پرتغال به برنامه صدور ویزای طلایی پایان داد

یورونیوز:کشور پرتغال روز پنج‌شنبه برای مقابله با بحران مسکن، بسته اقدامات سختگیرانه‌ای از جمله پایان طرح بحث برانگیز «ویزای طلایی» را اعلام کرد. این کشور همچنین ممنوعیت‌هایی را برای مجوزهای جدید ایربی‌ان‌بی «Airbnb» و سایر اجاره‌های کوتاه مدت برای گردشگران در نظر گرفته است.
چرا پرتغال تصمیم به این کار گرفت؟
اجاره و قیمت خانه در پرتغال که در میان فقیرترین کشورهای اروپای غربی قرار دارد، به شدت افزایش یافته است. سال گذشته، بیش از ۵۰ درصد از کارگران کمتر از هزار یورو در ماه درآمد داشتند. این در حالی است که در سال ۲۰۲۲ تنها در لیسبون پایتخت این کشور، اجاره بها ۳۷ درصد افزایش یافته است.

بنگاه‌های مسکن می‌گویند حقوق های پایین، بازار داغ املاک، سیاست های تشویقی برای سرمایه‌گذاری خارجی‌های ثروتمند و همچنین اقتصاد وابسته به گردشگری، سال‌هاست که اجاره و خرید خانه را برای مردم محلی سخت کرده است.
این طرح چطور اجرا می‌شود؟
آنتونیو کوستا، نخست‌وزیر پرتغال گفته است بحران اقتصادی این کشور نه تنها خانواده‌های آسیب‌ پذیر بلکه همه مردم پرتغال را تحت تاثیر قرار داده است.

هرچند مشخص نیست این اقدامات چه زمانی اجرایی خواهد شد اما آقای کوستا گفته است که برخی از آن‌ها در ماه آینده تصویب و برخی دیگر توسط قانون گذاران رای گیری خواهند شد.

به گفته او دولت ساز و کاری برای تنظیم افزایش اجاره بها اعلام خواهد کرد و همچنین برای مالکانی که املاک گردشگری را به خانه‌هایی برای اجاره افراد محلی تبدیل می‌کنند مشوق‌های مالیاتی ارائه خواهد داد.

آقای کوستا همچنین گفته است دولت خانه‌های خالی را مستقیماً از صاحبخانه‌ها برای مدت پنج سال اجاره و آن‌ها را در بازار اجاره قرار می‌دهد.
منتقدان چه می‌گویند؟
هرچند دولت پرتغال قصد اجرای این طرح را دارد اما این تصمیم دولت منتقدانی نیز دارد. ماریانا مورتاگوا، نماینده بلوک چپ، از این اقدامات انتقاد کرد و گفت که دولت به مالکانی که قبلا «از اجاره این خانه‌ها سود برده اند، معافیت‌های مالیاتی می‌دهد.»

احزاب سوسیال دموکرات نیز می‌گویند این اقدامات «حمله» به حقوق صاحبان املاک و مشاغل است.

بر اساس این طرح مجوزهای جدید برای اقامتگاه‌های گردشگری، مانند ایربی‌ان‌بی، به جز در روستاهای کم جمعیت ممنوع خواهد شد.
چرا برنامه صدور ویزای طلایی پایان میابد؟
پرتغال همچنین قصد دارد به برنامه «ویزای طلایی» خود پایان دهد، برنامه‌ای که پاسپورت اتحادیه اروپا را در ازای سرمایه گذاری از جمله در املاک و مستغلات به شهروندان غیر اتحادیه اروپا ارائه می‌دهد. این برنامه به دلیل افزایش قیمت مسکن و اجاره بها مورد انتقاد قرار گرفته است.

کشور پرتغال با راه اندازی این طرح در سال ۲۰۱۲ توانست ۶.۸ میلیارد یورو سرمایه خارجی جذب کند. بخش عمده‌ای از این پول در بخش املاک و مستغلات سرمایه گذاری شده است.

بنگاه‌های مسکن می‌گویند که اگر دولت بخواهد به سیاست‌ جذب سرمایه گذاری خارجی‌ ادامه دهد، این اقدامات بی‌اثر خواهد بود. کشور پرتغال پیش از این برنامه‌ای با عنوان ویزای «کوچ‌نشینان دیجیتال» یا همان «Digital Nomad» در اکتبر معرفی کرد، براساس این طرح خارجی‌هایی که درآمد ماهانه بالایی از کار از راه دور دارند، اجازه خواهند داشت در این کشور زندگی کنند.

آندریا گالوائو، فعال ۲۳ ساله و یکی از منتقدان دولت می‌گوید: «دولت به وعده‌های خود برای رسیدگی به بحران مسکن در گذشته عمل نکرده است. هدف این بود که تا سال ۲۰۲۴همه پرتغالی‌ها به مسکن با کیفیت دسترسی داشته باشند اما به نظر نمی‌رسد چنین اتفاقی بیفتد.»

گروه «مسکن حق است» نیز در بیانیه‌‌ای گفته‌اند این اقدامات «سیستم موجود» را که در آن صندوق‌های سرمایه گذاری بزرگ املاک و مستغلات بخش قابل توجهی از بازار را کنترل می‌کنند، تغییر نمی‌دهد.

در بخشی از این بیانیه همچنین آمده است: «برای اکثریت قریب به اتفاق مردم، اجاره بها غیر قابل استطاعت باقی خواهد ماند و خرید خانه همچنان یک رویا خواهد بود.»
+12
رأی دهید
-4

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.