شانزدهم مرداد ۱۳۹۸، «علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی مقابل بازیکنان و مربیان تیم ملی والیبال جوانان ایران نشسته است تا برای آنها از ایدئولوژیهای خود بگوید. ناگهان بحث و نگاهش را میبرد سمت سرمربی تیم و لزوم کنار گذاشتن مربیان خارجی.
علی خامنهای میگوید: «نه، خیر! بنده توی کتم نمیرود که مربی خارجی یک چیز لازم است. درباره سرمربی ایرانی همیشه اعتقادم این بوده و واقعاً معتقدم این مربی ایرانی برای کشور ما، باشگاهها و مجموعههای ایرانی شایسته است. البته دخالتی نمیکنم اما لزومی (به حضور مربی خارج) وجود ندارد. بعضی از مربیهای خارجی خوبند، بعضیشان خوب نیستند. پول هم زیاد میگیرند، توقع هم زیاد دارند، گاهی کار هم انجام نمیدهند. حالا بعضیها بیخودی احساس لزوم میکنند و میخواهند این را اثبات کنند.»
روبهروی او، «بهروز عطایی» نشسته است؛ سرمربی وقت تیم ملی جوانان. رهبر جمهوری اسلامی در طول صحبتهایش بارها با دست به بهروز عطایی اشاره میکند. او دقیقا دو سال بعد به سرمربیگری تیم ملی والیبال بزرگسالان ایران رسید.
دیدار اعضای تیم والیبال به همراه بهروز عطایی با علیخامنهای، رهبر جمهوری اسلامیبهروز عطایی چهارشنبه شب، پس از کسب سلسله نتایج اسفبار در تیم ملی والیبال ایران و شکست خوردن مقابل حریفانی که تاکنون موفق به پیروزی مقابل ایران نشده بودند، از سمت خود استعفا داد. اما جای تیغ یادگاری علی خامنهای با خروج ناگهانی مربیان خارجی، روی تن ورزش ایران مانده است.
والیبال ایران چهگونه با کَت خامنهای سقوط کرد؟ آنچه از بهروز عطایی در حافظه کوتاه مدت جامعه ورزش ایران مانده، ناکامی در رقابتهای لیگ ملتهای جهان در سال ۲۰۲۳ و نشستن در جایگاه چهاردهم بود. هرچند در بازیهای آسیایی و جایی که هیچ مدعی جهانی وجود نداشت، به مدال طلایی ساده دست یافت اما در رقابتهای انتخابی المپیک، یک فاجعه را رقم زد. شکست مقابل اوکراین که گفته میشد بدون تمرینات منظم وارد رقابتها شده، اوج کار مربی محبوب علی خامنهای بود.
با وجود نقد رسانهها، فریاد اعتراض هواداران در سالنهای والیبال و نظرات کارشناسان، «محمدرضا داورزنی»، رییس کنونی فدراسیون والیبال و فرمانده سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حکم عزل این سرمربی را امضا نکرد. در نهایت، یک توافق دو طرفه میان او و فدراسیون، باعث جدایی بهروز عطایی از تیم ملی والیبال ایران شد.
هنوز هم با وجود عملکرد ناامید کننده بهروز عطایی، احتمال میرود که فدراسیون والیبال جمهوری اسلامی «سعید معروف» که به تازگی از دنیای والیبال خداحافظی کرده است را سرمربی این تیم کند.
دوران طلایی والیبال ایران از سال ۲۰۱۱ با حضور «خولیو ولاسکو»، نامدارترین مربی تاریخ والیبال جهان آغاز شد. سال ۲۰۱۴، «اسلوبودان کواچ» صربستانی موفقیتهای این تیم را ادامه داد. سال ۲۰۱۶، «رائول لوزانو» آرژانتینی این تیم را برای اولین بار به المپیک تابستانی رساند. سال ۲۰۱۷، «ایگور کولاکوویچ» مونتهنگرویی از قهرمانی آسیا تا مقام سوم جام بزرگ جهان و صعود به المپیک را به ایران هدیه داد. «ولادیمیر الکنو» روسیهای در المپیک ۲۰۲۰ به مقام نهم رسید و کنار رفت تا مربی تحسین شده علی خامنهای پس از سالها حضور مربیان نامدار والیبال جهان، این تیم را در یک سیر سقوط قرار دهد.
رد صلاحیت سرمربی فوتبال با یک پست اینستاگرام خامنهای چهار سال پس از آن اظهارات، ورزش ایران متاثر از شفاهیات علی خامنهای، یا درهایش را به روی مربیان خارجی بست یا گروهی معدود و محدود را در باشگاهها و تیمهای ملی پذیرفت.
صفحه اینستاگرام علی خامنهای روز ۲۱ تیر ۱۴۰۱ و پس از یک پیروزی تیم ملی والیبال در رقابتهای لیگ ملتها، با انتشار عکسهایی از بهروز عطایی، او را «مربی موفق ایرانی» معرفی کرد و بار دیگر همان جملات ملاقات با بازیکنان تیم جوانان را بازنشر داد.
یک روز پس از این اظهارات، «دراگان اسکوچیچ» با نظر «اعضای کمیته فنی» فدراسیون فوتبال، رد صلاحیت شد. این به معنی اخراج دراگان اسکوچیچ نبود اما «علیاصغر مدیرروستا»، عضو کمیته فنی فدراسیون فوتبال به صراحت از رای کمیته فنی فدراسیون فوتبال به مربی ایرانی تحت تاثیر توصیه رهبر جمهوری اسلامی خبر داد.
یک روز پس از رد صلاحیت شدن دراگان اسکوچیچ براساس آنچه «فرمایشات رهبر جمهوری اسلامی» خوانده شده بود، روزنامه «کیهان» در فرار رو به جلو، از رسانهها و اعضای کمیته فنی به دلیل آنچه «تحریف بیانات رهبر انقلاب» نامیده بود، انتقاد و اظهار نگرانی کرد که با این حکم، فوتبال ایران در خطر تعلیق قرار میگیرد.
حکم علی خامنهای اما تقریبا از مردادماه ۱۳۹۸ در ورزش ایران اجرا شده بود.
بهروز عطایی، سرمربی سابق والیبال در حال صحبت در دیدار با علیخامنهای، رهبر جمهوری اسلامی