جمهوری آذربایجان رهبر سابق قره‌باغ را دستگیر کرد

سرویس مرزی دولتی آذربایجان روز چهارشنبه این تصویر را از بازداشت روبن وارطانیان بازداشت شده استبی بی سی: نیروهای ویژە جمهوری آذربایجان، روبن واردانیان نخست وزیر پیشین منطقە خودمختار قرەباغ را دستگیر کردەاند. همزمان مقام‌های ارمنستان می‌گویند تا بعدازظهر امروز بە وقت محلی بیش ۵۰ هزار پناهجوی ارمنی، یعنی نزدیک به نیمی از جمعیت ارمنی‌های قره‌باغ به ارمنستان پناه آورده‌اند.

روبن وارطانیان تاجر است و از نوامبر ۲۰۲۲ برای مدت کوتاهی ریاست دولت جدایی‌طلب قرباغ را برعهده داشت. او در میان هزاران نفری بود که از قره‌باغ راهی ارمنستان شده‌اند.

کسری ناجی خبرنگاری بی‌بی‌سی فارسی می‌گوید «اولین واکنش مردم این بود که بازداشت او نشانه‌ای از این است که هیچ کس امنیت ندارد هر لحظه هر کسی می‌تواند بازداشت شود».

اکنون گفته می‌شود نزدیک به ۵۰ هزار نفر از ارمنی تبارهای قره‌باغ کوهستانی پس از تصرف این منطقه به دست جمهوری آذربایجان در هراس از پاکسازی قومی از این منطقه گریخته‌اند.

آنتونی بلینکن وزیر خارجە آمریکا از رئیس جمهوری آذربایجان خواستە کە نیروهایش را از خشونت‌های بیشتر در منطقە بازدارد.

وزیر خارجه آلمان هم خواهان حضور ناظران بی طرف در این منطقه شده است.

در مرز قرەباغ با ارمنستان ورود اتوموبیل های پناهجویان ادامە دارد.

کسری ناجی خبرنگاری بی بی سی فارسی در مرز ارمنستان با قره‌باغ می‌گوید «این چهارمین روز است که ورود خودروها از قره‌باغ به ارمنستان ادامه دارد. امدادگران نزدیک به دولت می‌گویند ۶۰ مرکز نام‌نویسی در شهرها و نقاط مختلف کشور بر پا شده است و دولت می‌تواند این افراد را اسکان دهد.»

آذربایجان می‌گوید که ساکنان آنجا امنیت خواهند داشت، اما نخست وزیر ارمنستان می‌گوید «پاکسازی قومی» آغاز شده است.

قره‌باغ - که به عنوان بخشی از آذربایجان شناخته می‌شود - برای سه دهه در کنترل ارمنی‌تبارها بود.

این منطقه کوهستانی در قفقاز جنوبی تحت حمایت ارمنستان - و همچنین متحدش روسیه - بود.

حداقل ۲۰۰ ارمنی و ده‌ها سرباز آذربایجانی در جریان حمله ارتش آذربایجان کشته شدند. جدایی‌طلبان به عنوان بخشی از توافق آتش‌بس با تسلیم سلاح‌هایشان موافقت کرده‌اند.

مقام‌های جمهوری آذربایجان گفته‌اند که می‌خواهند با ساکنان ارمنی قره‌باغ به عنوان «شهروندان برابر» رفتار کنند، اما محموله‌های محدودی کمک اجازه ورود پیدا کرده و بسیاری از ساکنان در حال فرار هستند.

روز دوشنبه یک انفجار مهیب سوخت دست‌کم ۶۸ نفر را که قصد خروج از کشور را داشتند کشت. نزدیک به ۳۰۰ نفر دیگر مجروح شدند و ۱۰۵ نفر هم مفقود هستند.

هنوز معلوم نیست علت این انفجار در نزدیکی خان کندی - که ارمنی‌ها به آن استپاناکرت می‌گویند - چه بوده است اما بسیاری از مردم مشغول پر کردن باک بنزین خود بودند.

هزاران ارمنی هنگام عبور از مرز در روز سه‌شنبه، از سوی مقام‌های کنترل مرزی آذربایجان تحت بازرسی های دقیق قرار گرفتند.

مقام‌های آذربایجان مدعی شدند که به دنبال مظنونان «جنایات جنگی» هستند و یک منبع دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که این کشور قصد دارد «جنگجویان ارمنی که سلاح‌های خود را در قره‌باغ زمین گذاشته‌اند عفو کند.»

این منابع گفتند: «اما کسانی که در جنگ‌های قره باغ مرتکب جنایات جنگی شدند باید به ما تحویل داده شوند.»

صدها خودرو و اتوبوس برای رسیدن به شهر گوریس در آن سوی مرز تلاش می‌کنند.

یک تیم بی‌بی‌سی خانواده‌هایی را دید که خود را به زور در ماشین جا داده بودند، صندوق عقب‌ها درحال سرریز شدن بود و باربندها هم تلنبار شده بود. مردم که فکر نمی‌کنند دیگر بتوانند به خانه‌هایشان برگردند تا جای ممکن زندگیشان را با خود می‌برند.

خیابان‌های باریک شهر کوچک گوریس در میان ارتفاعات خاکی رنگ اطراف، پر از خودرو و خانواده‌هاست.

یک خانواده با ماشینی داغان که پهلوی آن قر شده بود، سوراخ‌های ترکش بر آن دیده می‌شد و شیشه‌هایش شکسته بود خود را به اینجا رسانده بود.

صاحب آن به بی‌بی‌سی گفت خودرو در جریان حمله هفته پیش آذربایجان برای کنترل منطقه، مورد اصابت خمپاره قرار گرفت. او که در محاصره بچه‌های کوچک بود با لبخند گفت: «اما باز هم ما را به اینجا رساند.»

مردم در میدان اصلی شهر پرسه می‌زنند و مطمئن نیستند که چه کار باید بکنند. داوطلبان مقداری غذا و پتو توزیع می‌کنند.

افراد خارج شده ثبت نام می‌شوند و گهگاه اتوبوسی برای جابجایی مردم به شهر یا روستای دیگر پیدا می‌شود. اما به نظر می‌رسد تعداد کمی از آنها می‌دانند بعد از رسیدن به این نقطه چه باید بکنند.

مالینا و خانواده‌اش هفته گذشته به مدت دو روز در زیرزمین خانه خود جمع شدند زیرا روستای آنها زیر آتش بود. بعد از تسلیم شدن نیروهای قره‌باغ، مالینا می‌گوید که مقامات محلی به همه گفتند که برای امنیت خود به ارمنستان بروند. روستای آنها در منطقه مارتاکرت قره باغ حالا خالی است.
مالینا می گوید که او و نوه هایش برای جستجوی امنیت فرار کردندمالینا می‌گوید که خانواده‌اش آنجا را ترک کردند - چون هر چقدر هم به آنها اطمینان داده شود - تحت حاکمیت آذربایجان احساس امنیت نخواهند کرد.

بسیاری از دیگر کسانی که ناظر اوضاع هستند همین احساس را منعکس می‌کنند.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز سه‌شنبه از الهام علی‌اف، رئیس جمهور آذربایجان، خواست تا «حمایت‌های بی قید و شرط و آزادی حرکت برای غیرنظامیان» را فراهم کند و «دسترسی بشردوستانه بدون مانع به قره‌باغ» را بدهد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، نیز از هر دو طرف خواست به حقوق بشر احترام بگذارند.

از زمانی که جدایی‌طلبان آتش‌بس را پذیرفتند و با خلع سلاح موافقت کردند، فقط ۷۰ تن غذا اجازه ورود پیدا کرده. آذربایجان اعلام کرده که کاروان کمکی دیگری با ۴۰ تن آرد و محصولات بهداشتی به شدت مورد نیاز در راه است.

رهبران ارمنی‌تبار منطقه می‌گویند هزاران نفر بدون غذا یا سرپناه هستند و در زیرزمین‌ها، ساختمان‌های مدرسه یا بیرون می‌خوابند.

وزارت بهداشت ارمنستان اعلام کرد که هلیکوپترهایی را برای تخلیه بیماران از بیمارستان‌های تحت فشار منطقه اعزام می‌کند. آذربایجان هم گفت که تجهیزات پزشکی ارسال کرده است.

روز سه‌شنبه، نمایندگان ارمنستان و آذربایجان برای انجام گفتگوهای مورد حمایت اتحادیه اروپا در بروکسل دیدار کردند.

این اولین باری بود که مذاکرات دیپلماتیک بین دو کشور از زمان تصرف این منطقه در هفته گذشته توسط آذربایجان انجام شد.

آذربایجان همچنین مذاکرات جداگانه‌ای را با مقامات ارمنی‌تبار قره‌باغ در مورد آینده منطقه آغاز کرده است.
+19
رأی دهید
-49

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۶۰
    استانبولی - استانبول، ترکیه
    مقایسه ارقام سرمایه گذاری خارجی در ارمنستان و آذربایجان جواب بسیاری از سوالات است، که مثلا آمریکا و فرانسه و غیره به طرفداری لسانی بسنده می کنند و انگلیس و آلمان که رای دهنده ارمنی قابل توجهی ندارند، صدایشان هم در نمی آید! امنیت انرژی هم جواب بعضی سوالات دیگر است. مخصوصا، با تحریم روسیه و ایران و ونزویلا.نظر روسیه مهم است که با محدود شدن راه هایش به غرب, کریدور زنگزور برایش اهمیت استراتژیک پیدا کرده واحتمالا این هنوز پایان کار نیست. با توجه به این که آذربایجان و روسیه و ترکیه و ایران اشتیاقی به حضور غربی ها در منطقه ندارند، هنوز هم خواست روسیه، کلیدی ترین نقش را دارد حتی با وجود احتمال کارشکنی آمریکا برای اختلال در جاده ابریشم چین. وارمنستان هیچ امکانی برای مخالفت با روسیه ندارد. سرنگون کردن حکومت برای روسیه کار یک روز است! زیرا تقریبا همه اقتصاد و همه امکانات نظامی ارمنستان مال روسیه است. همه بدنبال سودند بجز ملاها که سوخت و تسلیحات و غیره مجانی، از جیب ملت می فرستند هم به اینجا و به آنجاها هم!
    6
    22
    ‌چهارشنبه ۰۵ مهر ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    منتظر الزورو - کپنهاگ ، دانمارک
    علی اف با این صدام بازی هاش داره سرنوشت صدام رو برای خودش زمینه چینی میکنه.
    32
    48
    ‌چهارشنبه ۰۵ مهر ۱۴۰۲ - ۱۶:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    Omide por jalal - تبریز، ایالات متحده امریکا

    اینم اثبات حقانیت ارامنه ! این مغول زادگان اسلام زده حتی یک ساعت به توافقات بین المللی و وعده های خود پایدار نبودند ! مگه قرار نبود امنیت مردم تضمین شود! مگه آقای وارطانیان بیشترین همکاری را برای انجام صلح نداشت؟ خوب ترکیب اسلام و مغول همین می‌شود که میبینیم !
    43
    64
    ‌چهارشنبه ۰۵ مهر ۱۴۰۲ - ۱۷:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    siah76 - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا

    زیاد جای سوال و تعجب نداره موقع حکومت عثمانی همین کاره تکرار شد و بهانه دولت ترکیه فعلی این است که در. جنگ جهانی اول بوده و تلفات داشته ...حالا به روش مدرن و تلفات کمتر...این پان ترکیسم از سرطان هم بدتره چون سرطان امیدی به درمان هست ولی پان ترکیسم مثل هیتلر و نازیسم هست یهودیها تونستن هولوکاست را به جامعه جهانی بفهمونن ولی ارامنه تو همون قتل عام ۱۹۱۵ و الان هم در این مورد دستشون هیچ جا بند نیست.یاشاسین ارمنستان
    38
    65
    ‌چهارشنبه ۰۵ مهر ۱۴۰۲ - ۱۸:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    استانبولی - استانبول، ترکیه
    اینها جوان های مردم را که به کشتن می دهند وقتی جان خودشان در میان بیاید اسلحه به دست، کشته شدن را ترجیح نمی دهند. از پول مالیات مردم خورد و خوابش حالا باید تامین باشد. این با کرملین رابطه نزدیک دارد و با بده-بستانهایی تحویل مسکو داده خواهد شد، احتمالا! زیادی انساندوستانه عمل کرده اند"بدلیل مقاومت مسلحانه کشته شد" اگر می گفتند وخلاصش می کردند هم آب از آب تکان نمی خورد. انساندوستی البته خوب است ولی لازمه اش این است که طرف هم حداقل انسانیت را داشته باشد.
    6
    18
    ‌چهارشنبه ۰۵ مهر ۱۴۰۲ - ۲۰:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    زنده باد رضاشاه دوم‌ پهلوی - پاریس، فرانسه
    ارمنی ها کلا بدتر از مسلمون ها قوم گریانی هستند! 😂 بابا بس کنید نه نه من غریبم بازی و مظلوم نمایی را. تمام کامنت های منفی و ضد آذری از سمت ارامنه ایران است. چون کلا هم ایرانی را هم ترک را دشمن مسلمون خودشون می دونند! ارمنی های ایران تازه وقتی یک سفر به ایروان داشته باشند متوجه حجم اخلاق های وحشی و نفهمی ارمنی های کمونیست ارمنستان میشوند. حالا لطفا سنگ اون کمونیست ها را به سینه نزنید.
    13
    18
    ‌چهارشنبه ۰۵ مهر ۱۴۰۲ - ۲۰:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    استانبولی - استانبول، ترکیه
    siah76 - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا
    ترکیه که درخواست مطالعه و بررسی مشترک این واقعه را داده بود و حواب نگرفته بود. ترکهای بدبخت که مشغول جنگ جهانی اول بودند و مساله از بین رفتنشان مطرح بود! اینها ضعف عثمانی را دیدند و با ایده ارمنستان بزرگ به عادتشان که قتل عام مردم بدبخت بود پرداختند نیم میلیون آدم را که کشتند تازه ارتش عثمانی فرصت وارد عمل شدند! ایها هم که در برابرشان آدم مسلح دیدند از ترس مکافات عملشان سراسیمه به هر طرف پا به فرار گذاشتند و چند هزاری از گشنگی و تشنگی مردند. چند ده هزار دار و دسته های مسلحشان راهم در مواجهه با ارتش عثمانی مردند. درست همین قضیه قره باغ تکرار محدود همان وقایع بود. آذربایجان را ضعیف دیدند و در خوجالی و جاهای دیگر هم قتل عامشان کردند. حالا آذربایجان که با قدرت آمد و تار مار شدند. باز هم مظلوم، اینها شده اند! اینها با داشناک هایشان آسیای مرکزی و ایران را هم کم قتل عام و جنایت نکرده اند. مخصوصا ازبک های بدبخت را که علیه امپراطوری روس قیام کردند و هنوز هم روابط دیپلماتیک ندارند. ملاهای ما هم عرق ورگ ملی ندارند، ملت هم بقول امام، دولت عصاره همین ملت است که گفته بود بیراه نرفته به گمانم!
    6
    18
    ‌چهارشنبه ۰۵ مهر ۱۴۰۲ - ۲۰:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
    خردوغان پاشا علی اوووووف و پوتین اعتلاف پیر پاتالهای دگوری و پلشت، فکر میکنند که ایران و ایرانی را می‌توانند با چند عدد ژیگول مفتولی های پان ترک ...ر که آذری های میهن پرست مثل موریانه در رگ ریشه آنها در شهرهای بزرگ آذربایجان رخنه کرده اند بهراسانند. زهی خیال باطل، استالین با آنکه حتی میلیونها نفر را کشت اسیر کرد و به بی رحمی و قصابی شهره بود نتوانست در مورد ایران غلطی کند حتی با مهره هایی مثل غلام یحیی وووو این احمق‌ها درسی از تاریخ نمی‌گیرند چون سواد و گنجایش درک حقیقت را ندارند. یاشاسین ایران یاشاسین آذربایجان یاشاسین شاهسون قیزیلباش اتالاریمیز هر بیژی ایران هربیژی کوردستان دالاهو کرمانشان اورامان
    14
    7
    ‌چهارشنبه ۰۵ مهر ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    antifascism - تهران، ایران
    آزربایجان صرفا سرزمینهاشو پس گرفته. و البته مقادیر دیگه ای هم مونده. در نسل کشی خوجالی همین ارمنیها به پشتوانه روسها مردم آزربایجان رو کشتن و قره باغ رو تسخیر کردن.
    6
    9
    ‌پنجشنبه ۰۶ مهر ۱۴۰۲ - ۰۰:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.