نقشه‌ محسنی‌اژه‌ای برای زنان ایرانی چیست؟

ایران وایر - فرامرز داور: «غلامحسین محسنی اژه‌ای»، رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران گفته است: «کشف حجاب به مثابه دشمنی با نظام و ارزش‌های آن، حجاب مصداق خلاف عفت عمومی و مبانی شرع و قانون است و افرادی که اقدام به این ناهنجاری کنند، مجازات‌ خواهند شد.»

اظهارات محسنی اژه‌ای در زمانی که تجمعات به حجاب اجباری در ایران فروکش کرده‌اند و حکومت در سرکوب اعتراضات در این مرحله به موفقیت رسیده است، بیان می‌شود و در تضاد با گفته‌های «ابراهیم رئیسی»، رییس جمهوری کنونی و رییس پیشین قوه قضاییه است که حجاب را در ایران «اختیاری» خوانده بود.

چندی پیش هم «محمدجعفر منتظری»، دادستان کل کشور گفته بود که اعمال حجاب اجباری ربطی به قوه قضاییه ندارد و پلیس است که «گشت ارشاد» راه انداخته است و خودشان در این باره تصمیم می‌گیرند.

اما مبنای تهدید شهروندان از سوی رییس قوه قضاییه چیست؟ او گفته است کشف حجاب به مثابه دشمنی با نظام و ارزش های آن و خلاف شرع و قانون است. از میان همه گفته‌های محسنی اژه‌ای، تنها نکته‌ای که غلط نیست، خلاف قانون بودنِ نداشتنِ حجاب اجباری است، وگرنه در قوانین ایران بی‌حجابی به منزله دشمنی با نظام و ارزش های آن لزوما محسوب نمی‌شود؛ مضاف بر این که حجاب اجباری بر خلاف گفته‌های محسنی اژه‌ای، از اصول دین و از جمله شرع اسلام نیست.
اما اجبار به داشتن حجاب در قوانین ایران موجود است و بی‌حجابی در جمهوری اسلامی ایران جرم انگاری شده است.

محور قانونی حجاب اجباری از یک مصوبه مجلس شورای اسلامی در هشتمین سال تاسیس جمهوری اسلامی است؛ «قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و مجازات فروشندگان لباس‌هایی که استفاده از آن‌ها در ملاء عام خلاف شرع است یا عفت عمومی را جریحه‌دار می‌کند.»

این قانون مصوب سال ۱۳۶۵، یعنی سه سال قبل از مرگ «روح‌الله خمینی» است.

۱۰ سال بعد از تصویب این قانون، قانون مشخصی در جرم انگاری رعایت نکردن حجاب اجباری زنان به تصویب رسید و مجازات تخلف از آن را به زندان افزایش داد. در حال حاضر رکن قانونی جرم رعایت نکردن حجاب اجباری از سوی زنان، تبصره ماده ۶۳۸ «قانون مجازات اسلامی»، مصوبه سال ۱۳۷۵ است: «زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند، به حبس از ۱۰ روز تا دو ماه یا بین ۵۰ تا ۵۰۰ هزار ریال جزای نقدی محکوم می‌شوند.»

قوانین کنونی مربوط به حجاب اجباری فقط این موارد هستند و افزایش دامنه آن به موضوعی که غلامحسین محسنی اژه‌ای گفته، یک اقدام خودسرانه و بدون مبنای قانونی است اما خبر از یک تحول مهم در جمهوری اسلامی می‌دهد.

در حالی که شش ماه اخیر در ایران به دلیل مخالفت بی‌سابقه با حجاب اجباری، ابتدا مقام‌هایی هم‌چون رییس جمهوری و دادستان کل کشور اساسا درباره اجباری بودن حجاب تلاش کردند تشکیک ایجاد کنند تا از این راه بر نآرامی‌های فزاینده اثر بگذارند و احتمالا معترضان را به خانه‌ها برگردانند، اینک با بالا رفتن اعتماد به نفس حکومت، سیاست تازه‌ای در پیش گرفته شده است.

جمهوری اسلامی ایران با گذر از بحران اعتراضات خیابانی سال ۱۴۰۱، تلاش می‌کند تا موضوع مخالفت با حجاب اجباری را از سطح یک تخلف پلیسی که سر و کار متخلفان از آن با گشت ارشاد بود، به سطح امنیتی تغییر دهد تا کسی را که با حجاب اجباری مخالفت یا در انظار عمومی از پوشیدن حجاب خودداری می‌کند، به انهام «دشمنی با نظام» تحت تعقیب قرار دهد.

مخالفت‌های گسترده با حجاب اجباری، مقاومت زنان ایرانی در برابر ماموران گشت ارشاد و بالا رفتن هزینه سرکوب شهروندان توسط گشت ارشاد که در سال ۱۴۰۱ به اوج خود رسید، جمهوری اسلامی را بر آن داشته است تا مساله پرهیز از حجاب اجباری را امنیتی کند و هزینه تحمیلی به شهروندان را چندین برابر گشت ارشاد افزایش دهد.

اعمال این روش به صورت گسترده ممکن نیست اما به نظر می‌رسد که قوه قضاییه جمهوری اسلامی بر روی احساس رعب ناشی از این اقدام حساب ویژه‌ای باز کرده است.

روشی که در سرکوب اعتراضات خیابانی با اعدام چهار معترض زندانی از دید نظام حاکم در پایان دادن به اعتراضات موفق بود، اینک از نگاه غلامحسین محسنی اژه‌ای، در ابعاد دیگری در ارتباط با اعمال حجاب اجباری می‌تواند به کار گرفته شود.
+9
رأی دهید
-69

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    Momijii - توکیو، ژاپن

    نحوست و کراهت از چهره و چشمان منفورش میباره ! رژیم سرنگون بشه ، این پفیوز از اونهائیست که باید پنج دفعه اعدام بشه !
    1
    37
    ‌پنجشنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۱:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۸
    siavash786 - قلب نگین، هندوستان

    1- یکی می گفت که رضا پهلوی اول باید در مورد کارهای پدرش توضیح بدهد و دیگری میگفت که ایشان باید در مورد برنامه های آینده اش . یکی توهین و دیگری به او ناسزا میگفت ، یکی از دماعش ایراد می گرفت و دیگری از خاندانش . نمیدانم آنها الان اعمال این نظام را می بینند و از بدو ورود آن تا حالا جمع بندی کردن که در این ۴۴ سال چه کارهای شایسته ای نسبت به زمان پهلوی انجام دادن و چه اعمالی چایتکارانه ایی در زمان پهلوی انجام شد و توسط این رژیم انجام نشد . مردانه خصم وکینه و نفاق را کنار بگذارید و حداقل یکبار هم شده انصافا قضاوت کنید . یکی میگه حجاب اختیاریست ، دیگری میگه الزامی نیست ، یکی میگه اجباریست چون بزور به قانون فرو کردن ، منظورم همان وارد کردن است .ولی آیا خمینی وقتی آمد همه با حجاب بودن ؟ آیا قبلش گفته بود که همه باید حجاب داشته باشند ؟ چرا داریم خودمان را گول می زنیم و دیگران را هالو فرض می کنیم ؟ یکبار نوشتم که چه شیخ باشد چه شاه همه بفکر خود هستند واگر کسی که بتواند این مملکت را نجات دهد همین پسر خلف رضا پهلوی است که یکی با قلم توهین آمیزمرا نشانه گرفت
    2
    27
    ‌پنجشنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۱:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۸
    siavash786 - قلب نگین، هندوستان

    2-. یک فانونی هست که ایران دو ملیتی زا قبول ندارد ولی ما به سه ملیتی به ایران سفر میکنیم و رژیم هم اعتراضی ندارد. قانون دیش و ویدیو و ماهواره هم همینطور از قانون به فراموشی سپرده شد. یادتان هست که ماموران چطوری از دیوار منازل بالا میرفتند و دیش ها را خراب می کردن ؟ حجاب هم شاید سخنش پایان بگیرد و مانند گفته آن وزیر در مورد ورود اشخاص دو تابیعتی ، قانون نیست ولی ما چشانمان را میبندیم. با نرفتن ایرانیان خارج از کشور به ایران ، با قایم کردن و خریدهای چند باره دیش و غیره و این بار با تظاهرات و اتحاد ، فعلا قانون دارد فراموش میشود . اما در این میان پولها هدر رفت و جان های افرادی از کوچک و بزرگ گرفته شد. چرا باید قانونی را از صفحه اش با مرگ دیگران پاک شود ؟ در این مدت ۴۴ سال هزاران انسان بخاطر ایده و دین ، حزب ، روش زندگی و حتی‌ نوع پوشیدن لباس و رنگ آن کشته شدن و یا زندانی شدن. چرا یکبار همه با هم متحد نمیشویم و بپا نمی خیزیم تا مبادا فردا قانونی غیر خواسته مان تصویب شود و بخاطر نفی آن جان عزیزان دیگری با انواع مختلف از شکنجه و تجاوز تا پرت کردن از بلندی و اعدام خیابانی گرفته شود.
    1
    22
    ‌پنجشنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۱:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۸
    siavash786 - قلب نگین، هندوستان
    3- آن عزیز شاید من و شما و یا فرزندان خودمان باشد. حتی اگر او فاطی ما در اینجا باشد یا آن بهایی ایراد گیر یا آن مجاهد خاین و یا آن توده ای وطن فروش
    2
    20
    ‌پنجشنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۱:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    ایران کهن - هوستن، ایالات متحده امریکا

    همون نقشه ای که محمد براشون داشت.زنده به گور کردن یا در 9 سالگی باشون ازدواج کنه یا صیغه
    3
    25
    ‌پنجشنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۲:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    romano - تهران، ایران

    ۴۴ سال کردن نتیجش اینه ۴۴ روز دیگه هم ادامه بدید ببنیم چی میشه. ای همون حکومتی نبود که برای مشروب شلاق میزد الان قم و مشهد بیشترین آمار مصرف مشروب رو داره؟ این همون حکومتی نبود که با طناب و هلیکوپتر روی پشت بوم مردم میپرید تا دیش‌ها رو جمع کنه؟ این همون حکومتی نبود که برای روزه خوری شلاق میزد الان التماس میکنه بیاین مسجد؟ این همون حکومتی نبود که ساز زدن رو ممنوع میکرد الان ۱۰ برابر زمان شاه نوازنده هست؟ این همون حکومتی نبود که قبلا چهارتا جوجه بسیجی بلندگو بر میداشتن میرفتن جلوی مسجد اهل سنت تو زاهدان هرچی فحش لیاقت خانواده بی کس و کارشونه به مردم محترم میداند الان مولوی عبد الحمید از سرتا پاشون رو ..؟ این همون حکومتی نیست که ۴ ماه پیش برای حجاب دختر مردم رو کشت الانم بکن ببینیم چی میشه؟ مردباش بکن زر نزنین فقط. خدا زدتون که کمرتون راست نمیشه مادری ازتون ملت عزا نشوندن که اون سرش ناپیدا تا قبل از مهسا مردم برای نخوردن تلاش میکردن ولی از مهسا ببعد حکومت داره برای بقا تلاش میکنه و هر روز ریزشش بیشتر میشه بحران الان خود ساز و خود جوشه حتی مردم هم درش دستی ندارند. ما پیروزیم
    2
    26
    ‌پنجشنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۳:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    خر سوار سابق - آلبک، آلمان

    ننگ ما ننگ ما ،،،،، چلاق علی الدنگ ما
    2
    24
    ‌پنجشنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۶:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.