فکت‌نامه: ادعای نصب پدافند عمود‌انداز بر قایق‌های تندروی سپاه«نادرست» است

العربیه: وب‌سایت «فکت‌نامه» که ادعاهای مقامات جمهوری اسلامی را راستی آزمایی می‌کند، در گزارشی، تصاویر منتشر شده از یک سامانه پدافند عمودانداز را که اخیرا رسانه‌های ایران به‌عنوان تصویری از پرتاب موشک از عمود‌انداز «نواب» بر روی یک قایق تندروی سپاه منتشر کرده‌اند، «نادرست» ارزیابی کرده است.

فکت‌نامه سه‌شنبه 23 اسفند با بررسی مستندات، اعلام کرد که تصویری که خبرگزاری‌های حکومتی ایران روز یکشنبه 21 اسفند تحت عنوان «تصاویری از لحظه شلیک موشک عمود پرتاب [نواب] از شناور پدافندی کلاس ذوالفقار نیروی دریایی سپاه» منتشر کرده‌اند، در حقیقت مربوط به «آزمایش موشک استاندارد SM-6 Dual I» آمریکایی است که در تاریخ 23 آذر 1395 انجام شده و ویدیوهای آن شش سال پیش توسط وزارت دفاع آمریکا منتشر و از سوی یک مجموعه چندرسانه‌ای در حوزه صنایع هوافضا، به‌نام «ایویشین ویک نتورک» در یوتیوب هم منتشر شده است.

مجموعه فکت‌نامه همچنین تاکید کرده که از سامانه پدافندی نواب (یا نمونه زمین پایه آن، زوبین) اطلاعات زیادی در دسترس نیست.

در این گزارش همچنین آمده است که تنها دو سری تصویر و ویدیو از شلیک موشکی عمودپرتاب از یک قایق کلاس ذوالفقار، منتشر شد که آن هم از فاصله «دور» بوده است.

بر اساس این مستندات، فکت‌نامه انتشار این ویدیو را نیز مانند بسیاری از اظهارات قبلی مقامات نیروی دریایی جمهوری اسلامی، «نادرست» و تحت تاثیر مبالغه تلقی کرده است.

در سال‌های گذشته فرماندهان نظامی و نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی بارها سعی کرده‌اند این کشور را به عنوان یک وزنه سنگین در نیروی دریایی نمایش دهند.

ناظران می‌گویند که طرح این ادعاها و تهدیدهای همیشگی سپاه پاسداران به بستن «تنگه هرمز»، در حالی‌که تجهیزات نیروی دریایی ایران نیز فرسوده هستند و تاکنون چندین سانحه برای ناوها و کشتی‌های تندروی در حال ساخت یا تعمیر رخ داده، موجب بی‌اثر شدن تهدیدهای جمهوری اسلامی شده است.

ایران در حالی خود را به عنوان صاحب یکی از برترین نیروهای دریایی منطقه می‌داند که در آذرماه سال قبل، یک شناور در حال ساخت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی به نام «طلائیه» در حوضچه خشک صنایع کشتی‌سازی ارتش در بندرعباس واژگون و حداقل یک عضو نیروی دریایی هم «کشته» شده است.

پیشتر ناو پشتیبان «خارک» که به ارتش ایران تعلق داشت، ژوئن سال جاری دچار حریق و در نزدیکی بندر جاسک غرق شد.

برخی از مقامات ایرانی مانند حسین شتابی، فرمانده پیشین ناو تیپ منطقه یکم دریایی، غرق شدن ناو خارک را ناشی از یک «خراب‌کاری» دانستند.

پیش از آن نیز «ناوچه کنارک»، طی آن چه که بعدها «جنگ سایبری و نفوذ در سیستم الکترونیکی» نیروهای دریایی ایران خوانده شد، در مانور ارتش این کشور مورد اصابت موشک‌ قرار گرفت.

گفتنی است که کشتی‌های تجاری، نفت‌کش‌ها و ناوهای ارتش ایران طی سال‌ها و ماه‌های اخیر به طور مکرر در آب‌های ساحلی ایران و آب‌های آزاد دچار سوانح و آسیب‌های جدی شده‌ که اغلب این حوادث به اسرائیل نسبت داده شده است.

با این‌وجود، مقامات غربی، از جمله برد کوپر، فرمانده ناوگان پنجم دریایی آمریکا، ضمن ابراز نگرانی، درباره تداوم حملات فزاینده ایران در آبراهه‌های خاورمیانه و سایر نقاط منطقه هشدار داده‌اند.

ژنرال کوپر سه‌شنبه دوم اسفند در گفت‌وگو با خبرگزاری «آسوشیتد پرس»، گفت که او در طول دو سال فرماندهی خود بر ناوگان پنجم مستقر در بحرین، شاهد افزایش «اقدامات خصمانه» ایران در منطقه بوده است.
+2
رأی دهید
-4

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.