دلقک‌بازی‌های خبرنگار اعزامی صداوسیما به لبنان و نجات آنها با هماهنگی سازمان ملل و اسرائیل

اعزام محسن مقصودی، خبرنگار صداوسیما به لبنان جنجال زیادی به پا کرده است.
 
سفر اخیر یک تیم از مستندسازان صدا و سیما به لبنان برای تهیه ی مستندی درباره ی حملات اسرائیل به غزه با حواشی زیادی همراه بوده است. حضور این تیم در مرز لبنان و اسرائیل که با تبادل آتش میان نیروهای ارتش اسرائیل و حزب الله همراه بود، به کشته شدن یک عضو لبنانی این تیم انجامید.
 
محسن مقصودی، مجری برنامه ی تلویزیونی ثریا چند روز قبل در توییتر خود اعلام کرد به همراه گروهی از همکارانش در این برنامه برای ساخت مستند درباره ی تحولات اخیر فلسطین راهی مرز لبنان و اسرائیل شده اند.
 
او با اشاره به حادثه ی بیمارستان المعمدانی غزه نوشت: «بعد از جنایت دیشب، رفقای ‎ثریا دیگر طاقت روایت از دور نداشتند، پس از هماهنگی، از صبح عازم شدیم. از حلب به دمشق وحالا در مسیر بیروت و ان‌شاالله بزودی جنوب لبنان و‌ از مرزهای ‎فلسطین اشغالی، تحولات را ‎روایت خواهیم کرد. تا یار که را خواهد و میلش به که باشد..‌ طلب حلالیت و التماس دعا»
 
با این حال، روز پنجشنبه ۲۷ مهر ماه مقصودی با انتشار توییت هایی اعلام کرد پس از رسیدن به مرز لبنان و اسرائیل، خودروی آن ها هدف گلوله قرار گرفته. او که از قرار معلوم در حال گزارش لحظه به لحظه از وضعیت خود و گروهش زیر آتش گلوله بود، سلفی ای نیز از خودشان منتشر کرد.
 
پس از آن، در فضای مجازی شایعاتی درباره ی کشته شدن مستندسازان ایرانی در جریان این حادثه مطرح شد اما ساعاتی بعد، مجتبی امانی، سفیر ایران در لبنان اعلام کرد هیچ یک از اعضای گروه برنامه ی ثریا کشته یا مجروح نشده اند.
 
محسن مقصودی نیز خود بعداً در توییترش اعلام کرد هر ۶ خبرنگار ایرانی صدا و سیما سالم هستند اما یکی از خبرنگاران لبنانی همراهشان در جریان این حادثه جان خود را از دست داده است.
 
همچنین تصاویری از محسن مقصودی در بیمارستان منتشر شد که از قرار معلوم به دلیل اصابت ترکش خمپاره دچار یک جراحت سطحی شده بود. او بعداً ویدئویی از خود در صحت و سلامت کامل منتشر کرد و در آن به شرح ماجرای رخ داده پرداخت.
 
به علاوه، بعداً اعلام شد خبرنگاران ایرانی با پادرمیانی نیروهای سازمان ملل موفق به خروج از منطقه شده بودند.
 
با این حال، نحوه ی حضور این مستندسازان در یک منطقه ی جنگی و شکل اطلاع رسانی آن ها درباره ی این ماجرا با واکنش های زیادی مواجه شده است، به ویژه سلفی محسن مقصودی در میانه ی گلوله باران که سوژه ی کاربران شبکه های اجتماعی شد.
 
علاوه بر این، گفته شد که روابط عمومی حزب الله اعلام کرده مستندسازان ثریا بدون هماهنگی به آن منطقه رفته بودند و حتی این احتمال وجود دارد که در حین تبادل آتش میان نیروهای ارتش اسرائیل و حزب الله، خبرنگاران ایرانی سهواً مورد اصابت گلوله ی نیروهای حزب الله قرار گرفته باشند.
 
هماهنگی سازمان ملل با اسرائیل برای نجات مستندسازان ایرانی
با شدت گرفتن گلوله باران محل حضور خبرنگاران ایرانی، با هدف نجات این گروه ، یونیفل (نیروهای حافظ صلح سازمان ملل مستقر در لبنان) با درخواست از نیروهای مسلح اسرائیل برای توقف تیراندازی، مجوزی از ارتش اسرائیل دریافت می کند که هفت نفر را در نزدیکی «خط آبی» (مرزی) لبنان و اسرائیل نجات دهند. در اطلاعیه یونیفل آمده است: «عصر پنجشنبه، نیروهای مسلح لبنان از یونیفل برای هفت نفری که در نزدیکی خط آبی (مرزی)، نزدیک آرامگاه شیخ آباد، در جریان تبادل آتش سنگین در سراسر این نوار مرزی گیر افتاده بودند، درخواست کمک کردند.»
 
انتشار خبر گیرافتادن خبرنگاران ایرانی در مرز اسرائیل به شایعه کشته شدن آنها دامن زد. کاربران ایرانی شبکه های اجتماعی، اخبار تایید نشده ای از کشته شدن خبرنگاران ایرانی منتشر کردند.اما بعد از خروج مستندسازان از مرز و نجات آنها توسط نیروهای حافظ صلح سازمان ملل، محسن مقصودی مجری برنامه ثریا که از توئیتر خودش ماجرای گیرافتادن در مرز لبنان و اسرائیل را اطلاع رسانی عمومی کرده بود، با انتشار ویدئویی در توضیح آن ماجرا گفت «گروه مستندساز ثریا برای تهیه گزارش و مستند، در مرز جنوبی لبنان با اسرائیل و فلسطین مستقر بود که مورد حمله رژیم صهیونیستی قرار گرفت» او تاکید کرد « اسرائیل بارها تیم ثریا را با شلیک های دائم، مستقیم و خمپاره مورد حمله قرار داده تا جایی که امکان خروج از معرکه نیز فراهم نشد و تیم ثریا با یاری ارتش لبنان و حزب الله از تیررس گلوله های دشمن خارج شده است»
انتقاد به حضور غیرحرفه ای مستندسازان صداوسیما در منطقه جنگی
ماجرای حضور تیم خبرنگاران ایرانی در مرز لبنان بار دیگر ضرورت آموزش خبرنگاران از سوی نهادها و دستگاه های داخل کشور را مطرح کرد. اگرچه تیم مستندساز ایرانی از قبل مجوز حضور در منطقه جنگی را در اختیار داشته اما شواهد منتشر شده نشان می دهد، این تیم رسانه ای، تجهیزات ایمن برای حضور خبرنگاران در مناطق جنگی را به همراه نداشتند. چه آنکه برابر مقررات بین المللی حضور خبرنگاران با جلیقه خبرنگاری با نوشته Press و کلاه ایمن که آنها را از غیرنظامیان و نظامیان حاضر در صحنه های نبرد جداسازی می کند، ضروری است.همین موضوع نیز دست مایه برخی انتقادات به این گروه شد.
 
نخستین انتقاد را روابط عمومی حزب الله درباره عملکرد خبرنگاران ایرانی مطرح کرد و از ضرورت هماهنگی های دقیق تر برای تعیین مکان خبرنگاران و حضور آنها با خودروهای مخصوص به همراه لباس و نشانه های مخصوص خبرنگاران، قبل از استقرار در مناطق جنگی، سخن گفت. حادثه ای که می توانست علاوه بر خلق فاجعه ای انسانی، ابعاد سیاسی و بین المللی برای ایران داشته باشد.
 
برخی دیگر از فعالان رسانه ای با انتشار تصاویر خبرنگاران سایر کشورها، از به همراه نداشتن تجهیزات ایمن همچون کلاه و جلیقه ضدگلوله توسط تیم مستندساز انتقاد کردند.همچنین انتشار تصویر همراه با لبخند مقصودی مجری برنامه ثریا در صحنه گلوله باران آنها توسط اسرائیل به موضوع انتقاد بخش دیگری از خبرنگاران داخلی تبدیل شده بود.آنها در پیام های منتشر شده رفتار مقصودی را غیرحرفه ای و خارج از عرف خبرنگاری توصیف کرده بودند که به دنبال نمایش رسانه ای بوده است. انتقاد از رفتار مقصودی آنجا بالا گرفت که او ویدئوی از بستری شدن در بیمارستان منتشر کرد و برخی دیگر از دوستان این مجری صداوسیما، برای جانباز شدن او پیام های تبریک منتشر کردند.
+6
رأی دهید
-43

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۷
    ایران کهن - هوستن، ایالات متحده امریکا

    بری و بر نگردی و مقام شهادت برسی که ما هم از شر تو راحت بشیم . خ...ه مال و ملیجک اغا و عرب
    4
    57
    شنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۷
    سرزمین اریا - کویت ، کویت

    خدایش خنده اینها رو ببینید که با چه جراتی رفتن لب مرز .آنموقع اسرائیل می‌خواهد با ایران بجنگه .تازه اینها مستد ساز هستن .دیگه خودت حساب کن سربازان امام خامنه ای بیان چیکار میکنن
    53
    3
    شنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    Sardinia - ماپوتو، موزامبیک
    سرزمین اریا - کویت ، کویت
    برادر عرزشی غزه نری ....!!!
    0
    6
    شنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۲ - ۲۳:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    Darknet - لندن، انگلستان
    سرزمین اریا - کویت ، کویت
    همین که مردم ایران به تو و فاطی با تعداد خیلی بالا منفی میدن چند معنی داره. 1 تو فهمی از فرهنگ و دانش مردم ایران نداری. 2 تو در هر کشوری باشی فهمی از جامعه ای که درش زندگی میکنی نمیتونی داشتی. 3 تو از لحاظ تحصیلی، درک، شعور و انسانیت، در سطوح کف اجتماع قرار داری. فقط اولین سوالت از خودت این باشه که سطح تحصیلاتت چقدر هست. بعدش میتونی به صحت حرفای من پی ببری!
    0
    4
    دوشنبه ۰۱ آبان ۱۴۰۲ - ۰۰:۴۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۷
    سرزمین اریا - کویت ، کویت
    Darknet - لندن، انگلستان
    اگه تو . همفکرات رو اکثریت میدونی نشانه بیسوادی و عقب موندگی ذهنیت هست .این که مشتی بیسواد و مشتری کانالهای سعودی اینترناشنال و من وتو وبی بی سی باشن و بتونن درست فکر کنن و تحت تاثیر پروپاگاندای غرب قرار نگیرن باعث تعجبه .بعدش هم این انقلاب 45 سالگیش رو جشن میگیره و شما هر سال میگید سال اخره و معلومه که خیلی به مسائل ایران اشراف دارید
    3
    1
    دوشنبه ۰۱ آبان ۱۴۰۲ - ۰۷:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.