وزیر خارجه بریتانیا در زمان انقلاب: هشدار دادم که حکومت ملاها بسیار بدتر از حکومت شاه خواهد بود

بی بی سی: دیوید اوئن، وزیر خارجه بریتانیا در زمان انقلاب ۵۷، می‌گوید دولت بریتانیا باید نقش خود در براندازی دولت دموکراتیک محمد مصدق را به رسمیت بشناسد.

در آستانه هفتادمین سالگرد کودتای ۲۸ مرداد، آقای اوئن به روزنامه گاردین گفت: «دلایلی خوبی وجود دارند برای به رسمیت شناختن نقش بریتانیا در کنار آمریکا در براندازی تحول دموکراتیک در ۱۹۵۳. با پذیرفتن اینکه اشتباه کردیم که چنان کردیم و به گام‌هایی که به سمت ایران دموکراتیک برداشته می‌شد لطمه زدیم، اصلاحات در ایران را در حال حاضر می‌توانیم محتمل‌تر ‌کنیم.»

دیوید اوئن کمی بیش از دو سال وزیر خارجه بریتانیا بود و سه ماه بعد از سقوط سلطنت در ایران، با روی کار آمدن دولت مارگارت تاچر از این سمت کنار رفت.

او به گاردین گفت: «من به شکل علنی در تلویزیون در پاییز ۱۹۷۸ هشدار دادم که حکومت آتی ملاها از نظر حقوق بشر و رضایت فردی بسیار بدتر از حکومت شاه خواهد بود.»

«متاسفانه صحت این حرف ثابت شده است.»
محمدرضا شاه در حال فشردن دست سایروس ونس وزیر خارجه آمریکا. دیوید اوئن در کنار او ایستاده استآقای اوئن همچنین در این گفتگو به بیماری محمدرضا شاه اشاره کرد:

«من بروشنی به شاه گفته بودم که شیوه حکمرانی او باید برای اصلاحات دموکراتیک راه باز کند اما ای کاش می‌دانستم او مبتلا به یک بیماری شدید است و خیلی زودتر در ۱۹۷۸ به او فشار بیشتری می‌آوردم تا برای درمان مدتی در سوییس بماند و اجازه دهد یک دولت دموکراتیک‌تر روی کار بیاید.»

آقای اوئن که ۸۵ سال دارد، گفت پذیرش «اشتباهات» سال ۳۲ الان می‌تواند به پیشرفت سیاسی در ایران کمک کند:

«امروز مطالبات قوی زنان برای اصلاحات با وفاداری به یک روح سیاسی که سابقه تاریخی طولانی در ایران دارد، شنیده و محترم شمرده شده است. اگر اشتباهات گذشته در ۱۹۵۳ را بپذیریم، همانطور که من اشتباهاتم در سال‌های ۱۹۷۷ تا ۱۹۷۹ را پذیرفته‌ام، دولت بریتانیا می‌تواند به آرمان آنها کمک و احتمال موفقیتش را بیشتر کند تا به کناری رانده نشوند.»
کودتای ۲۸ مرداد و آمریکا
مادلین آلبرایت، وزیر خارجه آمریکا در دولت اول بیل کلینتون، سه شب مانده به نوروز ۱۳۷۹، در سخنرانی در شورای آمریکایی-ایرانی، با استقبال از «گفتگوی تمدهای دولت محمد خاتمی» و اشاره به فعالیت سیاسی زنان ایرانی به موضوع سرنگونی دولت مصدق اشاره کرد:

«در ۱۹۵۳، آمریکا نقش برجسته‌ای در سازماندهی براندازی دولت مردمی محمد مصدق ایفا کرد. دولت آیزنهاور بر این باور بود که دلایل استراتژیک کارهایش را توجیه می‌کند اما کودتا یک عقبگرد واضح در توسعه سیاسی ایران بود. و اکنون آسان است که ببنیم چرا بسیاری ایرانی‌ها همچنین از دخالت آمریکا در امور داخلی‌شان بسیار گله‌مندند.»

او گفت: «علاوه بر این، در ۲۵ سال بعد، ایالات متحده و غرب حمایت مستمری از رژیم شاه کردند. اگرچه این بر توسعه اقتصادی تاثیر زیادی داشت، رژیم شاه بی‌رحمانه ناراضیان سیاسی را سرکوب می‌کرد.»

خانم آلبرایت افزود: «همانطور که پرزیدنت کلینتون گفت، ایالات متحده باید منصفانه مسئولیت خود در قبال مشکلات رابطه ایران و آمریکا به عهده بگیرد."
عملیات آژاکس و سیا
با وجود صحبت‌های مادلین آلبرایت، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) سعی زیادی در محرمانه نگهداشتن اسناد عملیات «تی‌پی آژاکس» (اسم رمز ام آی شش، «عملیات چکمه» بود) کرد.

سرانجام در ۲۸ مرداد ده سال پیش، شصت سال بعد از کودتا، آرشیو ملی آمریکا آنها را منتشر کرد و در دسترس عموم قرار داد. البته سیا خارج کردن این اسناد از طبقه‌بندی را از چند سال پیش شروع کرده بود.

آرشیو ملی آمریکا از مدتها پیش در تلاش بود تا این اسناد از طبقه‌بندی خارج و منتشر شوند و سرانجام با استفاده از قانون آزادی اطلاعات موفق شد.

این آرشیو در سال ۱۹۹۹ برای انتشار گزارش دونالد ویلبر، یکی از برنا‌مه‌ریزان عملیات آژاکس، به دادگاه شکایت کرد اما سیا از این گزارش دویست صفحه‌ای فقط یک خط آن را منتشر کرد.

این آرشیو در زمان انتشار نوشت این اسناد سال‌ها پیش بدون اینکه به امنیت ملی لطمه‌ای بخورد می‌توانستند منتشر شوند.

در همان حال، این آرشیو بر اساس چند سند بریتانیایی که منتشر کرد نوشت: «بریتانیا به دنبال این بود که اطلاعات مربوط به نقشش در کودتا در ایران را که "بسیار اسباب خجالت " هستند از تاریخ رسمی آمریکا پاک کند.» انتشار اسناد جدید تا سال ۲۰۱۷ ادامه یافتند.

پیش از انتشار این اسناد، درباره نقش سیا در کودتای ۲۸ مرداد بسیار گفته و نوشته شده بود اما مهمترین سند را روزنامه نیویورک تایمز یک ماه بعد از سخنرانی مادلین آلبرایت منتشر کرد، بر اساس «نسخه‌ای از تاریخچه محرمانه کودتای ۱۹۵۳» که «مسئول اصلی برنامه‌ریزی کودتا» نوشته بود. به نوشته نیویورک تایمز این گزارش که در آن زمان هنوز سندی طبقه‌بندی شده بود نقش دولت بریتانیا را هم در کودتاا نشان می‌داد. با آنکه نیویورک تایمز نام نویسنده گزارش را ذکر نکرد، تصور می‌شود این همان گزارش دونالد ویلبر است.

جز این، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه وقت آمریکا در سال ۲۰۱۱ در بی‌بی‌سی فارسی در گفتگو با بهمن کلباسی که در آن به سوال‌های مخاطبان هم پاسخ داد گفت: «ما قبلا تاسف خود را از آنچه در سال ۱۹۵۳ انجام شد ابراز کرده‌ایم. مقام‌های ارشد آمریکا گفته‌اند آنچه که می‌توانست و می‌بایست توسعه طبیعی دموکراسی در ایران باشد، مختل شد.»

در بریتانیا در رسانه‌ها، در اظهار نظرهای مقام‌های سابق، در چندین کتاب و همچنین بر اساس برخی اسناد دیگر که از طبقه‌بندی خارج شده‌اند، به نقش دولت بریتانیا در کودتای ۲۸ مرداد اشاره شده است. اما دولت بریتانیا هیچگاه رسما به آن اذعان نکرده و اسناد آن هنوز محرمانه مانده‌اند.

در حالیکه از سال‌ها پیش نقش کرمیت روزولت بعنوان رهبر بخش آمریکایی عملیات آژاکس روشن است، اما هدایت‌کنندگان بریتانیایی کمتر نامشان گفته و ذکر شده است. با این حال گزارش شده بود که سرهنگ کریستوفر (مونتی) وودهاس مسئول ام ای شش در تهران بوده است.

اکنون مدرکی منتشر شده که نشان می‌دهد مسئول واقعی گرداندن بخش بریتانیایی عملیات آژاکس مونتی وودهاس نبوده است.

مصدق رابطه ایران با بریتانیا را قطع کرد و در نتیجه کارکنان سفارت باید ایران را ترک می‌کردند. وودهاوس تهران را ترک کرد و به لندن رفت اما در آنجا ماموریت دیگری به او محول کردند.

مسئول واقعی گرداندن بخش بریتانیایی عملیات آژاکس نورمن داربیشر بوده است که جای مونتی را گرفت و چون خودش هم ناچار به ترک ایران شده بود، در قبرس مستقر شده بود و عملیات را از آنجا اداره می‌کرد.

روایت نورمن داربیشر از این عملیات در مستندی به نام کودتای ۵۳ به نمایش درآمده است.
تقی امیرانی در سال ۲۰۱۶ در میان اوراق هدایت متین دفتری، نوه محمد مصدق، به متن مصاحبه و فیلم‌هایی برخورد کرد که برای ساخت یک مستند ثبت و ضبط شده بودند و سازندگان آن از آقای متین دفتری مشورت گرفته بودند. این مجموعه مستند را یک شبکه تلویزیونی بریتانیایی به نام گرانادا (اکنوی بخشی از آی‌تی‌وی است) در سال ۱۹۸۵ ساخته بود به نام «پایان امپراتوری.»

در آن مستند اما از این مصاحبه استفاده نشده بود که نورمن داربیشر توضیح می‌دهد چگونه می‌خواستند «از دست مصدق خلاص شوند» و می‌گوید می‌داند چقدر خرج عملیات شده است، هفتصد هزار پوند. او در واقع همان کسی است که گزارش دونالد ویلبر می‌گوید نقشه اولیه عملیات را کشیده بود. گفته می‌شود نورمن داربیشر از کسانی بود که در موفقیت عملیات بعد از ناکامی آن در ۲۵ مرداد اصرار می‌کرده است.
نورمن داربیشر با عینک افتابی در زمان تخلیه سفارت بریتانیا در تهرانداربیشر مسلط به چند زبان از جمله فارسی در سه مقطع در ایران زندگی کرده بود، پیش از ۲۸ مرداد در دو نوبت و در مجموع حدود هفت سال در ایران بود، بار سوم ده سال بعد از سرنگون کردن دولت مصدق برای چهار سال دیگر.

او هشت فرزند داشت که برخی در تهران به دنیا آمدند و همسر اولش در یک حادثه رانندگی در ایران جان خود را از دست داد. نومن داربیشر بیشتر از هر بریتانیایی دیگری به محافل ایرانی‌ها رفت‌وآمد داشت و به گزارش گاردین ماهی دو بار شاه را می‌دید و گاهی با او اسکوآش بازی می‌کرد.

او در سال ۱۹۹۳ در انگلستان درگذشت.

مستند کودتای ۵۳ به کارگردانی تقی امیرانی به ماجرای نورمن داربیشر می‌پردازد. متن پانزده صفحه‌ای مصاحبه را آرشیو مستقلی به نام آرشیو امنیت ملی منتشر کرده است.

این مستند در سال ۲۰۱۹ ساخته شده اما تقی امیرانی به گاردین گفت هنوز توزیع‌کننده‌ای برای آن در بریتانیا پیدا نشده است:

«ما شاهد عجیب‌ترین و نابکارانه‌ترین تلاش‌ها بودیم برای مکتوم ماندن محتوای فیلم و شانس آن برای توزیع؛ با پیچیده‌ترین شگردهایی که در خور کارهای (ژان) لوکاره است.»
+20
رأی دهید
-103

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۶
    dannni - سوئد، سوئد

    میشه بیشتر واضح حرف بزنی منظورت بدتر از شاه یعنی چه مگه شاه بد بود شاه برای مردمش فرشته بود اها منظورت برای منافع شماها کثافت ها که شاه اجازه چپاول بهتون نداد
    19
    171
    ‌سه شنبه ۲۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۳:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Momijii - توکیو، ژاپن

    همه آتیشها از گور شما کثافتهای امپریالیست و هم پیمانان آمریکائیتون در میاد که واسه دنیا تصمیم میگیرین ، اونهم تصمیمات خودخواهانه و احمقانه !!
    8
    170
    ‌سه شنبه ۲۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۳:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    ایران کهن - هوستن، ایالات متحده امریکا

    هر چی میکشیم از دست شما دندون زردهای انگلیسی و به قول شاه چشم آبی هست. طمع و حرص نفت مفت کار دست خودتون داد. بزودی انگلیس میشه کثیف مثل پاکستان خر تو خر مثل افغانستان و ر مذهب مثل سعودی. بد جور گند زدید
    3
    75
    ‌چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۰:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    ضد خرافات٦٦٦ - منچستر ، انگلستان

    احمق هایی که با شاه دشمنی میکنند، تصور میکنند روش عن فکر هستند. ولی الان دیگر بر هیچ ایرانی وطنپرست، زحمات و کوشش فراوان ایشان، برای پیشرفت و سربلندی ایران و ایرانی، پوشیده نیست. روحش شاد .
    6
    61
    ‌چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۱:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    اینهمه زر زد که بگه شاه رو ما با کودتا به قدرت رسوندیم و دست نشانده ما بود. الان هم پیشنهاد میده که اصلاحات برای رژیم فعلی کار درستیه. این احمق ها هنوز از رو نرفته اند.
    6
    61
    ‌چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۳:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    مهدی52 - روتردام، هلند

    کدوم کودتا ؟ چه کسی بر علیه امضاء خودش کودتا میکنه شاه فقید همان طور که فرمان نخست وزیری را امضاء کرد همانطور هم طبق قانون اساسی میتوانست فرمان عزلش را صادر کند، این تخم لغ (کودتا) رو هم رادیو آیت‌الله بی بی سی درست کرد که مردم ایران رو به دو دسته تقسیم کنه و و به قول معروف تفرقه بینداز و حکومت کن ،
    7
    55
    ‌چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    خردگرا - برن، سوییس

    شما که خود تا بعد از جنگ جهانی دوم بیشتر از ۳۰ درصد دنیا را مستعمره داشتین، جنایت و نسل کشی کردین، پدید آورنده پاکستان تا سر در افراط گرایی هستین، لطفن دم از حقوق بشر نزنین که مایه ننگ تاریخ هستین، نسل کشی اجداد ما ایرانیان را به بهانه جنگ جهانی و اشغال ایران فراموش نکردیم. حرف از مصدقیون میزنین که خود باعث این تیره روزیهای ایران میباشند. سکوت اختیار کن در ۸۵ سالگی.
    8
    52
    ‌چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۶
    elnazpishu - لندن، انگلستان

    شما کوچکتر از ان بودید که کودتا کنید. کاشانی خائن و مذهبیون جاهل بودند که هم آن افتضاح و هم این فاجعه را به بار اوردند. شما بیرون گود نشسته بودید و به این پفیوز ها انعام میدادید.
    6
    42
    ‌چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۳
    *بی همتا* - برلین، آلمان

    آقای دیوید اوئن وزیر خارجه وقت. زمان شاه فقید. حوزه علمیه قم. ساختارش وپایه گذارش یک‌انگلسی است. خمینی. دست پرورده شماست ر آیا نخست وزیر شما در گوادلوپ ۲ برای طرح سرنگونی شاه شرکت نداشت؟؟؟ ببینم. چرا کشور خودت. پادشاهی بماند. اما پادشاهی ایران را ملکه ات نتوانست بببند. ؟ پرنس چارلز مگر زمان ریاست جمهوری محمد خانمی بایران نرفت ودستش را پشت یک‌ملا نگذاشت ؟. یعنی ما پشتت هستیم. آیا انگلیس اول انقلاب لیست ۱۲۰۰ نفر از سران وفرماندهان ارتش تا زنده یاد‌سپهبد فردوست و تیمسار رحیمی ها رابه ‌خمینی. نداد. چرا صدای هیچ‌کدام ازشماها در نیامد. سپهبد جهانبانی ها بچه گناهی کشته شدند ؟؟؟
    6
    46
    ‌چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Mamad_Zendoni - لندن، انگلستان

    خوبه دیگه خودتون هم اعتراف کردید رضا پا لونی و دارو دستشو شما آوردید و خود شما اونها رو شوت کردی بیرون.
    54
    10
    ‌چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۷:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    محسن ۵۵ - گنت، بلژیک
    براندازی حکومت مصدق در ایران مصادف بود با فلج کردن دموکراسی نوپای این سرزمین.چه جنایت هایی که بعد از کودتا در ایران رخ نداد
    27
    8
    ‌چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۰
    senator x - تهران، ایران

    یکبار در طی 57سال سلطنت پهلوی شاه را مجبور بایجاد (دمکراتیک)کردید و متاسفانه جوانان سوسک مغز دانشجو هم کمکرسان شما بودند,همراه با اعضاء حزب توده و مذهبیون با تمام توانشان,مصیبت بیکران قرن را برای ملت و مملکت ایران رقم زدید.دموکراتیک غرب برای ملت شرق یعنی بیچارگی در حد فنا شدن.خوشبختانه اکثر ملت ایران آگاهی کامل از بیشرفی شماها پیدا کردند.بامید اتحاد و همبستگی و یک رنگی کل جامعه ایرانی در رفع این مصیبت اعظیم ملایان
    2
    22
    ‌چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Munchen - مونیخ، آلمان

    حکومت شاه برای غربیها خصوصا انگلیس بد بود،برای ایران نعمت بود.برای آنها بد بود چون شاه قیمت نفت را در زمانی که محتاجش بودند بالا برد و به غرب باج نداد،جلوی خواسته غرب ایستاد تا کشور را بسازد و آباد کند.وقتی رقیب و دشمن کمونیست غرب، روسیه مشغول ساپورت از فعالیتهای براندازانه چپگراها و کمونیستها در ایران شد،غرب هم برای نباختن رقابت به روسها از اسلامگرایان و خمینی ملعون حمایت کرد تا هم جلوی چپ و کمونیست شدن ایران را بگیرد،هم از شر شاه خلاص شود.غافل از اینکه حکومت ملاها بر خلاص تصور غرب مطیع نشد و برعکس بزرگترین شر دنیا شد.البته امروز شرایط دنیا تغییر کرده و نفت دیگر اهمیت استراتژیک سابق را ندارد و غرب خصوصا انگلستان دیگر توان و تمایلی برای دخالتهای برون مرزی در خاورمیانه ندارد و فقط بدنبال رقابت با چین و روسیه و جلوگیری از تنش و بحران جدید در خاورمیانه هستند حتی به قیمت پشت کردن به آزادیخواهی مردم ایران و ادامه حکومت رژیم دیکتاتوری سپاه.
    1
    28
    ‌چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۵
    نگاهی دیگر - وین، اتریش

    آمریکایی ها و انگلیسی ها اعتراف میکنند شاه را با کودتا به تخت نشاندند ولی طرفداران شاه باز از رو نمیروند. چقدر این جماعت دوست دارند واقعیات را کتمان کنند. واقعیات را باید قبول کرد.
    24
    1
    ‌چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۳:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.