عضو کمیسیون آموزش دیدهبان عدالت و شفافیت گفت: «کسی را داشتیم که میانگین نمراتش در دروس اختصاصی ۸ درصد بوده، اما الان دارد پزشکی میخواند، اینها با امضای چه کسانی وارد دانشگاه شدند؟ چهکسانی پای آن مصوبه را امضا کردند؟ که الان رتبه ۱۷۵ هزار دارد پزشکی میخواند، درحالیکه سایر داوطلبان باید برای آن جنگ کنند که رتبهشان زیر ۵ هزار شود.»
رویداد۲۴ مصوبهای که باطل شد، اما مواهب آن حداقل برای ۱۳۴ نفر همچنان ادامه دارد. نام کنکور اگرچه با رقابت گره خورده، اما تبصره و مصوبه کم ندارد که معنای رقابت را از آن بگیرد، تبصرههایی که چه قبل از اعلام نتایج و چه بعد از اعلام نتایج میتوانند برخی را با حداقل رقابت راهی دانشگاه و رشته مورد علاقهشان کنند.
یکی از آنها همین مصوبه ۷۳۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی (۲۵ تیر ۱۳۹۲) درباره تغییر رشته و نقل و انتقال فرزندان اعضای هیات علمی دانشگاهها بود، بهموجب این مصوبه فرزندان اعضای هیات علمی که جزو پذیرفته شدگان آزمون سراسری بودند میتوانستند از دانشگاه مبدا به یکی از دانشگاههای واقع در شهر محل خدمت (ترجیحاً دانشگاه محل خدمت) عضو هیأت علمی و یا در صورت نبودن آن رشته در آن شهر به دانشگاه نزدیگترین شهر به محل خدمت عضو هیأت علمی با تعیین سازمان سنجش آموزش کشور در همان مقطع و گروه آزمایشی و دارا بودن حد نصاب مطابق با ضوابط انتقا ل یا تغییر رشته بدهند.
براساس این مصوبه حد نصاب نمره علمی لازم برای انتقال ۹۰ درصد و برا تغییر رشته ۹۲/۵ درصد نمره کل آخرین نفر پذیرفته شده در رشته محل مورد تقاضا بود.
دراینباره علی امرایی، عضو کمیسیون آموزش دیدهبان عدالت و شفافیت میگوید: «با این روش کسانی با دکترای دامپزشکی به دکترای پزشکی یا دکترای داروسازی تغییر رشته و تغییر دانشگاه دادند.»
تغییر رشته از صنایع غذایی به پزشکی!
اما این پایان کار نبود، در سال ۱۳۹۶ تبصرهای به این مصوبه اضافه شد با نام انتقال مشروط، این تبصره میتوانست همه آن ۹۰ و ۹۲/۵ درصد حد نصاب علمی برای انتقال و تغییر رشته فرزندان اعضای هیات علمی در دانشگاهها را کنار بگذارد به شرطی که آنها میتوانستند در دانشگاه مقصد در همان رشته قبلی یا رشته جدید دو ترم متوالی معدل ۱۵ بگیرند.
امرایی دراینباره بیان میکند: «این تبصره برای سال ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ انجام شد، این روش باعث شد کسیکه کارشناسی حسابداری قبول شده بود با این تبصره داروسازی بخواند، کارشناسی مدیریت بیمه با همین تبصره الان دارد دندانپزشکی میخواند، کسی را داشتیم کارشناسی صنایع غذایی بوده و الان دارد پزشکی میخواند.»
او در پاسخ به این پرسش که آیا این افراد هنوز دانشجو هستند میگوید: «بله الان دانشجو هستند. شورای سنجش و پذیرش حکم به اخراج این افراد از دانشگاهها داد که اجرا نشده است، دیوان عدالت اداری حکم شورای سنجش و پذیرش را تایید کرد، باز هم اجرا نشد؛ از شورای نگهبان استعلام گرفتند و این شورا گفت حکم شورای سنجش و پذیرش درست است و با مسببین هم باید برخورد شود. اما این افراد هنوز در دانشگاهها ادامه تحصیل میدهند، علاوه براین کسانیکه پای این مصوبه را امضا کردند الان در مسئولیتهای مهم آموزشی هستند و دارند از مصوبه جدید سنجش و پذیرش در دانشگاهها حمایت میکنند.»
تغییر رشته از مردودی به پزشکی!
عضو کمیسیون آموزش دیدهبان شفافیت و عدالت درباره تعداد نفراتی که توانستند از این تبصره برای انتقال دانشگاه یا تغییر رشته استفاده کنند با بیان اینکه «این تغییرات در دانشگاه آزاد بوده» میگوید: «در یک مقطع زمانی ۱۳۴ نفر استفاده کردند، آمارشان بالاتر از این است، اما ما اطلاعات ۱۳۴ نفر را به همراه اسم و تمام مشخصات بهطور کامل داریم. در این میان فرزندان مقامات هم هستند.»
امرایی بیان میکند: «شاید خود مصوبه اصلی ایراد نداشت، چون نوشته بود حداقل باید ۹۲/۵ درصد از نمره علمی آخرین فرد را کسب کنند، بنابراین این مصوبه سبب نمیشد رتبه بالای ۱۰۰ هزار وارد دانشگاه شود، مثلاً رتبههای ۲۰ هزار میتوانستند از آن استفاده کنند، البته ما با همین هم مشکل داشتیم؛ اما با تبصره جدید که به مصوبه اضافه شد (شرط انتقال دائم با کسب دو ترم معدل بالای ۱۵ در دانشگاه مقصد) اتفاقات عجیبی افتاد، طوریکه ما افرادی داشتیم که با این مصوبه وارد دانشگاه شدند و حتی نتوانستند همان معدل ۱۵ را هم کسب کنند، رتبهشان هم بالای ۱۵۰ هزار است.»
او ادامه میدهد: «کسی را داشتیم که میانگین نمراتش در دروس اختصاصی ۸ درصد بوده، اما الان دارد پزشکی میخواند، اینها با امضای چه کسانی وارد دانشگاه شدند؟ چهکسانی پای آن مصوبه را امضا کردند؟ که الان رتبه ۱۷۵ هزار دارد پزشکی میخواند، درحالیکه سایر داوطلبان باید برای آن جنگ کنند که رتبهشان زیر ۵ هزار شوند. همین فرد شیمی ۱ درصد پاسخ داده، فیزیک ۲۲ درصد، زیست ۶ درصد، ریاضی ۱۲ درصد، عربی را منفی زده، ادبیات ۱۲ درصد، زبان ۱۴ درصد پاسخ داده است و الان از علوم مهندسی صنایع غذایی دارد پزشکی میخواند.
یک مورد دیگر رتبهاش ۱۴۷ هزار و ۳۴۷ شده است، ادبیات ۱۴ درصد، عربی ۱۴ درصد، دینی ۲۰ درصد، زبان ۱۶ درصد، شیمی صفر درصد، فیزیک ۶ درصد، زیست ۲۸ درصد، و به ریاضی هفت دهم درصد پاسخ داده، این فرد در سامانه اولیه که سازمان سنجش اعلام میکند مردود اعلام شده، یعنی با انتخاب رشتهای که انجام داده مردود اعلام شده است، بعد از از مردودی به پزشکی تغییر رشته میدهد. اینها از از تبصره استفاده کردند، چون با خود مصوبه ۷۳۵ نمیتوانستند تغییر رشته و دانشگاه بدهند.
امرایی با انتقاد از کسانیکه چنین مصوبهای را امضا و اجرا کردند میگوید: «حالا چهکسی خیرخواه نظام آموزش است، خیرخواهی نظام آموزش یعنی تغییر رشته از مردودی به پزشکی؟ خیرخواهی یعنی تحصیل داوطلب با رتبه ۱۶۰ هزار در رشته پزشکی؟ خیرخواهی یعنی تحصیل با رتبه ۱۴۰ هزار در شته دندانپزشکی؟ خیرخواهی یعنی داوطلبی از کارشناسی مدیریت بیمه برود دندانپزشکی بخواند؟ یا از کارشناسی بیمه تغییر رشته بدهد و داروسازی بخواند؟ با میانگین پاسخگویی به ۸ درصد دروس اختصاصی پزشکی بخواند؟ این خیرخواهی است؟
آقایان باید پاسخ این موارد را بدهند که خواسته یا ناخواسته مصوبه را امضا کردند، اگر ناخواسته امضا کردند که سبب این افتضاح علمی در دانشگاهها شدید باید برکنار شوید، خودتان بگذارید بروید چراکه کارشناس این مسائل نیستید، اگر کارشناس بودید که امضا نمیکردید؛ اگر خواسته امضا کردید که دارید به نظام آموزشی و پزشکی ما خیانت میکنید، یعنی علاوه بر اینکه باید بروید، به دادگاه هم باید معرفی شوید.»
عضو کمیسیون آموزش دیدهبان شفافیت و عدالت بیان میکند: «البته در اینجا اینجا قوه قضائیه ورود کرده، ما با معاون دادستان کل کشور مکاتبه کردیم، آنها را معرفی کردیم، آنجا اعلام کردیم که این اتفاقات افتاده است، در درون سازمان هم تصمیمگیری میکنیم (دیدهبان شفافیت و عدالت) که اگر لازم باشد اسامی افرادی که پای مصوبه را امضا کردند منتشر شود.»
او ادامه میدهد: «البته دیوان عدالت اداری این مصوبه را باطل کرد. سال ۱۳۹۹ باطل شد، اما باز هم اجرا میشد، چراکه آقایان میگفتند مصوبه دیوان عدالت اداری را شورای عالی انقلاب فرهنگی میتواند اجرا نکند، این مسئله تا سال ۱۴۰۱ طول کشید، در سال ۱۴۰۱ رسما باطل شد.»
پذیرش در دانشگاه با نامه وزیر؟
امرایی در پاسخ به این پرسش که آیا هنوز هم مصوبه یا تبصرهای شبیه به مورد اخیر وجود دارد که افراد بتوانند با کمک آن وارد دانشگاه شوند یا تغییر رشته بدهند، میگوید: «دفاع ما از کنکور خیلی بالاتر از موضوع جدیدی است که با آموزش و پرورش پیش آمده، در مقطع ارشد و دکتری هم ما از کنکور دفاع میکنیم، امروز جشنوارههایی دارند برگزار میکنند در پذیرش بدون آزمون دوره دکتری، دانشجویی بوده که برای مصاحبه دوره دکتری در دانشگاه چمران رد شده، و براساس یک جشنوارهای آمده در دانشگاه شهید بهشتی درس میخواند. مانند جشنواره شهید احدی.»
او ادامه میدهد: «خود شهید احدی رتبه یک کنکور بوده و شهید شده است، چرا باید از اسم این افراد استفاده شود، در برگزاری این جشنوارهها باید نظارت کرد. مگر در نظام آموزشی ما در شهریور انتخاب واحد انجام نمیشود؟ اما ما افرادی داشتیم که در ماه آذر با همین جشنواره به دانشگاه معرفی شدند و ترم مهر هم به عنوان ترم یک برایشان حساب شده است.
تعارض از این بالاتر هم داریم، بین نامه وزیر و معاون وزیر (وزارت علوم) به یک مرجعی تعارض وجود داشته است. مثلاً وزیر در نامه گفته فلانی و فلانی براساس این جشنواره در دانشگاه پذیرش بشوند، اما معاون وزیر به معاون همانی که وزیر علوم نامه نوشته، نامهای فرستاده که این افراد نمره نیاورده و پذیرش نشوند. من میپرسم چهطور میشود یک وزیر نامهنگاری میکند این آقایان و خانمها حدنصاب لازم را دارند بعد معاون وزیر نامه میزند این افراد حدنصاب لازم را ندارند.»
عضو کمیسیون آموزش دیدهبان عدالت و شفافیت در پایان میگوید: «اگر کنکور باشد وزیر که دیگر نامه نمینویسد. ما هر وقت از آزمون کنکور فاصله گرفتیم حتما شکست میخوریم، مگر اینکه حتما نظارت باشد، ما نظارتی نداشتیم که رتبه ۱۷۵ هزار دارد تحصیل میکند، به ما هم میخندد، بیش از ۷۰ درصد افرادی که با همین مصوبه (تبصره سال ۱۳۹۶ مصوبه ۷۳۵) وارد دانشگاه شدند در تهران تحصیل میکنند.