امید محققان برای درمان سرطان تخمدان با نانو داروها

دویچه وله: محققان دانشگاه تل‌آویو در اسرائیل از درمان جدیدی برای سرطان تخمدان با استفاده از نانوداروهای مبتنی بر RNA رونمایی کردند.

به‌نوشته نشریه جروسالم پست، سرطان تخمدان رتبه پنجم مرگ‌و‌میر ناشی از سرطان در بین زنان را دارد و بیش از هر بدخیمی دیگر در دستگاه تناسلی زنان، منجر به مرگ می‌شود. در سال ۲۰۲۰ تقریباً ۳۱۴ هزار زن به این سرطان مبتلا شدند.

در مطالعه‌ای که در دانشگاه تل‌آویو (TAU) انجام شد، پروتئین CKAP5 (پروتئین مرتبط با اسکلت سلولی) برای اولین‌بار به‌عنوان یک هدف درمانی از طریق نانوداروهای مبتنی بر RNA مورد بررسی قرار گرفت. پس از شناسایی یک جهش ژنتیکی ناپایدار مقاوم به شیمی‌درمانی و ایمونوتراپی در سلول‌های سرطان تخمدان، محققان این سلول‌ها را با نانوذرات لیپیدی حاوی RNA برای خاموش‌کردن CKAP5 مورد هدف قرار دادند. این کار باعث فروپاشی سلول‌های سرطانی و نرخ بقای ۸۰ درصدی در مدل‌های حیوانی شد.

خط اول درمان سرطان تخمدان شامل حداکثر برداشتن تومور با جراحی و به‌دنبال آن شیمی‌درمانی است. اگرچه برخی بیماران در ابتدا به شیمی‌درمانی پاسخ می‌دهند، ۸۰ تا ۸۵ درصد به شیمی‌درمانی مقاوم می‌شوند، بنابراین جستجوی مداوم برای درمان‌های جدید در مورد سرطان تخمدان وجود دارد.

در ‌این ‌میان، پروتئین CKAP5 هرگز در رابطه با مبارزه با سرطان مورد مطالعه قرار نگرفته بود، زیرا هیچ راه شناخته‌شده‌ای برای خاموش‌کردن آن وجود ندارد. محققان اکنون برای اولین بار قادر شدند تا این پروتئین را از طریق نانوداروهای مبتنی بر RNA خاموش کنند.

محققان می‌گویند که ''ما ثابت کردیم CKAP5 می‌تواند خاموش شود و این روش باعث فروپاشی و نابودی کل سلول سرطانی می‌شود.''

البته به‌گفته محققان، این یک مطالعه آزمایشگاهی است و راه درازی در پیش است تا بتوانیم آن را به‌عنوان یک درمان مناسب و موثر برای سرطان تخمدان در نظر بگیریم.

سرطان تخمدان زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های نزدیک یا داخل تخمدان به‌طور مکرر در DNA خود جهش ایجاد می‌کنند. این باعث می‌شود که رشد و تکثیر آنها بسیار سریع‌تر از حد معمول باشد و در نهایت تومور ایجاد شود.

ممکن است هیچ نشانه‌‌ای از سرطان تخمدان در مراحل اولیه آن وجود نداشته باشد. برخی از علائم رایج سرطان تخمدان عبارتند از: خونریزی واژینال، فشار و یا درد در قسمت تحتانی شکم یا لگن، نفخ، درد در پشت، خستگی، از ‌دست ‌دادن اشتها و کاهش وزن.

هر کسی ممکن است به سرطان تخمدان مبتلا شود. با‌ این ‌حال، برخی از عوامل خطر وجود دارد که می‌تواند احتمال ابتلای فرد به این بیماری را افزایش دهد. این عوامل عبارتند از سابقه خانوادگی سرطان تخمدان یا پستان، سابقه شخصی ابتلا به سرطان پستان، چاقی و عدم سابقه بارداری.

این مطالعه اخیرا در مجله Science Advances منتشر شده است.
+6
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.