سموم آفت‌کُش یا گاز نیتروژن عامل احتمالی مسمومیت دانش‌آموزان دختر در ایران

ایران وایر - شیما شهرابی: مسمومیت‌های سریالی دانش‌آموزان دختر در شهرهای مختلف ایران ادامه دارد. امروز دهم اسفند ۱۴۰۱، تصاویر زیادی از مدارس دخترانه در شهرهای تهران، اردبیل و کرمانشاه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شدند که دختران دانش‌آموز را در حالت نیمه‌هوش و با عوارض مسمومیت نشان می‌دادند. ویدیوهایی از اعتراض والدین دانش‌آموزان در اطراف مدارس و حمله نیروهای امنیتی به معترضان که شعارهای «مرگ بر حکومت بچه‌کش» و «زن، زندگی، آزادی» سر می‌دادند، منتشر شده است.

هنوز علت مسمومیت زنجیره‌ای دانش‌آموزان که روز به روز بر تعداد آن افزوده می‌شود، به صورت دقیق مشخص نیست.

«علیرضا منادی سفیدان»، رییس «کمیسیون آموزش» مجلس شورای اسلامی روز سه‌شنبه ۹ اسفند گفت: «بر اساس بررسی‌های ۳۰ متخصص وزارت بهداشت و نتیجه آزمایش‌های انجام شده، مشخص شد که گاز نیتروژن (N۲) در سم منتشر شده در مدارس وجود داشته است.»

او هم‌چنین اضافه کرد: «بر اساس گزارش وزارت بهداشت، دُز سم منتشر شده بسیار پایین بوده و خانواده‌ها مطمئن باشند این موضوع به صورت جدی پی‌گیری می‌شود. خوش‌بختانه هیچ فوتی بر اثر این مسمومیت نداشته‌ایم.»

اما «احمد وحیدی»، وزیر کشور امروز دهم اسفند گفت: «براساس بررسی‌ها، عامل خاصی را هنوز پیدا نکرده‌ایم که بگوییم ماده خاصی بوده که در نتیجه آن چنین اتفاقاتی افتاده است.»

از زمان وقوع این اتفاق، بسیاری مسمومیت دختران دانش‌آموز ایرانی را با مسمومیت دختران دانش‌آموز افغانستان مقایسه کرده بودند. برخی پزشکان معتقدند نشانه‌ها شبیه استفاده از ترکیبات شیمیایی اورگانوفسفر‌ه‌ها هستند؛ همان ترکیبی که در مقاطعی برای مسمومیت دختران دانش‌آموز در افغانستان به کار برده شده است. «ایران‌وایر» در این گزارش با یک منبع مطلع در اورژانس تهران که وضعیت دانش‌آموزان مسموم را از نزدیک دیده و یک پزشک از افغانستان که دانش‌آموزان افغانستانی مسموم شده را در سال ۱۳۹۱ معاینه کرده بود، گفت‌و گو کرده است.

***
والدین دانش‌آموزان به اورژانس تهران اعتماد ندارندیک منبع مطلع اورژانس تهران به «ایران‌وایر» گفت امروز دست‌کم ۲۰ مدرسه دخترانه در تهران برای مسمومیت با اورژانس تهران تماس گرفته‌اند. او اضافه کرد اورژانس تهران برای انتقال دختران دانش‌آموز در چند مدرسه علاوه بر چند دستگاه آمبولانس، از اتوبوس امداد استفاده کرده است.

یکی از این مدارس، مدرسه دخترانه «۱۳ آبان» در منطقه «تهرانسر» تهران است که تصاویری از حضور والدین، آمبولانس‌ها و اتوبوس امدادی اورژانس تهران در اطراف این مدرسه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

به گفته او، علایم مسمویت دانش‌آموزان در همه مدارس یکسان بوده و بچه‌ها سرگیجه، حالت تهوع، ضعف عضلانی، سوزش چشم، گلودرد و درد شکمی را تجربه کرده‌اند: «برخی از این علایم در برخی دانش‌آموزان بیشتر و برخی کمتر بود که به نظر می‌رسد نوسان علایم به میزان مسمومیت توسط افراد بستگی داشت.» او گفت تکنسین‌های اورژانس دانش‌آموزان را بنا به آن‌چه مرکز اورژانس تهران گفته، به بیمارستان‌های «فیاض‌بخش»، «شهدا» تجریش و «امام حسین» منتقل کرده‌اند. با این حال تاکید می‌کند که برخی از والدین دانش‌آموزان از انتقال فرزندان‌شان با آمبولانس‌های اورژانس تهران به مراکز درمانی جلوگیری کرده‌ و با خودروهای شخصی آن‌ها را به نزدیک‌ترین مراکز درمانی رسانده‌اند.

اشاره او به عدم اعتماد مردم به آمبولانس‌های اورژانس تهران پس از اعتراضات سراسری است. در  اعتراضات سراسری اخیر، نهادهای امنیتی از آمبولانس‌ها برای بازداشت معترضان استفاده می‌کردند.

این منبع مطلع با اشاره به صحبت‌های علیرضا منادی، رییس کمیسیون آموزش مجلس درباره مسمومیت دانش‌آموزان با گاز نیتروژن گفت: «گفته شده مسمومیت با گاز نیتروژن است. در مراکز درمانی برای دانش‌آموزان مسموم شده درمان‌های علامتی و حمایتی انجام می‌شود.»

در علم پزشکی، درمان حمایتی به درمانی گفته می‌شود که بر رفع نشانه بیماری تمرکز می‌کند و به سبب شناسی نمی‌پردازد.

درمان علامتی نیز نوعی درمان است که در آن صرفاً به کاهش یا رفع علایم ناراحت‌کننده بیماری می‌پردازند، بی‌آن که علت وجودی آن را برطرف کنند: «مثلا برای آن‌‌هایی که حالت تهوع دارند، آمپول متوکلوپرامید و برای آن‌هایی که دل درد دارند، آمپول هیوسین تجویز می‌شود. اما پزشکان و کادر درمان دقیقا نمی‌دانند علت این دل‌درد و تهوع چیست؛ یعنی به طور دقیق عامل مسمومیت را نمی‌شناسند.»

او گفت یکی از تکنسین‌های اورژانس تهران گفته است یکی از دختران دانش‌آموز که امروز در مدرسه‌ای در بلوار «فردوس» تهران مسموم شده بود، پس از رسیدن به خانه دوباره دچار علایمی مثل تهوع، سرگیجه و ضعف عضلانی شده و خانواده‌اش با اورژانس تماس گرفته بودند.

این دانش‌آموز به تکنسین اورژانس تهران گفته بود در کلاس ناگهان بوی تخم مرغ گندیده آمد و حال‌مان بد شد.

یک پزشک ساکن تهران که به دلایل امنیتی نامش نزد «ایران‌وایر» محفوظ می‌ماند، می‌گوید: «ماجرای مسمومیت دانش‌آموزان، ماجرای بسیار پیچیده‌ای شده است. برخی می‌گویند این مسمومیت با گاز نیتروژن رخ داده اما گاز نیتروژن بی‌بو است. این در حالی است که در روایت اغلب دانش‌آموزان می‌خوانیم که آن‌ها بویی شبیه نارنگی گندیده و یا تخم‌مرغ گندیده و پرتغال سوخته استشمام کرده‌اند.»

او در پاسخ به این سوال که آیا علایم مسمومیت می‌توانند بازگردند، می‌گوید: «ممکن است عامل مسمومیت روی لباس یا بدن باقی مانده باشد و باعث بروز دوباره علایم شود. اما از آن‌جا که عامل مسمومیت به درستی مشخص نیست،  نمی‌توان به درستی به این سوال پاسخ داد.»
ارگانو فسفره یا نیتروژن؟در چند ماه گذشته بسیاری ماجرای مسمومیت سریالی دانش‌آموزان را که در آذر ماه و از شهر قم شروع شد، با ماجرای مسمومیت دانش‌آموزان دختر در افغانستان توسط «طالبان» مقایسه کرده‌اند. اخبار مربوط به مسمویت دختران دانش‌آموزان افغان از سال ۱۳۸۹ در رسانه‌ها منتشر شد و تا سال‌ها ادامه یافت. این مسمومیت‌های سریالی به طالبان که مخالف تحصیل دختران بودند، نسبت داده شد.

دکتر محمد جاوید هاشمی که در آن‌سال‌ها جراح بیمارستان آموزشی «علی‌آباد» کابل بوده است و چند نفر از دانش‌آموزان مسموم را در آن‌سال‌ها از نزدیک معاینه کرده بود، به «ایران‌وایر» می‌گوید: «مسمومیت‌ها با یک اسپری رخ داده بودند و ۱۶ دانش‌آموز به دلیل درد شدید شکمی به بیمارستان ما منتقل شدند. چون پزشکان دیگر فکر کرده بودند ممکن است دچار ایسکمی روده (عدم خون‌رسانی روده) شده‌اند و شاید نیاز به جراحی داشته باشند.»

او تاکید می‌کند عوارضی که درباره دانش‌آموزان ایرانی خوانده، با آن‌چه در بین دانش‌آموزان افغانستانی دیده است، شباهت زیادی دارند.

دکتر هاشمی که اکنون ساکن امریکا است، به یاد ندارد که از طریق چه گازی دانش‌آموزان افغانستانی مسموم شده بودند: «مسمومیت دانش‌آموزان از چند طریق بود؛ از طریق غذا و همین طور از طریق گاز. در دانش‌آموزانی که معاینه کردم، از طریق استنشاق یک اسپری در فضای کلاس مسموم شده بودند.»

در گزارشی که روزنامه «نیویورک‌تایمز» در سال ۲۰۱۰ درباره مسمومیت دانش‌آموزان دختر در افغانستان منتشر کرده، گفته بود این دانش‌آموزان با ترکیبات ارگانوفسفره مسموم شده‌اند.  

این گزارش نوشته بود این نتیجه را سازمان بهداشت جهانی با آزمایش روی نمونه خون‌هایی که از دانش‌آموزان مسموم شده، گرفته شده، به دست آورده بود.

ارگانوفسفره‌ها در آفت‌کش‌ها یافت می‌شوند. مسمومیت با دُز بالای آفت‌کش‌ها خطرناک و کشنده است. در تعریف ارگانوفسفره‌ها آمده است که این ترکیب شیمیایی بویی شبیه سیر یا  شبیه میوه دارد.

به گفته پزشکی که از تهران با «ایران‌وایر» گفت‌وگو کرده است، ارگانوفسفره‌ها ترشحات بدن را افزایش می‌دهند: «آب‌ریزش از بینی و دهان، حالت تهوع، تعریق، تنگی نفس و دردهای شکمی از عوارض استنشاق این ترکیب شیمیایی هستند. این علایم به علایم دانش‌آموزان مسموم شده نزدیک هستند و بوی آن نیز به بویی که دانش‌آموزان استشمام کرده‌اند، شباهت دارد. با این حال ما هنوز نمی‌دانیم عامل مسمومیت دقیقا چیست و این‌ها فقط حدس و گمان هستند.»

دکتر هاشمی در ایمیلی به یکی از دوستان پزشک‌ خود در افغانستان که درباره مسمومیت دانش‌آموزان این کشور تحقیق می‌کرده، درباره عامل مسمومیت دانش‌آموزان افغان سوال می‌کند. دوست او در ایمیلی که به رویت «ایران‌وایر» رسیده، نوشته است: «تا سال ۲۰۱۵ از ارگانو فسفره‌ها در مسمومیت دختران دانش‌آموز استفاده شده اما بعد از آن از گازهای متفاوت دیگری استفاده شده است. در چند سال اخیر گزارش مسمومیت دختران دانش‌اموز در هرات افزایش یافته است.»

هرات یکی از شهرهای مرزی ایران و افغانستان است.
+38
رأی دهید
-1

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۸
    Aztek - قم، ایران

    بالاخره نوبت قشر خاکستری و خاموش جامعه شد . اونایی که فکر میکردن اگه به حکومت کاری نداشته باشن در امان خواهند بود . غافل از اینکه خامنه ای مفعول برای اجرای جاه طلبی هاش حتی دست به کشتار میلیونی میزنه .
    1
    28
    ‌پنجشنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۹:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    hamidesabz - لندن، انگلستان
    عجب!! این نماینده دانشمند نمیداند 80 درصد هوایی که ما تنفس میکنیم هم گاز نیتروژن است!!
    0
    8
    ‌پنجشنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۹:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    دوستدار - استهکلم، سوئد
    نظام اخوندی هدفش از مسموم کردن دانش آموزان این است ، می‌خواهد مردم بچه‌های شان را به مدرسه نفرستند و پولیکه خرج مدرسه و دانش آموز میکنن خرج کمبودهای کنند که نظام آخوندی را درگیر کرده است.
    0
    8
    ‌پنجشنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.