رجب طیب اردوغان میگوید همکاری جمهوری آذربایجان، ایران و ترکیه برای تکمیل کریدورهای ترانزیتی به نفع ایران نیز هسترادیو فردا: رئیسجمهور ترکیه میگوید مشکل اصلی راهاندازی کریدور ترانزیتی زنگزور برای اتصال جمهوری آذربایجان از طریق خاک ارمنستان به نخجوان، جمهوری اسلامی ایران است نه ارمنستان.
رجب طیب اردوغان روز چهارشنبه ۲۴ خرداد در بازگشت از سفر دو روزه خود به باکو، به خبرنگاران گفت: «رفتار ایران در قبال گشایش این کریدور هم جمهوری آذربایجان و هم ما را ناراحت میکند. در اصل، بستهماندن این کریدور خود ایران را هم باید ناراحت کند، چون همکاری جمهوری آذربایجان، ایران و ترکیه برای تکمیل کریدورهای ترانزیتی به نفع ایران نیز هست».
او در پاسخ به خبرنگار روزنامه «یئنی شفق» ترکیه گفت اگر ایران رویکرد مثبتی داشت، خطوط آهن و جادههای سه کشور به همدیگر ادغام میشدند و شاید ایران نیز در مسیر ترانزیتی «پکن-لندن» قرار میگرفت.
بر اساس توافق آتشبس پاییز ۲۰۲۰ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان در پی جنگی ۴۴ روزه که منجر به آزادسازی قرهباغ کوهستانی شد، ارمنستان متعهد شد که در ازای باز شدن کریدور لاچین برای رفتوآمد ساکنان ارمنی خانکندی، کریدور زنگزور را برای تزانزیت کالا از جمهوری آذربایجان به نخجوان باز کند.
ترکیه و جمهوری آذربایجان امیدوار هستند که با باز شدن این کریدور، مسیر ترانزیت کالاهای چینی از آسیای میانه به قفقاز، ترکیه و اروپا کاهش یابد.
ایران طی دو سال گذشته بارها نسبت به باز شدن این کریدور هشدار داده و دو بار اقدام به رزمایش گسترده نظامی در مرزهای خود با مناطق آزاد شده جمهوری آذربایجان کرده است؛ موضوعی که به تنشها میان دو کشور دامن زده است.
ایران مدعی است که باز شدن این کریدور باعث تغییر مرزهای ایران با ارمنستان خواهد شد و مسیر ترانزیت کالا از ایران به روسیه مختل میشود؛ اما رسانههای حکومتی جمهوری اسلامی در گزارشهای مختلف بارها به این نکته اذعان داشتهاند که باز شدن کریدور زنگزور باعث خواهد شد نقش قفقاز در ترانزیت کالاهای چینی به غرب پررنگ شود و فرصتهای ترانزیتی ایران در مسیر شرق-غرب از دست برود.
همچنین نگرانی ایران از بستهشدن مسیر ترانزیت کالای ایران به روسیه در حالی است که بر اساس آمارهای رسمی گمرک ایرن، حدود ۴۰ درصد از صادرات ایران به روسیه از طریق دریای خزر و ۵۹ درصد از جادهها و خطوط ریلی جمهوری آذربایجان انجام میشود.
پارسال ترانزیت کالاهای خارجی از طریق خطوط آهن جمهوری آذربایجان با ۶۳ درصد رشد به ۷.۵ میلیون تن رسید که ۶۰ درصد آن ترانزیت کالاهای چینی از مسیر آذربایجان-گرجستان-ترکیه به غرب بود.
حجم ترانزیت کالاهای خارجی خود ترکیه نیز پارسال به نزدیک ۴۰ میلیون تن رسید که نسبت به پنج سال پیش ۵۰ درصد رشد نشان میدهد. این رقم برای ایران حدود دو میلیون تن است و بهخاطر عدم توسعه خطوط ریلی، عمدتا شامل ترانزیت گوگرد ترکمنستان به خلیج فارس است.
اخیرا رؤسای جمهور ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مسکو با هم دیدار داشتند و توافق کردند که خطوط آهن ارمنستان برای ترانزیت کالا از جمهوری آذربایجان به نخجوان باز شود.
دقیقا مشخص نیست آیا کریدور زنگزور نیز شامل این مسیر خواهد بود یا نه، اما آقای اردوغان گفته است ارمنستان تعرفه ترانزیت بالایی برای باز کردن کریدور زنگزور در نظر گرفته و امیدواریم این مشکل را نیز بتوانیم حل کنیم.
+22
رأی دهید
-64
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۴۲
paksan - ایران، ایران
مسیر اصلی پکن اروپا از ایران هستش و اردوغان به زور میخواد مسیر خودش رو ایجاد کنه البته طوریکه ارمنستان هم بی بهره باشه و اگر امکانش بود منطقه جنوب ارمنستان اشغال و جدا بشه تا بصورت نظامی بتوانند منطقه رو کنترل کنند .مقامات ارمنستان فاسد هستند و با پول میشه خریدشون و به نظر میرسه اردوغان توانسته آنها رو بخره تا اون منطقه رو تحویل بدهند ولی ایران نباید زیر بار بره . ایران باید بشدت روی مسیر عراق سوریه و یونان و اروپا کار کنه که ارزانترین مسیر و کم هزینه ترین مسیر برای عبور کالاهای شرق آسیا به اروپاست. در این طرح بندرهای دبی چهابهار و عباس و بندر آبادان میتوانند کالاهای چینی و شرق آسیا رو از مسیر عراق و سوریه به بنادر سوریه رسانده و از آنجا با کشتی به یونان و اروپا. مسیر ترانزیت فقط سه کشور و حق ترانزیت پایین و دو سفر دریایی در مقابل مسیر چین تاجیکستان ترکمنستان - دریای خزر- باکو ارمنستان ترکیه و یونان شش کشور و شش بار حق ترانزیت و یک سفر دریایی فقط کالاهای چینی رو میتونه جابجا کنه ولی مسیر قبلی تمام کشورهای شرق آسیا میتوانند کالاهاشون رو با کشتی به خیلج پارس بفرستن تا ترانزیت بشه.
22
50
چهارشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۷:۳۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۰
آریتما - استکهلم، سوئد
جالبه تقریبا در تمام قراردادهای مرزی در زمان رضا پالانی سر ایران کلاه رفته، چه مرز با ترکیه (کوههای آرارات)، مرز با افغانستان، مرز با ترکمنستان یا شوروی سابق ( روستای فیروزه). اکثر سرچشمههای رودخانههای کشور به کشورهای همسایه داده شده، ارومیه، ماکو تمام رودخانهها خشک، ترکیه سد زده، سیستان خشک، افغانستان سد زده، خراسان خشک، ترکمنستان سد زده! و اینکه خاک ایران رو که امروز تنها راه ترکیه به نخجوان است رو مفت به ترکا دادند!
62
23
چهارشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۸:۲۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۷
azadi2011 - تورنتو، کانادا
ترک همیشه از دهانش »خاک« همسایه میاد بیرون، ایران هرگز نباید اجازه بدهد سیاست های ژئوپلیتیکی این ها جغرافیای منطقه را تغییر بدهد، با یونان مشکل دارند، با ارمنستان، روسیه، ایران و تمام دنیا جنگ دارند، از هنگامی که از شرق( مغولستان )به سمت غرب روان شدند، هرگز نه خودشان آرام شدند، و نه آرامشی برای دیگران گذاشتند، ترکیه سرزمین های ایران بود، خودشان را سوار امپراطوری ایران کردند و چون ما کوتاه امدیم، امر بر آنها مشتبه شد. مرز با ارمنستان جاویدان است و هرگز با جاده بسته نخواهد شد، چه ج. اسلامی باشد، چه نباشد.
9
42
چهارشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۰:۲۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۴
antifascism - تهران، ایران
azadi2011 - تورنتو، کانادا
آمیتا باچان زمانی که شما فارسهای هندی نژاد از مناطق شرقی ریختید توی ایران هزاران سال بود ملت بزرگ و کهن تورک ایران فعلی قفقاز و تورکیه محل زندگی تمدنهای تورک بود. تمدنهای قزوین(کاسپین) سومریان ایلامیان اورارتوها تروواها سکاها خزرها ماننها ووو شما کلا زیر سایه ملت تورک تا الان نسلتون منقرض نشده. دیگه افغانی حرف نمیزنی؟ افغانستان سایت نداره؟
32
8
چهارشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۲:۵۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۷
maradona - براتیسلاوا، اسلوواکی
آنتی فاشیست دیدی چه خوب فهمیدم تو همون امیر گریو هستی یخورده دست از گربه صفت بازی دربیاید. چند روز پیش سریال کاترین کبیر را می دیدم زمانی که دریاسالار پوتمکی عثمانی را شکست داد و کریمه را از عثمانی گرفت کاترین نامه ای به شاه تهماسب می نویسه که الان بهترین زمان برای اتحاد ایران و روسیه است و عثمانی ضعیف شد می توانیم با درایت روس ها و شمشیر فرمانده شما نادر قلی ابیوردی(همان نادر شاه آینده) استانبول را فتح کنیم نادر شاه در جواب می نویسد ایران هیچ گاه برادران هم کیش مسلمان خود را رها نمی کند و به شما کافران بچسبد
1
4
جمعه ۲۶ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۷:۳۴
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۷
azadi2011 - تورنتو، کانادا
اگر روسیه عثمانی و قجر را »جر« نمی داد و خود را از زیر بار مغولیسم رها نمی کرد ما هنوز زیر بار همین مغول بازی ها بودیم و دنیا هرگز رنگ صنعتی شدن و پیشرفت به خود نمی دید، امیر قریو( یا نوزاد او آنتی فاشیست) می گوید که ایرانیان هندی نژادند و از هند مهاجرت کرده اند با ایران، ولی اگر بپرسیم کی در تاریخ این اتفاق افتاد، جوابی ندارد، ولی حمله مغول ها به امپراتوری ایران تاریخ دارد، دوست دارم به امیرقریو که با من هم وطن است( هرچند او خود را نمی دانم چه می نامد! ) چیزی در مورد نژاد عرض کنم : این زبان فارسی است که درون خانواده هندو اروپایی یا سانسکریت قرار دارد، و چیزی به نام نژاد در علم ژنتیک نداریم. ولی یک چیز مسلم است و آن اینکه چهره و قیافه ی مغول ها که چشمان تنگ دارن و صورت تفتانی، به مرور زمان درون امپراتوری ایرانی تغییر کرد، و به صورت امروزی در امد، و امیرقریوی نژادپرست، از این بابت باید بسیار مدیون و سپاسگزار ایرانی ها باشد!
1
2
جمعه ۲۶ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۲:۲۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.