بی بی سی: وزیر خارجه آمریکا با انتشار بیانیهای به اتمام تاریخ تحریمهای موشکی ایران در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت واکنش نشان داده و گفته ایالات متحده با «تمام توان و از همه ابزارش» برای مقابله با برنامه موشکی ایران استفاده خواهد کرد چرا که از نظر کاخسفید باید با «بهره بردن ایران» از برنامه موشکی خود برای «بیثباتی در منطقه، تهدید اسرائیل» و همچنین «تجهیز روسیه به پهپاد در جنگ اوکراین» مقابله خواهد کرد.
در بیانیه ظهر چهارشنبه - ۱۸ اکتبر - وزارت خارجه آمریکا آمده: «امروز محدودیتهای برنامه موشکی ایران مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد منقضی شد، اما ایالات متحده بر عزم خود برای استفاده از همه ابزارهای موجود در جهت مقابله با هرگونه توسعه، تولید و تجهیز برنامه های موشکی و پرنده های بدون سرنشین (پهپاد) و دیگر تسلیحات خطرناک توسط ایران تاکید دارد».
در بیانیه آنتونی بلینکن، وزیرخارجه آمریکا، که همسو با اطلاعیه روز گذشته شورای اروپا است همچنین تاکید شد که تلاشهای این کشور برای مقابله با برنامه موشکی ایران به ادامه تحریمهای این کشور محدود نخواهد بود و «هرگونه صادرات، اقدام دیپلماتیک، همکاری با بخش خصوصی و تمامی محدودیتهای قانونی تعیین شده است».
«ما (آمریکا) و متحدانمان همچنین در پی طرح نگرانیهای خود در سازمان ملل متحد خواهیم بود و خواستار آن خواهیم شد که ایران در برابر بیثباتی ناشی از این اقدامات خود پاسخگو شود».
به نظر میرسد میتوان از این بخش بیانیه وزیر خارجه آمریکا چنین برداشت کرد که کاخسفید و متحدانش برای طرح و تصویب قطعنامه جدیدی در شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه برنامه موشکی ایران که احتمالا بتواند جایگزینی برای قطعنامه ۲۳۱ این شورا شود اقدام خواهند کرد. تلاشی که با توجه به حق وتو روسیه در شورای امنیت احتمالا با بنبستهای جدی روبرو خواهد شد.
کرملین روز گذشته طی بیانیهای اعلام کرد که دیگر خود را ملزم به رعایت محدودیتهای قطعنامه ۲۲۳۱ بر برنامه موشکی ایران نمیبیند چرا که تاریخ انقضای آن امروز - ۱۸ اکتبر - فرا رسیده است. تحریمهای جدید علیه ایران در بیانیه مفصل روز چهارشنبه وزیرخارجه آمریکا همچنین به تحریمهای جدیدی که امروز وزارت خزانهداری ایالات متحده علیه چند شخصیت حقوقی و حقیقی ایرانی با هدف محدود کردن برنامه موشکی این کشور وضع شده اشاره شده و آمده: «در راستای تلاشهای مستمر ما برای مقابله با فعالیتهای موشکی و بیثباتکننده ایران، ایالات متحده تحریمهای جدیدی را امروز وضع کرد. در حالی که آمریکا همین حالا هم تقریبا تمامی نهادها و افراد شامل محدودیتهای مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را تحریم کرده، امروز ما تحریمهای جدیدی علیه شرکتها و افرادی که به برنامه موشکی، پهپادی و تسلیحات نظامی متعارف ایران مرتبطاند وضع کردیم که شامل اقداماتی می شود که روسیه، چین ونزوئلا و دیگران هم میشود».
آقای بلینکن تاکید کرده است که همچنین امروز اتاق بازرگانی و وزارت خزانهداری آمریکا راهنمای عمومی جدیدی را برای بخش خصوصی منتشر کرده که محدودیتهای دولت آمریکا برای هرگونه مراوده مرتبط با برنامه موشکی ایران و تحریمهای وضع شده بر آن را تشریح میکند. آمریکا: علاوه بر اتحادیه اروپا به تعهد ۴۷ کشور عضو معاهده منع گسترش تسلیحات کشتار جمعی علیه ایران تکیه میکند به نظر میرسد این دستورالعمل جدید عمومی برای بخش خصوصی از سوی دولت آمریکا با هدف فراهم کردن بستر قانونی برای ادامه تحریمهای این کشور علیه برنامه موشکی و پهپادی این کشور با توجه به انقضای زمان آن در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد صورت گرفته و همچنین هشداری به شرکتهای داخل و خارج امریکا که ممکن است بخواهند با توجه به مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ مراودات تجاری خود با ایران را از سر بگیرند.
احتمالا بر همین اساس هم آقای بلینکن در بیانیه خود با اشاره به معاهده منع گسترش تسلیحات کشتار جمعی (مصوب سال ۲۰۰۳) اشاره کرده و آورده: «امروز آمریکا در کنار ۴۷ کشور عضو معاهده منع تسلیحات کشتار جمعی (PSI) تعهد جمعی خود برای هرگونه اقدام ضروری مرتبط برای جلوگیری از خرید و فروش یا انتقال موشکهای بالستیک و همه تجهیزات و فناوری های مرتبط به آن توسط ایران را اعلام میکند.
وزارت خارجه آمریکا در پایان بیانیه خود همچنین از حمایت خود از تصمیم شورای اروپا مبنی بر «ادامه تحریمهای موشکی، هستهای و تسلیحاتی» ایران اشاره کرده است.
ایران: «محدودیتهای موشکی ما لغو شد»؛ اتحادیه اروپا: «نه نمیشود» در حالی که وزارت خارجه ایران با استناد به تاریخ لغو محدودیتهای موشکی این کشور مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت میگوید از امروز دیگر تحریم و محدودیتی برای برنامههای موشکی خود ندارد، شورای اروپا با انتشار بیانیهای که روز گذشته روی خروجی وبسایت خود قرار داده گفته «بنابر ادله قانونی» که دارد این تحریمها دست کم در محدوده اختیارات اتحادیه اروپا پابرجا خواهد ماند.
بیانیه شورای اروپا در حالی منتشر شده که وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز - چهارشنبه ۲۶ مهر - در وبسایت خود رسما آورده است: «آخرین بخش از محدودیتهای ناعادلانهای که برای سالها از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد در حوزه فعالیتهای موشکی و تبادل خدمات و فناوریهای مرتبط، از جمله توقیف اموال و محدودیتهای مالی علیه برخی افراد و نهادهای جمهوری اسلامی ایران وضع شده بود، بدون هیچ قید و شرطی پایان یافت».
در بیانیه وزارت خارجه ایران همچنین با استناد به مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد آمده است «پایان این محدودیتها، نیازمند تصویب قطعنامه، صدور بیانیه و یا هیچ اقدام دیگری در سطح شورای امنیت نبوده و به صورت خودکار» صورت گرفته است.
با این حال، در بیانیه شورای اروپا ، این نهاد اتحادیه اروپا که آلمان و فرانسه دو عضو محوری آن از امضاکنندگان برجام هستند آمده است که «مبانی قانونی» برای حفظ این تحریمها وجود دارد که میتواند به پیشبرد برنامه هستهای ایران طی پنچ سال گذشته و عقبنشینی گام به گام این کشور از تعهدات خود در برجام پس از خروج آمریکا از آن اشاره داشته باشد.
+6
رأی دهید
-2
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.