیهای موجود در این غذاها ممکن است به خاصیت اعتیادآوری آنها کمک کند. افزودنیهایی که برای بهبود طعم در این غذاها بهکار میروند، شامل مواردی هستند که در سیگار، شکر، کاکائو، منتول و نمک قلیایی یافت میشوند.
رفتار مصرفکنندگان این مواد غذایی، مشابه با افرادی است که دچار اختلال سوءمصرف مواد هستند. بهطوریکه فرد با مصرف آنها دچار ازدستدادن کنترل بر مصرف، هوس شدید و استفاده مداوم علیرغم پیامدهای منفی میشود.
درک اعتیاد به غذاهای فوقفرآوریشده، با توجه به نرخ هشداردهنده و رو به رشد چاقی در سراسر جهان، برای پیشگیری از بسیاری بیماریهای مزمن ضروری است.
گفتنی است ۱۳ درصد از بزرگسالان در جهان چاق هستند. ۳۹ درصد از بزرگسالان در جهان اضافهوزن دارند. از هر پنج کودک و نوجوان، یک نفر در سراسر جهان دچار اضافهوزن است.
+2
رأی دهید
-0
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.