چرا بعضی از خانواده های پرواز اوکراینی در ایران شکایتشان را از دادگاه نظامی پس گرفتند

ایران اینترنشنال: عباس صادقی، پدر سهند و الوند صادقی، از جان‌باختگان هواپیمای اوکراینی، در ویدیویی خبر داد که تعداد زیادی از خانواده‌ها شکایت خود را از دادگاه نظامی تهران پس گرفته و باور دارند این دادگاه نه توانایی، نه صلاحیت و نه اراده رسیدگی مستقل به این پرونده را دارد.

صادقی در این ویدیو که روز یکشنبه ۲۳ بهمن منتشر شده، تاکید کرد که جمهوری اسلامی در سه روز پس از منهدم کردن عمدی هواپیمای اوکراینی، با نشر اکاذیب و دروغ‌گویی آثار جنایت و جرم خود را تخریب کرده و از بین برده است.

او با اشاره به ادعای مقام‌های جمهوری اسلامی مبنی بر «خطای انسانی» به عنوان عامل این جنایت، آن را نقشه راه و خط مشی تحقیقات دادسرا قرار گرفت.

این پدر عزادار و دادخواه تاکید کرد که کارشناسان قوه قضاییه درباره این پرونده جز ماموران نظامی جمهوری اسلامی، کس دیگری نبودند و «با قلب واقعیت، حقیقت را به مسلخ بردند».

صادقی افزود که دادگاه همین خط مشی را پی گرفت و به شکایت خانواده‌ها توجهی نکرد و متهمان و عاملان اصلی تحت تعقیب قرار نگرفتند.

او گفت: «از ۱۴ جلد پرونده به این نتیجه رسیدم که این جنایت یا در قالب جنایت جنگی رخ داده یا جنایت علیه بشریت و عمدی بوده است، چرا که آن شب با وجود فضای جنگی حریم هوایی بازگذاشته شده و سامانه هوایی در مسیر پروازهای بین‌المللی مستقر شد.»

عباس صادقی، دخترش سهند صادقی، نوه‌اش سوفی امامی، پسرش الوند صادقی و همسر پسرش نگار برقعی را در شلیک سپاه به هواپیمای اوکراینی از دست داد.

اواخر آذرماه، سومین جلسه دادگاه هواپیمای اوکراینی که ۱۷۶ کشته بر جای گذاشت، پس از یک سال با حضور ۱۰ متهم و بدون حضور هیچ فرمانده‌ عالی‌رتبه و حتی میانی در میان متهمان، برگزار شد.

انجمن خانواده‌های کشته‌شدگان هواپیمای اوکراینی روز ۲۳ آذر هشدار داد که جمهوری اسلامی قصد دارد در «روندی غیرقانونی و مضحک، دادگاه فرمایشی» خود را در دادسرای نظامی پی بگیرد‌.

قوه قضاییه بدون ذکر نام اعلام کرد در سومین جلسه دادگاه شلیک موشک سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی، «۱۰ متهم از رده‌های نظامی مختلف حضور داشتند.»

با این حال انجمن خانواده‌های کشته‌شدگان هواپیمای اوکراینی اعلام کرد: «هیچ فرمانده‌ عالی‌رتبه و حتی میانی‌ای در میان متهمان نیست.»

این انجمن تاکید کرد «اتهامات بر اساس خطای انسانی و سهل‌انگاری تنظیم شده» و «هیچ کارشناس مستقلی به کار گرفته نشده است».

در اطلاعیه این انجمن همچنین تاکید شد: «همه‌چیز پشت درهای بسته و بدون آگاهی خانواده‌ جان‌باختگان شکل گرفته است.»

پیش از این نیز خانواده جان‌باختگان اعلام کرده بودند در این دادگاه فقط نیروهای رده پایین سپاه به عنوان متهم معرفی شده‌اند در حالی که فرماندهان ارشد از جمله امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران، در این باره مسوولیت داشته‌اند.

از سوی دیگر محمود علیزاده طباطبایی، وکیل خانواده‌ تعدادی از جان‌باختگان گفته بود خانواده‌ها از مقام‌های دیگری نیز شکایت کرده‌اند اما به شکایت آنان «رسیدگی نشده» یا «منع تعقیب خورده» اما «منع تعقیب ابلاغ نشده است».

خانواده‌های جان‌باختگان هواپیمای اوکراینی در آذر ماه سال گذشته نیز با حضور در مقابل دادسرای نظامی تهران اعتراض خود را به «دادگاه نمایشی و غیرقانونی» این پرونده اعلام کرده و خواستار محاکمه عاملان و آمران اصلی شلیک موشک سپاه پاسداران به این هواپیما شدند.

انجمن خانواده‌های کشته‌شدگان سرنگونی پرواز اوکراینی شکایت رسمی و مستقل خود را علیه جمهوری اسلامی و سپاه در دیوان بین‌المللی کیفری لاهه ثبت کرده‌اند.

این شکایت، جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران را به کشتار عامدانه غیر‌نظامیان و ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت متهم کرده است.

پرواز پی‌اس۷۵۲ هواپیمایی اوکراین اینترنشنال، بامداد چهارشنبه ۱۸ دی سال ۹۸ و دقایقی پس از پرواز، هدف موشک‌های سپاه پاسداران قرار گرفت و به دنبال سرنگون شدن آن، همه ۱۷۶ سرنشینش کشته شدند.

در ماه می سال ۲۰۲۱، دادگاه انتاریو بر اساس شکایتی که در بهمن همان سال از سوی مهرزاد زارعی، شاهین مقدم و علی گرجی، از خانواده‌های قربانیان اقامه شده بود، حکمی را صادر کرد که در آن سرنگونی هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه، اقدامی عامدانه و تروریستی قلمداد شد.

این دادگاه، علی خامنه‌ای و چند نفر از سران ارشد جمهوری اسلامی، از جمله علی شمخانی، حسین سلامی، محمد باقری و امیرعلی حاجی‌زاده را به عنوان عاملان اصلی این حمله محکوم کرد.
 توضیح خسرو ملک درباره دلیل پس‌گرفتن شکایت‌های اعضای خانواده قربانیان پرواز ۷۵۲
+20
رأی دهید
-2

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.