انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه؛ رجب طیب اردوغان اعلام پیروزی کرد

 گروهی از شهروندان ترکیه در حال دیدن نتایج لحظه به لحظه دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری در آنکارارادیو فردا: رای‌گیری دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه عصر یکشنبه هفتم خرداد به پایان رسید و گزارش‌ها حاکی است که با شمارش بیش از ۹۵ درصد آرا، رجب طیب اردوغان پیشتاز این رقابت است.

رئیس‌جمهور ترکیه در یک سخنرانی در میان هواداران خود در استانبول اعلام پیروزی کرد.

او با قدرددانی از مردم ترکیه برای شرکت در انتخابات گفت که آن‌ها به ما مسئولیت دادند برای پنج سال دیگر در قدرت باشیم.

او با تمسخر رقیب انتخاباتی خود گفت: «خداحافظ، خداحافظ، خداحافظ کمال». هواداران اردوغان هم کمال قلیچداراوغلو را هو کردند.

اردوغان افزود: «ترکیه تنها برنده امروز است».

آمار رسمی هنوز اعلام نشده است، اما رسانه‌های ترکیه گزارش دادند که آقای اردوغان با کسب بیش از ۲۶ میلیون رای، تاکنون ۵۲.۴ درصد آرا را از آن خود کرده و کمال قلیچداراوغلو نیز با کسب ۲۳.۸ میلیون رای، ۴۷.۷ درصد آرا را به دست آورده است.

با این حال تلویزیون‌ها و خبرگزاری‌های ترکیه در ساعات گذشته هرکدام آمار متفاوتی اعلام کردند.

رسانه‌های نزدیک به آقای اردوغان و حزب حاکم، رئیس‌جمهور فعلی را پیشتاز معرفی کردند، در حالی که رسانه‌های مخالفان، آقای قلیچداراوغلو را برنده نتایج اولیه انتخابات اعلام کردند.

گزارش‌ها حاکی است که در استانبول، قلب اقتصادی ترکیه ، با شمارش ۹۱ درصد آرا، قلیچداراوغلو با ۵۱.۳ درصد آرا پیشتاز است.

رسانه‌های دولتی ترکیه در گزارش‌های خود آقای اردوغان را برنده نهایی انتخابات روز یکشنبه می‌دانند.

در صورت عدم شکایت رقیب انتخاباتی او و تایید نتایج رای‌گیری توسط شورای عالی انتخابات ترکیه، او تا سال ۲۰۲۸ رئیس‌جمهور باقی خواهد ماند.

آقای اردوغان که ۶۹ سال دارد، در بیست سال گذشته رهبری ترکیه را در دو مقام نخست‌وزیری و ریاست‌جمهوری در دست داشته است و آقای قلیچدار اوغلو انتخابات این دوره را همه‌پرسی برای آینده ترکیه توصیف کرده بود.

در اولین واکنش‌ها به نتایج غیررسمی انتخابات ترکیه، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، «پیروزی» آقای اردوغان را تبریک گفت.

ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور اسلامی ایران، نیز در پیامی «پیروزی» اردوغان را تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که در دوره جدید ریاست‌جمهوری او، «روابط دوستانه» جمهوری اسلامی ایران و ترکیه بیش از پیش تقویت شود.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، نیز با تبریک به آقای اردوغان، پیروزی او را نشانه «قدردانی مردم ترکیه از فعالیت‌ها و سیاست خارجی مستقل» او دانست.
اظهارات نامزدها در روزی رای‌گیری
آقای قلیچداراوغلو صبح یکشنبه با حضور در پای صندوق رای گفت «این انتخابات در شرایط بسیار سختی برگزار شد، انواع تهمت و افترا وجود داشت. اما من به عقل سلیم مردم اعتماد دارم. دموکراسی و آزادی خواهد آمد. مردم خواهند توانست آزادانه از سیاستمداران انتقاد کنند.»

اشاره او به بازداشت شمار زیادی از خبرنگاران و فعالان سیاسی ترکیه در دوران ریاست‌جمهوری اردوغان است.

آقای اردوغان نیز بعد از انداختن رای خود به صندوق گفت این اولین انتخاباتی است که به دور دوم می‌کشد و امیدوارم نتیجه هر چه باشد، به نفع مردم باشد.

او همچنین از مشارکت بالای مردمی در پای صندوق‌های رای قدردانی کرد.

بر اساس گزارش‌های رسمی، ۹۰ درصد از واجدین شرایط در دور اول انتخابات ریاست‌جمهوری رای داده بودند.

آقای اردوغان حمایت طیف گسترده‌ای از محافظه‌کاران و قشر مذهبی جامعه را در اختیار دارد. بیشتر جوانان، ملی‌گرایان ترک، کردهای ساکن ترکیه و طرفداران بهبودی روابط با غرب نیز حامی آقای قلیچداراوغلو هستند.

پیشتازی آقای اردوغان در دور نخست انتخابات در روز ۲۴ اردیبهشت با وجود کاهش ارزش لیر، تورم سنگین و لطمه‌دیدن شدید توان خرید بسیاری از مردم، بحران مسکن و معضل پناهجویان در این کشور حاصل شد. او ۴۹.۵۲ درصد و آقای قلیچداراوغلو ۴۴.۸۸ درصد آرا را کسب کرد. کسب بیش از ۵۰ درصد از آرا برای پیروزی یک نامزد الزامی است.

با این‌حال، سوال اصلی در ذهن مخالفان اردوغان این است که پیروزی آقای قلیچداراوغلو تا چه میزان می‌تواند بر آینده کشور و وضعیت معیشتی مردم تاثیر بگذارد.

در صورت برنده شدن آقای اردوغان، او تا سال ۲۰۲۸ در پست ریاست‌جمهوری باقی خواهد ماند.

سیاست پایین نگه‌داشتن نرخ بهره بانکی او منجر به افت شدید ارزش لیر، تورم ۸۵ درصدی و صرف ده‌ها میلیارد دلار از ذخایر ارزی برای حمایت از ارزش پول ملی کشور شده است.

از سوی دیگر، در دو دهه رهبری او بر ترکیه، این کشور از لحاظ صنعتی، گردشگری و انرژی به شدت توسعه یافته و تولید ناخالص داخلی کشور بیش از چهار برابر شده است.

سیاست خارجی ترکیه نیز طی سال‌های گذشته همواره با انتقادات غرب مواجه بوده؛ خصوصا ورود نظامیان ترک به سوریه و لیبی، همچنین روابط نزدیک اردوغان با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه.

با این‌حال، روابط او با پوتین منجر به اجازه روسیه برای صادرات غلات اوکراین با نظارت ترکیه به بازارهای جهانی شد و جلو اوج‌گیری قیمت غلات در جهان را گرفت.
+13
رأی دهید
-38

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۷
    ایران کهن - هوستن، ایالات متحده امریکا
    بدبخت مردم ترکیه باید اینو تحمل کنند
    7
    11
    یکشنبه ۰۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۹:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    no-more-silence - تهران، ایران
    ترکیه راه ایران 57 رو میره و آینده ای تاریک تر از ایران داره. ایرانیها بعد از 44 سال از اسلام آخوندی روی گردان شدن. اما مسلمانهای ترکیه متعصب تر شدند. مخصوصا ترکهای ساکن اروپا بسیار بدوی و طرفدار حجاب 200% هستند. 10 تا سنجاق قفلی روی روسری زدن از هر طرف 1 تار مو پیدا نشه! 
    7
    9
    یکشنبه ۰۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۰:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۵
    نگاهی دیگر - وین، اتریش
    تبریک به اردوغان. یاشاسین اردوغان
    10
    7
    یکشنبه ۰۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۱:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
    قبل از انتخابات فرمایشی به وضوح مشخص بود خردوغان مثل سایر همتایانش در کشورهای مختلف که یوغ بردگی پوتین را بر گردن داشتند و دارند حتما و حتما با هزاران حقه و تزویر برنده این سیرک انتخاباتی می‌بود. فقط فکر کنید که هزاران سرباز داعشی ترک هر ماه بین سیصد تا چهارصد دلار حقوق دریافت میکنند همینطور حضور آنها در لیبی و افغانستان باکو ووو زیر چتر فعالیتهای فرهنگی تماما نیاز به ساپورت مالی هنگفت دارند، اما سفره قشر پایین و متوسط تزکیه به نام شبشان محتاج شدند. هشتاد و پنج درصد مردم ترکیه بر علیه این نظام اسلامی هستند اما به طرز مشکوکی این انتخابات را برای گذار از عردوغان از دست. دادند...مردم ایران آسوده بخوابید شهر در امن و امان است 😡😠
    9
    7
    یکشنبه ۰۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
    نگاهی دیگر - وین، اتریش
    پیکان آر دی یادته؟ ما بهش میگفتیم ری..ن دوباره! حالا این یاشاسین شما هم یه ترکمون مضاعف میزنه همونطور که توی این مدت زده
    3
    3
    یکشنبه ۰۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۲:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    antifascism - تهران، ایران
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
    ...برو تو آب یخ بشین کمی آروم بشی. حکومتهایی که شما هندی نژادها ایجاد کردید اوجش جمهوری اسلامیه اما تورکها همیشه بهترین حکومتها رو داشتن چون حق گرا و روراست هستن و مثل شما موزی و سنگدل نیستن.
    5
    3
    یکشنبه ۰۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۳:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
    antifascism - تهران، ایران
    ای مفلوک ای میهن فروش، تو و امثال رو حتی بدون پول و فقط با وعده و وعید هلال ....کردن، یک آذری باشرف باحیثیت و میهن پرست هرگز ...... که ابا و اجدادش رو در چالدران نسل کشی کردن نبوده و نخواهد بود. این آرزوی تو و امثال تو به گور خواهد رفت. خردوغان یک خر مذهب سنی و حنفی هست و تو برعکس یه بچه شیحه اسنی حشری هستی، برو اول بفهم و درباره اش مطالعه کن بعداً جلوی ترکها دولا شو و دیگه با قاشق آذری.....نخور...😡😠😤🤬
    4
    3
    دوشنبه ۰۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    antifascism - تهران، ایران
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
    بمال دموکراتها انقد میگی آزری فهمت نمیرسه آزر همون تلفظ قفقازی قزر یا خزر به معنی مردمان تورک هست که نام زبانشون تورکیه و عموما قوم قز به لاتین کاس هستن و نامهایی مثل دیای خزر یا به تلفظ قفقازی هزر یا آزر به معنی مردمان تورک قز هست و نام قزوین (لاتین کاسپین) به معنی خانه قزها (قز اوین) هست. .... از بایدن فارتی چه خبر دیگه خودتو برای دموکراتهای خائن پاره نمیکنی؟ جدید هم با چنتا پرفایل زرزر میکنی.
    1
    2
    دوشنبه ۰۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۲:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
    antifascism - تهران، ایران
    مغلطه نکن تو خیلی مونده تا بتونی با بازی با کلمات با اون مغز فندقیت کسی رو مجاب کنی. تو و امثال تو در کردستان خوزستان و سیستان و بلوچستان هم هستن که هرکدوم جلوی رهبرشون دولا میشن یا برای پول یا برای وعده و وعید قسطی. من به تو نمیتونم ناموس عرق ملی شرف حیثیت ووو رو یاد بدم تو ذهنت کثیفه و مزدور بیگانه ای بنام خردوغان. در زمان ترکتازی های عثمانی امثال تو خاینین هم بودن ما امثال شماها زیاد دیدیم. باهاتون کار داریم هیج جا در امان نیستین. همتون هم چه تو تبریز چه رضاییه چه بناب و مراغه به اسم و شماره تلفن شناسایی شدین. برو فیلم هزاردستان رو ببین و یادت بیاد که علی نصیریان چکاره بود..‌😡😤🤬
    0
    0
    ‌سه شنبه ۰۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    antifascism - تهران، ایران
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
    بپا شلوارت زرد نشه هندی زاده متوهم. اینایی که تعریف کردی داستانای هالیووده. عملیش رو به موقع میبینی.
    0
    0
    ‌سه شنبه ۰۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۸:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.