هفته‌نامه پرتغالی: فرح پهلوی در لیسبون بنیاد فرهنگی راه‌اندازی می‌کند

 شهبانو فرح، در کنار محمدرضا پهلویرادیو فردا: یک هفته‌نامه پرتغالی خبر داد که شهبانو فرح پهلوی (دیبا) قصد دارد در لیسبون پایتخت پرتغال بنیادی را «به یاد تاریخ ایران» تاسیس کند و بخشی از مجموعه‌های شخصی خود را در آنجا برای نگهداری بگذارد.

همسر آخرین پادشاه ایران که پس از انقلاب ۱۳۵۷ مجبور به ترک ایران شد، اکنون ۸۴ ساله است و در دو کشور فرانسه و آمریکا زندگی می‌کند.

شهبانو پهلوی به هفته‌نامه اکسپرسو گفت: «از یک سن خاصی شروع می‌کنید از خودتان سوالاتی بکنید و این‌گونه بود که من به این فکر افتادم که بنیادی به یاد تاریخ ایران ایجاد کنم تا بتوانم ارزش میراث فرهنگی‌مان [ایرانیان] را به جهانیان نشان دهم.»

او افزود: «در تمام این سال‌هایی که در خارج از کشورم گذرانده‌ام، چیزهای زیادی جمع کرده‌ام که فرزندان و نوه‌هایم نمی‌توانند نگه دارند.»
به نوشته این نشریه پرتغالی، شهبانو پهلوی اکنون به دنبال مکانی در لیسبون است تا دفتر این بنیاد و کلکسیون‌های خود، متشکل از کتاب‌ها، عکس‌ها، نقاشی‌ها و مجسمه‌های ایرانی را در آن جای دهد.

او تاکید کرد: «می‌دانم که پرتغال دارای یک دموکراسی باثبات و بالغ است، این کشور یک کشور چندفرهنگی، بردبار و باز به روی جامعه بین‌المللی است.»

پرتغال در حال حاضر میزبان چندین بنیاد خارجی است، مانند بنیادی که در دهه ۱۹۵۰ توسط گالوست گلبنکیان، بازرگان ارمنی یا شاهزاده آقاخان، رهبر معنوی مسلمانان شیعی اسماعیلی ایجاد شد.

ملکه سابق ایران در پاسخ به سوالی درباره وضعیت کنونی ایران نیز گفت که امیدوار است روزی «آزاد شدن ایران را ببیند» و «بازگشتن به کشورش باعث خوشحالی بزرگی خواهد شد.»

ایران پس از کشته شدن مهسا امینی، زن بیست و دو ساله کرد ایرانی در جریان دستگیری توسط گشت ارشاد، صحنه یک جنبش اعتراضی گسترده قرار گرفته است.

فرح دیبا به اکسپرسو گفت: «زنان ایرانی بسیار شجاع هستند! همه چیز بسیار وحشتناک و باورنکردنی است. تنها کاری که می‌توانم انجام دهم این است که برای آنها پیام‌های حمایتی ارسال کنم و مصاحبه کنم.»

چندی پیش، شهبانو فرح پهلوی در گفت‌وگو با رادیوفردا، در واکنش به ادعای سخنگوی دولت جمهوری اسلامی درباره خروج جواهرات سلطنتی از ایران، تأکید کرد که همه این جواهرات در گنجینه بانک مرکزی ایران قرار دارد.

ملکه پیشین ایران می‌گوید دی‌ماه ۱۳۵۷ و هنگام خروج از کشور، او بخش بزرگی از جواهرات شخصی‌اش را هم در «گنجه‌های کاخ نیاوران» برجای گذاشت.
+119
رأی دهید
-18

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۵
    کور شود آنکس که نتواند دید - لندن، انگلستان

    آمریکا و کلاً غرب ما را به مرگ تهدید می کند تا به تب راضی بشیم،الان حکایت ما شده که ملت(البته نه همه)خاندان پهلوی به جای ج.ا حاکم بشه
    42
    16
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۵:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    تمام دنیا به ما حسودی می‌‌کردند پیرزن‌ها ما می‌‌رفتند در خیابان .ما این را نمی خواهیم. ما سیبیل استالین و آقا دوست داریم. بنیاد فرهنگی .خانه کودکان در ایران نبود که چتر حمایت ایشون در آن نباشد.سفری به بلوچستان و جمله تاریخی. همه در راه بلوچستان. .خدمات فقط در یک سفر ۱۳۴۴. افتتاح تالار فرهنگیان با دانش آموزان و فرهنگیان . و در همان روز فرستنده یک سد کیلو واتی رادیو زاهدان و به مردم بلوچ قول می دهد "که از این پس نماینده شما مردم بلوچ باشد". زاهدان افتتاح نمایشگاه صنایع دستی زنان بلوچ سوزن دوزی و کلاس مبارزه با بیسوادی .برا اولین بار در تاریخ ایران زنان بلوچ کپر ها ترک و وارد زندگی‌ اجتماعی شدند. خاش افتتاح درمانگاه شیر و خورشید . دهکده مرزی قاسم آباد تا پمپور افتتاح بیش از ۲۰ دبستان . فقط باید گفت.خاک بر سرت پیرزن.
    26
    23
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۶:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    varied - ریزه، ترکیه
    درود بر شهبانوی ایران زمین
    25
    43
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    ۱) خانمها وآقایان؛ دوستمان آقای زرتشت هر وقت راجع به بلوچستان قلم سرایی میکند آن چیزی را علاقه دارد می نویسد. نه آن چیزی که واقعیت است. تعجبم این بار از افتتاح کارخانه تانک سازی در زاهدان چیزی ننوشتند. ایشان را تصحیح بکنم که قاسم آباد دهکده مرزی نیست؛ بلکه در ۱۳ کیلومتری بمپور قرار دارد. بمپورهم در ۲۴ کیلومتری ایرانشهر! در زمان شاه همین مسیر چند کیلومتری را شترو الاغ زودتر از ماشین می رفت. چون دست انداز و خاکی ریگزار بود.
    16
    15
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۰:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    ۲) آقای زرتشت اگر اطلاع کافی ندارند یا منبع اطلاعاتی اشان ناقص است بهتر است واقعیتها را تحریف نکنند. آری! سوزندوزی رواج داشت. در کوره دهات ها زنان بینوا برای کار سوزندوزی و نداشتن عینک بینایی خود را از دست می دادند. وقتی که پارچه های سوزندوزی بین زنان تقسیم میشد معمولا یک سوزندوزی سنتی چند ماه طول میکشید. در خیلی موارد پیش می آمد که گاو گرسنه بخاطر فراموشی سوزندوز در بیرون کپر, این پارچه را با سوزن میخورد. که هم سوزندوز کار چند ماهه اش برباد میرفت و هم گاو بخاطر خوردن سوزن درگلو نحیف و درنهایت کشته می شد.
    18
    12
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۱:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    ۳) - تراخم و بیماری شب کوری بخصوص در بین سوزندوزان فراوان بود. خوانین و فئودالها صاحبان اصلی بلوچستان بودند. نمایندگان مجلس بلوچ ولی فقط و فقط و فقط و فقط ازخوانین بودند . رای گیری هم فرمایشی بود. هر منطقه انتخاباتی خان خود را داشت. بسیاری از بلوچها برای باغبانی و شتربانی به کشورهای عربی برای کار می رفتند. نه تنها بلوچها بلکه بسیاری از مردم لار. گراش. اِوز. خنج. در استان فارس برای امرار معاش روانه این کشورهای منطقه می شدند.
    17
    15
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۱:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    ۴)- فقرو نداری و تهیدستی بخوبی دیده می شد. هر موقع از دربار کسی به بلوچستان می آمد صف مردم فقیر؛ برای دادن نامه های خود برای کمک به هویدا و شاه و غیره طولانی بود. همان موقعی که ریخت و پاش های ۲۵۰۰ساله برپا شده بود مردم در فقر بودند. باقی مانده پنیرهای فرانسوی و هلندی از این جشن ۲۵۰۰ ساله را, ماشین های جیپ شهباز به بغل جاده خاکی پرتاب میکردند مردم هجوم می آوردند و نمیدانستند این مواد غذایی چیست.
    17
    13
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۱:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    ۵)- وقتی که شاه یا شهبانو برای بازدید از شهرهایی چون زاهدان, ایرانشهر, چاه بهار می آمدند؛ شهرها را تمیز و از یکماه قبل آموزش شعارها و گروههای رقص محلی و فولکلور را در مدارس تبلیغ و آموزش میدادند. شرکت سهامی زراعی صاحب زمینهای حاصل خیز بود که در آن جالیزات چون هندوانه وخربزه برداشت میشد. که در دست کدخدا ها و قشر خاصی بود. موقع برداشت این هندوانها به جاهای دیگر ایران ارسال و مقداری بین مردم در این باغات داده میشد. بشرطی که هندوانه در محل شرکت قاچ میشد و تخم داخل هندوانه باید جدا میشد چونکه میگفتند؛ این هندوانه ها از بذر مرغوب است نباید بذر به بیرون برده شود.
    18
    13
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۱:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    ۶)- چاههای عمیق متعلق به سرداران و وابستگان حکومتی بودند. منطقه دشتیاری زرآباد چاه بهار که حاصلخیزترین زمینهای کشاورزی را دارا است؛ مردمش از آب آشامیدنی استفاده میکردند که از باران جمع میشد. هم دامها می خوردند و هم مردم در آن برکه لباس می شستند. قصدم این نیست که بگویم حالا گل و بلبل است ولی این فقر ریشه دار از زمانهای گذشته مردم این منطقه را بغل کرده است و ادامه دارد. گفتنی ها بسیار زیادند ,اگر چنانچه کسی تعصب دارد و میخواهد همه چیز را خوب ببیند مشکل بنده نیست. من بلوچی هستم که تمام این فلاکت ها را از نزدیک دیده ام. بقول دوستمان میدانم اکنون چه کسی طبق عادت پاچه را میگرد! برایم مهم نیست و فاقد بها است. جانتان جور
    18
    15
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۱:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    Khashayar Azin - تبریز، ایران
    کار فرهنگی اگر درست انجام بگیره قدرتش از هر بمب اتمی بیشتره شهبانو مادر وطن خوش امدی در عرصه های فرهنگی
    17
    16
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۸
    pirzan e irani - استکهلم، سوئد
    ببین سرکلانتر زرتشت: افراد احمق همیشه براین باورند، که بهتر از هر کس دیگری هستند.همیشه دیگران مقصرند.همه حسودند! باید یقین داشت اگر هر سیستم و حکومتی بر مبنای دمکراسی و حقوق شهروندی و مدنی بنا شده باشد، حسودها هیچ کاری نمیتوانند بکنند. این فرضییه را که دیگران به ما حسودی کردن، در عطاری شما سلطنت طلب ها فقط خرید وفروش میشود.البته بنده به شما حسادت دارم که این مطالب کشکی و بنجل رو ازکجا مییاری؟
    12
    11
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۲:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    گرامی . انکار نمیکنم که در زمان شاه فقید بخش های وسیعی از کشور پهناور ایران فقر شدیدی حاکم بود ؛ اما آیا بانی فقر رضا شاه و فرزندش بودند و یا فقرریشه چند صدساله و حتی هزار ساله در مناطق ذکر شده داشته ؛ یعنی آیا بلوچستان در دوران قاجار و صفوی و تا هزار سال قبل در شکوفایی اقتصادی بوده و خاندان پهلوی فقر را به این استان تحمیل کردند ؟
    14
    16
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۲:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    ادامه ، در دوران کودکی و در زمان شاه بخاطر موقعیت شغلی پدرم با یک خانواده کره ای معاشرت نزدیک داشتیم ، کره جنوبی انقدر فقیر بود که حتی کارمند بالای سفارت در تهران آپارتمان بسیار ساده ای در اختیار داشتند ، کره را ژاپنی ها مستعمره و بعد ویران کردند ، بعد جنگ داخلی ، و‌جنگ‌نیابتی شوروی و امریکا در آنجا ، اما مردم آنجا بجای کینه ورزی بازدارنده به تجاوزگران خارجی ، جنگ داخلی و سیاستمداران کشورشان ، به دولتمردان خودشان شانس رفرم اقتصادی و اجتمایی دادند ، علیرغم رشد اقتصادی شگفت انگیز ایران و کره جنوبی در آن سالها ، همچنان میلیون ها کره ای و ایرانی در فقر بودند ، آنها مسیر توصعه صنعتی را پیش گرفتند و ما مسیر انقلاب و کینه ورزی به رژیم پهلوی ، ، بقیه داستان را خودت حدس بزن و نتیجه گیری کن . کره ای ها میخواستند مثل ژاپن ثروتمند و صنعتی بشوند ، و شدند ، روشنفکر ما میخواست ایران سویس بشه و دیدیم که چه شد ،
    12
    16
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۲:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    ادامه ، اما در مورد جشن های ۲۵۰۰ ساله ، اتفاقا حتی مرحوم پدرم که بطور غیر مستقیم ارتباط کوچکی در پروسه این جشن و میهمانان خارجی داشت ، مخالف کلیت این جشن و مخارج آن بود ، رک بگویم که او هم مانند میلیون ها ایرانی داستان این همه خرج را نمیفهمیدند ، اما امروز که صنعت توریسم کشورهای ورشکسته و فقیر اروپای جنوبی ، ترکیه ، آسیای جنوب شرقی را به جایگاه کنونی رسانده ، درک انسان بهتر میشه ، شاه فقید اهدافی داشت که ما نمی فهمیدیم ،
    11
    16
    جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۳:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    کوروش گرامی؛ بنده عرض کردم که این فقر ریشه دار از زمانهای گذشته مردم این منطقه را بغل کرده است و ادامه دارد. منظورم هم این نیست که بلوچستان در دوران قاجار و صفوی و تا هزار سال قبل در شکوفایی اقتصادی بوده است. ولی ما نمی توانیم این فلاکت ها را دراین زمان فراموش بکنیم! انتخابات فرمایشی برای مجلس ودادن قدرت فقط و فقط به خوانین و سرداران بلوچ را؛ نباید دیگرتحفه قاجار و صفوی بدانیم؟ اگر هم بود چرا اصلاح نشد؟ در تاریخ بلوچستان برای همیشه نمایندگان انتخابی مجلس ۱۰۰٪ از خوانین بوده اند.فرماندار بخشدار رییس آموزش و پرورش و غیره تقریباً از فک و فامیل های این قشر بوده اند. مشکل عمده در این است که دوستان هیچ کمی و کاستی را در قبل نمی پذیرند. جانت جور
    4
    10
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۵:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    ساربان - نورمبرگ، آلمان
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    هیچ کسی ادعا نمیکنه که قبل از انقلاب دوره شاه صد در صد عالی و بی عیب بوده من خودم اگر بخواهم به آن دوره امتیاز بدهم از ۱۰۰ فقط ۷۵نمره میدهم ولی در آن دوره فقط ایران نبود که با مشکل فقر روبرو بود حتی کشورهای کمونیستی هم همین مشکل را داشتد مثلاً اگر به کشورهای جدا شده از شوروی بروید میبینید که آن ابرقدرت هم کار خاصی برای جمهوری های شوروی نکرد به غیر از اینکه تحصیل رو رایگان کرده بود ولی مردم نقاط دور افتاده در فقر بودند همین آمریکای ابر قدرت هم درش افراد فقیر کم نبودند و همین الآن هم کم نیستند تنها کشورهای اروپای غربی آن هم نه همه شان وضع بهتری داشتند چون به شکل سوسیالیستی اداره میشدند چین کمونیست در دوره مائو میلیونها نفر را به خاطر گرسنگی از دست داد! در زمان جنگ جهانی اول اروپا و آمریکا درگیر جنگ بودند ولی ایرانی ها ۹میلیون کشته به خاطر گرسنگی و بیماری دادند. سرهنگ ام. اچ داناهو، افسر اطلاعاتی ارتش بریتانیا و خبرنگار ویژه دیلی کرونیکل در ۵ آوریل ۱۹۱۸ وارد ایران شد در کتابش "ماموریت به پرشیا" می‌نویسد: ادامه دارد
    6
    3
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    ساربان - نورمبرگ، آلمان
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    اجساد مردان و زنان در معابر عمومی افتاده بود؛ پشته‌های چروکیده و تلنبار شده بشریتی فلک‌زده، در میان انگشتان خشکیده آنها هنوز دسته‌ای علف که از خاک بیرون کشیده بودند دیده می‌شد یا ریشه‌هایی که از مزارع کنده بودند تا شکنجه مرگ از گرسنگی را سبک‌تر کنند. در همدان نان، تنها قوت مستمندان، بسیار گران بوده. روز ششم مارس آقای مک‌دانل کنسول بریتانیا رسما محاسبه کرد که روزانه دویست نفر از گرسنگی می‌میرند.‌ هشت زن دستگیر شدند و اعتراف کردند چند بچه را از فرط گرسنگی کشته و خورده اند از جمله یک و مادر دختر که در حین پختن یک دختر هشت ساله دستگیر شدند و بعد در مقابل اداره تلگراف همدان سنگسار شدند. جالب اینجاست که احمد شاه حاضر نبود که در همچین وضعیتی غلات انبار شده اش را به قیمت ارزانتری در اختیار مردم بگذارد! اما وضع در زمانی بهتر شده که رضا شاه کبیر قدرت را در دست گرفت با تمام خیانتهایی که بهش شد ولی پابرجا ایستاد تا آن ویرانه را کمی سروسامان بدهد! درضمن درمورد تخم هندوانه که نوشتی اغراق کردی مگه میشه تخم اون همه هندوانه رو جدا کرد!.
    8
    5
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    ساربان - نورمبرگ، آلمان
    محترم؛ سخن حقیر نه از دوران احمدشاه است. نه قاجار. ونه رضا شاه. بلکه حوالی سال ۱۳۵۰. آیا موقعی که ریخت و پاش های جشنهای ۲۵۰۰ ساله صورت گرفت؛ ایران مشکل اقتصادی داشت و کشور فقیری بود? فرموده اید اعراق کرده ام! مگر در بحث حدود یکسال پیش شما به بنده نگفتید که اغراق میکنم ؛ ازکره و فیلیپین برای کار به ایران می آمدند و کسی برای شترچرانی و باغبانی به کشورهای عربی نرفته است. حتی به تدبیری بلوچها را شترچران لقب نمی دادید? نوشتید اگر از من بپرسی این شترچران ها زیاد هم بدشان نمیآمده از شغلی که داشتند وگرنه ما سالهاست که با شتر دیگر این ور آن ور نمیرویم. [البته درآن موقع اسم کاربری محترم گارد جاویدان بود].بنده شجاعت شما را می ستایم از این که ۲۵٪ ازنمره ۱۰۰٪ کارنامه قبولی را تخفیف داده اید.امیدوارم مورد حمله دوستان هم مرام خود قرار نگیرید.
    3
    3
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    اول اینکه وسط دعوا نرخ مشخص نکن. " اکنون چه کسی طبق عادت پاچه را میگرد" این ابراز عقیده نیست. هرکسی مخالف من است پاچه می‌‌گیرد. اگر ترس از مخالفت با ایده خود داردی جای شما اینجا عوضی است. دوم اینکه ادبیات شما شباهتی عجیب به پیرزن دارد. همیشه جفتی ابراز عقیده. من بلوچ هستم و این محرومیت را دیدم. پیرزن .من محروم بودم بابا کفش نداشت. زمان شما چه بلوچی هستی که مدعی ما تولید هنداونه داشتیم ؟ هندوانه بلوچستان کجا بود بر صادر ؟ در یک منطقه بی‌ آب. ؟ آن تخم هنداونه که گفتی‌ زیادی پاستانی پاریزی خوانده .از آنجا کپی کردی.که در زمانی در بلوچستان خار‌ها را در کویر شکاف می‌‌دادند و یک تخم هندوانه در این شکاف فرو می‌‌کردند.این تخ هندوانه مثل پارازیت آب خار را می‌‌مکید و رشد می‌‌کرد. تنها چیزی که در رابطه با تخم هندوانه و بلوچستان با هم ربطی دارند. ۱۹۵۰ در رابطه با کم آبی‌ این شیوه ممنوع شد.یادم میاد فریاد می‌‌زدید. شاه می‌‌خواهد ما را وابسته به اسراهیل کند. بدین خاطرممنوع کرد. بگذریم. منطق هم که ماشااله همه از "اینجا رادیو مردم از باکو"
    5
    4
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۳:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    ادامه : منطق هم که ماشااله همه از "اینجا رادیو مردم از باکو" اخر عزیز چاخان که می‌‌کنی‌. یک جوری چاخان بکن که بخورد. فاصله شیراز تا زاهدان بیش از ۹۰۰ کیلومتر است. راستی‌ باید باور کنیم .هرشب بعد از جشن‌ها ۲۵۰۰ ساله پنیر باقی‌ مانده را سوار جیپ می‌‌کردند ۹۰۰ کیلومتر تا زاهدان.؟ عجب ؟ بقیه هم که چیز جدید نیست. ولی‌ ما دیگر در سال ۵۷ نیستیم. این چیزها آن زمان خرید داشت. امروز تمام.اگر حاضر شودی با فاکت سخن. مقایسه . آمار رشد اقتصادی بین ۱۹۴۴ تا ۱۹۵۷. فرهنگ عمومی و سنتی حاکم بر جامعه بلوچستان .مبارزه با آن . به روی چشم. وگرنه سخن‌ها دولت آبادی راجع به بلوچستان را ما هم حفظ هستیم
    4
    3
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۳:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    پاچه را گدا گشنه هایی میگرفتند و میگیرند که از فرط عقده و غرض ورزی با چشمانی کور و منطقی کورتر مسائل را حلاجی میکنند. آبی که در هاون میکوفتند تف سربالا شد و حق به حقدار رسید. حتی در بلوچستانی که مدعی هستید پنیر گندیده جشن های ۲۵۰۰ ساله را کنار جاده پرت میکردند!، فریاد جاوید پهلوی به هواست. جانت جورواجور!
    4
    2
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۴:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    ساربان - نورمبرگ، آلمان
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    شما جشن های ۲۵۰۰ ساله را علم کرده اید و میگویید که ریخت و پاش شده!! اولاً طبق برآوردی که شد حدود بیست میلیون دلار خرج آن جشنها شد! جشنهایی که فقط تبلیغاتی بودند برای شناساندن ایران به دنیا و کشاندن سرمایه گذاران خارجی به ایران و همینطور رونق دادن صنعت توریسم! دوماً اگر شما اهل تحقیق بودید حتماً متوجه میشدید که سال بعد از آن جشنها دو برابر همین مبلغ توسط خارجی جهت سرمایه گذاری و همینطور توریسم وارد ایران شد و چندین هتل و هزاران دستگاه اتوبوس نو وارد حمل و نقل ایران شد و بدین ترتیب هزاران شغل هم در همین رابطه بوجود آمد شما یک نگاه به عکسها و فیلمهای همان دوران بیانداز تا بهت ثابت بشه که توریسم چه رونق خوبی گرفته بود و اگر همینطور پیش میرفت قطعاً از ترکیه پیش میافتادیم!
    4
    2
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    هدف جشن‌ها ۲۵۰۰ ساله چه بود ؟ اگر منبع ما حزب توده مجاهد چریک باشد بله. ریخت و پاش بود. ولی این قماش فراموش کرده که ما در ۵۷ و قبل از ۵۷ نیستیم. دیگر این غلو‌ها ۵۷ اتی خریدار ندارد. حزب توده مدعی شد. که این جشن بیش از ۳۰۰ میلیون دلار خرج بر داشته. البته آنقدر زیرک که خرج ساختن برج شیاد .فرودگاه شیراز. و اصفهان را هم قسمتی‌ از خرج جشن حساب می‌‌کردند. دروغ تا آنجا که حساب آنجا نداشت هدف جشن‌ها ۲۵۰۰ ساله نشان دادن تاریخ ایران به جهان و رونق توریست بود.تا آن زمان جهان تصور از ایران ناشی‌ از نوشته ها جهان گردان دوران قجار بود. کلا جشن چیزی نزدیک ۲۰ تا ۲۵ میلیون بود که ۶۰ درصد آن توسط سرمایه خصوصی و بقه آن هم با صرف جوهی در ادارات به دست آمد. شرط اول محمد رضا شاه با قسمت خصوصی . شما بیشترین سود را از این جشن خواهید برد. ورود سرمایه و رونق توریست. شرط من در عرض سه سال باید مجانی بیش از ۲۵۰ دبستان در روستا‌ها ایران ساخت شود، این رقم داوطلبانه به ۳۰۰ رسید.
    4
    2
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    1- آقای زرتشت؛ جنابعالی عزم آن را دارید که بنا به عادت به مخالف بینش خود برچسب بزنید. کما اینکه به بنده میگفتید بلوچ روسی. لطفاً در مورد چیزی که نمیدانی اظهار فضل نفرما! اگر توان نداری یا اگاهی نداری؛یا الزایمر داری بیراهه ننویس! در کجا پیرزن گفت که کفش نداشتم? بنده در یکی از بحثها اشاره کردم که بعضی از بچه ها در بلوچستان برای رفتن به مدرسه حتی کفش هم نداشتند نه پیرزن! اگر مشکل حافظه دارید مگر اجباری هست ارزان بنویسید? آقای زرتشت؛ وقتیکه این جش ها تمام شد این مواد غذایی تقسیم شد. نه روزانه! صادرات هندوانه به فرانکفورت نبود بلکه به شهرهای نزدیک.
    2
    2
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    ادامه : این رقم داوطلبانه به ۳۰۰ رسید. می‌‌دانید تلخی کار کجا بود؟ آهنگ معروف جشن را موسیقیدان برجسته چپ آن زمان چکسلواکی ساخت . با نام "میراث فرهنگ جهان". ولی‌ ما کاسه از آش داغتر .ارباب این‌ها از شرق می‌‌آمد حیران و تحسین .ولی‌ ما بعد از ۷۰ سال هنوز دست از سر این جشن بر نمی‌‌داریم. همان شعار‌ها سال ۵۷. بابام کفش نداشت . شاه جشن گرفت. مخارج جشن انقلاب سرخ اکتبر در وسط مسکو هر سال ۲۰ میلیون خرج بر می‌‌داشت ولی آن اشکال نداشت
    2
    1
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    ادامه)-آن تصوری که شما از بلوچستان دارید غلط است. در گذشته آب برای کشاورزی در سد بمپور. رودخانه بمپور که به جزموریان ختم می شد; و چاه های عمیق نهرهای آب فرآوان بود. هندوانه و خربزه گندم و ذرت و یونجه و خرما; یا در قسمت کوهستانی چانف و یا لاشار مرکبات کشت می شد. در قسمت سردسیر خاش زاهدان و کارواندر هلو غیره. چطور شما به استناد اطلاعات غلط حق دارید بنویسید; ولی بنده در آن منطقه بزرگ شده ام باید به اطلاعات غیر واقعی شما تایید بزنم? اگر به این دلخوش میشوی بله قربان حق باشماست! بلوچستان در گذشته آبادترین و پیشرفته ترین استان ایران بود.
    0
    4
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۶:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    وقتی که شما با دیدن یک سوزندوزی با اطلاعات غلط جوگیر می شوید رنج ها را خوب جلوه می دهید؛ وقتی که نمی دانید و پشت این سوزندوزی ها چه زجرهایی نهفته بود نباید معترض باشم?. جشن مسکو یا چین یا آلمان به من چه? من یک ایرانی ام حق دارم از وضع و حقوق شهروندی خودم درگذشته و حال بپرسم. نباید بپرسم محرومیت منطقه من بخاطر چه هست? نباید بپرسم چرا نماینده مجلس چه در گذشته وحال انتصابی باشد? چرا در زمان گذشته خوانین مالکان و صاحبان قدرتمند بلوچستان بودند. و چراهای دیگر!
    1
    5
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۹:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    پرسش ساده! اگر در دوران گذشته همه چیز ایده آل بود; چرا این نظام ایده آل یا تقریباً ایده آل تو سقوط کرد?
    0
    4
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۹:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    گرامی . در اینجا کسی مدافع کم اهمیت دادن به توسعه رفاه و اقتصاد در بلوچستان نیست . نمیتوان خود را ایرانی نامید و از دیدن فقر شدید در روستاهای این استان متاثر نشد . در عین حال باید شرایطی را که بطور غیر مستقیم مشکلات این منطقه را افزون کرده توجه داشت . مهمترین مشکل کمبود اب و زیر ساخت ها در این بخش از ایران است . همین امر سرمایه گزاری داخلی و خارجی را در یک سیستم طمعکار کاپیتالیستی محدود میکرد . نمیتوان همه کاسه کوزه ها را بر سر رژیم پهلوی شکست. براستی درامد کل کشور در ۱۵ سال اخر آن دوران چقدر بود ؟ بازبینی رشد اقتصادی چین نشان میدهد که توصعه همزمان در کل کشور نبوده و هنوز فقر در بخش های حاشیه ای چین رایجه ؛ اما روند مبارزه با فقرمثبت است . به امید زندگی بهتر برای کل ایران
    2
    2
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۰:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    1-آقای کوروش؛ قهر طبیعی مشکلات جوی شرایط منطقه ای و غیره در هر منطقه فرق میکند.بنده قصد مقایسه بلوچستان با گیلان را ندارم. دوست خوب؛ چرا مثال چین و ژاپن و کره را برایم می آورید بنده از فساد گسترده در دوران شخص پهلوی می گویم. وقتی که میگویم بلوچستان در دست باندهای خوانین و سرداران طوایف می چرخید مگر چین این تصمیم را گرفته است? اگر دولت پهلوی مقصر نیست پس کیست? وقتی که می پرسم چرا در تاریخ بلوچستان فقط خوانین وکیل فرمایشی مردم بلوچ باشند. اگر پهلوی مقصر نیست پس چه کسی است ? حتی خامنه ای در دوران تبعید در ایرانشهر پیش همین خوانین زندگی می کرد.
    2
    2
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۳:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    ۲- دوست خوب؛ تقسیم ناعادلانه ثروت پارتی بازی و باندبازی; مردم زحمتکش بلوچ و سیستانی ها را در زمان پهلوی به فلاکت رسانده بود. وقتی که خمینی آمد عوامفریبانه حرف دل مردم رنجدیده را زد. سرداران طوایف فراری شدند. دهقانان و کشاورزان جشن گرفتند چونکه دیگر مجبور نبودند برای خان کار بکنند یا یک گوسفند مالیات به کسی بدهند .حتی گرفتن یک شناسنامه برای بلوچ در مواردی احتیاج به پارتی داشت. گرفتاریهای سیاسی و اجتماعی و فضای دیکتاتوری بماند سرجایش صحبتش را نمیکنم. جانت جور
    2
    2
    شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۳:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    مرسی از کامنت ها ، متاسفانه من اطلاعات زیادی از مشکلات بخش های جنوبی کشور بطور عموم‌و‌خصوصا سیستان و بلوچستان ندارم ، پس نمیتوانم نقدی جدی به صحبت های شما داشته باشم ، لذا ضمن تشکر ، نظرات شما را دنبال می‌کنم ،
    0
    1
    یکشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۱:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    millionaire - منچستر، انگلستان
    ساربان - نورمبرگ، آلمان
    اخه چی میفهمی تو مردک؟! وقتی هیچی سرت نمیشه چی میگی بیخود ....می‌زنی ؟! خفه کار کن ببین استاد بلوچ چی میگه ، البته بعید میدونم چیزی بفهمی
    2
    3
    یکشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۱:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    ساربان - نورمبرگ، آلمان
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    من داستان انقلاب را در کتابها نخواندم و کسی هم برام تعریف نکرد من مردم را دیدم و با آنها صحبت هم میکردم این طبیعی است که کسی مثل آیت الله خمینی که لقب سید رو هم یدک میکشید وقتی بگه آب و برق را مجانی میکنیم و پول نفت را به در خانه تان میآوریم و تقدیمتان میکنیم و بعد شما را از لحاظ معنوی هم آدم میکنیم کسی شک بهش نکنه و خیلی ها هوس کنند دنبالش راه بیافتند ولی جالب اینجاست که سیستان و بلوچستان تنها استان کشور بود که آنقدر هم در آن دوران انقلابی نبود حالا شاید به لحاظ تفاوت مذهبی بود
    0
    1
    یکشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۳:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    سپاسگزارم. جانت جور
    1
    0
    یکشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۷:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.