ستاره‌های فوتبالی که جمهوری اسلامی بخاطر همراهی با معترضان روی نام‌شان خط کشید

کریم باقری، مربی پرسپولیس است که گفته می‌شود باشگاه با فشار نیروهای امنیتی مجبور به قطع همکاری با او شده استبی بی سی: در آستانه آغاز رقابت‌های لیگ برتر فوتبال ایران در فصل بیست و سوم، برخی از چهره‌های سرشناس فوتبال ایران که در ماه‌های گذشته، با اعتراضات سراسری هم صدا شده بودند، جایی در فهرست فوتبال باشگاهی و ملی ایران ندارند.

با گذشت بیش از ۱۰ ماه از آغاز اعتراضات سراسری، که با کشته شدن مهسا (ژینا) امینی، در بازداشتگاه گشت ارشاد آغاز شد، به نظر می‌رسد که فدراسیون فوتبال و باشگاه‌های ایران، یا در همراهی با نهادهای امنیتی و یا زیر فشار این سازمان‌ها، حاضر به تمدید قرارداد یا دعوت آن‌ها به اردوهای ملی نمی‌شوند.

همسو شدن با اعتراضات، حمایت از علی کریمی ستاره سابق فوتبال ایران و یکی از چهره‌های کنونی اپوزیسیون خارج از کشور و همین‌طور اعتراض به سرکوب مردم در جریان خیزش سال ۱۴۰۱ برخی از بازیکنان و مربیان فوتبال ایران را وادار به وداع زودهنگام و غافلگیرکننده کرده است.
وریا غفوری؛ تاوان سکوت نکردنتابستان ۱۴۰۱ پس از قهرمانی استقلال در رقابت‌های لیگ برتر فوتبال ایران، وریا غفوری، کاپیتانی که جام قهرمانی تیمش را بالای سر برده بود، با تصمیم مصطفی آجرلو، مدیرعامل پیشین این باشگاه و از افراد نزدیک به حکومت ایران، از این تیم کنار گذاشته شد.

محمد دادکان، رییس اسبق فدراسیون فوتبال ایران، در این رابطه به روزنامه اعتماد گفته بود: «از بالا فشار آوردند برای عدم تمدید با وریا. الان می‌گویند همه باید سکوت کنند و کسی حرفی نزند.»

غفوری به باشگاه فولاد خوزستان پیوست، اما با آغاز اعتراضات سراسری و همراه شدن با صدای مردم ایران، سوم آذر ۱۴۰۱ و به دلیل آن‌چه تسنیم، خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، «توهین و تخریب تیم ملی فوتبال ایران و تبلیغ علیه نظام» می‌خواند در محل تمرین تیم فولاد بازداشت شد.

پس از آن بود که منتقدان، گفتند «تیم ملی فوتبال جمهوری اسلامی» نیز وارد دایره «مقدسات حکومتی» شده است.

غفوری در فاصله دو روز مانده به پایان فصل نقل و انتقالات زمستانی، از تیم فولاد نیز کنار گذاشته شد. پس از آن برخی رسانه‌های داخل ایران مدعی شدند که فدراسیون فوتبال، جلوی قرارداد باشگاه پیکان با وریا غفوری را گرفته است.

وریا غفوری نهم خرداد ۱۴۰۲ اعلام کرد برای تماشای داربی تهران میان استقلال و پرسپولیس در فینال جام حذفی به ورزشگاه آزادی خواهد رفت. او یک روز بعد درحالی که قصد داشت برای تماشای این مسابقه راهی ورزشگاه آزادی شود، توسط نیروهای حکومتی بازداشت شد.

برخی رسانه‌های ایران گفتند که آقای غفوری تا پاسی از شب در بازداشتگاه بود و پس از آن آزاد شد. وریا غفوری از مشهورترین بازیکنانی بود که به دلیل تصمیم نهادهای امنیتی به نظر می‌رسد که دیگر اجازه حضور در هیچ بخشی از فوتبال ایران را نخواهد داشت.
کریم باقری؛ تاوان رفاقترضا درویش، مدیرعامل باشگاه پرسپولیس، ۱۳ تیر ۱۴۰۲ رسما از کنار رفتن کریم باقری از کادرفنی تیمش خبر داد و گفت که از این پس جلال حسینی به عنوان مربی ایرانی، کنار یحیی گل‌محمدی، سرمربی کنونی پرسپولیس، حضور خواهد داشت.

این خبر، تاییدیه‌ای بود بر اخباری که از ابتدای تیرماه سال جاری، در مورد احتمال تمدید نشدن قرارداد کاری باقری در کادرفنی پرسپولیس به گوش می‌رسید.

نخستین بار روزنامه خبرورزشی سوم تیرماه در خبری از «احتمال حذف کریم باقری با دستور نهادهای ذی‌ربط» خبر داد. این روزنامه به ماهیت این نهادها اشاره‌ای نکرد، اما به صورت غیرمستقیم از «غیرفوتبالی بودن» این نهادها خبر داد.

پس از آن خبرهایی در مورد دستور از نهادهای امنیتی به کریم باقری برای حذف پست‌های حمایتی‌اش از علی کریمی و همین‌طور «آنفالو کردن» این بازیکن منتشر شد؛ پیش از این نیز خبرگزاری تابناک با تایید «خط قرمز بودن علی کریمی برای نظام»، شرط انتخاب شدن جواد نکونام به عنوان سرمربی استقلال را «آنفالو کردن» علی کریمی و حذف تصویر مشترکش با این بازیکن دانسته بود.

کریم باقری، برخلاف آقای نکونام تن به حذف پست‌های اینستاگرام خود نداد. آقای باقری در دو مقطع و در مجموع بیش از ۹ سال برای پرسپولیس به عنوان بازیکن به زمین رفت و سال‌ها بازوبند کاپیتانی این تیم را به بازو بست. او در لیگ چهاردهم و با نظر برانکو در کادر مربیگری این تیم قرار گرفت و حضوری ثابت و ۸ ساله بر روی نیمکت این تیم داشت.

از کریم باقری به عنوان یکی از عوامل کنترل بازیکنان و یک دست بودن تیم در سال‌های اخیر نام برده می‌شد.

با وجود دو بار درخواست مستقیم و رسانه‌ای یحیی گل‌محمدی برای بازگشت کریم باقری به کادرفنی، باشگاه پرسپولیس حاضر نشد خلاف دستورات امنیتی تصمیم‌گیری کند.
عارف غلامی؛ تاوان زبان سرخوب سایت روزنامه خبرورزشی دوازدهم تیر ۱۴۰۲ از «ستاره‌دار شدن» عارف غلامی، مدافع تیم فوتبال استقلال، خبر داد.

عبارت «ستاره‌دار» نخستین بار در سال‌های پایانی دهه ۶۰ و سال‌های ابتدایی دهه ۷۰ خورشیدی در مورد «دانشجویان معترض» در دانشگاه‌های ایران به کار رفته بود. دانشجویانی که از نگاه مدیریت و حراست دانشگاه، به دلیل خط فکری متفاوت خود، از امکان تحصیل یا اخذ مدرک خود در پایان دوران آموزش عالی، محروم می‌شدند.

عارف غلامی مدافع ۲۶ ساله فوتبال ایران، از سال ۱۳۹۸ به استقلال پیوست و یکی از باثبات‌ترین بازیکنان این تیم در خط دفاعی محسوب می‌شد. او در قهرمانی استقلال در فصل ۱۴۰۱-۱۴۰۰ نقشی کلیدی را ایفا کرده بود.

با این حال باشگاه استقلال به دلیل آن‌چه برخی از رسانه‌ها، «حساسیت نهادهای امنیتی» روی این بازیکن نام برده‌اند، حاضر به تمدید قرارداد عارف غلامی نشد.

آقای غلامی در جریان اعتراضات سراسری، از طریق متن یا تصاویری که در شبکه‌های اجتماعی خود منتشر می‌کرد، از سرکوب معترضین و سیاست‌های جمهوری اسلامی در قبال مردم ایران، انتقاد کرده بود.

پانزدهم مهر ۱۴۰۱ باشگاه استقلال، عارف غلامی را به دلیل انتشار متن‌هایی در حمایت از معترضین، «تا اطلاع ثانوی» محروم کرده بود.

او در همان مقطع زمانی، هم به کمیته انضباطی باشگاه استقلال و هم به نهادهای امنیتی، جهت پاسخگویی احضار شده بود.
فاطمه عادلی؛ تاوان شکستن سکوتفاطمه عادلیاز آبان ۱۴۰۱ فاطمه عادلی ملی‌پوش و ستاره تیم ملی فوتبال زنان ایران، دیگر به اردوهای تیم ملی دعوت نشده است.

فعالین ورزش زنان در ایران، دلیل محرومیت خانم عادلی از قرار گرفتن در فهرست تیم ملی را به واکنش او پس از گل‌زنی در یکی از مسابقات لیگ برتر زنان مرتبط می‌دانند.

آبان‌۱۴۰۱، فاطمه عادلی پس از گل‌زنی در هفته سوم رقابت‌های لیگ فوتبال زنان ایران، با گذاشتن دو دستش روی دهان و چشم‌هایش، به سرکوب و سانسور اعتراض کرده بود. رسانه‌ها، تصاویری از خانم عادلی را منتشر کردند که دست راستش را روی دهانش و دست چپش را روی چشم‌هایش قرار داده و آن را اعتراض به ممنوعیت ورزشکاران ایرانی از همراه شدن با صدای معترضین در ایران دانستند.

اول آذر همان سال،‌ باشگاه سپاهان از تعلیق شدن فاطمه عادلی، ستاره تیم فوتبال زنان سپاهان به‌دلیل شادی گل معنی‌دارش خبر داد.

فاطمه عادلی از سال ۱۳۹۲ به صورت مستمر به اردوی تیم‌های ملی نوجوانان، جوانان و بزرگسالان ایران دعوت شده بود و در مجموع ۵۸ بازی ملی در رده‌های سنی مختلف در کارنامه داشت. با این حال فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی، نام او را از آذرماه ۱۴۰۱ در هیچ یک از فهرست‌های مدعوین تیم ملی فوتبال زنان ایران قرار نداده است.
+1
رأی دهید
-5

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.