طبق برآوردهای کمیته ملی المپیک در تیرماه ۱۴۰۲، تنها هزینه سفر و اسکان هر یک از همراهان کاروان ورزشی ایران در «دهکده بازیهای آسیایی» حدود ۱۴۰ میلیون تومان برآورد شده بود؛ حدود ۶۰ میلیون تومان هزینه سفر و باقی، هزینههای جاری برای اقامت، جابهجایی بین ورزشگاهها، تغذیه و امور اداری.
یکی از بهانههایی که باعث ریزش چشمگیر ورزشکاران ایرانی برای اعزام به رقابتهای آسیایی هانگژو شد نیز همین موضوع هزینهها بود؛ بهانهای که بخش عمدهای از ورزشکاران زن یا ورزشکارانی که بیم آن میرفت در بازیهای آسیایی از همخوانی سرود جمهوری اسلامی سر باز بزنند را از فهرست اعزامیها حذف کرد.
این هزینهها اما برای کاروان همراهان کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش و جوانان مجاز شدهاند. این همراهان، از نیروهای امنیتی، روحانیون اسلحه به دست یا کادر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکیل شدهاند؛ نمونهای کامل از نقض تمام قد جدایی سیاست از ورزش.
بازیهای آسیایی هانگژو از اول مهرماه در چین آغاز خواهند شد.
پدر حججی چهگونه پدر معنوی کاروان ایران شد؟
نام محمدرضا حججی در فهرست همراهان کاروان ورزشی ایران، بیش از سایرین به چشم میآید. او پدر محسن حججی است؛ نظامی ایرانی کشته شده در سوریه.
محسن حججی از نیروهای ایرانی موسوم به «مدافع حرم» بود که مرداد سال ۱۳۹۶ در عملیاتی در گذرگاه مرزی «الولید» منطقه مرزیِ بین سوریه و عراق توسط نیروهای «داعش» به اسارت درآمد و پس از دو روز به دست آنها به قتل رسید.
جمهوری اسلامی برای او آرامگاهی ساخت و نامش را وارد کتب درسی دانشآموزان کرد.
«حسین قاسمپورمقدم»، مدیر گروه ادبیات فارسی دفتر تالیف کتب درسی آموزش و پرورش در پاسخ به حذف اشعار بزرگان ادب فارسی از کتابهای درسی مدارس ایران گفت: «ما به جایی نیاز داشتیم که شهید محسن حججی را مطرح کنیم و قطعا این شهید بر حافظ و سعدی اولویت داشت.»
حالا پدر این کشته شده مدافع حرم بر ورزشکارانی که شاید قرار بود در رقابتهای آسیایی مدالی کسب کنند، اولویت پیدا کرده است.
در فهرست منتشر شده از سوی کمیته ملی المپیک، محمدرضا حججی با عنوان پدر معنوی کاروان معرفی شده است و طبق همین فهرست، او در دهکده المپیک مستقر خواهد شد.
علی سرلک تحصیل کرده حوزه علمیه است و تا پیش از آغاز ریاست «محمود خسرویوفا» بر کمیته ملی المپیک، به عنوان سخنران تندروی صداوسیمای حکومتی و خبرگزاریهای وابسته به سپاه شناخته میشد؛ منتقد سلبریتیهای ورزشی و سینما و صاحب این جمله به خبرگزاری تسنیم: «مدیران شجاع صداوسیما میتوانند سلبریتیهای ورزش و هنر را حذف کنند.»علی سرلک، روحانی اسلحه به دست کیست؟ وبسایت کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ۲۳ اسفند ۱۴۰۱ از پیشنهاد حجتالاسلام «علی سرلک»، رییس کمیسیون فرهنگی این کمیته برای نامگداری کاروان ایران به نام «شهید حججی» خبر داد.
علی سرلک تحصیل کرده حوزه علمیه است و تا پیش از آغاز ریاست «محمود خسرویوفا» بر کمیته ملی المپیک، به عنوان سخنران تندروی صداوسیمای حکومتی و خبرگزاریهای وابسته به سپاه شناخته میشد؛ منتقد سلبریتیهای ورزشی و سینما و صاحب این جمله به خبرگزاری تسنیم: «مدیران شجاع صداوسیما میتوانند سلبریتیهای ورزش و هنر را حذف کنند.»
تصاویرش با اسلحهای در دست مقابل حرم امام هشتم شیعیان، همزمان با انتصابش به عنوان رییس کمیسیون فرهنگی کمیته المپیک خبرساز شده بود.
علی سرلک از مدافعان طرح حضور روحانیون در فرهنگ و ورزش بود. او شهریور ۱۴۰۱ به خبرگزاری فارس گفت: «طلبه باید طلب خدا را و عطش نسبت به او را با تمام توانش در نگاه دیگران شعلهور کند.»
سرلک حالا با هزینه کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی به چین، همین قصد را دارد.
او فروردین ۱۴۰۲ موضوع کشف حجاب زنان را «منزجر کننده» خوانده و گفته بود: «در موضوع حجاب از اطرافیان خود شروع کنید. کسی که بد حجاب است را ابتدا با آرامش و ادب هدایت کنید و اگر درک نکرد، با او برخوردی قاطع و قهرآلود داشته باشید.»
بودجه ورزشکاران برای چه کسانی هزینه میشود؟ «من به عنوان نایب رییس بدمینتون آسیا، به محمود خسروی وفا و مناف هاشمی التماس میکنم با اعزام یگانه کرمانی موافقت کنند و خودم هزینه اعزام وی را به بازیهای آسیایی پرداخت میکنم.»
این جملاتی بود که «محمدرضا پوریا»، رییس فدراسیون بدمینتون ایران ۲۷ تیرماه ۱۴۰۲ به رسانهها گفت. کاروان ورزشی ایران براساس آنچه مدیران کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ادعا میکردند، به دلیل «مشکلات مالی» و «کسر کردن هزینهها»، با حداقل نفرات در تناسب به دهههای اخیر برای رقابتهای آسیایی اعزام گزینش شد. بسیاری از رشتهها حذف شدند و بسیاری از ورزشکارانی که سهمیه حضور در این رقابتها را داشتند نیز با تشخیص کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش، کنار رفتند.
حالا بررسی فهرست همراهان کاروان ایران نشان میدهد که در تناسب با آنچه قرار است به عنوان ورزشکار به رقابتهای هانگژو اعزام شود، مدیران و همراهان پرتعدادتری به این مسابقات میروند.
«محسن معتمدکیا»، رییس روابط عمومی وزارت ورزش و جوانان که در رقابتهای جام جهانی ۲۰۲۲ قطر به عنوان مدیر رسانهای تیم فوتبال با رفتارهای پرخاشگرایانه مانع از طرح سوالات خبرنگاران در مورد «وریا غفوری»، از بازیکنان تیم فوتبال میشد، به عنوان همراه سرپرست وزارت ورزش و جوانان به چین سفر خواهد کرد.
مشخص نیست همراه سرپرست وزارت ورزش و جوانان که با احتساب حق ماموریت خود، بیش از ۲۵۰ میلیون تومان هزینه برای کمیته المپیک برجای خواهد گذاشت، چه وظیفهای در این رقابتها خواهد داشت.
در همین فهرست، «غلامحسین شعبانی»، «مرتضی کوهی دهکردی» و «محمود عبدالهی» نیز با هزینه همین کمیته به عنوان مدیران رسانهای به رقابتها خواهند رفت. تنها وظیفه مدیران رسانهای کمیته المپیک، نظارت بر عملکرد و رفت و آمدهای خبرنگاران و عکاسان ورزشی ایرانی در محل مسابقات است، نه پوشش خبری بازیها.
در فهرست ۴۷ نفرهای که کمیته ملی المپیک به عنوان همراهان کاروان ورزشی ایران معرفی کرده است، مدیران و روسای فدراسیونهای ورزشی حضور ندارند. در حقیقت مدیران فدراسیونها به صورت جداگانه و همراه تیمها و ورزشکاران خود به مسابقات اعزام خواهند شد.
در این فهرست، با پستهایی جدید مانند «معاون کاروان» (دو نفر)، «مدیر اجرایی کاروان» (به غیر از رییس و مدیر کاروان)، «ذیحساب» و «ناظر بر تیم ملی فوتبال امید» روبهرو میشویم.
از «مهدی گودرزی» که به عنوان «ناظر بر تیم ملی فوتبال امید» به این مسابقات اعزام شده است و پیشتر به عنوان رییس فدراسیون سه گانه شناخته میشد، طی سالهای اخیر به عنوان عضو سپاه پاسداران یاد میشود.
کاروان ایران با حذف ورزشکاران برای صرفهجویی در هزینهها، با تعدادی کثیر از چهرههای امنیتی و نظامی به چین سفر کرده است.