بازگشایی مدارس؛ از قسطی دادن هزینه تحصیل تا «منوی لاکچری»

نرخ سرویس مدارس در برخی مناطق به ۲۰ میلیون تومان هم رسیده است (عکس تزیینی)دویچه وله: آغاز سال تحصیلی جدید بار دیگر با هزینه‌های سرسام‌آور گره خورده است. در حالی که بسیاری از خانواده‌ها برای تأمین هزینه‌های فرزندانشان تحت فشار هستند، تصویری از "منوی لاکچری" غذای یک مدرسه غیرانتفاعی واکنش برانگیز شده است.

سال تحصیلی جدید در ایران در حالی آغاز شده است که گرانی لوازم التحریر، پوشاک و سرویس مدارس به تیتر اصلی بسیاری از خبرگزاری‌های داخلی تبدیل شده است.

بسیاری از خانواده‌ها قادر به تأمین نیازهای اولیه دانش‌آموزان نیستند و برخی از آنها اعلام کرده‌اند، هزینه‌های تحصیل فرزندانشان را قسطی می‌پردازند.

وب‌سایت "تجارت نیوز" چند روز پیش در آستانه بازگشایی مدارس اعلام کرد، قیمت لوازم‌ تحریر و هزینه سرویس مدارس بیش از ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.

سایت "اعتمادآنلاین" سه‌شنبه (چهارم مهر) در گزارشی میدانی از هزینه‌های بالای سرویس مدارس با کنایه از اینکه، "برای مدرسه رفتن در ایران باید از هفت خوان رستم گذشت" نوشته است: «در کنار گرانی قیمت لوازم التحریر و پوشاک، گرانی عجیب و غریب رفت و آمد بچه مدرسه‌ای‌ها هم حالا شده سوپر مشکل خانواده‌ها، خانواده‌هایی که مادر در کنار پدر برای تامین معیشت هر روز صبح سرکار می‌روند و مجبور هستند حتما سرویس مدارس را داشته باشند.»
هزینه‌های سرسام آور سرویس مدارس
چندی پیش شورای شهر تهران حداقل مبلغ سرویس برای دانش‌آموزان ابتدایی را پنج میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و حداکثر ۲۱ میلیون تومان و برای دانش آموزان مقطع متوسطه شش میلیون و ۱۰۰هزار تومان تا حداکثر ۲۳ میلیون تومان اعلام کرد.

به نوشته اعتمادآنلاین در سال تحصیلی جدید اما نرخ سرویس مدارس براساس سامانه "سپند" (سامانه پایش ناوگان دانش‌آموزی) حتی برای مسافت‌های کوتاه ۵ یا ۱۰ دقیقه‌ای، رقمی معادل ۷ تا ۹ میلیون تومان اعلام شده و در برخی مناطق به ۲۰ میلیون تومان هم می‌رسد.

مسئولان سرویس مدارس و والدین، دولت را مسئول این موضوع می‌دانند و معتقدند، عدم نظارت باعث به وجود آمدن این وضعیت شده است.

در همین حال بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز از گرانی افسار گسیخته مایحتاج اصلی دانش‌آموزان انتقاد کرده‌اند. یغما فشخامی، روزنامه‌نگار، در شبکه ایکس نوشت: «برنامه دولت مردمی برای حل همه این موارد، نوحه‌خوانی در روز اول مدرسه و رژه نظامی در دانشگاه و رعایت حجاب با رسم شکل بود.»
یک پیمانکار سرویس مدرسه در غرب تهران با گلایه از خودسری مدارس در تعیین هزینه‌ها در گفت‌وگو با سایت "خبرآنلاین" مدعی شده، به آنها هیچ نرخ مصوبی اعلام نشده و به همین خاطر است که هر مدرسه‌ای به دلخواه در این‌باره تصمیم گیری می‌کند.

این پیمانکار با بیان اینکه یکی از مدارس برای یک مسافت کوتاه ۱۱میلیون تومان از والدین خواسته، از مسئولان پرسیده است: «پس کف قیمتی که شورای شهر تعیین می‌کند و برای یک دانش‌آموز مقطع متوسطه باید شش میلیون و ۱۰۰هزار تومان باشد شامل حال کدام خانواده‌ها می‌شود؟»

وضعیت در بسیاری از شهرستان‌ها به مراتب نگران کننده‌تر گزارش شده و بسیاری از خانواده‌ها از تأمین هزینه‌های اولیه مدارس فرزندانشان ناتوان هستند.
اداره آموزش و پرورش استان کهکلویه و بویراحمد اعلام کرده است، از ۱۷ هزار دانش‌آموز کلاس اولی، سه هزار و ۷۰۰ نفر توان خرید کتاب درسی و شرایط لازم برای آماده شدن در کلاس های درسی جدید را ندارند. در این میان بالا بودن هزینه‌های سرویس مدارس نگرانی از افزایش احتمال ترک تحصیل دانش‌آموزان در مناطق محروم را بیشتر کرده است.

یکی از فعالان مدنی بلوچ در ایکس نوشته است، برخی از دانش‌آموزان بلوچ به خاطر عدم توانایی در تأمین هزینه‌های رفت و آمد، با خودروی سوختبران که خطرات جانی دارد، به مدرسه می‌روند.
واکنش وزیر به منوی "غذای لاکچری": به ما ارتباطی ندارد
در حالی که بسیاری از خانواده‌ها از گرانی لوازم‌التحریر و سرویس مدارس گلایه دارند، در چند روز گذشته تصویری از منوی غذایی لوکس یک مدرسه غیرانتفاعی در تهران واکنش‌های بسیاری به دنبال داشته است.

رسانه‌های داخل ایران منوی غذای این مدرسه را تنها برای "برخی مدارس خاص" معرفی کرده‌اند؛ منویی که در آن برای دانش‌آموزان، انواع چلوکباب با قیمت‌هایی بیش از رستوران‌های لوکس در نظر گرفته شده است.

رضا مراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش روز سه‌شنبه (چهارم مهر) در پاسخ به پرسش خبرنگاران، با بیان اینکه "این موضوع ارتباطی به آموزش و پرورش ندارد" گفت: «ما روی منوی غذایی مدارس غیردولتی نظارتی نمی‌کنیم و تنها کیفیت آموزش برایمان اهمیت دارد.» او تنها از والدین خواست، "با این اقدامات همراهی نکنند".
کارشناسان آموزشی و فعالان مدنی هشدار داده‌اند که گرانی و عدم رسیدگی دولت، موجب خواهد شد تا خانواده‌ها به خاطر درآمد ناکافی کودکانشان را مجبور به کناره‌گیری از تحصیل کنند.

بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران، تعداد دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در مقطع ابتدایی، در فاصله سه دوره تحصیلی رو به افزایش بوده است، چنان که در سال تحصیلی ۱۳۹۶-۱۳۹۵ تعداد بازماندگان از تحصیل در مقطع ابتدایی نزدیک به ۱۶۲ هزار تن بوده اما در سال تحصیلی ۱۴۰۰ - ۱۳۹۹ به بیش از ۲۱۰ هزار تن افزایش یافته است.
+5
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.