انتخابات ترکیه؛ استقبال گسترده طالبان از پیروزی مجدد اردوغان

پرچم ترکیه و طالبان که وزارت خارجه طالبان همراه با پیام تبریکی پیروزی اردوغان منتشر کرده استبی بی سی: مقام‌های حکومت طالبان به طور گسترده از پیروزی مجدد رجب طیب اردوغان در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه استقبال کرده‌اند.

در اولین لحظات پس شمارش ابتدایی آرا که پیشتازی آقای اردوغان مشخص شد، وزارت خارجه طالبان، پیام تبریک محمد حسن آخوند، رئیس‌الوزرا (نخست‌وزیر) حکومت طالبان را منتشر کرد.

در بخشی از این پیام آمده است: «پیروزی برجسته جلالتمآب رجب طیب اردوغان را در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به شخص جناب اردوغان و ملت برادر و دوست ترکیه تبریک گفته، از خداوند متعال یک ترکیه قوی، با ثبات و در خدمت دین مبین اسلام که این کشور در منطقه و جهان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است خواهانم.»

طرفداران رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در قدرت ماندن او را برای پنج سال دیگر تا پاسی گذشته از شب جشن گرفتند.

ترکیه مناسبات نزدیکی با حکومت طالبان برقرار کرده است و سفارت این کشور در کابل همچنان فعال است.

آقای حسن آخوند بنا به گزارش‌ها در قندهار به سر می‌برد و گفته شده به خاطر بیماری فعلاً قادر به پیشبرد امور نیست، رهبر طالبان، محمد عبدالکبیر را به عنوان سرپرست (کفیل) نخست وزیری در کابل تعیین کرده است.

پیام نخست وزیر طالبان را همچنین ضیا احمد تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجه در پیامی ویدیویی قرائت کرد.

سهیل شاهین، نماینده معرفی شده از سوی طالبان برای سازمان ملل که از سوی این سازمان پذیرفته نشده و در دوحه به سر می‌برد، نیز در پیامی در توییتر آقای اردوغان را «رهبر محبوب» خوانده و پیروزی او را «از صمیم قلب» تبریک گفته است.
حامد کرزیِ و عبدالله عبدالله که در کابل به سر می‌برند نیز پیروزی مجدد اردوغان را تبریک گفتند.

انتخابات ترکیه همچنین از سوی مهاجران افغانستان با نگرانی و جدیت زیاد، به خاطر اظهارات ضد مهاجران نامزدان دنبال می‌شد. بنا به گزارش‌ها بیش از ۳۰۰ هزار مهاجر اهل افغانستان در ترکیه زندگی می‌کنند، هزاران تن از این افراد برای چند دهه در این کشور به سر برده‌اند و حق رای در انتخابات‌های ترکیه را داشتند.

آقای اردوغان با ۵۲ درصد از آراء در دومین دور از انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد و رقیب او حدود ۴۸ درصد از آرا را از آن خود کرد.

اما در نهایت آقای قلیچداراوغلو نتوانست با کارزار قدرتمند رئیس جمهوری رقابت کند و دو میلیون رای از او کمتر کسب کرد.

در انتخابات مهم ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه د‌هها هزار مهاجر از افغانستان هم، که بر اساس قوانین ترکیه واجدشرایط رای‌دهی هستند، به پای صندوق‌های رای رفتند.

همچنین شماری از چهره‌های سیاسی و مقام‌های دولت پیشین پس از تسلط طالبان به ترکیه پناهنده شده‌اند که یک تشکل سیاسی به نام «شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان» تشکیل داده‌اند.

این شورا نیز در پیام تبریکی انتخابات ترکیه را «گواه پیروزی مردم‌سالاری و توسعه‌یافتگی کشور دوست و برادر جمهوری ترکیه» خوانده‌ است.

این شورا از آقای اردوعان خواسته که به پناهجویان افغانستان که از طالبان گریخته‌اند، توجه کند. در پیام شورای مخالفان طالبان آمده است: «خواسته اصلی مردم افغانستان نیز یک حاکمیت و یک نظام منتخب مردم‌سالار است و بدون چنین نظامی هرگز بحران افغانستان حل نخواهد شد و انتظار داریم دولت ترکیه نیز از خواسته اصلی مردم افغانستان برای برگشت مردم‌سالاری در آن کشور حمایت کند.»
گراف نتیجه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه
هدایت‌الله هدایت، معاون تلویزیون ملی افغانستان که از سوی طالبان مدیریت می‌شود، تصویری از نامه ملاعمر، بنیانگذار طالبان را منتشر کرده که ظاهراً در سال ۱۳۷۵ پیروزی در انتخابات را به نجم‌الدین اربکان، رهبر حزب اسلام‌گرای رفاه تبریک گفته است.

آقای اربکان با فشار نظامیان حامی نظام سکولار ترکیه که او را متهم به اسلام‌گرایی در اداره کشور می‌کردند وادار به کناره‌گیری از قدرت شد.
تصویر نامه تبریکی ملا محمدعمر، بنیانگذار طالبان به نجم‌الدین اربکان رهبر حزب اسلام گرای رفاه ترکیهطالبان هم «اجازه انتخاب رهبران» را بدهد
کاربران افغانستان در شبکه‌های اجتماعی به پیروزی مجدد اردوغان و علاقمندی طالبان به انتخابات ترکیه توجه نشان داده‌اند و این سوال را مطرح کرده‌اند که چرا طالبان خود نظام دموکراتیک و انتخابات ندارند.

تمیم عاصی، از فعالان توییتری و از مسئولان دولت پیشین در توییتی خطاب به طالبان نوشته: «چنان که به اردوغان تبریک می‌گویید اجازه دهید که افغان‌ها رهبران خود را نیز انتخاب کنند.»

محمد جلال، از چهره‌های رسانه‌ای طالبان در جواب او نوشته که «افغان‌ها در ۱۵ آگوست ۲۰۲۱ پیروز شدند» که اشاره به تسلط نظامی طالبان و سقوط نظام پیشین دارد.

آقای جلال در توییت دیگری نوشته که «برای مخالفان تنها یک کلمه دارد: بسوزید».

کاربر دیگری به نام جواد در توییتر نوشته است: «وجه مشترک جمهوریت و طالبان درستایش دموکراسی برای دیگران، درجمهوریت اکثریت رهبران سیاسی، دموکراسی را برای زنان و مردان غیر ازخودشان می‌خواستند، رهبری طالبان به برایند انتخابات ترکیه که پیروزی مجدد اردوغان را رقم زد، از ته دل تبریک گفتند، اما ذره‌ای به آن باور و اعتقاد ندارند.»

در عین حال برخی چهره‌های ضد طالبان نیز پیروزی آقای اردوغان را به نفع مهاجران افغان در ترکیه خوانده‌اند.

صبغت احمدی، سخنگوی پیشین «جبهه مقاومت ملی» نیز در توییتی نوشته است که با پیروزی اردوغان «کمی خیال هموطنان» در ترکیه راحت شد.

او نوشته است: «مردم ترکیه رأی‌شان را بدون تأثیر پذیری از هیاهوی کشورهای دیگر به‌کار بردند؛ با پیروزی اردوغان کمی خیال هموطنان پناه گرفته‌ ما در ترکیه از شر طالبان اشغالگر راحت شد».

همراه با هواداران اردوغان در جشن پیروزی او برخی مهاجران افغان نیز با پرچم افغانستان به خیابان آمده و با آنها شادمانی کردند.

یک شهروند افغانستان-ترکیه‌ای هم برای بدست آوردن کرسی پارلمان از شهر استانبول در انتخابات پارلمانی نامزد شده بود.
+5
رأی دهید
-50

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۰
    آریتما - استکهلم، سوئد
    تبریک تروریستها به ارباب تروریست پرور خود!
    7
    24
    دوشنبه ۰۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۵:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    Omide por jalal - تبریز، ایالات متحده امریکا

    دیوانه چو دیوانه ببیند خوشش آید !
    7
    29
    دوشنبه ۰۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۷:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    azadi2011 - تورنتو، کانادا
    نه تنها طالبان( پشتون ها) در خراسان شرقی( افغانستان)، حتی داعش هم در رابطه ی تنگاتنگ مالی و ایدئولوژیک ترکیه بوجود آمده اند، بلکه پانترکیسم آمیخته به اسلام ترکی نیز هم در خود ترکیه و هم در کشورهای آسیای میانه و ایران دست پخت خود عثمانی هاست، تمام این جریان ها در درون خودشان یک عنصر ملی گرایی است میتونی بر منافع ژئوپلیتیکی انها، که در درجه اول سه ملیت را باید از سر راه بردارد، یک ایرانی ها، دوم ارمنی ها، سوم کردها، و البته در صحنه ی جهانی روس ها و انگلیسی ها. ما و اروپا، بویژه یونان و فرانسه( و شاید اسرائیل و امریکا) در آن سوی این جبهه هستیم، کمک ترکیه به طالبان برای روی کار آمدن از همین نقشه ی خیالی عثمانی سرچشمه می گیرد
    6
    18
    دوشنبه ۰۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۸:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    antifascism - تهران، ایران
    یه عده اسکل هندی نژاد کار دیگه ای جز چرت و پرت گفتن درباره تورکیه عزیز ندارن. همشون هم عقده تفریح در سواحل و هتلهای زیبای تورکیه دارن. لیاقت شما لب جوبهای هندوستانه.
    9
    0
    ‌سه شنبه ۰۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۰:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.