پروین نوریوند، خواننده معروف ایران ساعت پنج صبح امروز در منزل مسکونی خود در تهران درگذشت.
فریبا هدایتی، آهنگساز و نوازنده و از دوستان نزدیک بانو پروین در صفحه اینستاگرامش با اعلام این خبر یاد او را گرامی داشته است.
پروین در سال ۱۳۱۷ در تهران به دنیا آمد و پس از تحصیلات در بانک بازرگانی (شاهنشاهی) استخدام شد اما همایون خرم، آهنگساز برجسته ایران صدای او را شنید و پروین را به برنامه گلها دعوت کرد.
پروین با خواندن ترانه «غوغای ستارگان» که آهنگش از همایون خرم و شعرش از کریم فکور بود به شهرت رسید.
او در سال ۱۳۵۳ از خوانندگی کنارهگیری کرد و سرانجام پس از ۴۹ سال سکوت، همزمان با اعتراضات سراسری پاییز گذشته بدون حجاب و با آرایش همیشگیاش بار دیگر ترانه «غوغای ستارگان» را در جمع دوستانش خواند که در شبکههای اجتماعی به طور گستردهای منتشر شد.
بانو پروین در طول ۱۶ سال همکاری با برنامه گلها بیش از ۳۰۰ ترانه ماندگار موسیقی ایران را اجرا کردبی بی سی: بانو پروین، خواننده شهیر موسیقی ایران در۸۵ سالگی و در تهران چشم از جهان فروبست.
او در اوج فعالیت هنری و در اوایل دهه ۵۰ خورشیدی از خواندن کنارهگیری کرد اما ناگهان در اوج اعتراضات سراسری پائیز گذشته و همزمان با شعار «زن، زندگی، آزادی»، بار دیگر به صحنه اجتماعی بازگشت و همسو با معترضان به حجاب اجباری، ترانه معروف «غوغای ستارگان» را در محفل دوستانش زمزمه کرد.
ترانهای که آهنگش از همایون خرم و شعرش از کریم فکور بود و پروین ریتم آن را با انگشتانش روی میز نگه میداشت، غوغایی را در شبکههای اجتماعی برپا کرد.
پس از آن بود که اوایل سال خورشیدی جاری گروهی از هنرمندان برجسته موسیقی ایران از جمله حسین علیزاده برای او برنامه بزرگداشتی ترتیب دادند و او بار دیگر قسمت کوتاهی از همین ترانه زیبا را خواند.
بانو پروین و قمربانو . پروین در نوجوانی و زمانی که علاقه فراوانی به قمرالملوک وزیری داشتشیفته قمرالملوک وزیری پروین زهرایی منفرد (نوریوند) در سال ۱۳۱۷ در تهران دیده به جهان گشود. پس از تحصیلات به استخدام بانک بازرگانی ایران درآمد.
۲۰ ساله بود که علاقهاش به خوانندگان زن آن دوران و به ویژه قمرالملوک وزیری موجب شد تا به واسطه توران مهرزاد، بازیگر تئاتر و سینما به همایون خرم، آهنگساز و نوازنده معرفی شد و همین پای او را به برنامه گلهای رادیو ایران کشاند.
صدای بم پروین در محدوده صدای بانوان آلتو محسوب میشود و برخی از موسیقیدانان مثل هومن خلعتبری صدای او را با صلابت و خوشرنگ توصیف میکنند. همین ویژگیها و تلاش فراوان صحیح خواندن اشعار مبتنی بر موسیقی دستگاهی، پروین را در دهه ۴۰ و ۵۰ خورشیدی به یک ستاره بدل کرد، ایامی که به دوران طلایی موسیقی ایران معروف است.
همکاری نزدیک او با بسیاری از از موسیقیدانان و شاعران از جمله همایون خرم و کریم فکور موجب شد تا در طول ۱۶ سال بیش از ۳۰۰ ترانه را اجرا کند که از این میان ۱۲۰ ترانه را فقط آقای خرم برای او آهنگسازی و تنظیم کرده است.
بانو پروین در سال ۱۳۵۳ و به هنگامی که در اوج ترانهخوانی بود به ناگهان صحنه اجرای موسیقی را کنار گذاشت.
وقوع انقلاب اسلامی و به حاشیه رانده شدن موسیقیدانان و بهخصوص حذف تکخوانی بانوان موجب شد که او بیش از پیش از نظرها دور بماند.
همکاری با طیفی گسترده از موسیقیدانان
پروین در میان دلکش و یاسمین خوانندگان مطرح برنامه گلهاپروین در کارنامه موسیقایی پربارش با طیف وسیعی از آهنگسازان همکاری کرد:
آهنگسازانی چون حسین صمدی، مرتضی حنانه، رضا ناروند، مرتضی محجوبی، جواد لشگری، انوشیروان روحانی و امینالله رشیدی که آثار خود را برای صدای او نوشتند.
همچنین ترانهسرایان معروفی همچون پرویز وکیلی، کریم فکور، رحیم معینی کرمانشاهی، پرویز خطیبی، هدایتاله نیرسینا، عبداله الفت، تورج نگهبان، مهدی سهیلی و بهادر یگانه که اشعار آنها با صدای پروین در زمره بهترین ترانههای موسیقی ایرانی ثبت شده است.