هشدار یک کارشناس اقتصاد: دلار ممکن است به ‌زودی قدرت جهانی خود را از دست بدهد

 عکس تزیینی استیورونیوز: از زمان جنگ جهانی دوم، دلار آمریکا قوی‌ترین ارز جهان بوده است، اما حالا یک کارشناس اقتصادی هشدار می‌دهد که به ‌زودی ممکن است این ارز جهانی، قدرت خود را از دست بدهد.

جان کارنی، سردبیر اقتصادی نشریه «برایت بارت» در نشستی در برنامه «آخر هفته با فاکس و دوستان» هشدار داده است که ضعیف بودن ارزش دلار می‌تواند «تهدیدی جدی» برای نفوذ حیاتی آمریکا در صحنه جهانی باشد.

او ادامه داد: «این نه تنها یک تهدید جدی است بلکه به نظر من اجتناب ناپذیر هم هست. ما بعد از جنگ جهانی دوم، سه مرحله را پشت سر گذاشتیم. زمانی ایالات متحده بزرگترین اقتصاد جهان بود. در دهه ۱۹۷۰، بانکداری جهانی اساسا حول دلار چرخید و با سقوط اتحاد جماهیر شوروی، کل جهان، کم و بیش تحت سلطه دلار آمریکا قرار گرفت.»

اما به گفته کارنی «این وضعیت در حال تغییر است. چین و روسیه شروع به ساخت یک بلوک ارز جایگزین کرده‌اند.»

اظهارات این کارشناس به تلاش‌های مدام چین برای حذف دلار اشاره دارد. به نظر می‌رسد چینی‌ها روند استراتژیک دلارزدایی از معاملات تجاری خود را در جریان تهاجم روسیه به شبه جزیره کریمه اوکراین آغاز کردند. ویل کین، مجری مشترک برنامه «آخر هفته با فاکس و دوستان» در این باره گفت که در نتیجه نزدیک به ۳ درصد از پرتفوی ذخیره در حال حاضر در یوآن چین قرار دارند.

به گزارش صندوق بین‌المللی پول، در طول دو دهه گذشته، دلار آمریکا ۱۲ درصد از سهم بازار را از دست داده و از ۷۱ درصد به ۵۹ درصد کاهش یافته است.

آقای کین در این باره پرسید: «جایگزینی چین چقدر قابل دوام است؟» کارنی هم در این باره پاسخ داد: «من فکر نمی‌کنم در دراز مدت، یوان به ارز غالب جهان تبدیل شود و واقعا یک تهدید حساب آید. زیرا سیستم کمونیستی چین به اندازه کافی باز نیست اما سیستم اقتصادی آمریکا باز است. بنابراین کشورهای دیگر می‌توانند اعتماد کنند که ما ارز ذخیره را دستکاری نمی‌کنیم.»

کارنی تاکید کرد: «بنابراین من فکر نمی‌کنم یوآن چین به ارز غالب تبدیل شود. من فکر می‌کنم اروپا و نزدیک‌ترین متحدان آن و ژاپن همچنان روی دلار باقی خواهند ماند. همچنین به اعتقاد من سعودی‌ها و اکثر کشورهای نفتی می‌خواهند رابطه نزدیک خود را با دلار حفظ کنند. با این حال، من فکر می‌کنم که ما بلوک‌های جایگزینی خواهیم داشت که خیلی سال است نداشته‌ایم.»

کارنی همچنین استدلال کرد که تصمیم ایالات متحده برای کاهش کسری تجاری با چین از نظر اقتصادی برای این کشور مفید است و قدرت دلار را تقویت خواهد کرد.

او گفت: «ما در حال بازگشت به نوعی جنگ سرد هستیم که در آن بلوک‌های مختلف اقتصادی و بلوک‌های مختلف ارزی وجود دارد. ما تلاش می‌کنیم کسری تجاری کمتری با چین داشته باشیم. این یکی از اهداف آشکار سیاست ایالات متحده در حال حاضر است.»

کارنی نتیجه گیری کرد: «در حالی که ما سعی می‌کنیم این کسری تجاری را کاهش دهیم، چین طبیعتا دلار کمتری خواهد داشت، به این معنی که آنها باید به سمت یک سیستمی که مبتنی بر دلار نباشد، حرکت کنند. بنابراین این به نفع ما هم خواهد بود. بخشی از سیاست ماست. لزوما برای اقتصاد ایالات متحده عالی نبوده که کل جهان با دلار کار کند. در واقع این روند می‌تواند سودمند هم باشد.»
+19
رأی دهید
-28

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۲۶
    romano - تهران، ایران
    آمریکا مشغول لات بازی بین المللیه یک گزارش از فرید زکریا در برنامه GPS در سی ان ان اخیرا در این مورد پخش شد که این رو دقیقا توضیح میده از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۳ قرض خارجی آمریکا ۳۲ برابر شده و این ناشی از جنگهای سفارشی اسرائیل بوده (۱۵ تریلیون هزینه جنگ) واشنگتن برنامه‌ای برای اقتصاد داخلی و خارجی نداره حتی متحدینشم دقیقا نمیدونند چی از حال و آینده میخواد در مقابل اقتصادهایی مانند چین و هند دقیقا میدونند چه میخواهند. دلیل مهاجرت اقتصادهای بزرگ همینه اینها میدانند با این رهبری پیر و ایدولوژیک آمریکا هیچ آینده یا معجزه اقتصادی برای آمریکا طی یک دهه آینده نخواهد بود. جواب اقتصاد پویا را با اوباش گری بین‌المللی نمیتوان داد واشنگتن اگر میخواهد پیروز میدان اقتصاد باشد باید اول از تنش تا حد ممکن دوری کند و تا میتواند روی استعدادها سرمایه گذاری کند و روابط خود را بهبود ببخشد. تیم کوک مدیر اپل اخیرا در جواب اینکه چرا اپل در آمریکا ساخته نمیشود گفت چین کارخانه ارزان نیست و چین دیگر یک اقتصاد کارگر محور نیست بلکه تخصص محور است شما در یک ساعت میتوانید به اندازه یک استادیوم فوتبال نیروی متخصص جلب کنید.
    3
    5
    ‌سه شنبه ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۳:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    paksan - ایران، ایران
    قطعا به نفع دلار و آمریکا خواهد بود.اگر چین دست به حذف دوجانبه دلار بزنه و رو به استفاده از ارز خودش بیاره اون موقع نمیتونه دیگه ارزش یوان رو مصنوعی دستکاری کنه چون باعث ضرر و نارضایتی کشورهای معامله کننده با چین خواهد شد. چین سالهاست برای ارزان شدن تولیداتش ارزش یوان رو دستکاری و پایین میاره و به تولیدات چین سوبسید پنهان هم با کاهش ارزش برابری یوان با دلار و هم نقدی میده تا بازارها رو تصاحب کنند ولی با وارد شدن یوان به معاملات قطعا چین مجبوره حداقل ارزش یوان رو ثابت نگه داره و این موضوع باعث گرانتر شدن تولیدات چین با‌ تورم و در مقایسه با سایر کشورها خواهد شد . آمریکا سالهاست داره به دستکاری قیمت یوان اعتراض میکنه و به نظر میرسه چین تصور میکنه میتونه هم با یوان وارد دادوستد بشه هم قیمت یوان رو ثابت نگه داره و احتمالا برنامه اش اینه که جبران گرانی کالاهاش رو از دسترسی به نفت و مواد اولیه ارزان از روسیه و ایران و آفریقا برای تولید کننده هاش میتونه جبران کنه ولی در هر صورت احتمال موفقیت این‌موضوع ریسکی هستش که آمریکا رو‌خوشحال خواهد کرد.
    3
    5
    ‌چهارشنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۵:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.