العربیه: پدیدهای به نام «شکاف آفریقای شرقی»، که شبکهای از درههاست که از دریای سرخ تا موزامبیک کشیده شده است و حدود 3500 کیلومتر طول دارد، در حال تقسیم قاره آفریقا به دو قاره مجزاست. اما تقسیم قاره آفریقا یک رویداد قطعی نیست، و ممکن است تحت تاثیر متغیرهای مختلف در گذار زمان شیوه آن تغییر کند.
لایههای تکتونیک، قطعات بسیار بزرگ روی سطح سیاره زمین که طی میلیونها سال مدام از هم جدا میشوند و با هم برخورد میکنند، کلید اصلی معمای آینده آفریقا هستند.
در امتداد شکاف آفریقای شرقی، لایه تکتونیک سومالی در حال حرکت به سمت شرق و دورتر از لایه تکتونیک نوبی است، که بخش بزرگتر و قدیمیتر قاره آفریقا را تشکیل میدهد.
لایههای سومالی و نوبی همزمان در حال جدا شدن از لایه تکتونیک شبهجزیره عرب در شمال هستند. این سه لایه در منطقه آفار اتیوپی در امتداد یک سیستم شکاف به شکل Y از هم فاصله میگیرند.
شکاف آفریقای شرقی حدود 35 میلیون سال پیش میان شبهجزیره عرب و شاخ آفریقا شروع به باز شدن کرد. این شکاف در گذار زمان به سوی جنوب گسترش یافت و 25 میلیون سال پیش به کنیای شمالی رسید.
وجود شکافهای شرقی و غربی و کشف مناطق زلزلهخیز زیردریایی و آتشفشانها نشان میدهد که قاره آفریقا در امتداد چندین شکاف به آرامی در حال تقسیم شدن است. سرعت این شکافته شدن در حال حاضر بسیار آهسته است، و کمی بیش از 6.35 میلیمتر در سال است، که به اندازه میزان رشد ناخنهای پاست.
یکی از سناریوهای ممکن درباره شکافته شدن قاره آفریقا این است که اگر فاصله گرفتن لایههای تکتونیک با سرعت فعلی و در راستای خطوط فعلی ادامه کند، احتمالا یک حوضه اقیانوسمانند در محل فعلی دریای سرخ باز شود، که میتواند در گذار زمان به یک اقیانوس واقعی تبدیل شود.
+5
رأی دهید
-4
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.