درس عبرت‌آموز آشتی ویتنام و آمریکا برای مسئولان ایران

اعتمادآنلاین :بیژن اشتری، نویسنده و مترجم نوشت:

ای کاش فرصت داشتم و کتاب «هیچ چیز غیرممکن نیست»، نوشته تد اوسیوس، را اختصاصاً برای سران جمهوری اسلامی ترجمه می‌کردم. این کتاب دو هفته پیش منتشر شده و من هر شب روی موبایلم بخش‌هایی از آن را می‌خوانم.

فقط بگویم عجب حکایتی است حکایت آشتی آمریکا و ویتنام. این دو کشور تاریخِ خون‌باری را پشت سر گذاشته‌اند که ثمره‌اش ۶۰‌هزار کشته برای آمریکا و ۲میلیون کشته برای ویتنام بوده است.

هنوز خاطره تلخ بمباران‌های خوشه‌ای آمریکا در جنگل‌ها و مناطق مسکونی ویتنام از خاطره‌ها نرفته است. زخم‌های جنگ هنوز به‌طور کامل مداوا نشده‌اند.

موقع خواندن کتاب یک آن تصور کردم رهبران ویتنام افرادی از جنس و تبار سران مبارز و آشتی‌ناپذیر خودمان بودند که در این صورت کی جرأت داشت حرف از مذاکره و آشتی با امپریالیسم آمریکا بزند.

«آقا ۲میلیون شهید و چند میلیون مجروح داده‌ایم، همه جنگل‌ها و شهرها و روستاهایمان توسط آمریکایی‌های جنایتکار بمباران شیمیایی شده است، آن وقت شما خائن‌ها می‌گویید برویم با آمریکا آشتی کنیم..؟!!» چه شانسی آوردند که ویتنامی‌ها سران‌شان ویتنامی بودند نه ایرانی.

مخلص کلام این که، ویتنامی‌ها به وقت جنگ، جانانه جنگیدند و به وقت صلح، جانانه صلح کردند. دو دشمن قدیمی عاقبت گذشته را فراموش کردند تا آینده بهتری برای مردمان‌شان بسازند.

این کتاب را باید خواند تا متوجه شد با معجزه دیپلماسی چه کارهای عظیمی می‌توان کرد، به شرطی که دشمنی کردن برای یک عده‌ای ابزار حکمرانی نباشد. به شرطی که منافع ملی مرجح بر هر منفعت دیگری باشد.

این کتاب را باید خواند تا فهمید کشورها چگونه از جنگ به آشتی، همکاری و حتی هم‌پیمانی می‌رسند. این مکانیسم، این پویایی، باشکوه است اما متأسفانه نادر. این سازوکار بسیار دشوار اما امکان‌پذیر است. زخم‌های قدیمی مداوا شدنی‌اند و بر تراژدی جنگ و منازعه می‌توان غلبه کرد.

کتاب، حکایت ربع قرن دیپلماسی دوطرفه برای آشتی دو کشور است. دو کشور با نظام‌های سیاسی متضاد. یکی کمونیست و آن دیگری کاپیتالیست؛ و این فقط آشتی دولت‌ها نیست که آشتی ملت‌ها هم هست.

آدم لذت می برد از تماشای رهبرانی عاقل و باشعور که عزم خود را جزم کرده‌اند که از گذشته عبور کنند تا آینده بهتری برای ملت‌شان بسازند؛ و آدم حالش به هم می‌خورد از هر چه نفرت‌پراکنی و کینه‌ورزی است.

امروز آمریکا بزرگ‌ترین شریک تجاری ویتنام است. ویتنام فقط سالی ۵۰میلیارد دلار کالا به آمریکا صادر می‌کند.

دو کشوری که تا دیروز علیه هم می‌جنگیدند حالا در برابر توسعه‌طلبی چین در منطقه دریای جنوبی چین متحد و هم‌پیمان یکدیگر شده‌اند.
+81
رأی دهید
-15

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۲۵
    romano - تهران، ایران
    اول از همه اینکه این اصلاح طلبها دوباره بکار افتاده‌اند تا نظام جونشون حفظ بشه. دوم، داستان ویتنام با ایران فرق میکند شاه هم خوشتیپ بود هم زنش خوشگل هم رابطش با آمریکا خوب بود و هم اسرائیل رو به رسمیت شناخت اما دیدیم چی شد! ویتنام صاحب ذخایر اول جهان نیست ویتنام در یک ناحیه نیست که همه همسایه‌هایش مدعی کل دنیا در اندازه یک شهرستان باشند (مرض خاورمیانه) مثلا علیف اسم زنش مهربان باشد دخترش آرزو بعد پانترک باشد با اسرائیل کتاب شبهای تبریز آذربایجان جنوبی چاپ کند به دست پاپ هم بدهند در دانشگاه هاروارد از تمدن و علم آذربایجانی بگویند دانشگاهیها هم به ریش کل خاورمیانه بخندند. ما در ناحیه‌ای هستیم که اسرائیل حتی اگر در تهران حکومتی سکولار باشد و راهپیمایی ال جی بی تی هم راه بیفتد دست از اوباش گری‌اش بر نمیدارد اسرائیل یک ملت تحقیر شده بر اساس ریشه غیر واقعی نه در تاریخ جهان بلکه در کتابی دینیست که خودشان نوشته‌اند بمب اتم هم به لطف آمریکا گرفته‌اند نتیجه سندرم مرد قد کوتاه است اینها حالا حالا ها دنبال نام و شخصیت هستند. ادامه
    7
    16
    دوشنبه ۰۱ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۰:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    romano - تهران، ایران
    سوال اگر رابطه خوب شد چه خواهد شد آیا ایدئولوژی فاشیسم مذهبی و جنسیتی یک اقلیت دارای قدرت در ایران حل خواهد شد؟ خیر. اگر رابطه خوب شد آمریکا موازنه قدرت نظامی ایران نسبت به اسرائیل خواهد پذیرفت؟ خیر. اگر شاهزاده رضا پهلوی آمد آیا مشکل زدن ۴۶ سد روی رودخانه‌های ایران توسط ترکیه یا مهاجرت افغانها و طالبان حل خواهد (مادرتو آمریکای کثافت). مشکل عراق چی چه کمکی خواهد شد ایران فقط قدرت نظامی را کنار بگذارد؟ (زرشک) آیا غرب سهم ایران از تجارت و ترانزیت شرق را خواهد پذیرفت یا نه ایران باید خود را برای تحریم شرق از این محروم کند؟ آیا روسیه می پذیرد شرکتها و موسسات بین الملل ایران را بجای روسیه انتخاب کنند و هیچ لات بازی از طرف مسکو پیش نخواهد آمد؟ (وقتی قدرت نظامی نداری باید زور مسکو و آنکارا رو هم تحمل کنیم در معادلات هم دیدیم ارمنستان مسیحی و اوکراین و گرجستان سرشان بی کلاه ماند یکساله اوکراین ۱۰۰ تا تانک میخواد میگن Don' Escalate). جواب این مشکلات یک چیز است رابطه خوب ایران در دنیا با همه و در عین حال قدرت نظامی (ما محکوم به قدرتیم جبر جغرافیای ما اما فرصت هم هست).
    7
    17
    دوشنبه ۰۱ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۰:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.